Godkendelse af kvalitetsstandarden, Ældre i København 2025
Det er Borgerrepræsentationen (BR), der godkender kvalitetsstandarden Ældre i København. Denne indstilling forelægges således for Sundheds- og Omsorgsudvalget (SOU) med henblik på, at udvalget anbefaler over for BR at godkende Ældre i København 2025.
I forbindelse med den årlige revision af kvalitetsstandarden har et udkast på vanlig vis været i ekstern høring hos Københavns Ældreråd, Ældre Sagen samt alle forvaltningens eksterne leverandører. Høringen har ikke givet anledning til indholdsmæssige rettelser.
Indstilling
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, at Sundheds- og Omsorgsudvalget anbefaler overfor Borgerrepræsentationen:
- at godkende kvalitetsstandarden Ældre i København 2025 (bilag 1).
Problemstilling
Ifølge serviceloven skal kommunalbestyrelsen (Borgerrepræsentationen) én gang årligt godkende en kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp (§ 83) m.v., rehabiliteringsforløb (§ 83 a) samt kommunal genoptræning og vedligeholdelsestræning (§ 86) efter serviceloven. Kvalitetsstandarden er en generel serviceinformation til borgerne om den hjælp, de kan forvente fra kommunen, hvis de får behov for personlig og praktisk hjælp.
Kvalitetsstandarden Ældre i København indeholder en borgerrettet beskrivelse af det serviceniveau, som BR har fastsat for ydelser efter serviceloven i 2025. I år blev drøftelsen om det kommunale service/indsatsniveau igangsat med en præsentation på SOU's budgetseminar i februar vedr. Københavns Kommunes (KK) sundheds- og omsorgsindsats.
Efter beslutning i SOU den 16. august 2022 udkommer Ældre i København i form af:
- Hjemmesiden aeldre.kk.dk, som - foruden en samlet oversigt over kommunens tilbud og ydelser til borgere over 65 år – suppleres af billeder, videoer og kortfunktioner.
- En forkortet, fysisk udgave af kataloget (pixieudgave), som årligt udkommer i ca. 17.000 eksemplarer og distribueres via SUFs egne enheder, visitation og hjemmepleje, ældreklubber og foreninger samt biblioteker og borgerservice.
Den vedlagte udgave (bilag 1), som skal godkendes, består af samtlige tekster, som vil fremgå af hjemmesiden aeldre.kk.dk.
Løsning
Kvalitetsstandarden, som bliver formidlet via hjemmesiden aeldre.kk.dk, beskriver det kommunale serviceniveau for tilbud og indsatser til borgere over 65 år efter serviceloven samt relevante tilbud efter anden lovgivning.
I kvalitetsstandarden beskrives indhold og målgrupper for de enkelte tilbud og indsatser, supplereret af praktisk information, herunder adresse, pris og kontaktoplysninger samt henvisning til uddybende information. Kvalitetsstandarden giver derudover relevant information om, hvordan man søger de forskellige tilbud, borgers rettigheder, sagsbehandlingstider, muligheder for valg af leverandør, klagemuligheder, lovgivning mm.
Ensretning af serviceniveau på tværs af SUF og SOF
Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) og Socialforvaltningen (SOF) har, ligesom forudgående år, samarbejdet mhp. ensretning af beskrivelsen af serviceniveauet, samt om at sende kvalitetsstandarderne, 'Ældre i København' og 'Hjælp i hverdagen', i høring.
Opdatering af Ældre i København
I SUF's kvalitetsstandard Ældre i København 2025 er der, udover en række mindre redaktionelle opdateringer og korrektioner, foretaget følgende indholdsmæssige ændringer.
- Under overskriften ’Kontakt’ tilføjes information om Etnisk ressourceteam (side 7).
- Under overskriften ’Forebyggelse’ er der indsat ny mulighed for borgere i KK om hjemmetræning via platformen Helpii (side 14).
- Under overskriften ’Forebyggelse’ er der indsat nyt tilbud til alle københavnere, som ønsker at skære ned på sit alkoholforbrug (side 20).
- Under overskriften ’Demens’ erstatter plejecenter Hørgården Højdevang Sogn som midlertidig aflastningsplads (side 34).
- Under overskriften ’Hjælpemidler og transport’ afsnit vedr. ’Personlige hjælpemidler til ældre’ er det præciseret, at det kun er borgere, der får bevilget personlige hjælpemidler via kommunens aftaleleverandør, derikke skal betale noget. Vælger borger anden leverandør, afholder borger udgifterne selv (side 48).
- Anvendelse af begrebet ’hjælp til...’ erstattes af ’støtte til…’ for at tydeliggøre det rehabiliterende sigte. Blandt andet erstattes afsnittet Hjælp i hjemmet således af ny titel, Støtte i hjemmet (side 52).
- Under overskriften ’Støtte i hjemmet’ er der indledningsvis indsat orientering om opstartsblok (side 54).
- Under overskriften ’Støtte i hjemmet’ er mulighed for ekstra årlig rengøring fjernet (side 54).
- Under overskriften ’Støtte i hjemmet’, afsnit vedr. ’Træning ved hjælper’ er det præciseret, at tilbuddet er til borgere, der får hjemmepleje OG som ikke kan deltage i træning på fx et aktivitetscenter eller i foreningslivet (side 58).
- Skærpelse af tekst vedr. hjemmet som Arbejdsplads, så arbejdsmiljøregler sikres (side 61 og 81).
- Under overskriften ’Støtte i hjemmet’, afsnit vedr. ’Frit valg af leverandør til hjemmepleje’ er der tilføjet ny leverandør af indsatserne, Praktisk støtte og Personlig støtte og pleje (Svanepleje), så der nu er to private leverandører af indsatserne. Der er dertil indsat ny leverandør af madservice (Sæsonens madleverandør), så der nu er én kommunal og to private leverandører af madservice (side 63).
- Under overskriften ’Indkøb og madtilbud’, afsnit vedr. ’Indkøbsordning’ er det skærpet, at man ikke kan blive visiteret til indkøbsordning, hvis man selv kan bestille sine varer på nettet (side 65).
- Under overskriften ’Indkøb og madtilbud’, afsnit vedr. ’Madklippekort’ er listen over forretninger på ordningen opdateret, så der nu er én leverandør af madklippekort (side 67).
- Under overskriften ’Indkøb og madtilbud’, afsnit vedr. ’Spisetilbud’ er der fra næste år to spisetilbud færre end i år (10 i alt fra 2025) (side 68).
- Under overskriften ’Midlertidige døgnophold’ er der indsat ny indgangsside for ’Neurologisk rehabiliteringsophold’ (side 78).
- Under overskriften ’Bolig’, afsnit vedr. ’Plejehjem’ fremgår nu ti profilplejehjem, da nyt profilplejehjem for vild og mangfoldig natur (Bomi-parken) er tilføjet (side 82).
- Under overskriften ‘Særligt for pårørende’ er der tilføjet beskrivelse af ny hjemmeside, som samler alle tilbud om støtte til pårørende (side 93).
- Under overskriften ‘Særligt for pårørende’, er afsnit vedr. temaeftermiddage taget ud. Pårørendevejlederne kan typisk ikke tiltrække nok deltagere. Temaeftermiddage planlægges fremover i stedet ad hoc, når der er tilstrækkelig interesse (side 93).
Derudover er alle takster opdateret jf. Sundheds- og Omsorgsforvaltningens takstkatalog for 2025. Enkelte takster (Servicelovens § 118 vedr. pasning af nærtstående og § 119 vedr. pasning af døende) fastsættes af Ældreministeriet og afventes. Der vil dertil forekomme opdateringer af webhenvisninger.
Høring vedr. Ældre i København 2025
SUF har som forudgående år haft kvalitetsstandarden i høring hos Københavns Ældreråd, Ældre Sagen København samt kommunens private leverandører. En høringsudgave har desuden været tilgængelig på Københavns Kommunes høringsportal Bliv hørt.
SUF har modtaget fem høringssvar fra hhv. Københavns Ældreråd, Ældre Sagen København, Textilia, Østerbro Lokaludvalg og Valby Lokaludvalg. Høringssvarene er i deres fulde længde vedlagt som bilag 3.
Forvaltningen har indarbejdet følgende forslag fra høringssvarene:
- Valby Lokaludvalg har peget på, at en række undersider under aeldre.kk.dk er forældende og forvaltningen har derfor fulgt op på alle links og undersider.
- Forvaltningen imødekommer ønsket fra Textilia om at linke direkte til deres hjemmeside, som omhandler tøjvask til private og tilretter linket på hjemmesiden.
- Forvaltningen tilføjer, at der ikke er egenbetaling på turkøb, men at borger selv betaler for de varer, der købes på turen.
Sundheds- og Omsorgsforvaltningens vurdering af alle indkomne høringssvar er vedlagt som bilag 2. De relevante høringsparter vil blive orienteret om behandlingen af deres høringssvar, så snart Sundheds- og Omsorgsudvalget har godkendt sagen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt udvalget godkender indstillingen, sendes Ældre i København 2025 til godkendelse i BR. Når BR har godkendt kvalitetsstandarden, vil hjemmesiden blive offentliggjort og den tilhørende pixieudgave trykt og distribueret.
Forslag til ældrelov viderefører ikke kravet om, at kommunen årligt udarbejder en politisk godkendt kvalitetsstandard på ældreområdet. Kommunalbestyrelsen skal imidlertid sikre, at man ”som borger i kommunen har mulighed for at blive bekendt med, hvilken form for hjælp og støtte man kan forvente at få som led i et pleje- og omsorgsforløb” fx via kommunens hjemmeside.
Karen Nørskov Toke
/Helle Schnedler