Mødedato: 09.10.2024, kl. 16:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Permanent placering af ungehjemmet Fensmarksgade

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal beslutte, om ungehjemmet Fensmarkgade skal blive boende permanent i lejemålet på Sundholmsvej 32, hvor ungehjemmet har været genhuset siden maj 2023 på grund af en større renovering af deres lejemål på Fensmarkgade 65-67. Socialforvaltningen foreslår, at ungehjemmet flytter permanent til Sundholmsvej 32, da de fysiske rammer tilbyder en række positive effekter på det socialfaglige arbejde og de unges hverdag på tilbuddet. Samtidig ønsker både ledelse og medarbejdere at blive boende. Forvaltningen vil finde et nyt navn til tilbuddet. Desuden foreslår forvaltningen, at Den Korte Snor flytter til Fensmarkgade, så 2. salen på Sundholmsvej 32 frigøres, for at skabe mere plads til ungehjemmet Fensmarksgade. 

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget godkender, at ungehjemmet Fensmarkgade flytter permanent til Sundholmsvej 32, 2300 København S.
  2. at Socialudvalget godkender, at forvaltningen flytter Den Korte Snor til Fensmarkgade 65-67, 2200 København N.

Problemstilling

Ungehjemmet Fensmarkgade er pt. genhuset på Sundholmsvej 32 pga. større renovering af lejemålet på Fensmarkgade 65-67. Ejendommen på Nørrebro ligger på 3. og 4. sal på Indre Nørrebro uden udearealer. Forvaltningen har løbende oplevet udfordringer med denne placering, ligesom renoveringen er trukket ud og endnu ikke afsluttet. Socialudvalget forelægges derfor denne sag om en permanent placering af tilbuddet på Sundholmsvej. Socialudvalget behandlede sagen om genhusning den 12. oktober 2022. Udvalget besluttede dengang, at flytningen skulle være midlertidig. I forlængelse af udvalgsbehandlingen, bestilte udvalget en sag med en permanent løsning for placeringen af ungehjemmet Fensmarkgade.

Løsning

Socialforvaltningen foreslår, at ungehjemmet Fensmarkgade forbliver boende på Sundholmsvej 32, også efter, at renoveringen af lokalerne i Fensmarkgade på Nørrebro er afsluttet. Forvaltningen har løbende oplevet udfordringer med placeringen på Fensmarkgade. Udfordringerne har særlig relateret sig til sikkerhed og arbejdsmiljø samt indretningen. Derudover oplevede medarbejderne, at det var svært at arbejde pædagogisk med de unge i et miljø præget af banderelaterede konflikter, som de unge direkte/perifært var involveret i. Desuden blev lejemålet på Nørrebro delt med en døgndækkende hjemmepleje med aktivitet i ejendommen i aften- og nattetimerne, hvilket løbende forårsagede konflikter med de unge.

Ejendommen på Sundholmsvej har samtidig - med sin placering i stueetage og førstesal i en fritstående ejendom med bedre overblik og adgang til udearealer - vist sig at have positive effekter på det pædagogiske arbejde med de unge. Medarbejderne oplever, at indretningen og omgivelserne længere væk fra byens tilbud, har betydet, at de unge tilbringer mere tid sammen med hinanden og personalet på fællesarealerne. Medarbejderne oplever også, at den lette adgang til udearealer mindsker konfliktniveauet, da der i højere grad kan arbejdes pædagogisk med at trække sig udenfor. Derudover giver både personale og unge udtryk for, at faciliteterne på Sundholmsvej er pæne og funktionelle, men værelser og fællesfaciliteter er mindre end i lejemålet på Nørrebro. De unge ytrer ikke begejstring herfor, men medarbejderne finder det fordelagtig, da de unge i højere grad samlet på fællesarealerne, fremfor på værelserne. Dette giver medarbejderne bedre mulighed for at forbygge evt. konflikter mellem de unge.

Placeringen på Sundholmsvej betyder, at ungehjemmet er beliggende tæt på tilbud til udsatte voksne og overfor den sikrede institution Sønderbro. Nogle af de unge giver udtryk for, at de oplever området som utrygt, og har haft ubehagelige oplevelser med kanyler, udsatte voksne eller de unge fra Sønderbro, der råber til de unge. Medarbejderne og ledelsen er opmærksomme på nærmiljøet og de unges oplevelser, og der er løbende dialog med bl.a. Sønderbro, samt de øvrige tilbud på Sundholm herom. Ledelse og medarbejdere har arbejdet aktivt med at skabe trygge rammer omkring tilbuddet, bl.a. gennem etablering af en direkte hotline, ligesom der er en fast møderække for områdets tilbud, som ledelsen kan deltage i efter behov. Endelig er dele af området videoovervåget. Personalets daglige rundering omkring ungehjemmet med oprydning af skrald og cigaretskoddet hjælper desuden til, at matriklen har et mere hjemligt udtryk.

Ovenstående opmærksomheder og vurdering ift. permanent placering på Sundholm bygger på løbende inddragelse af medarbejdere og de unge. Dette bl.a. via dialogmøde med de unge den 28. september 2023 (jf. referat bilag 2), samt interview med syv ud af ti unge den 9. august 2024. En opsummering heraf kan ses i bilag 4. Derudover har der også være løbende dialog med ungehjemmets medarbejdere om oplevelsen ved placeringen på Sundholm, bl.a. på personalemøder den 13. sept. 2023 (jf. bilag 1) og senest den 7. august 2024 (jf. bilag 5).

På Sundholmsvej deler ungehjemmet Fensmarkgade placering med det forebyggende kriminalitetstilbud Den Korte Snor, der befinder sig på ejendommens øverste etage i dagtimerne. Godkendes indstillingens 1. at-punkt om en permanent placering af ungehjemmet på Sundholmsvej, ønsker forvaltningen at flytte Den Korte Snor til det ledige lejemål på Nørrebro mhp. at sikre mere plads til ungehjemmet. Dette vil fx give mulighed for at afholde fælles-, møde- og kontorfaciliteter adskilt fra de fra de unge, således at de unge oplever, at stuen er deres private opholdsrum. Flere lokaler vil desuden give mulighed for en højere grad af differentiering både ift. de unges alder og interesser.

Forvaltningen vurderer, at Den Korte Snor vil kunne flytte ind i lokalerne på Fensmarkgade omkring den 1. februar 2025, så der er tid til at gennemgå lokalernes indretningsmæssige muligheder og forberede medarbejderne på flytningen.

Socialtilsynet er blevet orienteret om den påtænkte permanente flytning af ungehjemmet til Sundholmsvej, og den 21. august 2024 afholdte forvaltningen et dialogmøde med Socialtilsynet, hvor Socialtilsynet var positivt stemte over for en inddragelse af 2. salen på Sundholmsvej og generelt nysgerrige på de erfaringer, som ungehjemmet har gjort sig i løbet af genhusningsperioden. Socialtilsynet vil skulle godkende en permanent placering, da der er tale om en væsentlig ændring af godkendelsesgrundlaget for ungehjemmet.

HovedMED har været inddraget i processen, da sagen vedrører forhold for medarbejdere og beboere. Da det er Socialudvalget, som skal træffe beslutningen, er det HovedMED, som er det relevante MED-udvalg. HovedMED fik forelagt sagen den 23. september 2024. Medarbejdersiden havde på mødet enkelte generelle opmærksomhedspunkter til sagen, men ingen indsigelser mod forslagene i indstillingen. Referatet fra HovedMED er vedlagt som bilag 3.

Økonomi

Den årlige husleje for Sundholmsvej 32, st.-1. udgør 0,53 mio. kr., mens den årlige husleje for lejemålet på Nørrebro (Fensmarkgade 65-67) udgør 1,58 mio. kr. I perioden 1. januar 2023 til 31. december 2024 afholder KEID huslejen for Sundholmsvej 32, st.-1. som følge af behovet for genhusning af tilbuddet. Fra 1. januar 2025 afholdes begge huslejer inden for den eksisterende ramme på børne- og ungeområdet.

Forvaltningen vurderer, at ibrugtagning af lokalerne på 2. sal ikke kræver midler til renovering. Udgifterne til ny indretning vil ligeledes blive afholdt inden for den eksisterende ramme på børne- og ungeområdet.

Hvis lejemålet på Nørrebro fremover bliver anvendt til allerede eksisterende tilbud (se også ”Videre proces”, forventes det, at den fremtidige huslejeudgift til lejemålet på Nørrebro bliver modsvaret af opsigelse af et eller flere andre lejemål.

Politisk handlerum 

Hvis Socialudvalget ikke godkender indstillingens først at-punkt, vil der skulle findes en anden placering til ungehjemmet Fensmarkgade, hvilket vil betyde, at Fensmarksgades midlertidige placering i lokalerne på Sundholmsvej vil blive forlænget. Hvis Socialudvalget heller ikke godkender indstillingens andet at-punkt, vil 2. salen på Sundholmsvej, som Den Korte Snor aktuelt benytter, ikke blive frigjort til Ungehjemmet Fensmarksgade.

Videre proces

Godkendes indstillingen, vil forvaltningen orientere de berørte unge, deres familier og sagsbehandlere herom, og der vil blive valgt et nyt navn til ungehjemmet på baggrund af dialog med de unge og medarbejderne. Forvaltningen vil desuden påbegynde forberedelserne på at flytte Den Korte Snor til lejemålet på Nørrebro, samt undersøge hvilke andre tilbud, der kan samlokaliseres på adressen.

 

Mikkel Boje 

  / Sven Bjerre og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Til top