Godkendelse af tilsynspolitik og -koncept 2023
Et væsentligt led i at skabe tryghed for borgerne er at sikre kvaliteten på enhederne i Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. For at understøtte og forbedre kvalitetsudviklingen føres der tilsyn med Sundheds- og Omsorgsforvaltningens indsatser. Samtidig skal arbejdet med tilsyn ses i sammenhæng med sagen om afbureaukratisering, der også forelægges på møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 14. december.
Kommunernes tilsynsforpligtelse fremgår af servicelovens §151. Tilsynspolitikken (bilag 1) og – konceptet (bilag 2) beskriver henholdsvis udmøntningen af den kommunale tilsynsforpligtelse og rammen for gennemførslen af de kommunale tilsyn, og godkendes årligt af Sundheds- og Omsorgsudvalget. Tilsynsmaterialet, der indstilles til godkendelse, gælder tilsynsåret 1. januar 2023 - 31. december 2023.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller til Sundheds- og Omsorgsudvalget,
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget vælger en model for tilsyn efter sundhedsloven, som indgår i forvaltningens tilsynspolitik og -koncept 2023
- at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender øvrige ændringer i tilsynspolitik og -koncept 2023, herunder varsling af tilsyn i hjemmepleje og på MTO.
Problemstilling
Den aktuelle afbureaukratiseringsdagsorden på ældreområdet omhandler blandt andet den fremtidige nationale og kommunale indretning af tilsynsområdet. Som nævnt på Sundheds – og Omsorgsudvalgets temamøde om tilsyn den 13. oktober 2022 er anbefalingerne fra det nationale ekspertudvalg dels, at det nationale sundhedsfaglige tilsyn og det nationale ældretilsyn samles i ét tilsyn, dels at den kommunale tilsynsforpligtelse fastholdes.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen vurderer, at der er behov for en samlet revision af både tilsynspolitikken og -konceptet, men at dette bør afvente udfaldet af de nationale drøftelser og en ny ældrelov. Forvaltningen har derfor gennemgået tilsynspolitikken og -konceptet for at afklare, om elementer i det nuværende kommunale tilsyn allerede nu kan afbureaukratiseres eller forenkles.
Løsning
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen foreslår følgende ændringer af tilsynspolitikken og -konceptet i 2023:
Sundhedslovstilsyn i hjemmesygepleje og på MTO
Selv om kommunerne udelukkende er forpligtede til at føre tilsyn efter serviceloven, har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i tillæg til den kommunale tilsynsforpligtelse også gennemført sundhedslovstilsyn i hjemmesygeplejen og på MTO. Se bilag 4 for tilsynsresultaterne for de 2 enhedstyper i 2022.
Sundhedslovstilsynet fokuserer på den sundhedsfaglige dokumentation og sygeplejeydelser med særligt fokus på medicinhåndtering. Dermed kontrolleres kvaliteten af medicinhåndtering via:
- Årligt kommunalt sundhedsfagligt tilsyn
- Audit (løbende egenkontrol af tilfældigt udvalgte borgerjournaler)
- Det stikprøvebaserede nationale sundhedsfaglige tilsyn.
Som det ses ovenfor, kontrolleres kvaliteten både via et nationalt og et kommunalt tilsyn efter sundhedsloven, der har hver deres fokus. Dermed skal enhederne løbende forberede sig til 2 forskellige tilsyn efter sundhedsloven. Driften peger selv på, at det på tilsynsdagen kan være svært for medarbejderne at navigere i, om fokus for tilsynet er det kommunale eller nationale. Derudover medfører tilsyn altid, at der på tilsynsdagen er mange medarbejderressourcer, der trækkes ud til at deltage i interviews (5-7 medarbejdere), indhente samtykke og i nogle tilfælde facilitere kontakten mellem borgeren og den tilsynsførende.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen ser følgende muligheder for sundhedslovstilsyn i hjemmesygepleje og på MTO:
- Model 1: Det kommunale sundhedslovstilsyn afskaffes helt
- Model 2: Et kommunalt sundhedslovstilsyn gennemføres fremover kun på bestilling af direktionen ved bekymring begrundet i data, klager, medarbejderhenvendelser eller andet
- Model 3: Det sundhedsfaglige tilsyn fastholdes i sin nuværende form
I lyset af afbureaukratiseringsdagsordenen er det forvaltningens vurdering, at de af København selvvalgte sundhedslovstilsyn i sin nuværende form ikke bidrager med afgørende ny viden eller bedre kvalitet i hjemmesygeplejen eller på MTO. Model 1 med helt at afskaffe tilsyn efter sundhedsloven vil blive oplevet som en forenkling og lettelse i sygeplejen og på MTO.
Hvis Sundheds – og Omsorgsudvalget godkender model 1, vil det betyde, at der fremover vil være følgende tilsyn i hjemmeplejen og på MTO:
Tilsynstyper |
MTO |
Hjemme- sygepleje |
Ordinært kommunalt tilsyn (Servicelov) |
Ja |
Nej |
Nationalt Ældretilsyn (Servicelov) |
Ja |
Nej |
Nationalt sundhedsfagligt tilsyn (Sundhedslov) |
Ja |
Ja |
En anden mulighed er et bekymringsbaseret sundhedslovstilsyn, hvor Sundheds- og Omsorgsforvaltningens direktion eller områdechef i dialog med relevant centerchef kan bestille et sundhedslovstilsyn på baggrund af kvalitetsdata, klager eller medarbejderhenvendelser (model 2). Denne model vil i mindre grad end model 1 indebære en forenkling, da der vil skulle opretholdes et koncept og beredskab til at gennemføre tilsyn, ligesom enhederne vil kunne modtage tilsynsbesøg.
Endelig kan tilsyn efter sundhedsloven fastholdes i sin nuværende form (model 3).
Forvaltningen indstiller model 1, som afskaffer sundhedslovstilsynet helt. Tilsynspolitik og -koncept er udarbejdet på baggrund af model 1, men vil blive konsekvensrettet ved valg af anden model.
Varsling af tilsyn i hjemmepleje og på MTO
Den kommunale tilsynsforpligtelse indebærer, at tilsyn på plejehjem skal være uanmeldte, mens kommunerne selv kan beslutte, om tilsyn skal være anmeldte (varslede) eller uanmeldte på øvrige enhedstyper. Forvaltningen foreslår, at tilsyn i hjemmepleje og på MTO fremover varsles på samme måde som de nationale tilsyn, da erfaringen fra de nationale tilsyn er, at forberedelsen til tilsyn bidrager til læringen på enheden.
Denne ændring forventes at gøre den praktiske afvikling af tilsynet mindre indgribende for borgerne, da enhederne vil have bedre tid til at indhente samtykke til deltagelse i tilsynet.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har derfor skrevet ind i tilsynspolitikken og -konceptet, at tilsyn i hjemmepleje og på MTO fremover ligesom de nationale tilsyn varsles 6 uger forud.
Præcisering af hvornår opfølgende tilsyn skal gennemføres
For at sikre ensartede og transparente vilkår for enhederne, har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen præciseret, at opfølgende tilsyn gennemføres 3-6 måneder efter et eventuelt utilfredsstillende tilsyn.
Høring ved Københavns Ældreråd
Det samlede tilsynsmateriale har været i høring i Ældrerådet, jf. bilag 3, der har følgende bemærkninger:
Ophør af det kommunale sundhedslovstilsyn I hjemmesygeplejen og på MTO
Ældrerådet udtrykker bekymring over at fjerne det kommunale sundhedslovstilsyn, fordi Styrelsen for Patientsikkerhed de seneste år har gennemført færre nationale tilsyn. I tillæg hertil mener Ældrerådet ikke, at enhedernes egenkontrol (audit) kan erstatte tilsynet.
Forvaltningen er af den opfattelse, at antallet af nationale tilsyn igen er på vej mod en normalisering efter Corona. Forvaltningen vurderer samtidig, at der er størst læring i det løbende arbejde med at auditere, og at auditeringen i kombination med de nationale tilsyn giver forvaltningen et tilstrækkeligt indblik i kvaliteten af medicinhåndtering. Forvaltningen har derfor fastholdt ændringen i tilsynspolitikken og -konceptet.
Varsling af tilsyn i hjemmepleje og på MTO
Ældrerådet ønsker at fastholde uanmeldte tilsyn på MTO, men har ingen bemærkninger i forhold til fremover at varsle tilsyn i hjemmeplejen. Forvaltningen har vægtet muligheden for læring ved at varsle tilsynene i hjemmepleje og på MTO. Forvaltningen har derfor fastholdt ændringen i tilsynspolitikken og -konceptet.
Klippekort
Ældrerådet ønsker, at beboere på plejehjem også spørges ind til klippekortsordningen, ligesom medarbejderne bliver det. Forvaltningen er enig med Ældrerådet i, at tilsyn med klippekortsordningen er et vigtigt element i det kommunale tilsyn. Klippekortet er allerede en del af det kommunale tilsyn, og beboerne bliver spurgt ind til muligheden for aktiviteter. Forvaltningen vurderer derfor ikke, at der er behov for at skærpe det fokus yderligere.
Tilsyn med selvudpegede hjælpere
Ældrerådet ønsker tilsynet med selvudpegede hjælpere skærpet, og foreslår opgaven varetaget af BDO fremfor som nu af visitationen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen gør opmærksom på, at der for nuværende gennemføres tilsyn med selvudpegede hjælpere to gange årligt, selvom lovkravet kun er én gang årligt. Visitationens tilsyn er tilrettelagt sådan, at der i praksis er et armslængdeprincip, da tilsynet føres på tværs af områder. Det vil sige, at man ikke fører tilsyn med selvudpegede hjælpere fra eget område. Desuden oplyser BDO, der gennemfører tilsyn i mere end ca. 50 af landets kommuner, at de ikke fører tilsyn med selvudpegede hjælpere i andre kommuner. Forvaltningen vurderer, at det nuværende tilsyn er tilstrækkeligt og har derfor ikke imødekommet den ønskede ændring af tilsynspolitikken.
Udvælgelse af borgere der indgår i tilsyn på plejehjem
Ældrerådet efterspørger en præcisering af, at det er den tilsynsførende, som udvælger borgere til tilsynet på plejehjem. Forvaltningen er delvist enig med Ældrerådet, men vurderer at udvælgelse skal ske i dialog mellem den tilsynsførende og plejehjemmets ledelse og har derfor foretaget en præcisering i tilsynskonceptet.
Inddragelse af pårørende og frivillige i tilsynet
Ældrerådet opfordrer til, at pårørende og frivillige inddrages i tilsynet. Forvaltningen er enig i, at inddragelse af pårørende og eventuelt frivillige i tilsynet vil bidrage positivt til det samlede billede, og vil derfor udvikle et koncept, der kan afprøves på enkelte enheder i 2023 med henblik på efterfølgende implementering i alle tilsyn i 2024.
Fokusemne for de fokuserede tilsyn
Ældrerådet opfordrer til, at emnet for de fokuserede tilsyn også i 2023 vil være risikosituationslægemidler, hvilket forvaltningen er enig i.
Økonomi
Den samlede kontraktsum var i 2022 ca. 2 mio. kr. Hvis indstillingen om valg af model 1 godkendes, forventes en årlig besparelse på tilsynsområdet på omkring 0,3 mio. kr. Besparelsen forbundet med model 2 vil afhænge af hvor mange bekymringstilsyn, der gennemføres.
Videre proces
Tilsynsopgaven skal, efter udvalgets godkendelse af tilsynspolitik og tilsynskoncept, forhandles med ekstern leverandør med henblik på indgåelse af kontrakt fra 1. januar 2023.
Jakob Krogh
/Thomas Tarp Thorgaard
Beslutning
Under indstillingens 1. at-punkt valgte udvalget model 1. Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.