Mødedato: 10.06.2024, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Teknik- og Miljøforvaltningens Toiletprioriteringsliste 2024

Se alle bilag

Teknik-og Miljøudvalget skal tage stilling til Teknik- og Miljøforvaltningens forslag til fremadrettede prioriterede indsatser på toiletområdet i Toiletprioriteringsliste 2024 – indsatser til videreudvikling af toiletområdet, øget toiletkapacitet og serviceniveau. Toiletprioriteringslisten 2024 indeholder en opdatering af de delvist eller endnu ikke realiserede indsatser fra Toiletprioriteringslisten 2022 samt tre nye indsatser, der sigter mod en data- og vidensbaseret videreudvikling af toiletområdet.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningens Toiletprioriteringsliste 2024 – indsatser til videreudvikling af toiletområdet, øget toiletkapacitet og serviceniveau (jf. bilag 2) udgør grundlaget for kommende indsatser toiletområdet.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 13. juni 2022 forvaltningens toiletprioriteringsliste 2022 på baggrund af at et flertal af Teknik- og Miljøudvalget på mødet den TMU 7. juni 2021 ønskede en opdatering af den daværende Plan for offentlige toiletter fra 2016. Toiletprioriteringslisten har siden dannet grundlag for forvaltningens arbejde på toiletområdet, og nogle indsatser er delvist blevet finansieret i Budget 2023 (BR den 6. oktober 2023). I forbindelse med godkendelsen af listen i 2022 fremgik det, at forvaltningen løbende ville orientere udvalget om en status på implementeringen af listens indsatser (bilag 3). Som forvaltningen gjorde opmærksom på i den seneste orientering til udvalget den 31. maj 2024, har forvaltningen udarbejdet en betydelig videreudvikling af listen fra 2022 med opdatering af de eksisterende indsatser bl.a. om øget toiletkapacitet, renovering og øget drift af eksisterende toiletter samt tre nye indsatser. Det skyldes den delvise finansiering af de eksisterende indsatser, og at den hidtidige liste ikke indeholder indsatser, der skaber kvantitativ og kvalitativ viden og data til at optimere den eksisterende toiletkapacitet og toiletdrift samt øger tilgængelighed til de eksisterende toiletter. Da der er tale om væsentlige ændringer fra den oprindelige liste i 2022, fremlægger forvaltningen hermed toiletprioriteringslisten for 2024 som grundlag for forvaltningens fremadrettede arbejde på toiletområdet.

 

Løsning

København har i dag et veludbygget net af mere end 170 offentlige toiletter, hvortil der forventes at komme yderligere syv nye toiletter i 2024/25. Befolkningstilvæksten i København og ændringer i måden, københavnerne bruger byen på, nødvendiggør en løbende monitorering og videreudvikling af toiletområdet for at sikre, at der findes passende toiletkapacitet til alle borgere og i alle bydele. Forvaltningen har på den baggrund opdateret den tidligere toiletprioriteringsliste 2022.

Toiletprioriteringsliste 2024 er både en videreudvikling og en opdatering af den tidligere toiletprioriteringsliste fra 2022 med i alt 12 indsatser fordelt på tre områder. Indsatsområderne 1. Øget toiletkapacitet og 3. Øget serviceniveau indeholder opdaterede indsatser fra Toiletprioriteringslisten 2022, som er delvist eller ikke realiseret. Indsatsområdet 2. Vidensbaseret videreudvikling af toiletområdet, består af fire indsatser, hvoraf tre er nye i forhold til den eksisterende liste. Fælles for alle fire indsatser er, at de sigter mod at videreudvikle toiletområdet på basis af kvantitativ og kvalitativ viden og data, der ikke findes i dag. Forvaltningen vil ligesom det er tilfældet listen fra 2022 løbende vende tilbage til udvalget med en årlig statusorientering på arbejdet med listens indsatser.

For at kunne gennemføre indsatserne, skal der afsættes midler i forbindelse med kommende budgetforhandlinger, da de ikke kan finansieres inden for den eksisterende budgetramme.

Høring af Toiletprioriteringsliste 2024
Forvaltningen har i perioden fra den 1. december 2023 til den 1. februar 2024 haft et udkast af Toiletprioriteringsliste 2024 i høring hos byens lokaludvalg samt Ældreråd, Handicapråd, Ungeråd og Udsatteråd for at få kvalificeret udkastet og give borgerne mulighed for at bidrage med viden og forslag til listens indsatser.

Overordnet er både lokaludvalgene og rådene positive over for toiletprioriteringslisten, og de bakker op om de enkelte indsatser, navnlig kommunikationstiltag til bedre udnyttelse af toiletter, øget tilgængelighed til toiletter samt udvidede åbningstider og renovering af eksisterende toiletter. Høringsparterne har desuden bidraget med diverse forslag, hvoraf flere indgår i den reviderede toiletprioriteringsliste. Nogle forslag hører imidlertid ikke under forvaltningens ansvarsområde, ligesom en række forslag til nye toiletplaceringer ikke er prioriteret grundet allerede eksisterende toiletkapacitet, aktivitetsniveau og/eller andre pladsforhold i området. Enkelte forslag afventer effekt af allerede igangsatte toiletindsatser. Alle input udgør baggrundsviden for forvaltningens videre arbejde på toiletområdet. Høringssvarene samt forvaltningens vurderinger kan ses i bilag 4 Høringssvar samt bilag 5. Forvaltningens vurdering af de indkomne høringssvar.

 

Indsatser i Toiletprioriteringsliste 2024
Herunder beskrives alle 12 indsatser i toiletprioriteringslisten i kort form. Listen kan findes i bilag 2, og indsatserne fordelt på bydele kan findes i bilag 6. Konkret foreslår forvaltningen at prioritere fire indsatser. Det drejer sig om de tre første indsatser i de enkelte indsatsområder, det vil sige indsats 1.1. Udvidede åbningstider for eksisterende toiletter, 2.1 Besøgstællere om brugen af offentlige toiletter og 3.1 Renovering af eksisterende toiletter, samt indsatsen 2.2 Øget tilgængelighed til offentlige toiletter indsatsområde 2. De fire indsatser vil sikre en betydelig udvidelse af den eksisterende toiletkapacitet, et øget vidensgrundlag til optimering af toiletkapacitet og toiletdrift samt øge fokus på tilgængelighed til byens toiletter. Desuden forebygges midlertidige eller længerevarende lukninger af eksisterende stærkt nedslidte toiletter samt fravalg af toiletter på grund af deres utiltalende ydre.

1. Øget toiletkapacitet

1.1 Udvidede åbningstider for eksisterende toiletter

Forvaltningen foreslår fremover at helårsåbne 23 vinterlukkede toiletter samt at døgnåbne to nu natlukkede toiletter på udvalgte placeringer, hvor der grundet ændret borgernes brug af byrummet er grundlag for at udvide åbningstiderne.

1.2 Nye toiletplaceringer

Forvaltningen foreslår nye offentlige toiletter på tre placeringer, nemlig på Bodenhoffs Plads, på den bemandede naturlegeplads i Valbyparken og i Remiseparken, hvor der grundet ændringer i og borgernes brug af byrummet er behov for mere toiletkapacitet. 

1.3 Toiletkapacitet i nattelivet
Københavns natteliv er koncentreret i Indre By, hvor der i 2023/2024 er sket en betragtelig forøgelse af toiletkapaciteten. Når der foreligger erfaringer med effekten af denne øgning, vil forvaltningen vende tilbage ift. evt. behov for mere toiletkapacitet fx på Israels Plads (forslået i Toiletprioriteringslisten 2022) og/eller andre steder. Udover permanente toiletter er der brug for midlertidige toiletter i nattelivet. Til og med 2025 er der afsat midler dertil i Restaurations- og Nattelivsplanen.

2. Vidensbaseret videreudvikling af toiletområdet

2.1 Besøgstællere om brugen af offentlige toiletter

Forvaltningen foreslår at udvikle et fleksibelt måledesign, hvor et antal besøgstællere kan opsættes skiftende placeringer. Besøgstællingerne skal skabe et datagrundlag over, hvor meget enkelte toiletplaceringer og toilettyper i de forskellige bydele/områder og årstider reelt bliver brugt. Toiletdata er et nødvendigt grundlag for overordnede og strategiske overvejelser om, hvordan toiletbehov defineres og dermed prioriteres, herunder også i forbindelse med vurdering af toiletbehov i byudviklingsområder. Desuden skal toiletdata bruges til at optimere den eksisterende toiletkapacitet og planlægning af toiletdriften. Der forefindes i dag ingen databaseret viden om anvendelsen af de ubemandede toiletter i byen.

2.2 Øget tilgængelighed til offentlige toiletter

Forvaltningen foreslår at udarbejde en analyse med henblik på at forbedre tilgængeligheden til byens offentlige toiletter for borgere med forskellige typer handicap. En tidligere mindre analyse har vist, at både handicap- og almindelige toiletter har mangler ift. tilgængelighed.

Forvaltningen har ligeledes fokus på tilgængelighed ift. kønsligestilling. For tiden findes der 111 unisex toilet, og nye toiletter er i udgangspunktet altid unisex. Forvaltningen afventer erfaringer med nye tiltag som unisex urinaler i nattelivet og ønsker at arbejde med mere diverse/kønsneutrale piktogrammer.

2.3 Bedre udnyttelse af eksisterende toiletter

Forvaltningen foreslår at udvikle målrettede tiltag for at øge borgernes kendskab til og brug af offentlige toiletter. Indsatsen skal være tilpasset de forskellige bydele og områder med afsæt i en kvalitativ undersøgelse af borgernes kendskab og ønsker samt viden om, hvorfor borgere evt. ikke bruger toiletterne, selv om de har behov for det. Indsatsen kan fx munde ud i en fælles visuel identitet for byens mangeartede toiletter eller bedre og mere synlig skiltning til toiletter.

2.4 Mere klimavenlige toiletter

Forvaltningen foreslår at lave en foranalyse af, hvordan toiletterne kan gøre byen mere klimavenlig, fx ved hjælp af udvendige planter/begrønning, der kan bidrage til renere luft, mindre opvarmning og absorbering af regnvand. Analysen skal afdække, hvad der kan lade sig gøre hvilke toilettyper og på de konkrete placeringer.

3. Øget serviceniveau

3.1 Renovering af eksisterende toiletter
Forvaltningen foreslår at renovere seks ældre, meget nedslidte og utiltalende toiletbygninger, hvor der på sigt er risiko for midlertidige eller længerevarende lukninger. Ved renovering kan toiletterne samtidigt gøres mere tilgængelige både ift. handicapvenlighed og kønsligestilling. Desuden forslås en lettere renovering af 20 såkaldte Danfo-toiletter fra 2007/2008, som fremstår nedslidte og uindbydende. Renoveringen forebygger også fremtidigt hærværk og skader pga. graffitiafrensning.

3.2 Toiletter med øget driftsbehov

Forvaltningen foreslår at øge rengøring og vedligehold for 16 særligt eksponerede toiletter, der er udsat for en hårdere brug end byens øvrige toiletter. Øget drift kan forebygge oplevelsen af uhygiejniske og utiltalende toiletter, uhensigtsmæssig brug samt midlertidige lukninger. 

3.3 Bemanding af et toilet
Forvaltningen foreslår bemanding af toilettet ved Langelinie 25 i sommerhalvåret, som vil imødekomme toilettets ekstraordinært store besøgstal, der bl.a. kan tilskrives de mange turister på Langelinie.

3.4 Udsatte borgers toiletbehov

Forvaltningen foreslår at afsætte driftsmidler til at renholde og vedligeholde et eksisterende pissoir på opholdsstedet på Enghave Plads, som ikke har tilknyttet driftsmidler. Teknik- og Miljøforvaltningen samarbejder desuden løbende med Socialforvaltningen, Sikker By/Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen om at sikre udsatte borgeres toiletbehov.

3.5 Rene toiletter i nattelivet
Ubemandede toiletter rengøres ikke mellem kl. 21 og kl.05. I 2024 opsættes der i Indre By en ny type selvrensede toilet med midler fra Budget 2023. Når der foreligger erfaringer hermed, vil forvaltningen tage stilling til et evt. behov for flere selvrensende toiletter eller andre tiltag som natrengøring.

Politisk handlerum

  • Teknik og Miljøudvalget kan henvise finansiering til indsatserne i prioriteringslisten 2024 til forhandlingerne om Budget 2025.
  • Ønskes der andre tiltag på toiletområdet, som ikke fremgår af forvaltningens toiletprioriteringsliste, kan Teknik- og Miljøudvalget henvise finansiering til tiltagene til forhandlingerne om Budget 2025.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen i det fremadrettede arbejde på toiletområdet og ved udarbejdelsen af budgetnotater i forbindelse med kommende forhandlinger tage udgangspunkt i forvaltningens toiletprioriteringsliste 2024. Forvaltningen vil årligt orientere udvalget om status for arbejdet med toiletprioriteringslisten.

Søren Wille

/ Rikke Skovbølling Brandt


Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 10. juni 2024

 

Det samlede udvalg stillede følgende ændringsforslag som nyt 2. at-punkt:

 

”at finansiering af de foreslåede fire indsatser fra toiletprioriteringslisten henvises til forhandlingerne om Budget 2025.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

 

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.
Til top