Mødedato: 05.11.2012, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Regulering af Cykeltaxa

Se alle bilag

På Teknik- og Miljøudvalgets møde den 21. marts 2011 drøftede udvalget muligheden for at regulere cykeltaxier i København. Udvalget skal tage stilling til en ny ordning til regulering af cykeltaxier i Indre By og Langelinie.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

1. at den foreslåede ordning for cykeltaxier (bilag 1) træder i kraft den 1. januar 2013

2. at der oprettes 34 cykeltaxiholdepladser i Indre By og Langelinie (bilag 2 og 3) som etableres inden den 1. april 2013, og at håndhævelsen sker fra den 1. maj 2013

Problemstilling

Cykeltaxier bidrager positivt til Københavns målsætning om at være verdens bedste cykelby. Cykeltaxier tilbyder således et grønt transportalternativ for byens borgere og gæster og eksponerer cykelkulturen i København.

 

Der er de senere år kommet flere og flere cykeltaxier, der ofte søger kunder på Strøget og de omkringliggende strøggader, hvilket sammen med det voksende antal mobile gadesælgere er medvirkende til øgede trængselsproblemer – specielt omkring Amagertorv.

 

Forvaltningen har hidtil vurderet, at der ikke var lovhjemmel til at regulere cykeltaxier, idet der ikke findes særlovgivning, der specifikt retter sig mod denne erhvervsform. Kommunen har derfor forsøgt at gennemføre forskellige initiativer rettet mod at få cykeltaxier til, ad frivillighedens vej, kun at benytte særligt indrettede cykeltaxiholdepladser, når de søger kunder. Disse indsatser har ikke haft stor effekt, da cykeltaxierne søger hen mod mere eksponerede steder som f.eks. Storkespringvandet ved Amagertorv, hvor de har bedre mulighed for at opsamle kunder, men samtidig også er til ulempe for den almindelige færdsel på stedet.

 

Forvaltningen har nu gennemført en analyse af bl.a. nyere praksis fra Vejdirektoratet, som viser, at cykeltaxiers brug af vejarealet til at søge hyre kan anses for omfattet af vejlovens regler om særråden. Cykeltaxier skal derfor have kommunens tilladelse efter vejlovens § 102, stk. 1, til at søge hyre, når dette sker fra det kommunale vejareal.

Der henvises til det juridiske baggrundsnotat, som er vedlagt som bilag 5.

Løsning

Forvaltningen anbefaler, at Teknik- og Miljøudvalget vedtager de foreslåede (bilag 1) retningslinjer for regulering af cykeltaxier og den i bilag 2 og 3 foreslåede oprettelse af cykeltaxiholdepladser i Indre By og på Langelinie.

 

Der vil efter vedtagelsen af retningslinjerne være krav om, at førere af cykeltaxier og virksomheder, der driver cykeltaxivirksomhed, skal have en tilladelse fra kommunen. Tilladelsen er gratis. Udgangspunktet vil herefter være, at cykeltaxier med tilladelse kan søge kunder fra de særligt indrettede cykeltaxiholdepladser i Indre By og på Langelinie. Forvaltningen har vurderet, at cykeltaxier vil kunne søge kunder fra disse pladser uden at skabe trafikale vanskeligheder, og at spredningen vil føre til mindre trængsel gennem et mere differentieret brugermønster.

 

Med udgangspunkt i etableringen af flere forskellige cykeltaxiholdepladser vil der opstå flere ruter med forskellige destinationer, og koncentrationen af cykeltaxier forventes dermed at mindskes.

 

Cykeltaxier vil ikke kunne standse eller parkere for at søge hyre andre steder på det kommunale vejareal i Indre By. Dette gælder både for så vidt angår gågadearealet på f.eks. Strøget, ved vejkant, fortov eller på parkeringsareal.

 

Cykeltaxierne vil dog kunne køre til et sted, hvortil de er bestilt, hvad enten de er bestilt telefonisk eller direkte fra gaden.

 

Der vil ikke blive oprettet særlige holdepladser i den øvrige del af Københavns Kommune. Cykeltaxier med tilladelse vil der kunne søge hyre, blot dette sker under hensyntagen til den almindelige færdsel og naboerne.

 

Hvis en cykeltaxi ikke overholder retningslinjerne, vil tilladelsen kunne tilbagekaldes af kommunen. Herudover kan fører og/eller virksomheden blive erstatningsansvarlig for de udgifter forvaltningen må afholde for at få fjernet cykeltaxien fra en ulovlig placering. Endelig vil føreren og/eller virksomheden kunne ifalde bødestraf efter vejlovens § 113

 

Forvaltningen vil løbende foretage mindre justeringer i retningslinjerne og i antallet af og de konkrete placeringer af cykeltaxiholdepladser i Indre By og på Langelinie. Udvalget vil blive orienteret om evt. ændringer.

 

Den foreslåede ordning er godkendt af politiet og de foreslåede cykeltaxiholdepladser vil være etableret inden den 1. april 2013, og håndhævelsen vil ske fra den 1. maj 2013.

Retningslinjerne om oprettelse af cykeltaxiholdepladser har i perioden 9.-21. maj 2012 været tilgængelige på Københavns Kommunes høringsportal. Interesserede virksomheder og borgere, Indre By Lokaludvalg, Østerbro Lokaludvalg og Vesterbro/Kgs. Enghave Lokaludvalg er blevet hørt. Høringssvarene har alle været positive overfor den foreslåede regulering Der er således en generel støtte til, at cykeltaxier har deres berettigelse som et grønt transportalternativ og et generelt ønske om en nærmere regulering af området. til (se bilag 4).

Økonomi

Oprettelsen af de foreslåede cykeltaxiholdepladser, herunder tilsyn og markering af pladserne, kan ske inden for eksisterende budgetmæssige rammer.

Videre proces

Forvaltningen vil annoncere ordningen via kommunens hjemmeside, ved pressemeddelelse og gennem direkte information til cykeltaxi-firmaerne.

Forvaltningen har til hensigt selv at foretage opsøgende arbejde med henblik på at indhente ansøgninger fra de cykeltaxier, der ved tilsyn konstateres på det københavnske vejareal.

 

         Hjalte Aaberg

                                                                  /Janus Krarup

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i møde den 5. november 2012
Indstillingen blev godkendt.
Til top