Business Case - Systematisk risikovurdering af kriminalitetstruede unge (YLS/CMI)
Indstilling
Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager Velfærdsanalyseenhedens analyse ’Systematisk risikovurdering af kriminalitetstruede unge’ (bilag 1) til efterretning
- at Socialudvalget og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at ’Systematisk risikovurdering af kriminalitetstruede unge (YLS/CMI)’ (bilag 2) indgår som business case i investeringspuljen i forbindelse med forhandlingerne om Overførselssagen for 2017/2018.
Problemstilling
Med budgetaftalen for 2016 er det besluttet at iværksætte en ny strategi: ’Smarte investeringer i kernevelfærden’. Strategien har til formål at implementere ny teknologi og udvikle medarbejderne i Københavns Kommune. Investeringerne skal desuden føre til effektiviseringer. Med Budget 2018 er der i alt afsat en investeringspulje på i alt 494 mio. kr. til disse initiativer.
En række erfaringer fra andre lande viser, at der er et stort potentiale i, at match mellem ung og foranstaltning i højere grad sker på baggrund af en systematisk behovsvurdering med afsæt i viden om risikofaktorer fra forskningen. Derfor har Velfærdsanalyseenheden udarbejdet analysen ’Systematisk risikovurdering af kriminalitetstruede unge’ (bilag 1), som bl.a. viser, at de unge under 18 år, der har flest sigtelser, samtidig er de dyreste for kommunen. Dette hænger i høj grad sammen med, at en række kommunale ydelser er et direkte resultat af de unges kriminalitet, fx ophold på sikrede døgninstitutioner. Endvidere ses det, at de unge over 18 år med flest sigtelser, er længere tid på offentlig forsørgelse (fratrukket tiden i fængsel). Analysen indikerer dermed, at der er et både økonomisk og menneskeligt potentiale i at nedbringe antallet af sigtelser blandt de unge.
Løsning
På denne baggrund har Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udarbejdet et fælles investeringsforslag vedrørende implementering af et nyt evidensbaseret screeningsredskab kaldet ”Youth Level of Service - Case Management Inventory” (YLS-CMI). YLS/CMI udbydes i Danmark af Socialstyrelsen og er et standardiseret screeningsredskab til fagpersoner. Redskabet kan bl.a. bruges til at vurdere risikofaktorer i forbindelse med ungdomskriminalitet. Redskabet skal, via en mere systematisk screening af de unges udfordringer, sikre en tidligere og større præcision i den sociale foranstaltning, som den unge tilbydes i Socialforvaltningen, og derved skabe mere virkningsfulde forløb for de unge og i højere grad forebygge gentagen kriminalitet. Konkret skal screeningsredskabet anvendes som en integreret del af den børnefaglige undersøgelse, når børn og unge i alderen 12-17 år har fået én eller flere sigtelser. Udover at vise den unges risiko for at fortsætte den kriminelle løbebane, skal redskabet bruges til at kvalificere den unges handleplan, i forhold til at hjælpen til den unge imødekommer den unges behov og modtagelighed for behandling. En ensartet, korrekt anvendelse af redskabet sikres med en række uddannelsesaktiviteter, etablering af erfa-netværk samt tæt sparring i de konkrete screeninger. Det forventes, at der vil blive foretaget 50-80 screeninger af Socialforvaltningen årligt.
For Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens vedkommende omfatter indsatsen konkret, at relevante medarbejdere (primært i Jobcentret København - Ungecenteret) undervises i forståelse og anvendelse af YLS/CMI-screeningsresultater. Dette skal sikre bedre overgange for de unge i målgruppen i overgangen fra Socialforvaltningen til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, i forbindelse med at de fylder 18 år. Målet er at reducere udgifter til indsats og overførsler i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, som følge af at flere af de unge i målgruppen forlader en potentiel kriminel løbebane til fordel for ordinært job og/eller uddannelse.
Økonomi
Der søges om indledende investeringsmidler til håndholdt implementering og kvalitetssikring af brugen af redskabet i den daglige drift samt til projektledelse, erfaringsopsamling og analyse.
På længere sigt forventes investeringen at give en række afledte effektiviseringer på servicerammen, hvilket bl.a. skyldes, at flere unge i målgruppen ventes at få mindre indgribende/intensive foranstaltninger.
Herudover ventes der besparelser i form af færre udgifter til overførsler (uddannelseshjælp) og færre udgifter til indsats (bl.a. mentor).
Forslagets samlede økonomiske konsekvenser fremgår af tabel 1.
Videre proces
Forslaget lægges til godkendelse i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget d. 19. februar 2018 og tilsvarende i Socialudvalget d. 27. februar 2018. Såfremt begge udvalg godkender business casen, indgår den i forhandlingerne om Overførselssagen for 2017/2018.
Nina Eg Hansen/ Bjarne Winge
Beslutning
Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog i punktets behandling.
Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.
Der blev begæret afstemning om indstillingens 2. at-punkt.
For stemte: 7 (A, B, C, V)
Imod stemte: 3 (Ø og F)
Undlod: 1 (Å)
Indstillingens 2. at-punkt blev dermed godkendt.