Endelig vedtagelse af projekttillæg 2021 til Spildevandsplan 2018
Teknik- og Miljøudvalget skal efter endt høring tage stilling til endelig godkendelse af Projekttillæg 2021 til Spildevandsplan 2018. Projekttillægget tilvejebringer det planmæssige grundlag for anlægsprojekter på spildevandsområdet.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget,
- at Projekttillæg 2021 til Spildevandsplan 2018 (bilag 2) godkendes endeligt.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog den 10. december 2020 at sende Projekttillæg 2021 i otte ugers offentlig høring fra den 14. december 2020 til den 16. februar 2021 og at delegere kompetencen til endelig vedtagelse af projekttillægget til Teknik- og Miljøudvalget. I høringsperioden er der modtaget 11 høringssvar. Høringen har givet anledning til nogle få ændringer i tillægget. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at godkende det endelige Projekttillæg 2021 til Spildevandsplanen 2018.
Løsning
Håndtering af spildevand, herunder regnvand, i kommunen er reguleret af en lovpligtig spildevandsplan. Den nuværende spildevandsplan, Spildevandsplan 2018, blev vedtaget af Borgerpræsentationen den 6. juni 2019. Spildevandsplanen danner den økonomiske ramme og sætter målene for håndtering af spildevand i Københavns Kommune frem til 2028. Planen bliver løbende opdateret med projekttillæg, der indeholder aktuelle projekter. Disse projekttillæg giver hvert år hjemmel til at implementere konkrete projekter vedrørende afløbssystem, klimatilpasning, byudvikling, og renseanlæg inden for spildevandsplanens rammer.
Projekttillæg 2021 vil muliggøre 46 projekter indenfor fire projektkategorier (afløbssystem, klimatilpasning, byudvikling, og renseanlæg), som er defineret i Spildevandsplan 2018. Desuden aflyses to tidligere godkendte projekter, som ikke vil blive gennemført. I forbindelse med aflysningen slettes projekterne i den offentlige digitale spildevandsplan. De konkrete projekter fremgår af bilag 2.
De 46 projekter medvirker til at understøtte kommunens serviceniveau for kloakken, målsætninger for badevandskvaliteten i Københavns Havn og Øresund samt opfyldelse af statens miljømålsætninger for vandområder. Projekterne udføres af HOFOR og BIOFOS eller af kommunen som medfinansieringsprojekter.
Høring
Der er modtaget 11 henvendelser i høringsperioden. Høringssvarene kan læses i fuld form i bilag 4. Høringssvarenes hovedsynspunkter er anført nedenfor.
Høringssvar fra lokaludvalg
Nørrebro Lokaludvalg foreslår at lede regnvandet fra diabetescenter til sansehaverne i projektet B.79 ”De Gamles By”. Desuden foreslår Lokaludvalget at kombinere udsmykning af tunnel med information om ekstremregn i projektet K1.77 ”Mimersparken BIR.24N”. Angående projektet K1.69 ”Nørrebroparken”, skriver Lokaludvalget at ”regnvandet” på femtesidste linje skiftes ud med ”skybrudsvandet”, fordi regnvand og spildevand ikke separeres i projektet.
Vanløse Lokaludvalg foreslår, at der bliver arrangeret et møde med forvaltningen, HOFOR, Vanløse Lokaludvalg og andre relevante parter omkring de konkrete løsninger for projekterne K2.22 ”Toftøjevejs Vejlaug” og K2.25 ”GF Vanløse Stationsby”.
Forvaltningens kommentarer
Angående projektet K1.69 ”Nørrebroparken”: Der er tale om en fejl og teksten er blevet rettet til ”skybrudsvand”. Forvaltningen vil inddrage relevante dele af Lokaludvalgets kommentarer i forbindelse med projekteringen af de konkrete skybrudsprojekter på Nørrebro.
Kommentarerne om de konkrete projekter i Vanløse videresendes til HOFOR, som er ansvarlig for at anlægge projekterne.
Høringssvar fra Udviklingsselskabet Stejlepladsen P/S
Udviklingsselskabet giver positiv opbakning til projektbeskrivelsen i projekttillægget, bl.a. i forhold til overdragelse af den private kloak til HOFOR, og gør opmærksom på, at Udviklingsselskabet vil arbejde konstruktivt på at få indgået aftalerne med HOFOR.
Forvaltningens kommentarer
Høringssvaret fra Stejlepladsen P/S giver ikke anledning til ændringer i projektbeskrivelsen. Forvaltningen peger på en forsyning fra HOFOR for hele lokalplanområdet, uanset nuværende forsyningsforhold.
Høringssvar fra By og Havn
By og Havn ønsker inddragelse forud for udarbejdelse af projekttillægget, bl.a. fordi udviklingen af projektet B.84 ”Kloakering af Nordhavn Fase II” kommer til at ske i flere etaper, der ikke er tidsmæssige sammenfaldende, samt da det område, der er beskrevet i tillægget, er større end lokalplanområdet i den omtalte ”Lokalplan 594 Svanemølleholm” og således bl.a. også omfatter det område, hvor Vejdirektoratet skal anlægge Nordhavnstunnellen.
By og Havn er ikke enig i formulering af det kloakeringsprincip, som beskriver, at overfladevand (vej- og tagvand) skal håndteres af et privat spildevandslaug bestående af grundejerne. By & Havn er den eneste grundejer i området, og har på nuværende tidspunkt ingen drøftelser med HOFOR om kloakering af området på initiativ fra By & Havn. By & Havn finder det ikke nødvendigt at etablere et spildevandslaug.
Forvaltningens kommentarer
Projektet B.84 ”Kloakering af Nordhavn Fase II” er en rammeplan, som beskriver de generelle principper for kloakering af området. I forbindelse med de konkrete projekter indenfor rammeområdet, vil By & Havn blive inddraget i planlægningen.
Forvaltningen er enig med By og Havn i, at de ikke på nuværende tidspunkt etablerer et spildevandslaug. Beskrivelsen af kloakeringsforholdene er lavet med henblik på at kunne rumme de fremtidige forhold, hvor der forventes flere grundejere indenfor området.
Høringssvar fra HOFOR
For projektet K1.71 ønsker HOFOR at tilføje matriklen 454, Kongens Enghave. Det er blevet nødvendigt at indrette den nordlige del af matriklen 454 som arbejdsvej for etablering af udløbsarrangementet på ejendommen matrikelnummer 567, Kongens Enghave.
HOFOR ønsker desuden en afklaring på det kloakeringsprincip, der er beskrevet i projektet B.84 ”Kloakering af Nordhavn Fase II”, om hvorvidt håndtering af vand fra vejarealer med en årsdøgntrafik under 5.000 biler håndteres på privat foranstaltning og skal forblive fællesprivat ejet af et privat spildevandslag. Desuden etablerer HOFOR ikke stik ved skelgrænsen for vejvand.
Endelig angående projektet B.91 ”Stejlepladsen” er HOFOR ikke enig med forvaltningen om den offentlig overtagelse af den private kloak drevet af spildevandslauget ”Bådehavnsgade”.
Forvaltningens kommentarer
Forvaltningen vurderer, at udpegning af en ny matrikel 454, Kongens Enghave, som ikke var en del af høringsforslaget, udløser et krav om en fornyet offentlig høring. Det vurderes, at udpegningen kan udskydes til et senere projekttillæg til Spildevandsplan 2018 uden at det går ud over gennemførelsen af projektet.
En uhensigtsmæssig formulering i projektet B.84 ”Kloakering af Nordhavn Fase II” om stik til vejvand ved skel rettes.
I forbindelse med Projekt B.91 ”Stejlepladsen” rives alle eksisterende bygninger indenfor byudviklingsområdet ned. Derfor skal der anlægges ny kloak på hele området. Forvaltningen fastholder, at der skal ske en offentlig forsyning gennemført af HOFOR for hele lokalplanområdet, uanset nuværende forsyningsforhold. En uddybning for baggrunden for at fastholde de valgte forsyningsforhold kan læses i bilag 5.
Hovedsynspunkter i borgernes høringssvar
Flere borgere havde bemærkninger om design og vandkvaliteten af regnvandsbassinet i projekterne K2.26 ”KV72 Karens Minde Aksen” og K1.75 ”KV72 Karens Minde Aksen og KV85 Renden”. Der er blevet stillet et spørgsmål angående udvidelse af banegraven i forbindelse med etablering af Banedanmarks projekt ”Ring Syd”.
HF Kalvebod og flere borgere havde bemærkninger om projektet K1.71 ”Arealreservationer og udløbspunkt for KV84 Valby Skybrudstunnel”.
Forvaltningens kommentarer
Kommentarerne om de konkrete projekter K2.26 ”KV72 Karens Minde Aksen”, K1.75 ”KV72 Karens Minde Aksen og KV85 Renden” vil forvaltningen vurdere i forbindelse med anlæg af projektet. Spørgsmålet om udvidelse af banegraven videresendes til HOFOR.
Kommentarerne angående K1.71 ”Arealreservationer og udløbspunkt for KV84 Valby Skybrudstunnel” håndteres i miljøkonsekvensvurderingen for Valby Skybrudstunnel.
Forvaltningens tekstændringer i Projekttillæg 2021 som følge af høringen
- I projektet K1.69 ”Nørrebroparken” er ordet på femte sidste linje blevet rettet til ”skybrudsvand”.
- I projektet B.84 ”Kloakering af Nordhavn Fase II” og B.91 ”Stejlepladsen”: En uhensigtsmæssig formulering angående stik til vejvand ved skel rettes.
- I projektet K1.71 ”Arealreservationer og udløbspunkt for KV84 Valby Skybrudstunnel” blev udløbet ”UK16” ændret til ”UK17”.
- I projektet K2.26 ”Afkobling – K72 Karens Minde Aksen” er der blevet tilføjet et oplandskort, og udløbet ”UK17” er ændret til ”UK18”.
- Der er blevet tilføjet en læsevejledning til Projekttillæg 2021.
Økonomi
Københavns Kommune
Projekttillæg 2021 til Spildevandsplan 2018 medfører ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Forsyningsselskabernes investeringer
Med vedtagelsen af Spildevandsplan 2018 den 6. juni 2019 har Borgerrepræsentationen godkendt en øget investeringsramme for spildevandselskabernes investeringer i planperioden fra 2019 til 2028 på 4,5 mia. kr. Herudover videreføres investeringer på 6,6 mia. kr. til byudvikling, drift og vedligeholdelse, som er vedtaget af Borgerrepræsentationen den 24. april 2008 i forbindelse med vedtagelsen af Spildevandsplan 2008, og til skybrudssikring vedtaget af Borgerrepræsentationen den 26. november 2015 i forbindelse med ”Klimatilpasning og Skybrudssikring af København”.
Det betyder, at spildevandsselskabernes samlede investeringsramme, til både drift og vedligeholdelse og til skybrudssikring, i planperioden fra 2019 til 2028 udgør 11,1 mia. kr. (bilag 3). Heraf har spildevandsselskaberne budgetteret med 2.5 mia. kr. i forbindelse med Projekttillæg 2021. Beløbet indeholder investeringer i de store skybrudstunneller over en årrække fra 2021. Forsyningsselskabernes investeringer finansieres over vandtaksterne og indgår i HOFOR og BIOFOS årlige budgettillæg. Vedtagelsen af Projekttillæg 2021 udløser ikke yderlige takststigninger i forhold til, hvad der allerede er oplyst og godkendt forbindelse med den endelige vedtagelse af spildevandsplan 2018.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, er Projekttillæg 2021 til Spildevandsplan 2018 endelig vedtaget, og projekterne kan igangsættes i 2021.
Søren Wille
/ Hans Christian Karsten
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 12. april 2021
Indstillingen blev trukket ved mødets start.