Mødedato: 14.01.2021, kl. 18:30
Mødested: Teams

Høringssvar vedr. miljøkonsekvensrapporten om etablering af Lynetteholm

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal drøfte og eventuelt beslutte et høringsvar til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om miljøkonsekvensrapporten om etablering af Lynetteholm.

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. At Indre By Lokaludvalg drøfter resultaterne af borgerpanelundersøgelsen om etablering af Lynetteholm, som lokaludvalget gennemførte i perioden 7.-11. januar 2021 sammen med Christianshavns Lokaludvalg (eftersendes)


  2. At Indre By Lokaludvalg bemyndiger formanden til at sende resultaterne af borgerpanelundersøgelsen til Borgerrepræsentationen, By & Havn og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen med de bemærkninger om resultaterne, som lokaludvalget måtte have i lokaludvalgsmødet den 14. januar 2021.


  3. At Indre By Lokaludvalg drøfter, om det skal sende et høringssvar til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen vedr. miljøkonsekvensrapporten om etablering af Lynetteholm.

    I givet fald:

  4. At Indre By Lokaludvalg godkender høringssvaret, der fremgår af løsningsafsnittet.

 

Problemstilling

Drøftelsen i lokaludvalgets møde den 10. december 2020

By & Havn præsenterede Lynetteholm-projektet og miljøkonsekvensrapporten for lokaludvalget i mødet den 10. december 2020. I bilaget ses By & Havns power point-præsentation samt et referat af lokaludvalgets drøftelse af projektet.

Lynetteholm-projektet

Ideen med Lynetteholm-projektet, som Københavns Kommune har aftalt med Staten, men som endnu ikke er vedtaget, er:

  1. Klimasikring: Vandstanden i København forventes at stige med cirka en halv meter inden 2100. Med Lynetteholm kan København stormflodssikres fra nord. Dermed slipper man for at hæve kajkanten eller bygge en mur til at sikre sig mod stormflod langs den indre del af havnen, hvilket vil tage udsigten langs inderhavnen og forringe adgangen til vandet.

  2. Befolkningsudviklingen: Frem mod 2050 forventes der ca. 150.000 flere indbyggere i Københavns Kommune. Lynetteholm vil skabe mulighed for et byudviklingsprojekt med plads til boliger til 35.000 københavnere og lige så mange arbejdspladser.

  3. Trængsel: Trængselsproblemerne i København stiger i takt med, at der bliver flere københavnere. Salg af grunde på Lynetteholm skal være med til at finansiere ny infrastruktur, så man kan komme til og fra den nye bydel, og som samtidig kan være med til at lede trafikken uden om Københavns centrum og fremtidssikre metrobetjeningen i hele byen. Undersøgelser giver tre muligheder for linjeføringen af ny metro samt ni linjeføringer for en Østlig Ringvej fra Nordhavn til Amagermotorvejen eller Øresundsmotorvejen ved lufthavnen.

  4. Overskudsjord fra byens byggerier: Lynetteholm kan etableres med overskudsjord bl.a. fra byggeri i byen, metroarbejde og Østlig Ringvej. Jordopfyldningen ifm. Lynetteholm forventes at dække Københavns Kommunes behov for at komme af med jord i mange år fremover.

Lynetteholm planlægges etableret som et ca. 2,8 km2 opfyldt område øst for Trekroner Søfort mellem Nordhavn og Refshaleøen. Lynetteholms omkreds, perimeteren, har en længde på omkring 7 km, hvoraf hovedparten består af en dæmning med sten på ydersiden og mod nord anlægges perimeteren som en spunsvæg. Den østlige perimeter etableres som et kystlandskab med stenstrande og sandstrande, og mellem disse strande placeres der kystfremspring, som skal sikre strandene. Kystlandskabet skal reducere bølgepåvirkningen og giver borgerne mulighed for at komme tæt på vandet i et rekreativt område.

Høring

I perioden den 30. november 2020-25. januar 2021 er miljøkonsekvensrapporten om etablering af Lynetteholm i offentlig høring på Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens hjemmeside.

Det projekt, som miljøvurderes i miljøkonsekvensrapporten, der er til høring, er konstruktion af øens afgrænsning (perimeter) med ny adgangsvej og modtagelsesanlæg for nyttiggørelse af overskudsjord og opfyldning af området med ren og forurenet jord.

By & Havn, der ejes af Københavns Kommune (95%) og Staten (5%) i fællesskab, er bygherre på Lynetteholm-projektet. Lovgivningen er sådan, at bygherren By & Havn selv skal udarbejde miljøkonsekvensrapporten.

Miljøkonsekvensvurderingen skal foretages med udgangspunkt i et konkret projekt. Infrastrukturprojekterne Østlig Ringvej og metro til Lynetteholm, byudviklingen og en eventuel fremtidig dokport mellem Lynetteholm og Nordhavn er på nuværende tidspunkt ikke konkretiserede, og indgår ikke i miljøkonsekvensvurderingen, der er til høring nu. De vil blive miljøvurderet på et senere tidspunkt som led i beslutningsprocessen for de respektive projekter. 

Borgerpanelundersøgelse

Som besluttet i lokaludvalgets møde den 10. december 2020 har lokaludvalget gennemført en borgerpanelundersøgelse om Lynetteholm-projektet sammen med Christianshavns Lokaludvalg. Det skete i perioden 7.-11. januar 2021.

Borgermøde

Det var planen, at Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg skulle være vært for et digitalt borgermøde den 13. januar 2021 om miljøkonsekvensrapporten. Imidlertid gjorde corona-restriktionerne, at borgermødet ikke som planlagt kunne afvikles fra Nordatlantens Brygge, hvor der er plads og teknisk udstyr til at afholde digitale møder med god teknisk kvalitet.

Corona-restriktionerne blev strammet den 6. januar 2021 bl.a. med et forbud mod at samles mere end 5 personer og med en anbefaling fra regeringen om at aflyse alle fysiske aftaler. Dette gjorde det vanskeligt at afvikle et digitalt borgermøde med rimelig teknisk kvalitet. Efter et afbud fra en af de tre eksperter, der skulle have holdt oplæg på det digitale borgermøde, besluttede Indre By Lokaludvalgs formand og Christianshavns Lokaludvalgs formand at aflyse borgermødet.

I skrivende stund arbejdes der på en plan for borgerdialog om Lynetteholm-projektet, der giver borgerne mulighed for at kommentere eksperters oplæg om projektet på Facebook og på de to lokaludvalgs hjemmesider. 

 

Løsning

Resultaterne af borgerpanelundersøgelsen

Formanden foreslår, at lokaludvalget drøfter resultaterne af borgerpanelundersøgelsen om etablering af Lynetteholm, som lokaludvalget gennemførte i perioden 7.-11. januar 2021 sammen med Christianshavns Lokaludvalg (eftersendes).

Formanden foreslår endvidere, at lokaludvalget bemyndiger ham til at sende resultaterne af borgerpanelundersøgelsen til Borgerrepræsentationen, By & Havn og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen med de bemærkninger om resultaterne, som lokaludvalget måtte have i lokaludvalgsmødet den 14. januar 2021.

 

Resultaterne af borgerdialog på Facebook mv.

Hvis planen om borgerdialog på Facebook mv. gennemføres, foreslår formanden, at lokaludvalget bemyndiger ham til at sende kommentartråden  samt mails, som lokaludvalget måtte modtage som reaktion på borgerdialogen, til Borgerrepræsentationen, By & Havn og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. 

 

Høringssvar

Formanden foreslår, at lokaludvalget beslutter, om det skal sende et høringssvar til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om miljøkonsekvensrapporten om etablering af Lynetteholm.

 

I givet fald foreslår formanden, at lokaludvalget sender dette høringssvar:

"Indre By Lokaludvalg finder det ikke rimeligt, at den offentlige høring om miljøkonsekvensrapporten om etablering af Lynetteholm er lagt på et tidspunkt, hvor der er corona-restriktioner, som hindrer fysiske borgermøder og dermed en ordentlig offentlig debat om rapporten og om Lynetteholm-projektet. Høringsperioden er tillige lagt henover en periode, hvor mange er på juleferie.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen blev den 7. januar 2021 orienteret om forslaget om at forlænge høringsperioden, som Christianshavns Lokaludvalgs formand Poul Cohrt og jeg har sendt til transportministeren.

Lokaludvalgets bemærkninger til  Miljøkonsekvensrapporten:

  • Det er ikke acceptabelt, at miljøkonsekvensrapporten kun omfatter etableringen af Lynetteholm. Miljøpåvirkningen af Lynetteholm-projektet skal vurderes i sin helhed, dvs. miljøvurderingen skal inkludere infrastrukturprojekterne Østlig Ringvej og metro til Lynetteholm, byudviklingen til håndtering af den forventede befolkningsudvikling og en eventuel fremtidig dokport mellem Lynetteholm og Nordhavn. Det er Lynetteholm-projektets samlede påvirkning af miljøet, der skal belyses.

    Argumentet fra By & Havn for ikke at foretage en samlet miljøvurdering af Lynetteholm-projektet har været, at infrastrukturprojekterne Østlig Ringvej og metro til Lynetteholm, byudviklingen til håndtering af den forventede befolkningsudvikling og en eventuel fremtidig dokport mellem Lynetteholm og Nordhavn ikke er konkretiseret eller vedtaget.

    Hvis det er tilfældet, må miljøvurderingen af Lynetteholm-projektet i sin helhed afvente en sådan konkretisering og eventuel vedtagelse. Det er et spørgsmål om politisk vilje.

    At  By & Havn regner med at kunne anvende Østlig Ringvej til transport af jord til opfyldning af Lynetteholm taler i øvrigt for, at Østlig Ringvej allerede er vedtaget - uformelt.
     
  • Miljøkonsekvensrapporten omtaler ikke det forhold, at ren jord og forurenet jord er blandet sammen, når det bruges til opfyld af Lynetteholm. Rapporten bør problematisere, at By & Havn tilsyneladende ikke mener, at ren jord er en ressource, der kan anvendes andetsteds. 

  • Det er lokaludvalgets vurdering, at kørsel af jord med diesel-lastbiler gennem Indre By til Lynetteholm vil give yderligere støj-,luft- og vibrationsgener for beboerne i de gader i Indre By, der traditionelt benyttes af gennemkørende lastbiler, dvs. Bredgade, St. Kongensgade, Øster Voldgade, Nørre Voldgade, Øster Søgade, Nørre Søgade, Gyldenløvesgade og H.C. Andersens Boulevard. Det er ikke acceptabelt. Det er nu, at man politisk bør stille krav om, at jordtransport i Københavns Kommune med lastbiler skal ske med el-lastbiler.

  • Miljøkonsekvensrapporten omtaler ikke, hvordan jordtransporten med diesel-lastbiler påvirker muligheden for, at Københavns Kommunes trafikmålsætninger og klimamålsætninger opnås. Selv om der i lovgivningen ikke måtte være pligt til at omtale dette i Miljøkonsekvensrapporten, er der intet til hinder for, at Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen opfordrer By & Havn og Københavns Kommune til at redegøre herfor over for styrelsen og for offentligheden.

  • I lyst af ovenstående bekymringer vedr. yderligere lastbiltrafik i Indre By, foreslår vi, at Lynetteholm-projektet vendes om: Fra et punkt i farvandet øst for Trekroner Søfort mellem Nordhavn og Refshaleøen indledes projektet med udgravning af  Østre Ringvej-tunnelen. Jorden fra udgravningen anvendes til opfyld af Lynetteholm. Når ringvejen når land, vil den kunne anvendes til jordtransport uden om beboede områder i de centrale bydele.

  • Endelig vil vi gerne slå fast, at der mangler en samlet bred offentlig debat om Lynetteholm-projektet, som kommer til at have meget stor betydning for Københavns udvikling de næste mange år. Eksempelvis vil den skitse til finansieringsmodel, der har været fremme, hvorefter grundsalget på Lynetteholmen skal finansiere hele infrastrukturen i projektet, gøre, at priserne på boligerne, der tænkes opført på Lynetteholm, ikke matcher det, som almindelige københavnere kan betale. Dette og meget andet vil vi gerne have mere information og en debat om, fordi det bl.a. har betydning for, hvor de unge, der vokser op i Indre By, kan flytte hen, når de flytter hjemmefra.

Vi har vedlagt resultaterne af borgerpanelundersøgelsen, som vi sammen med Christianshavns Lokaludvalg gennemførte i perioden 7.-11. januar 2021. Vi beder om, at resultaterne bliver taget i betragtning i den videre proces.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand

Kopi sendt til Københavns Borgerrepræsentation."

 

Økonomi

Intet.

Videre proces

Følgende fremgår af By & Havns hjemmeside:

  • Transportministeriet forventes ultimo december 2020 at sende anlægsloven for Lynetteholm i høring i fire uger. Anlægsloven bemyndiger By & Havn til at anlægge Lynetteholm.
  • Anlægsloven forventes at blive førstebehandlet i Folketinget i marts 2021 og tredjebehandlet i juni 2021. Lovvedtagelse af anlægsloven sker ved tredjebehandling.

Beslutning

  1. Lokaludvalget drøftede resultaterne af borgerpanelundersøgelsen om etablering af Lynetteholm. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
    • Borgerne har ikke fattet, at der skal ske grundsalg på Lynetteholm, hvis økonomien i Lynetteholm-projektet skal hænge sammen.
    • Borgerpanelundersøgelsen viser, at der er manglende dialog om Lynetteholm-projektet.
    • Østlig Ringvej løser ingen problemer for Indre By, men folk tror det og vil derfor gerne have ringvejen.
    • Spørgsmålene i borgerpanelundersøgelsen er i orden og lokaludvalget må respektere resultaterne af undersøgelsen og herunder respektere, at et flertal overordnet udtaler sig positivt om Lynetteholm-projektet.
    • Der er behov for at oplyse borgerne om konsekvenserne af Lynetteholm-projektet.
    • Folk ved ikke nok. Hvad vil de svare, når de er fuldt oplyste?
    • Borgerpanelundersøgelsen viser, at der ikke er ejerskab til Lynetteholm-projektet.
    • Folk ved nok til at kunne besvare borgerpanelundersøgelsen.

  2. Lokaludvalget bemyndigede formanden til at sende resultaterne af borgerpanelundersøgelsen til Borgerrepræsentationen, By & Havn og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen med et brev, baseret på ovenstående bemærkninger.

  3. Lokaludvalget drøftede, om det skal sende et høringssvar til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen vedr. miljøkonsekvensrapporten om etablering af Lynetteholm. Der var følgende bemærkninger i drøftelsen:
    • By & Havn har selv udarbejdet miljøkonsekvensrapporten og er dermed part i sagen.
    • En video på YouTube af Mikael Colville-Andersen illustrerer problemet med Lynetteholm-projektet på en underholdende måde. Den og en artikel af kommunens tidligere planchef burde være udgangspunktet for dialog om Lynetteholm-projektet.
    • By & Havn sætter rammen for Lynetteholm-projektet og for borgerdialogen om det.
    • Der mangler oplysninger om, hvordan jordtransporten med lastbiler til Lynetteholm kan ske, når transporten sker indenfor kommunens miljøzone.
    • Trafiktallene vedr. Østlig Ringvej bør tage udgangspunkt i den nuværende trafikudvikling og ikke i den forventede trafik i 2035.
    • Der er ikke taget stilling til, hvordan trafikken i København overordnet skal styres.
    • Lokaludvalget bør gøre opmærksom på bekymringspunkter ved Lynetteholm-projektet.
    • Findes der undersøgelser, som viser, at trafikken bliver værre med Østlig Ringvej? Der savnes argumenter mod Østlig Ringvej.
    • Der findes data, som viser, at trafikken vil stige med Østlig Ringvej.
    • Der mangler dokumentation for, hvor bilerne på Østlig Ringvej kommer fra og hvor de skal hen.
    • Byudviklingsprojektet vil ikke give billige boliger på Lynetteholm. Den del af Lynetteholm-projektet harmonerer ikke med kommunens boligpolitik.
    • Der skal et afsnit ind i høringssvaret om kommunikationen om Lynetteholm-projektet.
    • Det er ikke realistisk at foreslå, at jordtransporten skal ske med el-drevne lastbiler.
    • Forslaget om el-drevne lastbiler skal ses som en fremtidig mulighed.
    • Er el-drevne lastbiler en klimarigtig løsning? Det er bedre at foreslå, at jordtransporten skal ske CO2-neutralt og miljøneutralt.
    • Lokaludvalget bør foreslå, at der stilles krav om, at lastbiler, der kører med jord, dækker ladet med en presenning.
    • Økonomien i Lynetteholm-projektet er en funktion af klimadelen i projektet.
    • Der mangler en samlet debat om Lynetteholm-projektet. Det er en kompleks problemstilling.
    • Lokaludvalget bør foreslå, at jorden fra byggepladser i København bør anvendes der, hvor man på Sjælland mangler jord, frem for at bruge jorden til etablering af Lynetteholm.
    • Lynetteholm-projektet startede som et digeprojekt. Kan klimasikringen håndteres med et digeprojekt?
    • Miljøomkostningerne er ikke godt nok beskrevet i miljøkonsekvensrapporten. Der er behov for en kritisk gennemgang af rapporten og af beregningerne i den.
    • Uanset hvor jorden skal anvendes, skal den først renses for byggeaffald. Jorden skal sorteres, så den er ufarlig for omgivelserne, der, hvor den anvendes. Bygherrerne skal have ansvaret for jordsorteringen.
    • I høringssvaret skal der lægges vægt på, at der skal tages mest muligt hensyn til miljøet både mht. jordtransport, anlæg af Lynetteholm og i driftsfasen.
    • Der mangler en god borgerhøring om Lynetteholm-projektet. Lokaludvalget kan stå for en sådan høring.
    • Det skal ikke være et digitalt borgermøde.
    • Evt. kan lokaludvalget samarbejde med Cityavisen eller TV-Lorry om en offentlig debat om Lynetteholm.

  4. Lokaludvalget bemyndigede formanden til at sende høringssvaret, der fremgår af løsningsafsnittet, til Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, med de bemærkninger, der fremgår ovenfor, idet der i høringssvaret lægges vægt på bekymringer for miljøet og udtrykkes behov for en ordentlig offentlig debat om projektet.
Til top