Afslag til udeservering i Havnegade 50, Indre by
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at forvaltningen giver afslag til dispensation fra lokalplan 512 ’Nyhavn og Gammelholm’ til udeservering på Havnegade 50.
Problemstilling
En virksomhed ønsker udeservering foran deres husbåd med restaurant beliggende langs havneparken i Havnegade. Anvendelsen til udeservering er i strid med lokalplanens principper, så forvaltningen kan ikke give varig dispensation til udeservering på arealet. Enkelte virksomheder har i dag udeservering i området, fordi der foreligger dokumentation for, at de fik tilladelse inden der var lokalplan. Lokalplanen er vedlagt som bilag 2.
Der er imidlertid politisk interesse for udeservering i København og forvaltningens administration heraf. Sagen forelægges, da der kan være et modsætningsforhold mellem lokalplanens begrænsninger og de politiske ønsker for udeservering i byen.
Løsning
Lokalplan nr. 512 ’Nyhavn og Gammelholm’ fra 2015 regulerer mulighederne for parken langs Havnegade. Parken langs Havnegade fastlægges i lokalplanen til offentlige formål, park med mulighed for legepladser og grønne anlæg, sportsanlæg samt tilhørende miljømæssige servicefunktioner (§ 3, stk. 3). Se bilag 3 for havneparkens afgrænsning.
Lokalplanen giver ikke mulighed for udeservering på arealet. For Nyhavn fastlægger lokalplanen, hvor der kan etableres udeservering. Der er ikke bestemmelser om udeservering for parken langs Havnegade. Forvaltningen kan ikke give varig dispensation til at etablere udeservering, da det vil være i strid med principperne i lokalplanen.
Hvis havneparken på sigt skal rumme udeservering, vil det kræve, at der udarbejdes et lokalplantillæg, som fastlægger rammerne for udeservering i parken.
Tidligere tilladelser til udeservering
Forvaltningen gav fra 2018 til 2020 restaurantbåden i Havnegade 50 tilladelse til udeservering, fordi forvaltningen ikke var opmærksom på, at udeservering var i strid med lokalplanen. De tidligere tilladelser har ikke indflydelse på, om der skal gives tilladelse fremadrettet. Forvaltningen er siden tilladelserne blevet opmærksom på, at lokalplanen sætter større begrænsninger for udeservering end først vurderet. Derfor kan forvaltningen ikke give en ny tilladelse, også selvom forvaltningen tidligere har tilladt udeservering.
Tidsbegrænset dispensation
Det vil være muligt at give en tidsbegrænset dispensation fra lokalplanen i op til 3 år for midlertidigt at afprøve, om parken egner sig til udeservering.
En tidsbegrænset dispensation betyder, at byrummet i en periode får en anden anvendelse end forudsat i lokalplanen. Når en tidsbegrænset dispensation udløber, kan der evt. efter en konkret vurdering gives en ny tidsbegrænset dispensation til udeservering. Men hvis havneparken varigt skal rumme udeservering, vil det kræve, at der udarbejdes et lokalplantillæg, som fastlægger rammerne for udeservering i parken.
En tidsbegrænset dispensation kan begrundes med havneparkens størrelse, hvor udeservering kan placeres på et areal, der ikke er udlagt til promenade. Forvaltningen vurderer, at promenaden skal friholdes i overensstemmelse med lokalplanen, som fastlægger, at der i parken langs Havnegade skal friholdes et 8 m bredt areal til promenade langs kajkanten. Det vil ikke være hensigtsmæssigt med udeservering på promenaden langs kajkanten, som er det naturlige gangareal i parken langs Havnegade.
Ansøger har søgt om to forskellige placeringer til udeservering, der begge kræver dispensation. I bilag 4 fremgår de ansøgte placeringer. Forvaltningen vurderer, at udeserveringen skal placeres på anden vis end ansøgt, så promenaden, skulpturen på pladsen og et areal til arrangementer friholdes for udeservering.
Forvaltningen har en anden aktuel ansøgning og er bekendt med flere virksomheder, der forventeligt vil ansøge om udeservering i Havneparken. Hvis der gives tidsbegrænset dispensation til Havnegade 50, kan andre forventeligt søge om og få tilsvarende dispensation, hvorefter arealet vil blive opdelt til flere udeserveringer i overensstemmelse med ’administrationsgrundlag for udeservering’. Bilag 5 viser et eksempel på en mulig opstilling i den del af havneparken, der ligger ved Havnegade 50. Bilag 6 viser oversigt med tilladelser til udeservering i området.
Politisk handlerum
Hvis udvalget ønsker udeservering i havneparken, kan udvalget beslutte, at forvaltningen:
- skal udarbejde et lokalplantillæg, som muliggør permanent udeservering i parken. I et lokalplantillæg kan konkrete områder fastlægges til udeservering. Først når lokalplantillægget er bekendtgjort, kan der tillades permanent udeservering.
- giver en tidsbegrænset dispensation fra lokalplanen til udeservering i Havnegade 50 for at afprøve i op til en 3-årig periode, om parken egner sig til udeservering. En tidsbegrænset dispensation skal i naboorientering efter planloven, og der tages forbehold for eventuelle indsigelser.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen give afslag på dispensation til udeservering i Havnegade 50.
Søren Wille
/ Lena Kongsbach
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 7. oktober 2024
Det Radikale Venstre og Venstre stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som erstatning af 1. at-punkt:
”at der gives en tidsbegrænset dispensation i en 3-årig periode til udeservering ved placering B, som beskrevet i den oprindelige ansøgning, jf. bilag 4."
Ændringsforslaget (ÆF1) blev forkastet med 3 stemmer mod 7. Ingen undlod at stemme.
For stemte: B og V
Imod stemte: A, C, F, Ø og Å
Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som erstatning af 1. at-punkt:
"at der gives en tidsbegrænset dispensation til udeservering ved placering B - dog kun mellem landgangsbroerne - som beskrevet i den oprindelige ansøgning, jf. bilag 4."
Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget med 7 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, V og Ø
Imod stemte: C og Å
Den således ændrede indstilling blev godkendt med 7 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, V og Ø
Imod stemte: C og Å