Mødedato: 07.04.2025, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Endelig vedtagelse lokalplan Nansensgade tillæg 1, Indre By

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om forslag til tillæg 1 til lokalplan Nansensgade skal vedtages endeligt. En grundejer ønsker at anvende sin ejendom på Nørre Søgade til bolig og serviceerhverv, herunder hotel. Dette blev imødekommet i et lokalplanforslag, der samtidig udpegede ejendommen som bevaringsværdig. I den offentlige høring var der modstand mod at etablere hotel i ejendommen. Teknik- og Miljøudvalget besluttede på baggrund af høringen, at forvaltningen skulle udarbejde et nyt forslag til lokalplantillæg, som ikke giver mulighed for hotelanvendelse. Dette nye forslag til lokalplantillæg har nu været i supplerende høring. Forvaltningen har modtaget fem henvendelser, hvilket ikke har givet anledning til ændringer. 

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan Nansensgade tillæg 1 (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har tidligere udarbejdet et forslag til tillæg til lokalplan Nansensgade, som har været i høring fra den 31. maj 2024 til den 26. august 2024. På baggrund af høringen besluttede Teknik- og Miljøudvalget den 18. november 2024 at sende sagen tilbage til forvaltningen med henblik på, at der blev udarbejdet et nyt forslag til lokalplantillæg, hvor hotel udgår som en del af anvendelsesbestemmelserne. Dette forslag til lokalplantillæg har været i supplerende høring fra den 15. januar 2025 til den 12. februar 2025. Der er modtaget fem henvendelser i den supplerende høring, hvilket ikke har givet anledning til ændringer.

Teknik- og Miljøudvalget delegerede den 24. februar 2020 kompetencen til at sende forslag til enkle lokalplaner (kategori 1) og ukomplekse lokalplaner (kategori 2) i offentlig høring til Teknik- og Miljøforvaltningen. Det nye lokalplanforslag har derfor ikke tidligere været politisk behandlet.

Løsning

En grundejer ønsker at udvide anvendelsen af ejendommen fra bolig til bolig og serviceerhverv, herunder hotel. Anvendelsen af ejendommen er i dag overvejende kontor og bolig i tagetagen. Det er i den gældende lokalplan ikke muligt at etablere flere boliger på ejendommen, da krav til friareal ikke kan imødekommes inden for ejendommens matrikel. Bygningen er SAVE-registreret med værdi 3 (høj bevaringsværdi).

Den gældende lokalplan fra 1994 fastlægger området til boligformål med mulighed for at indrette butiks- og kontorlokaler og lignende i stueetagen mod Nørre Søgade. I Kommuneplan 2024 er ejendommen en B4-ramme (boliganvendelse) med stjernebemærkning, der tillader serviceerhverv.

Det lokalplanområde, som tillægget er gældende for, udgøres af et etagebyggeri fra 1917 bestående af et forhus, en mellem-bygning og et baghus i 5 etager samt en tagetage. Bygningen er oprindelig opført som erhvervsbygning og er blevet anvendt til erhverv siden med undtagelse af tagetagen.

Lokalplantillægget giver mulighed for etablering af helårsboliger og serviceerhverv, såsom administration, liberale erhverv, erhvervs- og fritidsundervisning samt håndværk og andre virksomheder. Derudover kan der indrettes kollektive anlæg og institutioner samt andre sociale, uddannelsesmæssige, kulturelle, sundheds- og miljømæssige servicefunktioner.

Lokalplantillægget stiller krav til, at boliger kun kan etableres i baghuset på grund af trafikstøj fra Nørre Søgade. Hvis det skulle være muligt at have boliger i forhuset, ville det være en forudsætning, at vinduerne på facaden mod Nørre Søgade lydisoleres for derved at imødekomme Miljøstyrelsens vejledende støjgrænser. Bygningens trefagsvinduer fremstår oprindelige fra 1917 og indgår som en del af facadens bevaringsværdier. Særligt bygningens facade mod Nørre Søgade vurderes som bevaringsværdig. Forvaltningen kender ikke til alternative vinduesløsninger til håndtering af støj, som samtidig kan åbnes og sikrer vinduernes udformning og detaljegrad. Derfor vurderer forvaltningen, at forhuset med de eksisterende vinduer ikke er egnet til boliger. Lokalplantillægget sikrer, at boligerne i baghuset får gode vilkår med mulighed for altaner mod fælles baggård på bygningens østlige facade.

Forvaltningen foreslår, at bygningen udpeges som bevaringsværdig på grund af bygningens facade mod Nørre Søgade, som fremstår i murværk med fremspring i facaden. Facadens enkelhed og udsmykning peger mod nyklassicismen og understøtter den tidsepoke, som bygningen er opført i. Bygningen er SAVE-registreret med værdi 3 (høj bevaringsværdi).

Som en del af boligernes opholdsareal er der adgang til fælles gård. Forvaltningen vurderer, at der er tilstrækkeligt opholdsareal, og lokalplantillægget fraviger derfor friarealkravet i forhold til den gældende lokalplan, jf. Kommuneplan 2024, hvor der er mulighed for at fravige friarealkrav bl.a. i byområder med karré-byggeri, hvor det kan være knapt med plads. Lokalplantillægget sikrer, at bygningerne ikke må nedrives eller ombygges uden tilladelse. Dog tillades altaner mod den store fælles gård.

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

Det oprindelige forslag til lokalplantillæg var i offentlig høring fra den 31. maj 2024 til den 26 august 2024. Forvaltningen modtog 29 henvendelser i den første høringsperiode, der fremgår af bilag 3. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. 26 af 29 høringssvar inklusiv Indre By Lokaludvalg ønsker ikke hotel.

Som følge af den offentlige høring besluttede Teknik- og Miljøudvalget den 18. november 2024 at sende lokalplantillægget tilbage til forvaltningen med henblik på at imødekomme ønsket om ikke at muliggøre hotel. Forvaltningen har derfor udarbejdet nærværende lokalplantillæg, som har været i supplerende høring. Den supplerende høring har ikke givet anledning til ændringer.

Supplerende høring

Det nye lokalplantillæg, der ikke muliggør hotel, har været i supplerende høring i perioden fra den 15. januar 2025 til den 12. februar 2025. Forvaltningen har modtaget fem henvendelser i forbindelse med den supplerende høring, som er vedlagt som bilag 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Hovedsynspunkterne i høringen er anført nedenfor.

Henvendelse fra borger (Bilag 6, henvendelse nr. 1)

En borger undrer sig over, at der i lokalplanforslaget stadig tillades hotel.

Forvaltningens bemærkninger

Det lokalplanforslag, der er sendt i supplerende høring, tillader ikke hotel.

Indre By Lokaludvalgs hovedsynspunkter (Bilag 6, henvendelse nr. 5)

Indre By Lokaludvalg ytrer modstand mod bygningens anvendelse til hotellignende virksomhed og bemærker i øvrigt, at muligheden for korttidsudlejning som fx Airbnb i lokalplanområdet bør forhindres.

Forvaltningens bemærkninger

Anvendelsen er fastlagt til helårsbolig, og der er bopælspligt ved helårsboliger. Forvaltningen kan ikke med lokalplanen forhindre korttidsudlejning som fx Airbnb.

Københavns Museum har ingen yderligere bemærkninger i forhold til den offentlige høring (bilag 6, henvendelse nr. 2)

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og Hovedstadens Letbane har ingen bemærkninger (bilag 6, henvendelse nr. 3 og 4).

Politisk handlerum

Det kan besluttes, at:

  • bygningerne ikke udpeges som bevaringsværdige i lokalplanen. Det vil give mulighed for etablering af boliger i forhuset med evt. støjdæmpende vinduesløsninger, som også kan åbnes.
  • muliggøre boliger i forhuset. Dette forudsætter speciallavede vinduer, der imødekommer krav til støj og facadens oprindelige udtryk. Ændring af vinduerne kan muligvis forudsætte dispensation fra bevaringsbestemmelsen, eller at bevaringsbestemmelsen ikke medtages. Ændring af anvendelsen forudsætter en supplerende høring på mindst fire uger.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

 

                                Søren Wille

                                                           / Karsten Biering Nielsen

 

Til top