Mødedato: 03.04.2025, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 86

Halvårlig status på tryghedssituationen på idrætsanlæg, biblioteker og kulturhuse samt status på halværtsordning og natteværter, 2024

Se alle bilag

Antallet af registrerede utryghedsskabende hændelser er faldet fra 1.201 i 2023 til 1.129 i 2024. Generelt er der trygt på forvaltningens lokationer. Nogle bydele (Nørrebro, Vesterbro, Amager Øst, Østerbro og Indre By) er dog mere udfordret af utryghedsskabende hændelser, hvor det særligt er udsatte voksne (47%) samt unge op til 25 år (17%), der udfordrer trygheden på forvaltningens lokationer.

Kultur- og Fritidsforvaltningen har de seneste år arbejdet strategisk med at styrke tryghedsarbejdet. Arbejdet er forankret i den koordinerende tryghedsenhed, som har til opgave at koordinere, optimere og retningssætte det lokale og forebyggende tryghedsarbejde. Enheden arbejder på tværs af forvaltningen og i tæt samarbejde med andre forvaltninger, SSP og politi om at skabe trygge rammer for brugere såvel som medarbejdere i forvaltningen. Derudover udarbejder enheden to gange årligt orienteringer om rettidig omhu på tryghedsområdet.

Natteværterne har en betydende rolle i at skabe tryghed i nattelivet, ligesom Halværterne skaber tryghed og service blandt brugere, bydelsenheder og samarbejdspartnere.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager status på tryghedsområdet, Halværtsordningen og Natteværterne til efterretning.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen tilbyder borgerne en bred vifte af mangfoldige kultur- og fritidstilbud. De udvidede åbningstider er blandt andet et gode for mange af byens borgere. Den øgede tilgængelighed og volumen medfører dog også, at der sker hændelser på lokationerne, som kan have en utryghedsskabende karakter. Kultur- og Fritidsudvalget forelægges årligt en status på tryghed og uroskabende adfærd på idrætsanlæg, biblioteker og kulturhuse.

Løsning

Forvaltningen registrerer utryghedsskabende hændelser i indmeldelsessystemet MainManager. Indmeldingerne monitoreres dagligt og ved behov for tryghedstiltag som aktivering af SSP-netværk eller samarbejde med Socialforvaltningen, iværksættes dette. Der dannes ligeledes datarapporter fra systemet, som bl.a. anvendes til at koordinere tryghedsindsatser på tværs af forvaltninger. I perioden fra d. 1. januar til d. 31. december 2024 er der i alt registreret 1.129 utryghedsskabende hændelser på forvaltningens ca. 130 lokationer, der årligt ifølge besøgsrapporten besøges af flere end 13,5 mio. (bilag 1, s. 3-9). Antallet af utryghedsskabende hændelser var 1.201 i 2023 og er således faldet lidt.

Tendenser i tryghedsbilledet

Data viser, at nogle lokationer er særligt udfordret af utryghedsskabende hændelser. Dette skyldes blandt andet beliggenhed, brugergrupper mv. Situationen på hver lokation er forskellig og kalder på differentierede løsninger, såsom fx adgangskontrolsystemer, kompetenceudvikling af personale og tæt samarbejde med andre aktører.

Udsatte voksne

Knap halvdelen af alle indberetninger relaterer sig til udsatte voksne (47%). 78% af disse hændelser vedrører utryghedsskabende adfærd, og det er primært biblioteker, der er udfordret af denne målgruppe. Hændelserne sker oftest i den kolde tid og er tidsmæssigt fordelt ud i løbet af hele dagen. Der ses dog en tendens til, at flere hændelser sker i eftermiddagstimerne (bilag 1, s. 11-12).

Det er særligt Nørrebro, Vesterbro, Amager Øst og Indre By, der har været udfordret med udsatte voksne. På Vesterbro Bibliotek og Kulturhus er der positive erfaringer med ansættelsen af en relationsmedarbejder med socialfaglige kompetencer. Data viser, at der er sket en markant stigning i medarbejdernes oplevede tryghed (fra 67% i 2023 til over 90 % i 2024). Med budget 2025 er der bevilliget midler til at fortsætte indsatsen i en fireårig periode, ligesom indsatsen udvides til bibliotekerne på Nørrebro (bilag 1, s. 24-25).

Unge op til 25 år

Den næststørste gruppe, der bliver indberettet om, er unge op til 25 år (17%). Det er primært idrætsanlæg og biblioteker, der er udfordret af hændelser relateret til denne gruppe. Hændelserne er primært utryghedsskabende adfærd (76%), og sker oftest i aftentimerne. Hændelserne sker i løbet af hele året (Bilag 1, s. 13-14).

Bandekonflikt

Der har i 2024 været bandekonflikt, der har medført øget utryghed for medarbejdere og borgere særligt på Nørrebro, hvor flere hændelser er sket. Dette har afstedkommet særlige indsatser og forstærket samarbejde i lokalområdet, samt beslutninger om perioder med midlertidig indskrænkede åbningstider i Korsgadehallen og på Blågårdens Bibliotek.

Fysisk vold og trusler

Der har i løbet af perioden været 17 indberetninger om fysisk vold. Der har derudover været 25 indberetninger om trusler, hvoraf 64% relaterer sig til udsatte voksne (Bilag 1, s. 16-21).

Natteværterne
Kultur- og Fritidsforvaltningen er engageret i tryghedsarbejdet i Indre By, hvor natteværterne er til stede torsdag, fredag og lørdag aften og nat med otte værter samt ved sæsonbestemte ’hot-spots’. Natteværterne har i over 2.000 tilfælde medvirket til tryghedsskabelse ved at nedtrappe konflikter og standset truende og generende adfærd. Knap 700 gange har Natteværterne løst opgaver, de har modtaget fra Alarm- og Vagtcentralen. I forbindelse med gymnasiernes introforløb har over 1.000 nye gymnasielever fået undervisning fra Natteværterne i god, hensynsfuld og tryg adfærd i natten. Der er bevillingsudløb på ordningen i 2025. (Bilag 1, s. 26).

Halværtsordningen

Brugere, bydelsenheder og samarbejdspartnere oplever en stor tilfredshed med halværtsordningen, der har skabt tryghed og service på alle anlæg, som hidtil har været ubemandet (bilag 1, s. 27-28). Med budget 2024 og 2025 er halværtsordningen videreført, og der er lagt op til en mere fleksibel ordning, hvor forvaltningen i højere grad kan målrette tilstedeværelse og ressourcer, hvor og når behovet er størst. I samarbejde med forvaltningens Aftenværter kan der prioriteres tilstedeværelse på flere lokationer. Aftenværterne udfører mobilt værtskab på forvaltningens lokationer alle ugens dage med to-tre medarbejdere fra kl. 15-24.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsudvalget forelægges fremadrettet årligt status på tryghed og uroskabende adfærd på idrætsanlæg, biblioteker og kulturhuse samt status på Halværtsordningen og Natteværter.

 

       Mikkel Boye

  /Jakob Heide Petersen

 

Til top