Høring af miljøkonsekvensrapport og udkast til miljøgodkendelse for udendørskoncerter i Tivoli, Indre by
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om miljøkonsekvensrapport for udendørskoncerter i Tivoli og udkast til tillæg til miljøgodkendelse sendes i offentlig høring i otte uger. Tivoli har ansøgt om tillæg til deres miljøgodkendelse for at øge støjniveau ved 20 årlige udendørskoncerter. Det svarer til en videreførelse af den drift, Tivoli har haft fra sæson 2018 og frem til 2023. Miljøkonsekvensrapporten viser, at koncertaktiviteter væsentlig overskrider de vejledende støjgrænser. Koncertaktiviteterne begrænses i varighed og hyppighed og derfor vurderer forvaltningen, at der kan meddeles miljøgodkendelse til det ansøgte.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at miljøkonsekvensrapport for Tivoli med tilhørende udkast til tillæg til miljøgodkendelse sendes i offentlig høring i otte uger.
Problemstilling
Tivoli har ansøgt om et tillæg til den gældende miljøgodkendelse fra 1996, for at øge støjniveauet fra 60 dB (A) til 67 dB (A) ved 20 årlige udendørs koncerter. Det ansøgte vedrører hovedsageligt Fredagsrockkoncerterne, hvor den enkelte koncert har en maksimal varighed på to timer og skal slutte senest midnat. I sæsonerne 2018 til 2023 har Tivoli afholdt koncerter på 67 dB(A). Forvaltningen har i sæson 2022 modtaget fem klager over koncertstøj og en klage over koncertstøj i sæson 2023. Tivoli har i sæson 2024 afholdt koncerter på 60 dB(A) og forvaltningen har i denne sæson modtaget to klager over koncertstøj.
Miljø- og Fødevareklagenævnet hjemviste i november 2023 (Bilag 4) forvaltningens afgørelse af 6. december 2021 om VVM-screening, samt tillæg til miljøgodkendelse for Tivoli, for et tilsvarende projekt. I klagenævnets afgørelse understreges det, at det er den samlede støjpåvirkning på 27 dB(A) over de vejledende støjgrænser, som skal vurderes, og ikke kun de ønskede ekstra 7 dB(A). Dette har medført fuld VVM-pligt for projektet.
Løsning
Tivoli har ansøgt om tillæg til miljøgodkendelsen fra 1996, og der er der tale om at øge støjniveauet fra 60 dB (A) til 67 dB (A). Det svarer til en lempelse på i alt 27 dB(A) over Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser på 40 dB (A), da Tivolis gældende miljøgodkendelse i dag sætter en støjgrænse for koncerterne på max 60 dB (A), målt ved nærmeste nabo.
Som grundlag for forvaltningens afgørelse (bilag 3) har Tivoli indsendt miljøkonsekvensrapport (bilag 2) og ansøgning om tillæg til miljøgodkendelsen og skal efter lovgivningen belyse projektets påvirkning af forskellige miljøparametre.
Miljøvurderingsloven giver mulighed for, at en miljøgodkendelse kan erstatte vilkår i en VVM-tilladelse. Miljøgodkendelsen er udarbejdet af forvaltningen og indeholder de relevante vilkår for regulering af støj for koncertaktiviteter og erstatter derfor en VVM-tilladelse fuldt ud i denne sag, se også bilag 6.
Miljøkonsekvens vurdering
Forvaltningen havde i perioden fra den 8. - 24. marts 2024 sendt et afgrænsningsnotat, der omhandler, hvilke miljøemner der skal belyses i miljøkonsekvensrapporten, i offentlig høring. Høringssvarene er samlet i en hvidbog (bilag 5). Herefter er det blevet fastlagt, at miljøkonsekvensrapporten skulle belyse miljø-emnerne trafik, menneskers sundhed, flagermus og støj.
I miljøkonsekvensrapporten redegøres for, at koncertaktiviteterne væsentligt overskrider de vejledende grænseværdier, hvilket vurderes som en væsentlig påvirkning. Ved en væsentlig påvirkning, vil forvaltningen stille krav om vilkår til at begrænse påvirkningen mest muligt. I ansøgningsmaterialet har Tivoli redegjort for, hvordan at koncertaktiviteterne begrænses i varighed og hyppighed.
For de øvrige undersøgte parametre for trafik, menneskers sundhed og flagermus vil projektet give anledning til ingen eller ubetydelige påvirkninger.
Miljøgodkendelse
Forvaltningen har udarbejdet et udkast til tillæg til miljøgodkendelse baseret på miljøkonsekvensrapportens hovedforslag om 20 koncerter på 67 dB(A) målt ved nærmeste nabo. Det ansøgte vedrører hovedsageligt Fredagsrockkoncerterne, hvor den enkelte koncert har en maksimal varighed på 2 timer og skal slutte senest midnat. En lempelse som ansøgt vil indebære et væsentligt forøget støjniveau under koncertaktiviteter. Da der er tale om en væsentlig påvirkning af støj til omgivelserne indeholder miljøgodkendelsen vilkår, der regulerer koncertaktiviteterne blandt andet ift. varighed, hyppighed og lydprøver, og stiller vilkår om varsling af koncerter i god tid til naboer, krav om logfiler og dokumentation for overholdelse af støjgrænser.
I miljøgodkendelsens afsnit om BAT (”Best Available Technology” – de bedste teknologier til at begrænse forurening) afdækkes hvilke støjreducerende tiltag Tivoli har undersøgt, herunder opførelse af en 18 m høj og 125 m lang støjskærm, der i nogen grad vil kunne reducere støjen i dele af omgivelserne. Det vurderes, at dette forslag er BAT, men på grund af planforhold vil det ikke kunne tillades. Tivoli har ikke andre støjreducerende løsninger, som forvaltningen finder relevante.
Miljøstyrelsen har ikke krav om konkrete BAT-løsninger for forlystelsesparker. Forvaltningen har på den baggrund og ud fra ansøgningens støjreducerende tiltag, vurderet at der ikke kan stilles krav om implementering af BAT for støjnedbringelse for Tivoli.
Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering
Forvaltningen har forespurgt Styrelsen for Patientsikkerhed (SfP) om evt. sundhedsrisici ved støjpåvirkningen. Svaret er forbeholdent og SfP anbefaler ud fra et forsigtighedsprincip, at natlig støj nedbringes så meget som muligt og/eller lægges så tidligt som praktisk muligt. Svaret fra SfP taler ikke direkte imod at tillade koncertaktivitet af få timers varighed som det ansøgte.
På baggrund af miljøkonsekvensrapporten og SfPs udtalelse, er det forvaltningens vurdering, at det er muligt at afvikle koncerter på op til 67 dB(A), når de begrænses i hyppighed og varighed, og at ansøgningen om tillæg til miljøgodkendelse dermed kan godkendes med de angivne vilkår som fremgår af udkast til miljøgodkendelse.
Forvaltningen anbefaler, at udvalget godkender, at miljøkonsekvensrapport og udkast til miljøgodkendelse sendes i offentlig høring i otte uger.
Politisk handlerum
Teknik- og miljøudvalget kan vælge ikke at sende miljøkonsekvensrapporten og udkast til tillæg til miljøgodkendelse i offentlig høring. Intro til VVM (Bilag 6) uddyber det politiske handlerum i sager med VVM.
En beslutning om ikke at sende sagen i offentlig høring forudsætter faglig begrundelse, fx at:
- et eller flere emner i miljøkonsekvensrapporten ikke er tilstrækkelig fagligt begrundet
- Forvaltningen, ikke imødekommer Tivolis ønske om at lempe deres støjgrænser yderligere, fx af hensyn til støjbelastningen i omgivelserne.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen igangsætte den offentlige høring i otte uger. Efter høringen udarbejder forvaltningen en hvidbog med henblik på den endelige politiske vedtagelse af miljøkonsekvensrapport samt tillæg til miljøgodkendelse til forår/sommer 2025.
Søren Wille
/ Lena Kongsbach
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 16. december 2024
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.