Mødedato: 29.05.2024, kl. 08:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Den pædagogiske retning og udvikling på de sikrede og delvis lukkede døgninstitutioner

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget har ønsket en drøftelse af den pædagogiske retning og udvikling på de sikrede og delvis lukkede døgninstitutioner for børn og unge. Indstillingen beskriver udviklingen og de særlige karakteristika ved disse institutionerDen pædagogiske retning og udvikling vil blive uddybet på mødet i oplæg fra Ann-Karina Henriksen, docent  ved Københavns Professionshøjskole, der gennem en årrække har forsket i sikrede institutioner og udgivet flere bøger om anbringelser. 

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller:

  1. at Socialudvalget drøfter den pædagogiske retning og udvikling på de sikrede og delvis lukkede afdelinger på døgninstitutioner for børn og unge.

Problemstilling

Socialudvalget bad på udvalgets møde den 13. marts 2024 om en drøftelse af den pædagogiske linje og udvikling på de sikrede og delvis lukkede døgninstitutioner, bl.a. i forlængelse af en tv-dokumentar i marts 2024, der rejste kritik af den pædagogiske og ledelsesmæssige tilgang, der har været på Nexus. I den forbindelse har udvalget også bedt om en oversigt over, hvor mange unge, der er blevet dømt for vold begået mod personale på Nexus. Derudover har Socialudvalget tidligere i juni og december 2022 drøftet udviklingen i antallet af børn og unge fra Københavns Kommune, der bliver anbragt på en sikret institution med henblik på pædagogisk observation. 

Løsning

Delvis lukkede afdelinger og sikrede døgninstitutioner adskiller sig fx fra åbne døgninstitutioner ved at have udvidede magtbeføjelser, muligheder for helt eller delvist at aflåse døre mm. Socialforvaltningen driver som eneste kommune i landet en sikret døgninstitution, Sønderbro. Socialforvaltningen driver – også som eneste kommune – to delvis lukkede afdelinger: Nexus, som primært er målrettet unge med kriminel adfærd og kriminalitetstruede unge, og Skodsborg, som hovedsageligt rummer børn og unge med alvorlige psykiske og psykiatriske vanskeligheder. De øvrige af disse typer døgninstitutioner drives af regionerne.

Børn og unge kan anbringes på sikrede institutioner af forskellige årsager. Anbringelse kan ske på et retligt grundlag (dvs. på et strafferetligt grundlag, som besluttes af retten), fx i varetægtssurrogat eller afsoning, samt på socialretligt grundlag, hvis det er absolut påkrævet for at afværge, at barnet eller den unge skader sig selv eller andre (farlighedskriterie), for en indledende iagttagelsesperiode (pædagogisk observation) eller med henblik på længerevarende behandlingsforløb. På sikrede institutioner er det tilladt at have yderdøre og vinduer konstant aflåst, og barnet eller den unge tilbageholdes dermed under anbringelsen. De sikrede institutioner har flugtsikre hegn, der giver dem et fængselslignende udtryk, og det er muligt at undersøge besøgende af hensyn til at undgå, at de medbringer fx stoffer og våben.  

Delvis lukkede døgninstitutioner blev indført i lovgivningen i 2010 som ny institutionstype, og i 2013 blev det muligt at oprette delvis lukkede afdelinger i tilknytning til både åbne og sikrede institutioner. Muligheden for at oprette delvis lukkede institutioner blev indført med afsæt i overvejelser om, at mulighederne for at kunne tilbageholde børn eller unge i et pædagogisk og behandlingsmæssigt forløb i visse tilfælde var utilstrækkelige, og at det kun kunne foregå på sikrede institutioner. Samtidig kan indsatsen på de delvis lukkede institutioner  tilrettelægges mindre indgribende end på de sikrede, fordi det kan begrænses til de perioder, hvor der er behov for det.

Anbringelse på delvis lukkede pladser kan ske, når det er afgørende for den socialpædagogiske behandling at kunne aflåse yderdøre og vinduer i perioder (tilbageholdelse) eller at kunne fastholde barnet eller den unge fysisk.  Der skal desuden være risiko for, at den unges sundhed eller udvikling lider alvorlig skade på grund af kriminel adfærd, misbrugsproblemer, eller andre adfærds- eller tilpasningsproblemer. Tilbageholdelse kan højst udgøre fem sammenhængende dage og maksimum 30 dage i alt på et år. 

Der er krav om tv-overvågning af indendørs fællesarealer på delvis lukkede afdelinger og sikrede institutioner med henblik på at forebygge kriminalitet, sikre tryghed samt sikre evt. bevismateriale i tilfælde af begået kriminalitet. De lovmæssige rammer og anbringelsesgrundlaget for de sikrede og delvis lukkede er nærmere beskrevet i bilag 1.

På Nexus har der traditionelt været lagt vægt på en incitamentsstruktur med point og belønningssystem. Denne tilgang er gennem de seneste år blevet udfordret og diskuteret, hvilket i praksis betyder, at der pågår et udviklingsarbejde, hvor dette erstattes af motivation og anerkendelse. Desuden arbejdes med implementering af neuroaffektiv udviklingspsykologi, hvor der er fokus på, at hjernen interagerer og udvikler sig med omgivelserne gennem oplevelser af at høre til, og at ressourcer og vanskeligheder udvikles i et tæt samspil mellem miljø og medfødte forudsætninger. I efteråret opstartes således et uddannelsesforløb med psykolog Susan Hart. De unges udvikling understøttes desuden metodisk af Low Arousal, hvor den pædagogiske tilgang målrettes den enkelte unge med udgangspunkt i at skabe ro, stabilitet og nedtrappe konfliktniveau. AART anvendes ugentligt på skolen. AART er bygget op om situationsbestemte rollespil og gennem metoden udvikles de unges mentalisering og evne til at regulere sig selv. Nexus er også optaget af at sikre de bedst mulige kompetencer for de unge i overgangen til voksenlivet. Derfor er der også fokus på fysiske aktiviteter, værkstedsaktiviteter, fritidsjobs og gode oplevelser i og med naturen. Ud over opnåelse af nye kompetencer styrker disse positive udfoldelsesmuligheder den fysiske og psykiske trivsel.

Rambøll foretog i 2019/20 en evaluering af, hvorvidt delvis lukkede afdelinger lever op til formålet om at kunne fastholde de unge i et positivt pædagogisk behandlingsbeløb. Evalueringen peger overordnet på, at de delvis lukkede afdelinger i nogen til høj grad tilbyder de anbragte børn og unge i målgruppen en intens og struktureret behandlingsindsats og i nogen grad formår at fastholde målgruppen i et positivt behandlingsforløb ved hjælp af de særlige beføjelser til at tilbageholde og fastholde børn og unge. Evalueringen viste også, at de unge fortsat har det svært efter anbringelsen. Evalueringen viste, at den socialpædagogiske indsats, som de anbragte unge modtager på de delvis lukkede afdelinger, er kendetegnet ved en overordnet miljøterapeutisk ramme for behandlingsindsatsen, som bidrager til at skabe en struktureret hverdag, hvor hovedparten af aktiviteter og samvær med det pædagogiske personale har et behandlende sigte. Den miljøterapeutiske tilgang består bl.a. af brug af ugeskemaer, som har til formål at skabe en struktureret, forudsigelig og tryg hverdag for de unge. Ugeskemaerne består af mange aktiviteter. Skolegang og praktik anses ligeledes som en del af behandlingen, da de unge her får mulighed for at tilegne sig personlige, sociale og faglige kompetencer. Et andet fællestræk er relationspædagogikken, som anvendes i det daglige samvær med de unge til løbende at arbejde med deres motivation for behandling og forandring og til at udvikle deres socioemotionelle kompetencer. 

De børn og unge, der er anbragt på de sikrede og delvis lukkede institutioner, kan have begået alvorlig personfarlig kriminalitet  som drab og grov vold, og en stor del har et misbrug af hash mv., når de indskrives. De er kendetegnet ved en meget høj kompleksitet grundet flere og massive problematikker. De unge har ikke kun én enkelt problematik, der kan trækkes ud som den eneste og primære grund til anbringelsen, men derimod en samtidig tilstedeværelse af flere problematikker. Det er omfanget af disse og summen af det samlet hele, der leder frem til, at den hidtidige indsats ikke vurderes tilstrækkelig Der er således tale om en meget kompleks målgruppe, der er anbragt på de sikrede og delvis lukkede institutioner, hvilket stiller høje krav til fagligheden og den pædagogiske tilgang på institutionerne.

På Nexus, Skodsborg og Sønderbro er langt hovedparten (ca. to tredjedele) af  personalet, inkl. tilkaldevikarer, ansat på pædagogfaglige overenskomster som socialpædagoger, dvs. medarbejdere med en pædagogfaglig uddannelsesbaggrund,  og omsorgs- og pædagogmedhjælpere, dvs. personale som kan have anden baggrund end pædagoguddannelse. Herudover tæller medarbejderne fx ledere, lærere, håndværkere, akademikere, pædagogstuderende og pædagogiske assistenter. På Nexus er aktuelt omkring 23 socialpædagoger og 34 omsorgs- og pædagogmedhjælpere, ud af et samlet antal medarbejdere  på 84. På Skodsborg er der omkring  14 socialpædagoger og 12 omsorgs- og pædagogmedhjælpere, ud af samlet set 41 medarbejdere, og på Sønderbro ca. 29 socialpædagoger og 32 omsorgs- og pædagogmedhjælpere ud af 96 medarbejdere i alt.  En beskrivelse af Nexus, Skodsborg og Sønderbro, det faglige udgangspunkt og den pædagogiske tilgang på de tre institutioner findes i bilag 2.

Tilsynet med de sikrede og delvis lukkede  institutioner er pr. 1. juli 2022 samlet ved Socialtilsynet i Region Sjælland, hvorfor der må kunne forventes en større ensartethed i tilsyne på tværs af institutionerne

Sikrede og delvis lukkede institutioner på landsplan

Der findes i alt 8 sikrede døgninstitutioner på landsplan. De 7 øvrige drives af regionerne. Det samlede antal sikrede pladser på landsplan er pr. september 2023 mellem 107-110 pladser. Udover Nexus og Skodsborg er der ifølge Tilbudsportalen fem delvis lukkede institutioner på landsplan, som alle drives af regionerne, med et begrænset antal på samlet set 66 pladser i alt. 

Udviklingen i målgruppen             

På de sikrede institutioner har de retlige anbringelser tidligere udgjort langt hovedparten af de anbragte. Sociale anbringelser kan ligesom retlige anbringelser have baggrund i en kriminel adfærd, men kan også omfatte fx behandlingskrævende psykisk syge unge, som ikke kan rummes i andet regi og ikke kan få en plads i psykiatrien. De forskellige målgrupper på de sikrede pladser kan have forskellige socialpædagogiske og evt. behandlingsmæssige behov, og samtidig kan der være unge, der ikke nødvendigvis profiterer af hinanden.

Ifølge opgørelser fra Danske Regioner ses på landsplan (opgjort jan-sep. 2023) for første gang nogensinde flere sociale anbringelser end retlige. Også på Sønderbro ses i senere år en stigning i andelen af de sociale anbringelser ift. de retlige. Frem mod 2021 var langt størstedelen retlige anbringelser. Således var der i 2020 i alt 80 anbringelser på Sønderbro, hvoraf 63 var retlige anbringelser i varetægtssurrogat. Opgørelse for jan-sep. 2023 viser, at de sociale anbringelser på Sønderbro nu udgør godt halvdelen. Se bilag  for udviklingen i antallet af anbringelser på sikrede institutioner.    

På Nexus er primært anbragt unge, der har begået eller er mistænkt for at have begået alvorlig personfarlig kriminalitet, med negativ udadreagerende adfærd og som samtidig kan have psykiatriske diagnoser og misbrug. Det er oplevelsen på Nexus, at der gradvist er sket en ændring over tid, så flere af de kriminelle og kriminalitetstruede unge nu har psykiske og psykiatriske problemstillinger som fx autisme. En opgørelse fra september 2023 viser, at størstedelen (90 %) af de unge har belastningsreaktioner i form psykiske symptomer samt selvdestruktiv adfærd, herunder bl.a. misbrug og selvskade.  For så vidt angår vold mod personalet på Nexus se bilag  med en oversigt over antal politianmeldelser for vold. 

I lyset af målgruppen og rammerne på de sikrede og delvis lukkede institutioner kan det være nødvendigt at gribe til magtanvendelser. Generelt gælder også for disse institutioner, at magtanvendelse og andre indgreb i den unges selvbestemmelsesret aldrig må erstatte omsorg og den socialpædagogiske indsats.

På Nexus er antallet af magtanvendelser faldet fra 223 magtanvendelser i 2020 til 67 magtanvendelser i 2023. Faldet ses ift. flere typer af magtanvendelser, bl.a. er antallet af fysiske magtanvendelser  faldet fra 16 i 2022 til 6 i 2023. Der er et vedvarende fokus på fagligt at opkvalificere medarbejderne med pædagogiske metoder til at forebygge magtanvendelser. Magtanvendelser bliver drøftet i personalegruppen med henblik på at skabe refleksion over, hvordan en magtanvendelse kunne være undgået, og/eller ske mest skånsomt. I seneste tilsynsrapport fra september 2023 vurderer socialtilsynet, at Nexus i høj grad forebygger, håndterer og dokumenterer magtanvendelser, og at andelen af fysiske magtanvendelser er lav, set i forhold til antallet på 14 pladser og målgruppens særlige karakter taget i betragtning.

Ses der på Region Midtjyllands hhv. sikrede og delvis lukkede afdelinger Grenen og Koglen begrænses antallet af magtanvendelser til det absolut nødvendige. Det fremgår af Tilbudsportalen, at socialtilsynet for det samlede tilbud - som består af Grenen-Dalstrup (sikret), Grenen-Glesborg (delvis lukket), Koglen (sikret) og MultifunC (delvis lukket) – senest har vurderet, at tilbuddet har taget en række nødvendige og relevante initiativer på magtanvendelsesområdet med sigte på god kvalitet for de unge. Jf. Tilbudsportalen, er der fra tilbuddets samlede ledelse prioriteret ressourcer til dette arbejde, og der gøres en stor indsats for at få den unges perspektiv på den konkrete magtanvendelse med i indberetningen. Der er konkret blevet ansat en tværgående stabsfunktion som magt- og arbejdsmiljøkoordinator, og der er en systematik, hvor det sikres, at alle medarbejdere løbende undervises i magtanvendelsesområdet. Jf. Tilbudsportalen, vurderer socialtilsynet, at tilbuddet som udgangspunkt forebygger magtanvendelser gennem relevante forebyggende tiltag, såsom systematisk brug af risikovurderinger, løbende undervisning i psykofysisk træning, anvendelse af en Low Arousal tilgang, løbende refleksion og drøftelse af gråzoner, personaleskift mv. 

Forvaltningen har planer om at arrangere et besøg på Koglen for at høre nærmere om deres pædagogiske arbejde, da det ikke vurderes tilstrækkeligt med et oplæg herom på udvalgsmødet. Hvis Socialudvalget har ønske om at deltage i besøget, kan forvaltningen arbejde videre hermed. Udvalget er også velkomne til at besøge Nexus.  

Igangværende initiativer på landsplan om sikrede institutioner

Stigningen i antallet af sociale anbringelser på sikrede bliver drøftet i en arbejdsgruppe i regi af KL’s Koordinationsforum, som følge af udviklingen på landsplan. Arbejdsgruppen, som Københavns Kommune også deltager i, har bl.a. anbefalet at styrke kommunikationen på hjemmesider om den enkelte institutions særlige kompetencer og ungesammensætning for en bedre matchning. Arbejdsgruppen vil ultimo 2024 også afrapportere på kapacitetsudfordringer, herunder også på de særlig sikrede pladser, fordeling i øst/vest Danmark, præcisering af målgruppen for de sikrede pladser og mulige løsninger og anbefalinger for forsøg med en øget subspecialisering på de sikrede institutioner. En øget specialisering kan betyde, at det i højere grad bliver muligt at samle de pædagogiske kompetencer, og det kan hjælpe til en mere hensigtsmæssig målgruppesammensætning. Heroverfor står, at kapaciteten på de sikrede institutioner er udfordret og en reel subspecialisering af målgrupper kan skabe forøget pres på kapacitetsudnyttelsen.  

I VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd)  er der sammen med Københavns Professionshøjskole i 2024 igangsat et forskningsprojekt, som skal give ny viden om børn og unge på sikrede institutioner. Iflg. VIVE’s hjemmeside er projektets formål at tilvejebringe systematisk viden om målgruppen til politik- og praksisudvikling. Forskningsprojektet løber over to år og forventes afsluttet i 2026.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen kan arbejde videre med området på baggrund af Socialudvalgets drøftelser.

Mikkel Boje

/ Sven Bjerre og Eva Stokbro Jensen

 

Beslutning

Indstillingen blev drøftet.

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling. 

Til top