Mødedato: 05.09.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Handleplan: En by i bevægelse

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til de konkrete indsatser i handleplanen "En by i bevægelse".

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender Handleplan1: "En by i bevægelse", og
2. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser udgifterne til de indsatser, der indgår i handleplanen til forhandlingerne om budget 2014. 


Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 1. december 2011 Kultur- og Fritidsudvalgets Kultur- og fritidspolitik 2011-2015.

Kultur- og Fritidspolitikken følges op af i alt 11 handleplaner, der omsætter politikkens visioner til konkrete tiltag. Denne indstilling handler om handleplan nr. 1: "En by i bevægelse" (vedlagt som bilag1).

Af Kultur- og Fritidspolitikken 2011-2015 fremgår bl.a. følgende: ”Kultur- og fritidslivet skal arbejde på tværs af byen med at skabe aktive platforme for idrætten, kunsten og byens kultur... Det skal bl.a. ske ved at øge tilstedeværelsen uden for bygningerne – i byens rum... Og det skal ske ved at tage udgangspunkt i mangfoldigheden i byen. Så der opstår nye fællesskaber i byens liv.”

Et synligt kultur- og fritidsliv skaber energi i byen og gør det lettere for både københavnere og gæster at deltage. Derfor skal kultur- og fritidslivet sætte præg på byen og byens rum som en central del af dagliglivet i København. Udviklingen af nye kreative faciliteter og eksperimenterende tilbud i byen – både midlertidige og permanente – understøtter visionen om den kreative by og aktivt deltagende borgere.

Løsning

I handleplanen "En by i bevægelse" er der beskrevet 8 indsatser, der tager udgangspunkt i Kultur- og Fritidspolitikken 2011-2015:

1.  Eksperimenterende kunst i byens rum (1,5 mio. kr. i anlæg og drift i 2014 og i 2015)
Der udvælges en række pladser og byrum, som egner sig til midlertidig placering af ny og eksperimenterende kunst i det offentlige rum.   

Formålet er at skabe flere kunstneriske oplevelser i byens rum og at inddrage bydelenes borgere - herunder erhvervsliv, boligselskaber, foreningsliv, enkeltpersoner og udøvende kunstnere - i en ny og aktiv anvendelse og forskønnelse af byens rum (se bilag 2. "Placemaking"). 

Udvælgelsen sker i et tværfagligt samarbejde mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen’s (KFF) lokale kulturinstitutioner, Teknik- og Miljøforvaltningen (TMF), Lokaludvalg, lokale borgergrupper og arbejdende kunstnere. 


2. ”Kulturhuse” i det fri (1 mio. kr. i drift i 2014 og i 2015)
Der udvælges egnede lokaliteter, hvor der i sommermånederne etableres nye udendørs kulturinstitutioner (svarende til fx. Grønnegårdsteatret, Ulvedalene etc.). Eksempler på egnede lokaliteter: Bellahøj Friluftsscene, Damhusengen, Vestvolden ved Husum, Pilehaven, Enghave Parken.  

Formålet er, at udvide udbuddet af faciliteter og skabe interessante og overraskende kulturelle oplevelser i byens rum og at understøtte og inddrage byens talentfulde, kreative vækstlag inden for teater, dans og musik.  

Udvælgelsen sker i samarbejde mellem KFF’s lokale kulturinstitutioner, TMF, lokaludvalg og lokale borgergrupper/lokale kulturiværksættere.

3. ”Kulturpladser” i København (1 mio. kr. i drift i 2014 og i 2015)
Der etableres et antal pladser (fx 5 – 10) med særlig status som Kulturpladser. De udvalgte og strategisk placerede Kulturpladser ”adopteres” af en nærtliggende Kulturinstitution, der skali initiere og understøtte et årligt kulturprogram via ”Kulturplads-puljemidler”, udvikling af faciliteter på pladsen samt understøttelse af inddragelse af borgere/aktører.

4. Ideoplæg om bevægelse og idræt i det offentlige rum (0,1 mio. kr. i drift 2014)
I dag anvendes det offentlige rum til en række store idrætsarrangementer /events. TMF og KFF skal fremadrettet arbejde tæt sammen i planlægningsfasen op til relevante nye større anlægs- og eller renoveringsprojekter af offentlige byrum. Samarbejdet med TMF skal sikre, at KFF ”sidder med omkring bordet” i forbindelse med planlægning af større kommunale anlægs- og renoveringsprojekter af de offentlige byrum, herunder også omkring de nye byudviklingsområder og byfornyelsesområder.

I forlængelse heraf anbefales det, at der nedsættes en arbejdsgruppe, der skal udarbejde et af idékatalog.

5. Idéoplæg om små næraktivitetsanlæg i byens rum (0,1 mio. kr. i drift 2014)
KFF udarbejder en oversigt over nuværende aktivitetsanlæg i byen, herunder kortlægger hvilke aktiviteter der tilbydes samt hvilke målgrupper disse henvender sig til.

KFF udarbejder en strategi for udviklingen af nye tiltag, herunder udarbejder et idékatalog i samarbejde med konsulenter og relevante samarbejdspartnere. På en række nyrenoverede pladser/parker i København har man inden for de senere år etableret en række faciliteter til idræt og bevægelse i hverdagen, som fx: basket, street soccer, skaterbaner, fitness i det fri, vinterskøjtebaner, gulve til salsa/tango etc.  

KFF tager initiativ til et samarbejde på tværs af forvaltningerne (herunder med TMF, Børne- og Undomsforvaltningen (BUF) og Socialforvaltningen (SUF) for at etablere et tæt samarbejde om planlægningen af kommende aktivitetspladser i København.     

6. Mini-Biblioteker i det offentlige byrum (0,5 mio. kr. i anlæg 2014)
Der etableres 5 minibiblioteker med frie boghylder i det offentlige rum med bøger som frit kan tages med hjem eller efterlades til forbipasserende. Boghylderne placeres på offentlige steder, hvor folk opholder sig eller bevæger sig forbi ved stoppesteder, pladser, parker etc. I hylderne opstilles kasserede biblioteksbøger og andre bøger, som står til at blive smidt ud. Boghylderne serviceres af de lokale biblioteker i samarbejde med frivillige og borgerne i almindelighed.        

Boghylderne designes til stedet og udformes i plexiglas, som kan modstå vand, vind og sne. Boghylderne tilpasses og
indpasses i eksisterende byudstyr, som f.eks. bænke, busstoppesteder, cykelparkering, El-master etc. (se bilag 3. ”ByBlioteket – et lavthængende byudviklings- og bogprojekt”).

 7. Interaktive skærme i det offentlige rum (0,5 mio. kr. i drift 2014, 2,5 mio. kr. i anlæg og drift i 2015)  
Der etableres udendørs interaktive kulturskærme (interaktive Touch Screens) på en række udvalgte pladser fordelt over hele København. På skærmene vil borgere, herunder turister, selv kunne trykke sig rundt, i eget tempo, i de forskellige informationer på aktuelle kulturtilbud og idrætsfaciliteter i byen. Informationerne på skærmen redigeres af KFF’s presseafdeling i samarbejde med de lokale kulturinstitutioner, så skærmen får karakter af at være en ny fælles KFF- hjemmeside, blot placeret på skærme i byens rum. 

En udviklingsmulighed på sigt er, at borgerne via skærmen kan bestille og købe billetter til kultur- og idrætsarrangementer, bestille bøger på biblioteket etc.

8. Opsøgende kulturarbejde i særligt udsatte byområder (1 mio. kr. i drift i 2014 og 2015)
Der etableres ”rullende kulturakademier” i særligt udsatte byområder. Udgangspunktet er, at borgerne i de udsatte byområder i alt for lille omfang anvender de etablerede kultur- og idrætstilbud.  

Kulturtilbuddene (herunder bibliotekstilbud, idrætstilbud, teater, dans og musik) tilbydes i boligafdelingernes gårde og legepladser fra ”cirkusvogne”, trehjulede ladcykler, telte etc. Med forholdsvis beskedne investeringer får man en meget stor effekt i form af bedre integration af borgerne i de udsatte byområder, herunder ikke mindst når det drejer sig om børnekulturområdet og involverende indsatser rettet imod borgere med anden etnisk baggrund.  

Det opsøgende kulturarbejde foreslås administreret af de lokale kulturinstitutioner i tæt samarbejde med de almennyttige boligafdelinger.    

Indsatserne - økonomi 
  

         2014    2015  
   Anlæg  Drift  Anlæg  Drift
 Eksperimenterende kunst i byens rum:         1.000    500   1.000      500 
 ”Kulturhuse” i det fri”:            - 1.000  1.000
 ”Kulturpladser” i København:       - 1.000   1.000
 Ideoplæg om bevægelse og idræt i det offentlige rum:  -    100 
 Ideoplæg til små næraktivitetsanlæg i byens rum -    100 
 Minibioblioteker i det offentlige rum:     500  -
 Interaktive skræme i det offentlige rum:  -     500   2.000      500
 Opsøgende kulturarbejde i særligt udsatte byområder:  -  1.000  1.000 
 I alt::  1.500  4.200  3.000  4.000

                                                  

                                                                                               

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Hvis indstillingen godkendes, vil handleplanens udgiftskrævende forslag indgå i forhandlingerne om budget 2014.



Carsten Haurum

                                /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 5. september 2013:

Indstillingen blev godkendt.
Til top