Mødedato: 20.11.2019, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Temadrøftelse om prostitution

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget har bestilt en temadrøftelse om prostitution. I det følgende vil ansvarsfordelingen mellem kommune og stat på området blive gennemgået, efterfulgt af en beskrivelse af kommunes indsats til målgruppen. Herefter er der en kort gennemgang af forskellige prostitutionsformer.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget drøfter prostitutionsområdet. 

Problemstilling

På Socialudvalgets møde den 6. marts 2019 bestilte udvalget en temadrøftelse om prostitution.

Løsning

Af vejledningen til serviceloven fremgår det, at ”Kommunernes rådgivningsforpligtelse omfatter alle, der har et behov, herunder også mennesker, hvor indsatsen efter serviceloven først og fremmest består i rådgivning, mens de nødvendige tilbud og indsatser ligger uden for servicelovens område. Dette gælder f.eks. indsatsen over for prostituerede, der ønsker at komme ud af prostitutionen, ligesom det gælder indsatsen for at forebygge, at unge kommer ind i prostitution.” Kommunen har altså alene en rådgivningsforpligtigelse overfor borgere, der henvender sig med ønske om at komme ud af prostitution. Men ofte har borgere, der henvender sig med en prostitutionsproblematik også andre sociale problemstillinger, hvorfor de kan være berettiget til ydelser efter serviceloven.

Foruden den kommunale rådgivningsforpligtigelse til borgere der ønsker at komme ud af prostitution, er der også et landsdækkende Kompetencecenter for Prostitution under Socialstyrelsen. I vejledningen til serviceloven står der bl.a., at ”Kompetencecenter Prostitution er et nationalt center, der fungerer som nøgleaktør på prostitutionsområdet. Centrets viden og kompetencer skal overordnet set medvirke til at forbedre prostitueredes livsvilkår og muligheder for at komme ud af prostitution, samt forebygge at udsatte unge indgår i prostitutionslignende relationer.”

For gruppen af udlændinge i prostitution skelnes der mellem personer med lovligt og ulovligt ophold. Udlændinge med lovligt ophold har, afhængig af varigheden af deres ophold, ret til ydelser efter serviceloven og kan benytte Socialforvaltningens tilbud og indsatser, hvis de er i målgruppen herfor. For udlændinge uden lovligt ophold og for udlændinge der søger asyl, har Udlændingestyrelsen forsørgelsespligten og herunder også pligten til at yde den nødvendige hjælp.

Københavns Kommunes indsats

Borgere i prostitution er ikke et selvstændigt målgruppeområde i Socialforvaltningen, men indrammes af den almindelig indsats for udsatte voksne. Socialforvaltningen kan ikke følge borgere i prostitution i nøgletal og økonomi, da det ikke registreres særskilt, om en udsat borger også er i prostitution.

I Københavns Kommune er der etableret et brobyggernetværk, som består af medarbejdere fra myndighedsenheder og tilbud i Socialforvaltningen og i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Medarbejdere fra Socialstyrelsens Kompetencecenter Prostitution inviteres også til brobyggernetværkets møder. Netværket blev oprettet i forbindelse med Københavns Kommunes handleplan for prostitution i 2008. Socialforvaltningen er ansvarlig for at drive brobyggernetværket, der mødes to til tre gange årligt.  ”Brobyggerne” får en særlig viden om de problematikker, der kan opstå som følge af prostitution og om tilbud på området, og kan derfor rådgive deres kollegaer. Brobyggerne kan også tage den indledende samtale med en fordomsfri tilgang, når en borger med en prostitutionsproblematik henvender sig. Brobyggerfunktionen er med til at sikre, at en borger der ønsker at komme ud af prostitution, får en kvalificeret rådgivning og hjælp hertil. Nogle af de aktuelle ønsker fra netværkets medlemmer er at få mere viden om signaler på gråzoneprostitution og flere værktøjer til at afdække og tale om prostitution med udsatte unge eller voksne borgere i forskellige prostitutionsformer.

Reden Københavns og LivaRehabs budskaber på området

Udover brobyggernetværket samarbejder forvaltningen med de private aktører Reden København og LivaRehab der har tilbud til målgruppen, jf. bilag 1 for en kort beskrivelse af de to tilbud. I Budget 2020 blev der afsat 2,1 mio. kr. årligt i årene 2020-2023 til en styrkelse af Reden Københavns helhedsorienterede indsats. Socialforvaltningen inviterer to til tre gange årligt Reden København og LivaRehab til møde, hvor udviklingen og samarbejdet på området drøftes. I forbindelse med denne temadrøftelse har de to tilbud fået mulighed for at komme med input til Socialudvalgets drøftelse. Se bilag 2 og 3 for Reden Københavns og LivaRehabs budskaber til Socialudvalget.

Udsatterådets budskaber på området

Socialforvaltningen deltog på Udsatterådets møde den 17. september 2019 for at få deres budskaber til Socialudvalget på prostitutionsområdet. Udsatterådet finder det positivt, at der bliver sat fokus på prostitutionsområdet. Rådet pegede blandt andet på, at der med fordel kan iværksættes en ny indsats for målgruppen, der bygger videre på de gode erfaringer fra det tidligere satspuljeprojekt Exit-prostitution. Rådet pegede også på vigtigheden af forebyggelsesindsatsen ift. prostitution målrettet unge. Udsatterådets budskaber opsummeres i bilag 4.

Forskellige prostitutionsformer

Der er flere typer af prostitution. Nogle medlemmer af kommunens brobyggernetværk oplever en gruppe udsatte unge med en grænseløs eller grænsesøgende seksuel adfærd, der har prostitutionslignede karakter. Fx kan seksuelle ydelser byttes med alkohol, stoffer, indgang til diskotek, mad, tøj eller et sted at sove. Denne prostitutionsform kendes også fra hjemløseområdet, hvor en hjemløs person (ofte kvinder) betaler med seksuelle ydelser for et sted at sove og beskyttelse hos en mand. De senere år har der været en del fokus på begrebet sugardating. Der er forskellige sugardating-hjemmesider. Nogle anvender hjemmesiderne til at sælge sex for penge, andre ønsker forkælelse med dyre middage og gaver og andre igen er blot nysgerrige på sugardating. Der er også de mere velkendte former for prostitution, som omfatter escortbureauer, massageklinikker og gadeprostitution.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen følger op på Socialudvalgets drøftelser af området.

 

                Nina Eg Hansen                                                            

                                                               / Eva Stokbro Jensen

 

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Drøftelsen blev indledt med oplæg fra Reden København, Gadejuristen og LivaRehab.

Indstillingen blev drøftet.

Til top