Mødedato: 12.08.2015, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Nye retningslinjer for servicelovens § 79

Se alle bilag
Retningslinjer for udmøntning af midler til ældreklubber efter Servicelovens § 79  har været i høring og fremlægges til endelig godkendelse. Samtidig gives en status på fire delprojekter om opsporing af og tilbud til ensomme og psykisk sårbare ældre.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller, 

  1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget endeligt godkender de foreslåede retningslinjer for bevillinger efter Servicelovens § 79 (bilag 1),
  2. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager beskrivelsen af forvaltningens fremadrettede samarbejde med klubberne om revision og målopfyldelse til efterretning, og
  3. at Sundheds- og Omsorgsudvalget tager status for arbejdet med udmøntning af ældrepuljemidlerne til fire delprojekter til efterretning.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte den 21. maj 2015, at udkast til nye retningslinjer for tilskud til forebyggende og aktiverende tilbud efter Servicelovens § 79 blev sendt i høring. Høringen er nu afsluttet, og forvaltningen indstiller derfor retningslinjerne til udvalgets godkendelse (bilag 1).

Udvalget ønskede samtidig oplysning om de administrative retningslinjer i forbindelse med § 79 tilskud og en metode til sikring af, at klubberne lever op til retningslinjerne. Derudover ønskede udvalget en præcisering af ensomhedsbegrebet. På mødet den 21. maj 2015 blev fire delprojekter præsenteret vedrørende samarbejde med ældreklubber og etablering af særlige indsatser til bekæmpelse og forebyggelse af ensomhed. Der gives i denne indstilling en status på delprojekterne.

Løsning

Høring
Der er kommet 12 høringssvar (bilag 2), som overvejende er positive og generelt hilser kriteriernes øgede fokus på frivillighed og sundhedsfremme velkommen. Forvaltningen vurderer, at de indkomne høringssvar ikke giver anledning til ændring i forslaget til de nye kriterier.

Nedenfor gengives de væsentligste bemærkninger fra høringssvarene, dels de bemærkninger der specifikt forholder sig til kriterierne, dels nogle af de mere generelle bemærkninger. Forvaltningens kommentar er skrevet i kursiv.  

Tilbud som opfølgning på rehabiliteringsforløb og støtte i forbindelse med livskriser
Ældrerådet udtrykker bekymring for, at klubberne ikke kan tilbyde tilstrækkelig faglighed til borgere i livskriser eller til borgere i rehabiliteringsforløb.
 
Det fremgår af kriterierne, at der blandt andet vil blive lagt vægt på, at der tilbydes aktiviteter som omfatter bevægelse og vedligeholder færdigheder - for eksempel som led i eller i forlængelse af borgerens rehabiliteringsforløb. Klubbernes tilbud kan og skal ikke erstatte de støtte- og rehabiliteringstilbud, kommuner er forpligtede til at levere ifølge lovgivningen, men er der klubtilbud, som kan inddrages som et tilbud i borgerens samlede rehabiliteringsproces, vil det indgå positivt i overvejelserne om bevilling. På samme måde vil det i vurderingen vægte positivt, såfremt en klub har et tilbud, der kan støtte borgere, der er i risiko for krise for eksempel på grund af tab af ægtefælle.  

Mulighed for at ældre kan være frivillige
Der udtrykkes generelt tilfredshed med dette, men der efterspørges samtidig støtte til koordinering, rekruttering og uddannelse af frivillige.

Det fremgår af kriterierne, at der blandt andet vil blive lagt vægt på, at aktiviteterne giver ældre mulighed for at blive frivillige. Udover de midler, en klub eventuelt måtte få tildelt, vil forvaltningens arbejde, med blandt andet det fjerde delprojekt, styrke mulighederne for at støtte klubberne med koordinering, uddannelse, rekruttering med videre.   

Opsøgende i forhold til at bekæmpe ensomhed
Nogle høringsparter anfører, at det opsøgende arbejde omkring ensomme ældre er så ressourcekrævende, at der er behov for, at forvaltningen støtter med kontakter og formidling.

Forvaltningen arbejder på at efterkomme dette blandt andet gennem de planlagte indsatser herunder og løbende udvikling af samarbejdet mellem for eksempel hjemmepleje, aktivitetscentre og de frivillige. 
 

Tilgængelighed
Ældrerådet ønsker, at adgang til klubfaciliteter for borgere med funktionsnedsættelse bør indgå som kriterium for at få en bevilling efter § 79.
 
Forvaltningen vurderer som hidtil tilbuddenes tilgængelighed i forbindelse med bevilling på baggrund af kriteriet om, at § 79 tilbud skal være åbne for alle ældre.     

Øvrige bemærkninger
1) Det øgede fokus på at skabe plads til udvikling af nye tilbud og muligheden for at fravige kravet om 50 medlemmer i den sammenhæng, giver anledning til bekymring hos nogle af de eksisterende klubber for, om deres tilskud kan opretholdes.

Der vil fortsat i fordelingen være fokus på at sikre en bred vifte af tilbud og at sikre samarbejde mellem eksisterende og nye tilbud, så der opretholdes relevante aktiviteter i alle lokalområder i forhold til sundhedsfremme og nedbringelse af ensomhed. 

2) Et enkelt høringssvar foreslår at genindføre de regelmæssige møder for nye pensionister.

Forvaltningen arbejder på nuværende tidspunkt på at etablere oplysnings- og netværksmøder, jf. delprojekt 3 - Informations- og netværksmøder for ældre.

3) Én klub ønsker mulighed for kørselsordning for svage ældre, underlagt visitation, så ældre med handicap fortsat kan komme i klub eller forening.

§ 79 tilbud er generelt for selvhjulpne ældre, der må forventes selv at være i stand til at opsøge tilbud.  

4)
Der efterspørges en mere enkel praksis for regnskabsaflæggelse.

En sådan er under udarbejdelse, og forvaltningen bistår i højere grad end tidligere mindre klubber i forbindelse med regnskabsaflæggelse.    

Revision og målopfyldelse i klubberne
De administrative krav til modtagere af midler efter Servicelovens § 79 ændres ikke med vedtagelsen af de reviderede retningslinjer. I lyset af den bekymring, der har været blandt især mindre klubber, vil Sundheds- og Omsorgsforvaltningen have yderligere fokus på at tilbyde sin bistand i forbindelse med de mindre klubbers revision og regnskabsaflæggelse.  

Sundheds- og Omsorgsudvalget bad på møde den 21. maj 2015 om at få forelagt en metode til at undersøge, hvorvidt klubberne efterlever de mål, der er opstillet for tildeling af midlerne. Der blev stillet forslag om et skema til formålet. Forvaltningen vil fremover sikre, at udfyldelsen af skemaet bliver gennemført i et tæt samarbejde mellem forvaltning og klub. Det hidtil anvendte skema (bilag 3), tilpasses til de nye kriterier og relevante fokusområder.

Ensomhedsbegrebet
Sundheds- og Omsorgsudvalget efterlyste en præcisering af begrebet ensomhed. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen udarbejdede i 2014 en ensomhedsanalyse - Forebyggelse og nedbringelse af ensomhed blandt ældre borgere, der indeholder et udvidet ensomhedsbegreb. Det handler ikke alene om, at mennesker kan være uønsket alene, men også om at man kan føle sig alene, selv om man er sammen med andre. Det kunne være, når mennesker bliver placeret i fællesskaber, uden at de oplever, de kan byde ind eller få udbytte af det - for eksempel på grund af forskellige baggrunde, forskellige kognitive funktionsniveauer og andet. Ensomhedsanalysen blev behandlet på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 14. august 2014. 

Udvalget har ligeledes efterspurgt et temamøde om ensomhed, hvilket forvaltningen derfor planlægger at afholde som led i delprojekt 1 - Opsporing og kontakt til ensomme og psykisk sårbare ældre.
 

Status på delprojekter mod ensomhed 
Sundheds- og Omsorgsudvalget blev den 21. maj orienteret om fire delprojekter mod ensomhed finansieret af ældrepuljen, som skal understøtte og supplere eksisterende indsatser. Det drejer sig om:
  1. Opsporing af og kontakt til ensomme og psykisk sårbare ældre
  2. Følgesvendsprojektet
  3. Informations- og netværksmøder for ældre
  4. Center for aktivt medborgerskab.     
Status på de fire indsatser:
Delprojekt 1 - Opsporing og kontakt til ensomme og psykisk sårbare ældre
Der etableres en fælles indgang, som skal hjælpe ensomme og psykisk sårbare ældre i retning af det/de rigtige tilbud for den enkelte. Indsatsen skal henvende sig både til ældre, deres familie og generelle netværk og gennemføres som en udvidelse af den model for synlighed og frivillighed, der anvendes i det igangværende projekt Rådgivning for seniorer, der overvejer plejebolig.
Møder med eksisterende og potentielle samarbejdspartnere om ansvar og opgaver er i gang. De frivillige forventes klar til direkte kontakt med borgere i efteråret, hvor den opsøgende synlighedsindsats går i gang.  Der arbejdes med:
  • Fælles koordinering/samarbejdsstruktur
  • At stille faglig viden om ensomme og psykisk sårbare ældre til rådighed og opkvalificering af frivillige
  • Bredere samarbejde om øget tilgængelighed. Flere indgange – men ét telefonnummer og én hjemmeside
  • Løbende fælles synlighedskampagne - Hvor kan jeg komme i kontakt med en, der hjælper mig videre? Annoncering i lokalaviser.
  • Mere direkte opsporing via uddeling af materialer til +60 i særlige boligområder
  • Opfølgning på indkomne henvendelser via telefon, besøg og eventuelt genbesøg.
Delprojekt 2 - Følgesvendsprojektet
Følgesvendsprojektet er forankret hos Danske Seniorer. De er informeret omkring de tildelte midler, og de har på den baggrund udarbejdet en revideret projektbeskrivelse, der blandt andet imødekommer ønsket om, at projektet bliver by dækkende og omfatter flere borgere.   

Delprojekt 3 - Oplysnings- og netværksmøder
Der er afholdt møder med Danske Seniorer og Ældresagen om muligheden for at gennemføre to årlige informations- og netværksmøder i hvert lokalområde. De første møder forventes afholdt inden udgangen af i år.   

Delprojekt 4 - Center for aktivt medborgerskab
Centret skal indsamle og formidle viden, koordinere og sikre frivillighed på sundheds- og ældreområdet. Centrets struktur etableres og finansieres fra 2016, men forarbejdet og opbygning af relationer til relevante partnere sker i løbet af 2015.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Ultimo 2015 forelægges Sundheds- og Omsorgsudvalget forslag til fordeling af tilskud til ældreklubber efter Servicelovens § 79 på baggrund af de nye retningslinjer og ansøgningsproces. Ved samme lejlighed gives en status på de tre af de fire indsatser, der igangsættes i 2015.

                           Lars Gregersen
                                                                                  
                                                                                          /Helle Schnedler

Beslutning

Indstillingen blev godkendt. Udvalget bad forvaltningen have fokus på klubbernes opfyldelse af de nye retningslinjer.

Til top