Mødedato: 25.06.2020, kl. 18:00
Mødested: Festsalen i Bethesda, Rømersgade 17

B-sag: Høringssvar vedr. intern høring om udarbejdelse af tillæg nr. 1 til lokalplan 512, Nyhavn og Gammelholm

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal tage formandens høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen vedr. iden interne høring om udarbejdelse af tillæg nr. 1 til lokalplan 512, Nyhavn og Gammelholm til efterretning.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg tager formandens høringssvar til Teknik- og Miljøforvaltningen vedr. den interne høring om udarbejdelse af tillæg nr. 1 til lokalplan 512, Nyhavn og Gammelholm til efterretning. Høringssvaret fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Intern høring

I en intern høring bad Teknik- og Miljøforvaltningen den 15. maj 2020 om lokaludvalgets eventuelle bemærkninger til, at forvaltningen skal udarbejde et tillæg til den gældende lokalplan 512 for Nyhavn og Gammelholm, som skal muliggøre udeservering ud for restaurantskibe på solsiden i den yderste del af Nyhavn. Der var svarfrist den 5. juni 2020.

De sidste 12-13 meter af promenadestrækningen er omfattet af en kommuneplanramme O3, som udlægger området til institutioner og andre sociale formål, skoler og andre uddannelsesformål, sportsanlæg, hospitaler og andre sundhedsmæssige formål, miljømæssige servicefunktioner, kulturelle formål, ungdoms-, kollegie- og ældreboliger samt offentlig administration. Derfor kan der på denne strækning ikke tillades udeservering.

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 3. marts 2020

At forvaltningen skal udarbejde lokalplantillægget skyldes en godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget den 2. marts 2020 af et medlemsforslag fra Det Radikale Venstre og Socialdemokratiet. De to partiers motivation for forslaget var følgende: 

"Nyhavn er et særligt sted i København, og er i dag en af vores bys største turistattraktioner. Der er beboere, erhvervsdrivende, skibsfolk, restauratører og kulturelle aktører, og begivenheder foregår året rundt. Særligt på solsiden, hvor de gamle veteranskibe ligger som en del af det farverige kanalmiljø, og er som en fortælling om byens lange historie som havneby og sejlskibshavn.

Et af disse skibe er Oranje af Svendborg, som med sine 120 år er Danmarks fjerdeældste veteranskib, og klassificeret som bevaringsværdigt. Siden 2016 har skibet ligget i Nyhavn, hvor det har fungeret som restaurant og en integreret del af Nyhavns lokalmiljø og restaurationer. Men i modsætning til de landfaste beværtninger er det ikke muligt for Oranje at få tilladelse til udeservering langs kajen grundet den gældende lokalplan, som forudsætter at kajkantens forløb friholdes. Disse intentioner anerkender vi, men området er i forvejen præget af megen udeservering og et aktivt byliv, hvor besøgende alligevel ikke gør brug af kajkanten foran skibene, men i stedet kajkanten mellem skibene. Samtidig ser vi en udfordring i, at restaurantskibe ikke har mulighed for selv den mindste smule udeservering i modsætning til deres naboer på den anden side af promenaden.

Partierne er modstandere af unødvendig kommercialisering af det offentlige rum, men vi mener, at man også skal se på de konkrete forhold, der gør sig gældende i Nyhavn. Vi ønsker derfor, at det skal være muligt at have begrænset udeservering langs kajkanten i Nyhavn, hvor der er fornuftig anledning, og vi foreslår at pålægge forvaltningen at fremsætte forslag til ændring af lokalplanen, der muliggør udeservering det pågældende sted."


Teknik- og Miljøudvalget godkendte medlemsforslaget fra Det Radikale Venstre og Socialdemokratiet uden afstemning, men Enhedslisten havde følgende protokolbemærkning til beslutningen:  
"Enhedslisten er stadig skeptisk over for, hvordan man sikrer den frie og ukommercielle adgang til kajkanten og afventer stillingtagen til indstillingen, når den kommer tilbage til udvalget."

Lokaludvalgets beslutning den 14. maj 2020

I mødet den 14. maj 2020 godkendte lokaludvalget, at formanden skriver til Teknik- og Miljøudvalget: 

”Den 2. marts 2020 besluttede Teknik- og Miljøudvalget at pålægge Teknik- og Miljøforvaltningen at udarbejde et tillæg til gældende lokalplan 512 for Nyhavn og Gammelholm.

Indre By Lokaludvalg deltager gerne i udarbejdelsen af tillægget til lokalplanen samt i tilrettelæggelsen og gennemførelsen af borgerdialogen om sagen.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"


Brevet er endnu ikke sendt, da lokaludvalgets beslutning krydsede den interne høring fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget tager følgende høringssvar fra formanden, der blev sendt til Teknik- og Miljøforvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget den 5. juni 2020, til efterretning:

"I en intern høring bad Teknik- og Miljøforvaltningen den 15. maj 2020 om Indre By Lokaludvalgs eventuelle bemærkninger til, at forvaltningen skal udarbejde et tillæg til den gældende lokalplan 512 for Nyhavn og Gammelholm. Tillægget skal muliggøre udeservering ud for restaurantskibe på solsiden i den yderste del af Nyhavn. 

Lokaludvalget har ikke kunnet behandle sagen pga. svarfristen den 5. juni 2020, hvorfor nedenstående høringssvar er med forbehold for lokaludvalgets stillingtagen til sagen i sit møde den 11. juni 2020. Eventuelle yderligere bemærkninger fra lokaludvalget vil blive sendt til jer umiddelbart efter lokaludvalgsmødet.


Byrumsstrategi for Nyhavn

I 2008 vedtog Borgerrepræsentationen "Byrumsstrategi for Nyhavn". Byrumsstrategien opstod som følge af lokale, forvaltningsmæssige og politiske ønsker om at lette presset til vands og på land i selve Nyhavn og skabe flere muligheder for et varieret byliv i det omkringliggende byområde.

  • Lokaludvalget mener, at man skal fastholde den nuværende variation i bylivet i og omkring Nyhavn. Yderligere udeservering på et sted, hvor Nyhavn har en anden karakter end den øvrige del af strækningen og hvor Nyhavn begynder at åbne sig op mod Inderhavnen, vil mindske variationen i bylivet og alt andet lige øge presset på Nyhavn.

Det fremgår af Nyhavnsstrategien, at der er blevet lagt vægt på at udarbejde strategien i dialog med lokale interessenter, herunder med projektets følgegruppe ’Nyhavnsgruppen’. Gruppen bestod af Nyhavnsområdets hovedinteressenter, dvs. repræsentanter for områdets kultur-, turisme-, erhvervs-, restauratør-, beboer- og maritime interesser.

De nævnte interessenter er der stadig. Mindst tre lokale foreninger har Nyhavn som kernen for deres virke. Dertil kommer Gammelholm Beboerforening, der varetager beboernes interesser i udviklingen af Nyhavn og Gammelholm. Byrumsstrategien er således solidt forankret i kvarteret.

  • Lokaludvalget mener, at forvaltningen skal indhente de lokale interessenters bemærkninger til sagen, før der arbejdes videre med lokalplantillægget.

Det fremgår af Nyhavnsstrategien, at al parkering og almindelig trafik på solsiden i Nyhavn uden for Nyhavnsbroen skal nedlægges og at promenaden forlænges, så der åbnes op for et forskelligartet og mere levende og aktivt byliv.

Hensigten med omlægningen af denne del af Nyhavn var altså, at der her skulle være et andet liv end på resten af Nyhavns solside. Der blev nedlagt 36 parkeringspladser i den forbindelse.

  • Lokaludvalget mener, at man generelt skal være forsigtig med at erstatte nedlagte parkeringspladser i Indre By med udeserveringer. Beslutningstagerne oplever formentlig et pres herfor, men ledige arealer efter nedlagte parkeringspladser kan anvendes til andet end udeserveringer – eller bare være ledige.
  • Lokaludvalget mener, at strækningen mellem Toldbodgade og Skuespilhuset skal skille sig ud fra resten af Nyhavn. Her er mere roligt og mere plads med et flot kig til Nyhavns møde med Inderhavnen og over til den anden side af Inderhavnen. Det er et overgangsområde.

Det fremgår af Nyhavnsstrategien, at der er fokus på at skabe tilgængelighed for alle ved at prioritere gangvenlige bordursten og ledelinjer i brostensbelægningen.

Strategien førte til, at der i dag ligger tre bånd bordursten i Nyhavn på strækningen mellem Toldbodgade og Skuespilhuset. De er placeret i gaden, så der er god plads til udeserveringer mellem husfacaderne og ganglinjen (facadezonen), og mindre plads mellem ganglinjen og kajkanten (kajkantzonen).

  • Lokaludvalget mener, at der ikke er plads i kajkantzonen til udeserveringer. Det pågældende sted vil en udeservering tage areal fra ganglinjen og dermed mindske tilgængeligheden. Der er i forvejen en udeservering over for skibet Oranje i facadezonen. Udeserveringer på begge sider af gangarealet vil af fodgængerne blive oplevet som en indsnævring af gangarealet og derfor være en flaskehals for fodgængertrafikken.

Lokalplan 512

Det fremgår af lokalplanen, at målet med planen er at styrke de kulturhistoriske og arkitektoniske værdier samt sikre rammer for bylivet. I Nyhavn fokuseres på promenaderne langs bolværket, så der sikres balance mellem de forskellige aktiviteter, kvalitet i belægningsmaterialer og tilgængelighed til kajkanten.

Det fremgår desuden, at formålet med lokalplanen er at sikre et alsidigt og levende bymiljø i det centrale byområde både på land og vand. Dette gøres bl.a. ved at sikre og forbedre tilgængeligheden og kontakten mellem byen og vandet, at sikre områdets promenader langs Nyhavn og Inderhavnen som et sammenhængende forløb og at sikre fortsat mulighed for anløb af skibe i Nyhavn ved at begrænse placering af husbåde, samt sikre, at husbådene i udstrækning og form passer ind i miljøet og ikke bliver for dominerende samt, at de får en anvendelse, der er forenelig med det særlige havnemiljø.

Endelig fremgår det, at det er lokalplanens intention at fastlægge overordnede retningslinjer for placering af udeservering, så bolværket og kajkantens forløb friholdes, samt at sikre et friholdt midterfelt til promenade.

  • Lokaludvalget mener, at udeservering i kajzonen på den yderste del af Nyhavn vil være i strid med de helt grundlæggende og centrale værdier og rammer for udviklingen af Nyhavn.

 

Turisterne

Den 2. august 2019 skrev Wonderful Copenhagen: ”Turisterne i hovedstaden skal bevæge sig mere rundt i byen, tage på ture ud af byen og i endnu højere grad komme i løbet af hele året. Det er målet for Wonderful Copenhagen, og midlet er den internationale markedsføring af byen, som fremover bl.a. vil undlade Nyhavn.”

  • Lokaludvalget mener, at kommunen ligesom Wonderful Copenhagen skal arbejde for at få turisterne til at bevæge sige mere rundt i byen og nedtone Nyhavn i turisternes bevidsthed. Der er masser af steder i og omkring Nyhavn med udeserveringer til at betjene turisterne. Der er ikke behov for flere.

Tidslinje

2008: Nyhavnsstrategien bliver vedtaget.
2015: Lokalplan 512 bliver vedtaget.
2016: Skibet Oranje bliver placeret i Nyhavn.

Med andre ord burde ejeren af skibet Oranje være klar over, at placeringen af skibet i Nyhavn indebar den begrænsning, at der ikke tillades udeservering i kajkantzonen.

  • Vi i lokaludvalget har fuld forståelse for de, der vil tjene penge på turismen, men det skal ske indenfor de vedtagne rammer; rammer, som ikke bør ændres, blot fordi en enkelt erhvervsdrivende får fordel af det. Der skal også tages hensyn til helheden.

Konklusion

Lokaludvalget mener,

  • at der ikke skal være udeservering ved skibet Oranje eller andre steder i kajkantzonen på solsiden af Nyhavn
  • at arbejdet med lokalplantillægget skal indstilles
  • at hvis arbejdet med lokalplantillægget fortsætter, skal man som det første inddrage de lokale interessenter
  • at en ændring i planrammen for anvendelsen af det pågældende areal ikke kan håndteres med et lokalplantillæg. Selv om sagen forekommer lille, er den inde at røre ved nogle af de mest fundamentale principper i Nyhavnsstrategien og i lokalplanen.

    Hvis man vil gå videre med sagen, vurderer lokaludvalget, at der skal en helt ny lokalplan til, som gør op med de centrale principper for Nyhavns udvikling, som kommunen aftalte sig frem til med de lokale i form af Nyhavnsstrategien og som blev stadfæstet med Borgerrepræsentationens vedtagelse af lokalplanen for 5 år siden. I arbejdet med en ny lokalplan vil man også skulle udarbejde en dispositionsplan for, hvad land- og vandsiden i Nyhavn skal anvendes til.

    Men som nævnt: Lokaludvalget er for status quo for så vidt angår placering af udeserveringer og anvendelsen af kajzonen. Vi har ingen ønsker om ændringer i, tillæg til eller dispensation fra lokalplanen vedr. placering af udeserveringer og anvendelsen af kajkantzonen.

  • at sagen kun er opstået, fordi skibet Oranje er blevet placeret på den yderste del af Nyhavn. Sagen kan løses ved, at man som led i en turismepolitik, der skal lette presset på Nyhavn og anspore turisterne til at bruge hele byen, aftaler en anden placering af skibet, hvor det kan tilføre liv til området.

Borgerdialog

Indre By Lokaludvalg deltager gerne i tilrettelæggelsen og gennemførelsen af borgerdialogen, som forvaltningen måtte sætte i værk om sagen.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann, 
formand”

Økonomi

 Intet.

Videre proces

Sekretariatet sender lokaludvalgets eventuelle yderligere bemærkninger til sagen til Teknik- og Miljøforvaltningen og Teknik- og Miljøudvalget.

Beslutning

Taget til efterretning.
Til top