Afslag på ansøgning om dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 til opførelse af støjvold ved skyttecenter, Amager Vest
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til København Flugtskyttes Klubs ansøgning om opførelse af en støjvold af jord i et område beskyttet af naturbeskyttelseslovens § 3. Jordvolden skal håndtere støjgenerne fra skydebanerne og muliggøre boligbyggeri på Stejlepladsen. Det er nødvendigt med støjdæmpende foranstaltninger, hvis støjgrænseværdierne på Stejlepladsen skal overholdes. Ellers kan boligbyggeriet formentlig ikke gennemføres. Nævnspraksis for opnåelse af dispensation til tilstandsændringer i beskyttet natur er restriktiv. Forvaltningen indstiller derfor, at der ikke gives dispensation til opførelse af jordvolden, da volden er et indgreb i den beskyttede natur og den alternative løsning ikke er tilstrækkeligt belyst.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at der meddeles afslag på dispensation efter naturbeskyttelseslovens § 3 til opførelse af en jordvold.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til om, der skal meddeles dispensation fra naturbeskyttelseslovens (NBL) § 3 til realisering af projektet vedrørende etablering af jordvolden. Jordvolden skal dæmpe støjgenerne fra flugtskytteklubbens skydebaneaktiviteter og muliggøre opførelse af boliger på Stejlepladsen. Projektet omfatter opførelsen af en 600 m lang og op til 15 m høj jordvold nord for Københavns Flugtskytteklub (bilag 6). Gives der ikke en dispensation, kan projektet i sin nuværende form ikke gennemføres. Forvaltningen indstiller, at der ikke gives dispensation til projektet, da der er tale om et betydeligt indgreb i beskyttet natur og alternative løsninger ikke er tilstrækkeligt afdækket.
Løsning
Teknik- og Miljøudvalget blev den 27. november 2023 orienteret om, at Københavns Flugtskytte Klubs skydebaneaktiviteter overskrider de vejledende støjgrænser for skydebanestøj i lokalplanområdet for Stejlepladsen. For at muliggøre boligbyggeri på Stejlepladsen blev der i forbindelse med den endelige vedtagelse af lokalplan nr. 600 Stejlepladsen indgået en aftale mellem Udviklingsselskabet By & Havn I/S og Københavns Flugtskytte Klub om etablering af støjdæmpende afværgeforanstaltninger enten i form af opførelse af en jordvold eller reducerede skydetider, se bilag 2. Uden en reduktion i støjen kan boligbyggeriet forventeligt ikke få ibrugtagningstilladelse.
Københavns Flugtskytte Klub søger derfor om etablering af en 15 m høj og 600 m lang støjvold umiddelbart nord for klubbens skydebaner. Støjvolden er en jordvold, der skal afværge støjen fra Københavns Flugtskytte Klubs skydebaneaktiviteter. Ansøgningen fra flugtskytteklubben er vedlagt i bilag 3.
Københavns Flugtskytte Klub anfører i begrundelsen for ansøgningen, at støjvolden er designet som en støjdæmpende foranstaltning for at muliggøre By & Havns boligbyggeri på Stejlepladsen. Desuden lægger ansøger vægt på de afledte fordele ved opførelsen af støjvolden. Ansøger forventer således, at støjen reduceres for flere af de omkringliggende boliger og for brugere af de rekreative områder omkring skytteklubben. Derudover betoner ansøger, at støjvolden muliggør opretholdelse af rekreativ og professionel skydning til gavn for klubbens medlemmer. Endelig lægger ansøger vægt på, at støjvolden vil føre til forøgelse af biodiversitet, fordi støjvolden og foreslåede kompensationsforanstaltninger vil forøge plantemangfoldigheden og forbedre forholdene for insekter, krybdyr, fugle og pattedyr.
Forvaltningens vurdering
Størstedelen af det område, der berøres ved etableringen af den ansøgte støjvold, har status af beskyttet natur efter NBL § 3. Området er vurderet til at have vokset sig fra strandengskarakter ind i en mosaik af naturtyperne skovmose og eng. Begge naturtyper er beskyttet natur. Naturtilstanden af det besigtigede § 3-område vurderes at være ringe. Dette har dog ikke indvirkning på områdets beskyttelsesgrad.
Udgangspunktet i klagenævnspraksis er, at der kun er i særlige tilfælde, vil kunne dispenseres fra naturbeskyttelsen. Af forarbejderne til lovgivningen fremgår det, at hverken væsentlige jordbrugs- eller anden økonomisk interesse i sig selv er tilstrækkelig til at kunne begrunde en dispensation efter NBL § 3. Forvaltningen har indhentet en ekstern juridisk vurdering af sagen, som bekræfter forvaltningens vurdering, jf. bilag 4.
Det er forvaltningens opfattelse, at hverken Københavns Flugtskytte Klubs interesse i at opretholde sin nuværende drift i form af lerdueskydning, herunder klubbens interesse i fortsat at være en del af idrætslivet og facilitere rekreativ og professionel skydning eller det samfundsmæssige hensyn til byudvikling i området, er tilstrækkeligt tungtvejende grunde til at opveje hensynet til naturbeskyttelse.
Forvaltningen bemærker, at heller ikke fordele opnået ved en støjvold, i form af forøget biodiversitet, vil kunne begrunde en dispensation. Den forøgede biodiversitet i form af etablering af et overdrev (støjvolden) vil skulle ske på baggrund af nedlæggelse af eksisterende våde naturtyper, som er beskyttet natur. Det fremgår af Miljøstyrelsens vejledning, at de beskyttede naturtyper har deres særlige karaktertræk, som bør bevares i videst muligt omfang. Derfor kan der som udgangspunkt ikke dispenseres til omdannelse fra én naturtype til en anden.
Undtagelsesvist er der af Miljø- og Fødevareklagenævnet dispenseret til etablering af søer i eng- eller moseområder. I disse tilfælde lægges der vægt på, at etablering af søen vil være naturforbedrende for den eksisterende naturtype, samt at søen ikke er et fremmedelement. I den konkrete sag om støjvolden ved flugtskytteklubben vil etablering af en vold med den tørre naturtype overdrev anses for at være et fremmedelement i de eksisterende lavtliggende våde naturtyper skovmose og eng. Udvikling fra våd naturtype (skovmose, eng) til tør naturtype (overdrev) er desuden en proces, som erfaringsmæssigt varer mindst 20-25 år.
På samme måde er heller ikke fordele som mindskning af støj for omkringliggende beboelse tilstrækkeligt tungtvejende til at kunne begrunde en dispensation efter NBL § 3.
Opførelse af en 600 m lang og 15 m høj støjvold er et betydeligt indgreb i det særligt beskyttede naturområde.
Nævnspraksis kræver, at alternative løsningsmuligheder afdækkes, inden der evt. meddeles dispensation. Af den indgåede aftale mellem Udviklingsselskabet By & Havn I/S og Københavns Flugtskytte Klub fremgår, at reducerede skydetider vil kunne udgøre et tilstrækkeligt alternativt til støjvolden. Det er forvaltningens vurdering, at den alternative løsning om reducerede skydetider ikke er tilstrækkeligt belyst i det af Sweco Danmark A/S udarbejdede notat om skudstøj ved Stejlepladsen fra 30. oktober 2020, jf. bilag 5. Blandt andet mangler notatet en redegørelse for andre støjdæmpende tiltag som anvendelse af støjsvage patroner og støjdæmpere ved skydebaneaktiviteter.
Politisk handlerum
Eftersom en beslutning om dispensation efter NBL § 3 træffes på baggrund af en konkret interesseafvejning, hvori indgår hensyn til områdets betydning, indgrebets art, omfang og virkninger, kan udvalget vælge at;
- træffe en anden beslutning ved i skønsafvejningen at vægte anderledes f.eks. byudviklingsmæssige hensyn bør tillægges højere vægt.
Henset den ringe naturværdi og den samfundsmæssige interesse i opførelse af boligbyggeriet, kan udvalget således vælge;
- at træffe beslutning om dispensation til opførelse af en støjvold.
Afgørelse om dispensation kan påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Det er dog forvaltningens vurdering, at Miljø-og Fødevareklagenævnet vil træffe afgørelse om afslag på dispensation til opførelse af støjvolden grundet den restriktive praksis på området.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, meddeler Teknik- og Miljøforvaltningen Københavns Flugtskytte Klub, at der ikke kan meddeles dispensation efter NBL § 3 til opførelse af støjvolden.
Derudover vil Teknik- og Miljøforvaltningen bede Københavns Flugtskytte Klub om at arbejde videre på den alternative løsningsmulighed, der omfatter reducerede skydetider samt anvendelse af støjsvage patroner og brug af støjdæmpere ved skydebaneaktiviteter m.v.
Søren Wille
/ Lena Kongsbach
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 7. oktober 2024
Sagen blev trukket ved mødets start.