Mødedato: 18.06.2024, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Høringsudkast til Kultur- og Fritidsudvalgets handleplan for Fremtidens Svømmetilbud

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsforvaltningen skal behandle høringsudkast til Plan for Fremtidens Svømmetilbud (handleplanen), som er udarbejdet på baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets temadrøftelse den 7. december 2023.

Handleplanen indeholder tre målsætninger: Fremme høj kapacitetsudnyttelse af svømmehaller og udendørs bademuligheder, målrettede nye og eksisterende brugeres behov samt fokus på at oparbejde og fastholde svømmekundskaber og skabe sikre svømmere.

Indstilling

Det indstilles,

  1. At Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at udkastet til Plan for Fremtidens Svømmetilbud sendes i udvalgshøring.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget gennemførte den 7. december 2023 en temadrøftelse af Plan for Fremtidens Svømmetilbud, som skal udfolde Kultur- og Fritidspolitikkens målsætninger.

Udvalget gav udtryk for, at handleplanen havde fokus på kapacitetsudnyttelse i svømmehallerne og de udendørs bademuligheder, at der blev skabt segmenterede svømmetilbud målrettet forskellige brugergruppers behov og at der blev sikret brede svømmetilbud, der fremmer svømmekundskaber og skaber sikre svømmere.

Herudover ønskede udvalget en bred inddragelsesproces.

Løsning

På baggrund af udvalgets input på temadrøftelsen har Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejdet et udkast til Plan for Fremtidens Svømmetilbud med visionen: ”Vi vil skabe fremtidens svømmetilbud med en bæredygtig badekultur med sikre svømmere, oplevelser og bevægelse.”

Plan for Fremtidens Svømmetilbud har tre målsætninger:

  • Fremtidens svømmetilbud skal fremme høj kapacitetsudnyttelse af svømmehaller og udendørs bademuligheder
  • Fremtidens svømmetilbud er målrettede så de i imødekommer nye og eksisterende brugeres behov.
  • Fremtidens svømmetilbud sikrer det brede svømmetilbud med fokus på at oparbejde og fastholde svømmekundskaber og skabe sikre svømmere.

For at opnå de målsætninger tager handleplanen udgangspunkt i, hvordan vi kan gøre mere i de faciliteter vi har (samarbejder, aktiviteter, tilbud) og hvad vi kan gøre bedre med de faciliteter vi har (bedre flow igennem døgnet, bedre understøttelse af behov på anlægget).

Høj Kapacitetsudnyttelse

Der opnås bedre kapacitetsudnyttelse af de eksisterende m2 i svømmehallerne ved at skabe et bedre flow hen over hele åbningstiden. Bedre flow er økonomisk og miljømæssigt fornuftigt, og vil samtidig betyde større behovsdækning hos foreninger og øvrige samarbejdspartnere, men også nye typer brugere, såsom:

  • Flere tilbud til skolebørn, specialskoler og KKFO i dagtimer.
  • Tilbud til borgergrupper og foreninger med særlige behov
  • Samarbejder med foreninger om Åben Hal initiativer

Det brede tilbud

København skal tilbyde et bredt svømmetilbud, hvor der både er plads til forskellige brugerbehov, men også fokus på den gode brugeroplevelse for alle gæster og foreninger, som ønsker at benytte svømmehallen og havnen. Sikringen af det brede tilbud handler om, at:

  • Understøtte svømmeundervisning og skabe sikre svømmere.
  • Modernisere faciliteterne til i højere grad at understøtte børnefamilier og borgere med handicap.
  • Gøre havnebadene mere sikre og brugervenlige med bassiner med bund, toiletter, omklædning, sauna eller 50 meter baner.

Det målrettede tilbud

Svømmetilbud, der er målrettet, så de sætter forskellige brugeres behov i centrum, opnås ved i højere grad at segmentere svømmetilbuddene efter aktiviteter og at samarbejde om særlige tilbud, der imødekommer hidtil oversete grupper. Det målrettede tilbud handler om, at:

  • Rammesætte profilsvømmehaller, så faciliteter løbende tilpasses og udvikles for at imødekomme særlige behov: Skolesvømmehaller, foreningssvømmehaller, breddesvømmehaller og vandkulturhuse, eliteidræt.
    • I København er der under 3 km. til en KK-svømmehal med offentlig adgang for størstedelen af borgerne. Afstand er illustreret på side 7 i ’bilag 3: Nøgletal’
    • De borgere, som har over 3 km. bor i Brønshøj Husum omkring Damhussøen (3,5 km.).
    • Ved den pt. ubeboede spids af Nordhavn er der 4 km. Til sammenligning er der 1,5 km. fra Orientkaj Metrostation.
    • Den kommende svømmehal ved Ørestad vil dække Ørestad Syd, som i dag har 4 km.
  • Profilering af de udendørs svømmetilbud: Havnebade, med fokus på familier og udbyggede faciliteter, dyppezoner for den mere uforstyrrede oplevelse og badezoner med særlig fokus på den rutinerede svømmer.
  • Særlige tilbud i samarbejde med foreninger, SUF og SOF om tilgængelige aktiviteter, der kan imødekomme særlige behov og fremme fællesskaber om svømning.

Plan for Fremtidens Svømmetilbud indeholder 6 indsatser, der tilsammen understøtter de tre målsætninger.  De seks indsatser er beskrevet i bilag 1

Inddragelsesproces

Plan for Fremtidens Svømmetilbud bygger på omfattende dialog med borgere, foreninger, forvaltninger og medarbejdere, samt brugerundersøgelser af både svømmehaller og havnen fra 2023 og indsigter fra forsøgsordning med udvidet åbningstid for foreninger. Inddragelsesprocessens konklusioner uddybes i bilag 2. Høringsudkast til Plan for Fremtiden Svømmetilbud (bilag 1), samt opsamling på inddragelsesprocessen (bilag 2) sendes i høring hos inddragelsesparterne, når Kultur- og Fritidsudvalget har godkendt udkastet.

Økonomi

Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser, men Plan for Fremtidens Svømmetilbud estimeres på nuværende tidspunkt at have et finansieringsbehov som er tilsvarende et mindre svømmeanlæg. Det kan imødegås ved, at en bedre kapacitetsudnyttelse vil kunne mindske behovet for nybyggeri sammenholdt med den demografiske fremskrivning. Den økonomiske model uddybes i bilag 3.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, sendes forslag til Plan for Fremtidens Svømmetilbud i skriftlig høring i Ældre-, Unge- og Handicapråd, samt i Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget og Sundheds- og Omsorgsudvalget foruden Lokaludvalg og foreninger, der har bidraget i inddragelsesprocessen.

Herudover drøftes planen samt opsamling på inddragelsesproces og københavnermøder på et stormøde med mulighed for deltagelse af Kultur- og Fritidsudvalget i august 2024.

Den endelige Plan for Fremtidens Svømmetilbud forventes at kunne behandles på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 26. oktober 2024.

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 18. juni 2024

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top