Mødedato: 05.09.2013, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ansøgning: Byparken Amager Bakke

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til ansøgning om tilskud til Byparken Amager Bakke.

Indstilling og beslutning

1. at Kultur- og Fritidsudvalget lader et anlægstilskud på 3,5 mio. kr. (p/l 2014) til projektering af Byparken Amager Bakke indgå i forhandlingerne om budget 2014.

Problemstilling

Amager Ressource Center (ARC) søger Københavns Kommune om 3,5 mio. kr. i anlægstilskud til et forprojekt til Byparken Amager Bakke. Der sigtes mod at få tilsagn om yderligere 34 mio. kr. i budget 2015 til realisering af anlægget. De i alt 37,5 mio. kr. indgår som en del af en samlet anlægssum på 76 mio. kr. Ansøgningen med tilhørende appendiks og konceptoplæg er vedlagt i bilag 1.

Den 18. april 2013 godkendte Kultur- og Fritidsudvalget et medlemsforslag om at "Kultur- og Fritidsforvaltningen med inddragelse af Teknik- og Miljøforvaltningen undersøger, hvordan idrætsforeninger kan inddrages i udformningen af og planerne for anvendelsen af Amager Bakke i tillæg til idrætsforeningernes eventuelle repræsentation i lokaludvalg."

Løsning

Initiativtageren, ARC har lavet et skitseprojekt til en aktiv bypark på tagfladen af Amager forbrændingsanlæg. Byparken skal etableres i forbindelse med, at Amagerforbrændingen ombygges til et nyt miljørigtigt energianlæg.

Ønsket er at skabe et stort bjerg med faciliteter til bjerg- og friluftsaktiviteter som alpinski, klatring, løb og vandring. Derudover skal der etableres udkigsplatform, café, klub- og foreningslokaler på toppen. På sigt ønskes også de omkringliggende arealer inddraget til blandt andet mountainbike.  

Brugerinddragelse

Projektet er udviklet i samarbejde med en lang række interessenter. Der er afholdt møder og været en 48 timers workshop med inputs fra en bred skare af relevante personer fra foreningslivet, erhvervslivet, arkitektfirma og kommunale embedsmænd. Der er i dag 23 idrætsklubber, foreninger, forbund og organisationer tilknyttet projektet, og ARC arbejder løbende på at knytte flere til. 


Brugere

ARC forventer, at byparken bliver et aktivitetssted for en bred brugerskare. Skibakken er designet af professionelle skibakkedesignere og kan anvendes både af begyndere og professionelle. Det forventes at koste mellem 45-55 kr. pr. bruger pr. time at anvende skianlægget. Det skal medvirke til, at byparken bliver både et attraktivt samlingssted for alle københavnere. De resterende faciliteter bliver gratis at anvende. Tanken er også, at de rekreative arealer og ARC’s besøgscenter kan inddrages til undervisningsformål og benyttes af københavnske skolebørn i skoletiden.

Et eksternt konsulentfirma har estimeret at byparkens skifacilitet vil blive besøgt af mellem 45-65.000 mennesker om året.

Forvaltningens bemærkninger

Byparken vil blive en unik facilitet med verdens højeste klatrevæg, Danmarks største skibakke og en nyskabende industriarkitektur, der kobler affaldsforbrænding, idræt og kultur.  Det spiller godt sammen med arbejdet med at udvikle København som grøn metropol.  

ARC forventer, at Byparken Amager Bakke bliver et trækplaster og attraktivt vartegn for København. Der er ikke erfaringer i Danmark med en driftsmodel, hvor en skifacilitet skal drives professionelt, og der bør derfor tages et vist forbehold herfor.

I ARC’s oplæg er skibakken hovedfaciliteten, der skal gøre byparken særlig attraktiv og skabe indtægtsgrundlag for driften af byparken. En anden model kunne være at minimere eller helt undlade etablering af skibakken for at reducere både anlægs- og driftsudgifterne. Det vil dog kræve tilførsel af kommunale driftsmidler. Graduering af byparken bør i sagens natur drøftes med ARC.

Økonomi

Etablering af Byparken koster 76 mio. kr. Heraf er knap 48 mio. kr. afsat til skianlægget. Byparken skal etableres af en almennyttig, erhvervsdrivende fond.  Finansieringen skal findes via offentligt anlægstilskud og private fondsmidler. De private fonde ARC har været i dialog med, har udtrykt interesse, men under forudsætning at der findes kommunale anlægsmidler. 

Finansieringsplan

Andel

Beløb

Københavns Kommune

49 %

37.500.000

Øvrige ejerkommuner

10 %

7.500.000

Private fondsmidler

41 %

31.500.000

I alt

 

76.500.000

                            

Tilskuddet fra Københavns Kommune er faseopdelt med 3,5 mio. kr. i 2014 og 34,0 mio. kr. i 2015-2017.

Et særskilt driftsselskab skal på vegne af fonden varetage driften. Som konsekvens heraf vil der blive etableret en række arbejdspladser på Refshaleøen. Driftsmidlerne skaffes primært via indtjening fra brugere af skianlægget. ARC bemærker, at de business case beregninger, der er gennemført viser, at driften af den ny bypark vil være uafhængig af kommunal driftsstøtte og frivilligt arbejde. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.


Carsten Haurum
                                             /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 5. september 2013:

Indstillingen blev godkendt.
Til top