Mødedato: 16.09.2024, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Realisering af visionen Vores København – første etape

Se alle bilag
Teknik- og Miljøudvalget vedtog i januar 2024 Vores København, en ny vision for teknik- og miljøområdet de næste ti år, der skal være med til at sikre, at København også i fremtiden er verdens bedste by at bo og leve i. Visionen skal realiseres igennem strategier og handleplaner. Udvalget skal med denne sag beslutte, hvilke strategier og handleplaner, der i første omgang skal være med til at realisere visionen og dermed også hvilke nuværende planer, politikker og strategier, der skal konsolideres eller afmeldes. Med denne sag godkendes således det indledende skridt ift. hvilke strategier og handleplaner forvaltningen skal igangsætte arbejdet med. Selve afmeldingerne, konsolideringerne og det konkrete indhold i de enkelte nye strategier og handleplaner vil blive politisk forelagt i særskilte sager.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forslag til realisering af Vores København godkendes, jf. Løsning og bilag 4.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget vedtog den 29. januar 2024 Vores København (bilag 2), en vision der sætter retning for udviklingen af teknik- og miljøområdet indtil 2035. Visionen er formuleret på et overordnet niveau og skal realiseres gennem strategier og handleplaner.  

Teknik- og Miljøudvalget skal med denne sag godkende første etape til realisering af visionen. Dette består af to trin. Dels at beslutte hvilke strategier og handleplaner, der i første omgang skal være med til at realisere visionen, herunder konsolideringer og afmeldinger af nuværende planer, politikker og strategier. Dernæst en implementeringsrækkefølge for hvornår forvaltningen skal igangsætte udarbejdelse af de nye strategier og handleplaner og forelægge dem til politisk vedtagelse. Udvalget vil få forelagt dispositioner for de enkelte strategier og handleplaner til godkendelse særskilt ifm. den videre udarbejdelse.

Den første etape af realisering af visionen strækker sig frem til 2026. Udvalget vil hvert andet år frem til 2035 få forelagt drøftelser af realisering af visionen for at gøre status på fremdrift samt få et overblik over de aktuelle strategier og handleplaner, og derved mulighed for at drøfte om der er behov for justeringer eller tilføjelser.

Løsning

Der er i dag 44 politisk godkendte planer, politikker og strategier indenfor Teknik- og Miljøudvalgets ressortområde. En intern evaluering heraf viser, at de 44 planer, politikker og strategier spænder bredt ift. tidshorisonter, finansieringsbehov, målsætninger og målopfyldelse og der ses ikke en entydig stringens ift. navngivning, format, udmøntning og koordinering. På den baggrund har forvaltningen opstillet en række anbefalinger til fremtidige politikker, strategier og handleplaner, der skal sikre større ensartethed og overblik over de eksisterende produkter. Dette for at gøre det nemmere at navigere i for både udvalg, forvaltning og samarbejdspartnere. Anbefalingerne fremgår af bilag 3 og danner baggrund for forvaltningens forslag til, hvordan visionen kan realiseres, jf. nedenstående.

Med Vores København er det besluttet, at udvalgets og forvaltningens arbejde de næste ti år skal tage afsæt i udfordringer og dilemmaer indenfor fire overordnet temaer i visionen: Plads til byens liv, Klimavenlig Hverdag, En by for alle og Samarbejde om byen. Det betyder samtidig, at det er nødvendigt med en prioritering af de nuværende planer, politikker og strategier der eksisterer, for at kunne udvikle teknik- og miljøområdet i den retning, visionen opstiller.

Første etape af realisering af visionen 
Vores København vil fremadrettet stå øverst som den overordnet retningsgivende vision for teknik- og miljøområdet. Visionen skal alene udmøntes gennem strategier og handleplaner, der har et direkte ophæng i visionens temaer og dertilhørende prioriteringer.

Forvaltningen foreslår i første omgang otte strategier og fire handleplaner, der skal være med til at realisere visionen. De otte strategier går på tværs af teknik- og miljøområdet og understøtter et eller flere temaer i visionen. De dækker både over eksisterende strategier, konsolideringer af eksisterende planer, politikker og strategier og nye forslag til strategier.

De otte strategier skal udmøntes i en række handleplaner. Der forslås p.t. fire handleplaner, men der kan i forlængelse af udarbejdelsen af de enkelte strategier opstå behov for at udarbejde flere særskilte handleplaner. I bilag 4 fremgår en oversigt over de forslået strategier og handleplaner, der i første omgang skal realisere visionen, med en tilhørende uddybning af det enkelte produkt.

Forslag til strategier

  • Grøn strategi (ny)
  • Bylivs- og Byrumsstrategi (ny)
  • Arkitektur- og Planlægningsstrategi (ny)
  • Mobilitetsstrategi (ny)
  • Klimatilpasningsstrategi (ny)
  • Klimaplan2035 (erstatter tidligere strategi på området)
  • Ressource- og Affaldsstrategi 2030 (erstatter tidligere strategi på området)
  • Strategi for Biodiversitet 2022-2050 (eksisterende – politisk godkendt i 2022)

Forslag til handleplaner

  • Bydelshandleplaner (pilot) (ny)*
  • Kvarterplaner for Områdefornyelserne (ny)
  • Roadmap til Klimaplan 2035 (erstatter tidligere handleplan på området)
  • Handleplan for biodiversitet (eksisterende – politisk godkendt i 2022)


Bydelshandleplaner*
Bydelshandleplanerne er forvaltningens forslag til et nyt metodisk greb, der kan konkretisere indsatser for en 2 til 4-årig periode i et afgrænset område i byen. Der lægges op til, at bydelshandleplanerne kan gå på tværs af de otte strategier ift. hvilke indsatser, der er særlig relevant i den pågældende bydel. Bydelshandleplanerne skal især understøtte visionens fjerde tema ”Samarbejde om byen” gennem bred inddragelse af københavnere, erhvervsliv, lokaludvalg og civilsamfund. Forvaltningen vil ifm. udarbejdelse af de enkelte bydelshandleplaner forelægge forskellige modeller for inddragelsesniveau og format, der skal tages politisk stilling til.

Som første led i arbejdet med bydelshandleplanerne foreslår forvaltningen, at der udarbejdes en pilot for en enkelt bydel i København, der samtidig skal fungere som en konceptudvikling af bydelshandleplanerne og en første test herpå. I den forbindelse vil forvaltningen gå i dialog med lokaludvalgene om, hvordan deres bydelsplaner, sammen med andre interessenters bidrag, kan indgå i arbejdet med bydelshandleplaner. I anden fase af realiseringen af visionen kan bydelshandleplanerne forventeligt rulles bredere ud. På dette tidspunkt forventes de første nye strategier at være klar til implementering gennem bydelshandleplaner.

Øvrige planer, politikker og strategier
Forvaltningen har i arbejdet med at realisere visionen set på, hvordan de nuværende planer, politikker og strategier kan tilpasses for at imødekomme visionen. Som det også fremgår af visionen, er der arbejde i forvaltningen, som er afgørende for drift og udvikling på trods af, at det ikke har et ophæng i eller er nævnt i visionen. Ud over de ovennævnte forslag til realisering af visionen, har forvaltningen syv politisk godkendte planer, politikker og strategier, som ikke direkte understøtter visionen, men som enten er lovpligtige eller har en dagsorden på tværs af Københavns Kommune, og derfor ikke umiddelbart kan afmeldes, konsolideres eller ændres af Teknik- og Miljøudvalget. Disse vil forsætte i sit eget spor, men forvaltningen vil på sigt se på muligheden for at tilpasse dem visionens målsætninger, når det giver mening. Nederst i bilag 5 ses en oversigt over de øvrige planer, politikker og strategier.

Herudover har Teknik- og Miljøforvaltningen 34 politisk godkendte administrationsgrundlag, hvoraf 13 er godkendt i Borgerrepræsentationen og 21 i Teknik- og Miljøudvalget (bilag 7). Administrationsgrundlag adskiller sig fra strategier og handleplaner, idet de ikke har målsætninger, strategisk retning eller konkrete initiativer, men er forvaltningens styringsredskab til at administrere og udmønte en strategi eller handleplan. Administrationsgrundlag har til formål at ensrette sagsbehandling i forvaltningen og reducere antallet af sager hos udvalget. Forvaltningen foreslår, at nye administrationsgrundlag fremover udarbejdes efter samme anbefalinger, som skal følges på fremtidige strategier og handleplaner.

Afmeldinger af eksisterende planer, politikker og strategier
De otte nye strategier vil konsolidere størstedelen af de 44 nuværende planer, politikker og strategier. I bilag 5 fremgår en komplet liste over hvilke nuværende planer, politikker og strategier, der henholdsvis forslås konsolideret, afmeldt eller ændret.

Forvaltningen foreslår, at de enkelte produkter, der skal konsolideres, vil være gældende indtil den nye strategi eller handleplan, det pågældende produkt vil indgå i, bliver politisk godkendt. Afmelding af det enkelte produkt vil således indgå den pågældende nye strategi eller handleplan, når den forelægges politisk. Der vil blive udarbejdet selvstændige sager til de produkter, som ikke skal konsolideres i nye produkter, men ændres til fx et administrationsgrundlag eller afmeldes.

Implementeringsrækkefølge
Når udvalget har godkendt hvilke strategier og handleplaner, der skal realisere visionen i første etape, vil forvaltningen udarbejde dispositioner for de enkelte produkter, der vil blive forelagt udvalget til godkendelse. Heri vil der bl.a. skulle tages stilling til inddragelsesmodel, indhold og om strategierne kalder på nye handleplaner. Udvalget vil få forelagt forslag til alle nye produkter til behandling og dernæst til endelig vedtagelse. 

I bilag 6 ses en tentativ implementeringsrækkefølge for første etape ift. hvornår de forskellige strategier og handleplaner forventes politisk forelagt. Der lægges op til, at de fem nye strategier igangsættes umiddelbart efter vedtagelse af denne sag, med henblik på at de er færdigudarbejdet i 2026. Parallelt med dette arbejde igangsættes arbejdet med en pilot for bydelshandleplanerne for en selvstændig bydel, som ligeledes vil være færdig i 2026. Dermed vil strategierne og konceptet for bydelshandleplanerne være klar i 2026 til at kunne danne afsæt for det videre arbejde med de enkelte, fulde bydelshandleplaner for resten af byen.  

Teknik- og Miljøudvalget vil hvert andet år blive forelagt en drøftelse af visionen for at gøres status på fremdrift. I den forbindelse vil udvalget også blive præsenteret for et overblik over hvordan de aktuelle planer, politikker og strategier understøtter visionen, og om der er behov for justeringer eller tilføjelser.

Politisk handlerum
Det kan besluttes, at:

  • Til- og fravælge strategier og handleplaner, der skal realisere visionen.
  • Til- og fravælge planer, politikker og strategier der skal konsolideres, afmeldes eller på anden vis ændres.
  • Ændre implementeringsrækkefølgen ift. hvilke strategier og handleplaner, der skal igangsættes først.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder strategierne og handleplanerne, der skal igangsættes i første etape, inden for egen rammer eller via allerede afsatte midler.

Det bemærkes, at de enkelte bydelshandleplaner, der forslås igangsat efter første etape af realisering af visionen, vil kunne medføre et finansieringsbehov på sigt afhængig af det ambitionsniveau og den inddragelsesmodel, der besluttes. Udvalget vil få forelagt en sag herom, når konceptudviklingen/piloten af bydelshandleplanerne er færdig, forventelig primo 2026. 

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt forslag til realisering af Vores København, første etape, igangsætter forvaltningen arbejdet efter implementeringsrækkefølgen forslået i bilag 6.

Teknik- og Miljøudvalget vil få forelagt dispositioner for de nye strategier og handleplaner enkeltvis samt til godkendelse i takt med at de færdiggøres. De nuværende planer, politikker og strategier, der skal konsolideres, vil værende gældende indtil de nye strategier eller handleplaner, godkendes politisk.

I 2026 og hvert andet år herefter frem til 2035 vil Teknik- og Miljøudvalget få forelagt en drøftelsessag med status på fremdrift på arbejdet med realisering af visionen.

 

                                    Søren Wille

                                                               / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 16. september 2024

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

 

Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”SF ser frem til at se det første eksempel på en bydelshandleplan. I den forbindelse kommer vi til at have en særlig opmærksomhed på, at bydelshandleplanerne ikke bare bliver en opsamling på alle de vedtagne strategier, men også giver et klart bud på, hvad de vigtigste emner, der bør handles på, er for bydelen.”
Til top