Mødedato: 07.05.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Orientering om Københavns Kommunes frivillighedsnetværks årsrapport 2013

Se alle bilag

Frivillignetværket i Københavns Kommune har som led i udmøntningen af Københavns Kommunes frivillighedspolitik 2011-2014 udarbejdet en årlig statusrapport for 2013 (bilag 1) om arbejdet med frivillighed i kommunen.

Indstilling og beslutning

Socialforvaltningen indstiller,
  1. at Socialudvalget tager Københavns Kommunes frivillighedsnetværks årsrapport til efterretning (se bilag 1).

Problemstilling

I forbindelse med at Borgerrepræsentationen den 25. august 2012 vedtog Københavns Kommunes Frivillighedspolitik 2011-2014 (bilag 2), blev der etableret et frivillignetværk bestående af repræsentanter for hver forvaltning. Netværket forelægger nu de stående udvalg den årlige rapport om arbejdet med frivillighed, med forslag til nye initiativer på tværs af forvaltningerne.

Løsning

Det er anden gang, at Københavns Kommunes Frivillignetværk aflægger årsrapport. Den første rapport blev godkendt af Socialudvalget den 21. juni 2013. Rapporten for 2012 pegede på, at der var en positiv udvikling på frivilligområdet i Københavns Kommune, men at potentialet ved frivillighed stadig var stort.

Årsrapport for 2013
Frivillignetværket opfordrer i årsrapporten for 2013 generelt til, at kommunen ser medborgeren som en aktiv deltager, der kan og bør være med til at forme og udvikle samfundet. Netværket peger på forskellige fordele ved at inddrage frivillige, bl.a. øget effekt, fordi borgerne selv er med til at udpege problemerne og øget værdi, fordi man gør noget for andre uden at kræve betaling. Derudover påpeger netværket, at frivillighed kræver, at der afsættes ressourcer og sættes mål og rammer for arbejdet med de frivillige.
På baggrund af frivillighedsnetværkets årsrapport 2012 fokuserede netværket sit arbejde i 2013 på de følgende fælles initiativer:

1. Intern frivilligguide til institutioner og ansatte i Københavns Kommune
På baggrund af Frivillignetværkets afdækning af barrierer for frivillighed i Københavns Kommune i 2012 var konklusionen, at en af de største udfordringer er usikkerhed og manglende viden om regler og retningslinjer omkring samarbejde med frivillige: Hvilke typer opgaver må de frivillige tage? Hvad med forsikring, tavshedspligt m.m. Frivillighedsnetværket har derfor afdækket regler og retningslinjer og har på den baggrund skrevet guiden ”Samarbejde med frivillige – rammer, regler og gode eksempler”, jf. bilag 2

2. Kurser i frivilligsamarbejde
Forudsætningen for godt samarbejde med frivillige er blandt andet et ledelsesmæssigt fokus samt kompetencer i samarbejde med frivillige hos medarbejdere og ledere. Frivillighedsnetværket har på den baggrund arbejdet med at udvikle kurser, workshops og uddannelse arbejdes på forskellige niveauer i organisationen.

3. Kampagnesite på intranet
Der er etableret en fælles hjemmeside for frivillighed på Københavns Kommunes intranet. Formålet med siden er at give medarbejdere og ledere viden, inspiration og redskaber til at udvikle sit samarbejde med frivillige.

4. Ny hjemmeside for frivillighed
I forbindelse med ny hjemmeside for Københavns Kommune, www.kk.dk, er der lavet en fælles digital indgang for borgere omkring frivillighed med henvisning til relevante sider i og uden for Københavns kommune, www.kk.dk/frivillig.
Netværkets aktiviteter ligger i god forlængelse af de initiativer, Socialforvaltningen allerede arbejder på at igangsætte.

I årsrapporten præsenteres væsentlige større initiativer i alle forvaltningerne på frivilligområdet i 2013. Her fremgår det, at Socialforvaltningen har arbejdet med frivillighed i den forgangne år på følgende måde:

  • Deltagelse i formulering af guiden Samspil mellem frivillige og offentligt ansatte: Rammer, regler og gode eksempler (se bilag 3)
  • Kortlægning af frivillighed i Socialforvaltningen pba. Spørgeskemaundersøgelse
  • Analyse af § 18 midler til frivilligt socialt arbejde (se bilag 4)
  • Workshops i samarbejde med SUS om opstart af frivillige på bo- og dagtilbud for borgere med handicap
  • Etablering af frivillighedsnetværk i forvaltningen
  • Samarbejde med frivilligcentrene om udviklingen af frivilligt socialt arbejde
  • Frivillighandleplaner på flere af Socialforvaltningens centre samt nye lokale initiativer
  • Etablering af samarbejde med Røde Kors om et nyt projekt samt videreudvikling af igangværende partnerskaber med frivillige organisationer
  • Forberedelse af flere workshops for ledere og medarbejdere i forvaltningen
  • Handleplan for forvaltningens frivilligindsats

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialudvalget forelægges i 2015 frivillignetværkets årsrapport for 2014.

Anette Laigaard

                                   /Gitte Bylov Larsen

Beslutning

Kontorchef Gitte Bylov Larsen deltog under punktets behandling.

Indstillingen blev godkendt.
Til top