Anden afrapportering af styrket ledelsestilsyn med myndighedsindsatsen i Borgercenter Børn og Unge
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
-
at Socialudvalget tager anden afrapportering om resultatet af ledelsestilsynet med myndighedsindsatsen i Borgercenter Børn og Unge til efterretning
Problemstilling
Socialforvaltningen iværksatte i september 2017 et nyt koncept for ledelsestilsyn i Borgercenter Børn og Unge. Ledelsestilsynet er et af flere tiltag, der indgår i en handleplan for styrket myndighedsindsats i Borgercenter Børn og Unge. Baggrunden er, at Borgerrådgiveren i maj 2017 kunne konstatere, at der ikke var den fornødne kvalitet i de 77 anbringelsessager, som han havde gennemgået. Borgerrådgiveren rejste på den baggrund en kritik af forvaltningen.
Ledelsestilsynet indebærer, at flere niveauer af ledelse og centralt placerede controllere i forvaltningen gennemgår de sager, der er udtrukket. Sagerne dækker både anbringelser og forebyggende indsatser og adskiller sig dermed fra Borgerrådgiverens undersøgelse, hvor der kun indgik sager om anbringelser. Anden runde af ledelsestilsynet blev gennemført i perioden december 2017 til marts 2018. Områdechefer og områdejuristers gennemgang fra første runde i efteråret 2017 fungerer som baseline for ledelsestilsynet. Resultaterne fra første runde blev forelagt Socialudvalget 13. december 2017.
Socialforvaltningen har iværksat en række tiltag for at styrke myndighedsindsatsen, jf. den procesplan, som det tidligere Socialudvalg blev orienteret om den 16. august 2017. Borgercenter Børn og Unge indgår desuden i et forløb med Socialstyrelsens Task Force på børneområdet på baggrund af Socialudvalgets godkendelse den 7. juni 2017. Task Forcen præsenterer sin indledende analyse på udvalgsmødet den 25. april 2018, hvor nærværende sag også er på dagsordenen. Task Forcens foreløbige og overordnede tilbagemelding er, at Københavns Kommune samlet set har en god kvalitet i sagsbehandlingen.
De samlede tiltag deriblandt arbejdet med ledelsestilsynet skal styrke både den juridiske og socialfaglige kvalitet i forvaltningens arbejde, herunder styrke retssikkerheden for forældre og børn.
Løsning
Ledelsestilsynet har nu været gennemført to gange, første runde blev gennemført i september-november 2017. Forvaltningen har igangsat en række initiativer under handleplanen, som skal styrke kvaliteten af sagsbehandlingen, bl.a. undervisning, sagsgennemgange og anbringelsesudvalg. Samlet set gælder det dog, at det er for tidligt at konkludere entydigt på udviklingen i kvaliteten af myndighedsindsatsen i Borgercenter Børn og Unge, og at arbejdet med området er forbundet med stor bevidsthed om, at et markant løft kræver et fortsat og langvarigt fokus. Dette vil også være baggrunden for forvaltningens indstilling til Socialudvalget i juni 2018 om at indgå i et forløb med Socialstyrelsens Task Force, der vil give yderligere input til et helhedsorienteret blik på myndighedsarbejdet.
I anden runde af ledelsestilsynet ses der særligt fremskridt på nedenstående områder:
-
Anbringelsessager
-
Handleplan i forbindelse med forebyggende foranstaltninger
Anden runde af ledelsestilsynet viser ligeledes, at der i forhold til sager med en igangsat foranstaltning er særligt behov for et styrket fokus på:
-
Opfølgning på forebyggende foranstaltninger og anbringelser
-
Arbejdet med sikkerhedsplaner
Se nærmere i de efterfølgende afsnit og i bilag 1 og 2.
Anbringelsessager
Udviklingen på anbringelsesområdet har været positiv. Der er flere sager med børnefaglige undersøgelser, flere afgørelser om valg af anbringelsessted, og der bliver i højere grad tilbudt forældrehandleplaner/støttepersoner til forældrene.
Området var det område, hvor der i første runde af ledelsestilsynet blev fundet de mest alvorlige fejl. Samtidig er en anbringelse en indgribende handling over for børnene og deres forældre, hvorfor retssikkerhedsperspektivet er særligt vigtigt. Det er på den baggrund det område, som forvaltningen har haft mest fokus på siden Borgerrådgiverens undersøgelse. Den positive udvikling tyder på, at den styrkede indsats udmønter sig i bedre kvalitet i disse sager (se bilag 2 for en oversigt over resultaterne af anden runde af ledelsestilsynet). Forvaltningen kan også konstatere, at de iværksatte initiativer bidrager til de faglige refleksioner i børnefamilieenhederne, som er en afgørende forudsætning for et kvalitetsløft.
Til gengæld er det fortsat en udfordring, at der i nogle sager mangler et kvalificeret samtykke fra forældrene til anbringelsen (og fra unge over 15 år). Desuden har ledelsestilsynet afdækket sager, hvor der mangler afgørelser i tilknytning til anbringelsen, men de er efterfølgende blevet genoprettet, så der nu foreligger alle relevante afgørelser i de gennemgåede sager.
Det skal bemærkes, at nogle af de sager, der har været udtrukket, er fra 2016 eller 1. halvår 2017 og dermed før de initiativer, som forvaltningen har iværksat for at styrke området. Det gælder f.eks. indførelsen af anbringelsesudvalg og områdejurister i alle seks børnefamilieenheder pr. 1. september 2017. Desuden er et juridisk kompetenceforløb for koordinatorer, afdelingsleder og områdechefer fortsat ved at blive afviklet.
Handleplan i forbindelse med forebyggende foranstaltninger
Hjælp efter serviceloven forudsætter i de fleste tilfælde, at der er foretaget en børnefaglig undersøgelse efter servicelovens § 50, og at der på baggrund af undersøgelsen er udarbejdet en handleplan, hvorefter der er truffet afgørelse om støtte til barnet og dennes familie.
Anden runde af ledelsestilsynet viser, at der i højere grad end tidligere er iværksat foranstaltninger efter udarbejdelse af en § 50-undersøgelse og de særlige regler for akut iværksættelse af foranstaltninger er i højere grad anvendt. Samtidig er der i højere grad end tidligere angivet et formål med indsatsen og handleplanen tager i højere grad udgangspunkt i konklusionerne fra den børnefaglige undersøgelse.
Derudover ses en stigning i andelen af sager, hvor børnene tilbydes en bisidder. Der er dog stadig udfordringer med at få tilbudt forældrene en bisidder.
Opfølgning på forebyggende foranstaltninger og anbringelser
Det er et krav i serviceloven, at kommunen løbende følger op på indsatsen overfor et barn eller en ung med henblik på at vurdere, om det er den rigtige foranstaltning, der er sat i værk.
Anden runde af ledelsestilsynet har vist, at der fortsat er problemer med at sikre en rettidig opfølgning. Der arbejdes med dette i enhederne blandt andet gennem handleplanerne, hvor tydelige mål kan bidrage til, at der bliver lavet en korrekt opfølgning.
Sikkerhedsplaner
Socialforvaltningen benytter sig af sikkerhedsplaner i sager, hvor det vurderes, at en anbringelse kan undgås, hvis der arbejdes intenst med familien og familiens netværk. En sikkerhedsplan indbefatter en omfattende plan med aftaler for barnets hverdag, professionel opfølgning, terapeutisk arbejde med forældre og inddragelse af familiens private netværk. Sikkerhedsplanerne anvendes også i sager, hvor barnet hjemgives fra en anbringelse.
Både første og anden runde af ledelsestilsynet samt Borgerrådgiverens sagsgennemgang har vist, at der er særlige udfordringer med kvaliteten af sikkerhedsplanssagerne. Borgerrådgiverens sagsgennemgang viste eksempler på, at sagsbehandlere er gået ud over deres myndighedsbeføjelser og har truffet afgørelser, der hører under Statsforvaltningen. Fordi sikkerhedsplaner anvendes i sager, hvor en anbringelse kan være næste skridt, er der tale om børn eller unge i sårbare situationer, hvorfor fejl i disse sager betragtes som særligt kritiske.
Socialforvaltningen har på baggrund af de fundne fejl gennemført jura-workshops for alle sikkerhedsplansmedarbejdere og deres afdelingsledere. Desuden har forvaltningen udarbejdet en ny guide til sagsbehandlernes arbejde med sikkerhedsplaner. Se i øvrige vedlagte baggrundsnotat (bilag 1).
Endelig har forvaltningen gennemført et særligt ledelsestilsyn i marts 2018, hvor områdechef og områdejurist i hver børnefamilieenhed har gennemgået alle aktive sikkerhedsplaner pr. 31. december 2017. Borgercenter Børn og Unge har ikke afsluttet gennemgangen af alle sager. Socialudvalget får en mundtlig orientering om de foreløbige resultater på nærværende udvalgsmøde.
Generelt om ledelsestilsynet
For børnefamilieenhederne har ledelsestilsynet været en læringsproces i sig selv - kombineret med, at der har været gennemført et juridisk kompetenceløft. Det betyder, at der i anden runde af ledelsestilsynet er større overensstemmelse mellem resultaterne fra områderne og resultaterne fra de øvre niveauer i ledelsestilsynet.
Det betyder dog også, at der på en række områder er et dårligere resultat i anden runde af ledelsestilsynet sammenlignet med første runde. De lavere resultater vurderes således i en række tilfælde snarere at være udtryk for en mere korrekt vurdering af sagerne – og ikke en ændret praksis i sagsbehandlingen. Det gælder f.eks. vurderingen af, om forældrene har givet et kvalificeret samtykke til en anbringelse, hvor der forud for gennemførelsen af anden runde af ledelsestilsynet har været gennemført undervisning i netop samtykkereglerne.
Task force forløb og udvidelse af handleplanen
Socialstyrelsens Task Force på børneområdet har siden 1. november 2017 været i gang med at analysere kvaliteten af myndighedsindsatsen i Borgercenter Børn og Unge. I den forbindelse har Ankestyrelsen lavet en sagsmåling af 20 sager, hvoraf VISO har set på 10 af dem ud fra et socialfagligt perspektiv. Derudover har Task Forcen gennemført en temadag, hvor forvaltningen har gennemgået en selvevaluering, ligesom der er gennemført interviews med medarbejdere og ledere fra Borgercenter Børn og Unge samt deres samarbejdspartnere på almenområdet. Task Forcens analyserapport forventes at være klar den 24. april 2018 og Task Forcen præsenterer rapporten for Socialudvalget den 25. april 2018, hvor nærværende sag også er på dagsordenen.
Resultaterne og anbefalingerne fra Task Forcen vil indgå i Socialforvaltningens forslag til en udvidet handleplan for styrket myndighedsindsats i Borgercenter Børn og Unge, som Socialudvalget vil blive præsenteret for inden sommeren 2018, jf. den procesplan som Socialudvalget blev orienteret om den 16. august 2017. I den forbindelse skal Socialudvalget tage stilling til, om Socialforvaltningen skal indgå i anden del af Task Force forløbet, som indebærer et udviklingsforløb af halvandet års varighed.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Socialforvaltningen vil inden sommeren 2018 vende tilbage med en indstilling med forslag til en revideret handleplan for styrket myndighedsindsats i Borgercenter Børn og Unge og indstilling om deltagelse i Task Forcens udviklingsforløb. Socialforvaltningen vender tilbage med tredje afrapportering på ledelsestilsynet på Socialudvalgets møde den 17. august 2018.
Nina Eg Hansen
/Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Kontorchef Eva Stokbro Jensen, borgercenterchef Anne Steenberg og Socialstyrelsen og Ankestyrelsens Task Force ved leder Adam Paaby, specialkonsulent Marlene Quisgaard Trentel og ankechef Henrik Horster og fuldmægtig Maj Bjerre deltog under punktets behandling.
Indstillingen blev taget til efterretning.