Mødedato: 02.10.2023, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Forslag til lokalplan Fisketorvet II, Vesterbro/Kongens Enghave

Se alle bilag

Ejerne af Fisketorvet har ændret i byggeønskerne i forhold til gældende lokalplantillæg og en planlagt overbygning af den kommende metrostation Havneholmen er opgivet, mens der fortsat ønskes nybyggeri langs Kalvebod Brygge ved Fisketorvets sydlige hjørne mod kanalen og langs Havneholmens metroforplads. Nybyggeriet opføres som serviceerhverv med mulighed for boliger ved det sydlige hjørne. Metroforpladsen vil med det nye lokalplanforslag blive en åben plads, og der plantes mange træer og andre grønne elementer samt etableres cykelparkering i randen. Nybyggeriets stueetager indrettes med udadvendte funktioner både mod kanalen, forpladsen og i en kolonnade, der etableres langs Kalvebod Brygge i niveau med Dybbølsbro. Nybyggerierne vil skjule Fisketorvets nuværende relativt lukkede facader, bilramper og en varegård langs Kalvebod Brygge.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender, 

  1. at forslag til lokalplan Fisketorvet II (bilag 2) udsendes i offentlig høring i otte uger.

Problemstilling

En bygherre har anmodet forvaltningen om et nyt plangrundlag for Fisketorvet, da bygherre ønsker at ændre den bebyggelse, der er fastlagt i tillæg 2 til lokalplan 202-1 Fisketorvet (BR 1. marts 2018). Der ønskes fortsat opført bebyggelse langs Kalvebod Brygge og forpladsen til Havneholmen Metrostation, men den i tillæg 2 fastlagte overbygning af metroforpladsen er opgivet. Desuden ønsker bygherre, at placering og udformning af bebyggelsen ved Fisketorvets sydvestlige hjørne ned mod kanalen udvides. Med forslaget reduceres omfanget af nybyggeri fra ca. 70.000 m2 til ca. 43.000 m2, inklusive den igangværende fornyelse af Fisketorvets restauranthjørne ved centrets nordøstlige del. Denne fornyelse er muliggjort i lokalplanens tillæg 2.

Løsning

Lokalplanområdet, der omfatter indkøbscentret Fisketorvet, ligger centralt, tæt ved havnen og Dybbølsbro Station i et område, der har undergået markante forandringer gennem de sidste 25-30 år. Tidligere lå her - op til den vigtige indfaldsvej Kalvebod Brygge - virksomheder med tilknytning til havnen, herunder Københavns Fisketorv, samt baneanlæg. Fisketorvets butikscenter, der blev indviet i 2000, er siden blevet omgivet af kontorbygninger samt boligbebyggelser ud mod havnen. På den modsatte side af Kalvebod Brygge har Staten opført et trafiktårn samt kontorbygninger omkring et hævet, grønt strøg, der fortsætter mod nord til Bernstorffsgade. Tæt på ligger de store byudviklingsområder Enghave Brygge og Godsbaneterrænet.

Med ændringerne af projektet bliver der en åben forplads til Havneholmen Metrostation, der skal være færdig i 2024 ifm. åbning af Sydhavnsmetroen. Forpladsen anlægges med betonfliser, chaussésten, plantebede omkranset af skifermur og træer. Der etableres 200 cykelparkeringspladser langs fortov og plantebede. Fra forpladsen etableres en supplerende indgang til Fisketorvet i en ny bygning i 2 etager. Derudover opføres der op til 42 meter høje erhvervsbygninger både mod forpladsen og Kalvebod Brygge. Ved centrets sydvestlige hjørne opføres en bebyggelse, der er ca. 40 m høj på hjørnet og trapper ned til begge sider. Denne bebyggelse kan rumme op til 9.300 m2 boliger og/eller erhverv. I stueetagerne skal der indrettes udadvendte funktioner både mod kanalen, forpladsen og i en kolonnade, der etableres i bebyggelsen langs Kalvebod Brygge i niveau med Dybbølsbro. Nybyggerierne vil skjule Fisketorvets nuværende relativt lukkede facader, bilramper og en varegård langs Kalvebod Brygge. Højden på 42 m, der er samme højde som i den gældende lokalplan, svarer til højden på Trafiktårnet og er lidt lavere end den højeste kontorbygning på Havneholmen.

Byliv
Allerede i dag er området præget af stor aktivitet med fodgængere og cyklister på Dybbølsbro, cykelslangen og Bryggebroen, hvoraf en del har ærinde til Fisketorvets mange tilbud. Med IKEA’s nylige åbning, Sydhavnsmetroen der åbner i 2024 samt når de tilstødende nybyggerier står færdige, vil der blive væsentligt mere byliv omkring Havneholmen og Dybbølsbro. Det vil yderligere blive forstærket efterhånden som Godsbaneterrænet bliver udviklet til et nyt bykvarter.

Bynatur
Den nye metroforplads vil tilføre området ny bynatur, da ca. en tredjedel af pladsen anlægges med plantebede, 121 træer samt anden beplantning. På byrummene i tilknytning til Fisketorvet udpeges ni træer som bevaringsværdige, og der stilles krav om plantning af 56 nye træer (bilag 6). Forvaltningen anbefaler, at der i lokalplanen stilles krav om mindst 60 % hjemmehørende arter og/eller frugtbærende træer og buske, hvilket bygherre på Fisketorvet og Metroselskabet også vurderer er realistisk. Anbefalingen sker på baggrund af træernes vækstmuligheder i områdets urbane karakter med meget byliv.

Bæredygtighed
Der er i lokalplanprocessen gjort brug af bæredygtighedsværktøjet som dialogværktøj. Bæredygtighedsværktøjet består af 26 konkrete initiativer om bæredygtighed udledt fra Københavns Kommunes planer og strategier, der relaterer sig til lokalplanarbejdet. Bilag 6 indeholder et skema med alle 26 initiativer, hvoraf de fem anvendte initiativer er krydset af, suppleret med en beskrivelse af, hvordan initiativerne er indarbejdet i projektet. Det er blandt andet indarbejdet i lokalplanforslaget, at der stilles krav om udadvendte funktioner i stueetager, attraktive udearealer samt forbindelser med henblik på at skabe tryghed og liv. Lokalplanforslaget sikrer en høj grad af beplantning, især på metroforpladsen, hvor Metroselskabet ønsker en artsrig beplantning for at understøtte biodiversitet. Bygherre forventer at certificere byggeriet til minimum BREEAM Excellent (engelsk certificeringssystem svarende til DGNB) eller tilsvarende certificering.

Kunst i lokalplaner
Der har været dialog med bygherre om kunst i byrummene, hvor forpladsen mod Dybbølsbro vil være et oplagt sted at placere en skulptur. Dialogen har dog ikke udmøntet sig i en konkret aftale.

Almene boliger
Da skoledistriktet har under 30 % almene boliger, og lokalplanen muliggør omdannelse fra erhvervsformål til boligformål, stilles krav om minimum 25 % almene boliger, jf. Kommuneplan 2019. Kravet om 25 % almene boliger svarer til 2.325 m2 ved fuld udnyttelse af boligrummeligheden. Lokalplanen er fleksibel med hensyn til, om der skal opføres boliger og omfanget heraf. Hvis der kun bygges et begrænset antal boliger, bliver en almen boligafdeling for lille til at kunne fungere, jf administrationsgrundlaget. Vurderingen er uddybet i bilag 4.

Parkering
I kommuneplanen er der krav om, at der skal fastsættes en parkeringsnorm i lokalplanen for biler på én parkeringsplads pr. 250 m2 etageareal for boliger, pr. 214 m2 for erhverv og pr. 143 m2 for detailhandel. Det svarer til, at der skal etableres ca. 220 nye parkeringspladser. Pladserne skal placeres i konstruktion. I forhold til krav om parkering til cykler stiller kommuneplanen krav om fire p-pladser pr. 100 m2 etageareal til boliger og detailhandel og tre pr. 100 m2 for andet erhverv. Dette svarer til ca. 1.500 cykelparkeringspladser.

Borgerinddragelse
Der er foretaget indledende høring af lokalplanforslaget, herunder af Vesterbro Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring (bilag 5). Følgende hovedsynspunkter har været fremført af lokaludvalget:

  1. Lokaludvalget er imod, at der bygges boliger uden, at der tænkes i behov for daginstitutioner mv.
  2. Der er ønske om, at hele den lukkede facade åbnes op med muligheder for aktiviteter for borgerne med henblik på fx kajaksejlads i kanalerne og andre aktiviteter.
  3. Det er uklart, hvor stort udvidelsen af butiksarealet bliver. Lokaludvalget anfører, at der allerede i dag er problemer for butikslivet fx på Vesterbrogade.
  4. Der bør ikke tilføres flere parkeringspladser, end der er plads til at trafikbetjene i området, hvilket bør indgå i en samlet analyse også i sammenhæng med Jernbanebyen (Godsbaneterrænet).
  5. Der bør være stort fokus på cykeltrafikken, og den frivillige udbygningsaftale om omlægning af en del af cykelslangen bør genbesøges. Desuden påpeges det, at det er vigtigt, at der kommer nok cykelparkering på metropladsen, at der kommer åbne facader mod pladsen samt at der kommer en døgnåben elevator fra Dybbølsbros niveau til havnens niveau.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Ifølge Økonomiforvaltningens prognose falder børnetallet mere end tidligere forventet, og der er tilstrækkelig kapacitet i de eksisterende og planlagte institutioner på Vesterbro til at tilgodese det muliggjorte boligbyggeri.
  2. Der stilles krav om åbne facader og udadvendte funktioner i stueetagerne, men forvaltningen kan ikke ændre på eksisterende lovlige forhold og kan ikke stille krav om specifikke aktivitetsmuligheder for borgerne. Forvaltningen anbefaler ikke at inddrage promenaden, da den er for smal til bådeskure, klubskure og kajak-hoteller, og da der herfra er adgang til havnebadet.
  3. Der muliggøres op til 5.000 m2 nyt detailhandelsareal, hvilket er væsentligt mindre end de i den gældende lokalplan muliggjorte 15.000 m2.
  4. Der er udarbejdet en trafikanalyse, der viser, at den trafik, som de nye parkeringspladser vil genere, overordnet set har ”ubetydelige virkninger” på den samlede biltrafik omkring Fisketorvet. Der er to signalregulerede kryds, som vil blive påvirket i ”moderat grad”. Det er krydset ved Havneholmen/Vasbygade, og Kalvebod Brygge/ Dybbølsbro, som begge giver adgang til Fisketorvets parkeringsanlæg. Krydset Havneholmen/Vasbygade bliver koordineret med etablering af metrostation og udbygningen af Godsbaneterrænet.
  5. Der er udsendt forslag om lukning af Dybbølsbro for biltrafik og omlægning af cykelslangens forløb på forpladsen i offentlig høring (TMU 19. juni 2023). Udbygningsaftaler er frivillige, og bygherre har ikke fremsat ønske om at indgå en ny aftale. Der stilles krav om åbne facader mod metropladsen. Der er ikke hjemmel til at stille krav om, at en elevator skal være døgnåben, men ønsket videregives til bygherre.

Miljøvurdering
Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven. Det skyldes, at der i forbindelse med tillæg 2 til lokalplan 202-1 Fisketorvet blev udarbejdet miljørapport, og at det med det nye forslags muliggjorte byggeri er af mindre omfang, herunder med hensyn til nyt detailhandelsareal.

Politisk handlerum
Det kan besluttes, at: 

  • Ændre omfanget og placeringen af byggeriet. Større ændringer vil kræve, at sagen sendes tilbage til Teknik- og Miljøforvaltningen med henblik på et nyt planforslag.
  • Fastlægge bebyggelsen til enten bolig eller erhverv, i stedet for at bygherre kan vælge mellem en anvendelse til bolig eller erhverv eller stille krav om en minimumsandel boliger for at sikre, at der kommer almene boliger.
  • Ændre fastsatte bestemmelser om ydre fremtræden i lokalplanen fx de detaljerede bestemmelser om udformning af facader.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i otte uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. januar 2020. Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget til politisk behandling.

                                          Søren Wille

                                                            / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 2. oktober 2023

 

Socialistisk Folkeparti og Venstre stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

“dog således, at højden på byggefelt D reduceres til 32 meter, men at antallet af kvadratmeter bolig fastholdes.”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev forkastet med 3 stemme mod 8. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: F, V og Å

Imod stemte: A, B, C og Ø

 

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

“dog således, at der i lokalplanen stilles krav om en minimumandel boliger for at sikre, at der kommer almene boliger.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget uden afstemning.

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det er vigtigt, at der sikres fri adgang til metrostationen under byggeriet, således at stationen ikke lukkes ned eller adgangen begrænses umiddelbart efter, at stationen er åbnet.”

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det Konservative Folkeparti ønsker, at parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 parkeringsplads pr. 100 m2 familiebolig.”

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det Konservative Folkeparti ønsker, at der i forslaget opjusteres markant i forhold til antallet af cykelparkeringspladser.”

Til top