Mødedato: 12.12.2019, kl. 16:30
Mødested: Det Grønlandske Hus, Løvstræde 6

Borgersamlingens anbefalinger om Middelalderbyen – mindre biltrafik og bedre hverdagsliv

Se alle bilag
Indre By Lokaludvalg skal beslutte kommentarer til "Borgersamlingens anbefalinger om Middelalderbyen – mindre biltrafik og bedre hverdagsliv".

Indstilling

Formanden foreslår,

  1. at Indre By Lokaludvalg godkender bemærkningerne til Teknik- og Miljøforvaltningen om "Borgersamlingens anbefalinger om Middelalderbyen – mindre biltrafik og bedre hverdagsliv",  der fremgår af løsningsafsnittet.

Problemstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen har bedt deltagerne i forvaltningens følgegruppe om Middelalderbyen om kommentarer til "Borgersamlingens anbefalinger om Middelalderbyen – mindre biltrafik og bedre hverdagsliv". Se bilaget.

Lokaludvalgets formand Bent Lohmann sidder i følgegruppen for Indre By Lokaludvalg. Der er frist for kommentarer den 18. december 2019.

Borgersamlingens anbefalinger

  1. Lokal og levende middelalderby
  2. Op til 75% reduktion af biltrafik
  3. 80-90% reduktion af parkering
  4. Flere grønne og ukommercielle byrum
  5. Turisme på beboernes præmisser
  6. Hensynsfuld parkering af cykler og el-løbehjul
  7. Respektfuldt natteliv
  8. Bedre forhold for bløde trafikanter
  9. Eksperimentér med løsninger

 

Bemærkninger fra lokaludvalgsmedlemmer og -suppleanter

Med mail den 27. november 2019 til lokaludvalgets medlemmer og suppleanter bad Sekretariatet om stikord til et udkast til bemærkninger fra lokaludvalget om "Borgersamlingens anbefalinger om Middelalderbyen – mindre biltrafik og bedre hverdagsliv".

Fra suppleant John Hansen

Suppleant John Hansen fra KBH – Commerce & Culture har den 4. december 2019 sendt Sekretariatet følgende input til høringssvaret:

  1. Vi har her de samme ønsker, men kan bare ikke se hvad mere byrum og flere boliger kan gøre for at holde byen mere levende. Lokal ja, men vi skal vel ikke opbygge en provinsby. Ønsket om færre hoteller kommer i opfyldelse ganske automatisk når der ikke er nogen turister der længere gider tage til København, da vi er ved at gøre det til en spøgelsesby.

  2. At biltrafikken skal reduceres er alle enige om, men en måde at løse det på er levering af varer i ydertimerne med behørig hensyntagen til beboerne i byen, få lavet en Sydhavnstunnel til omledning af den tunge trafik, og lade benzin- og dieselbiler stille og roligt blive udskiftet til hybrid eller el. Anbefaling er 25% reduktion.

  3. Parkeringsreduktion tror jeg ikke er løsningen. Men hvis kommunen vil leve op til tidligere fremsat målsætning om bygning af flere p-huse, så kunne en del p-pladser i gadeplan nedlægges eller konverteres til anden benyttelse. Her tænker jeg ikke på cykelparkering, idet her må kommunen finde løsninger på hvorledes man til dem kan lave underjordisk parkering, så vi slipper for, at alle de blot henkastede cykler og løbehjul skænder gadebilledet og oplevelsen af byen. Reduktion i størrelsen 40% inkl. de allerede fjernede pladser.

  4. Hvis en metropol skal leve uden kommercialitet, lever den ikke og ingen gider besøge den. Vi kan ikke leve uden det kommercielle i samspil med det kulturelle, da ikke alle er kommet for at se Den Lille Havfrue eller Runde Tårn. Det er givet at der vil komme flere grønne byrum, men også her skal man tage sig i agt, da det også kan blive for voldsomt. Vi kan jo ikke omdanne byen til Kongens Have.

  5. Turismen skal styres, hvilket man også gør alt for sker. Men uden turister ville København tabe oceaner af indtægter fra forretningerne, idet omsætningen pr. turist er så kolossal stor.

  6. Læs min kommentar i # 3 og tilføj at med den stigende cyklisme, har cyklistforbundet en stor opgave i at oplære cyklister til en bedre disciplin, overholdelse af færdselsregler og glemme den anarkistiske tilgang til det at være cyklist.

  7. Nattelivet er sikkert en stor udfordring, men med alle de rygeforbud der er på restauranter, barer og cafeer, bliver festen flyttet ud på gaden. Og ligger der en 7Eleven i nærheden kan billig sprut købes der, og refill behøver ikke ske indenfor.  Udeservering i dagtimerne frem til 20.00 er en del af charmen ved en storby, og skal derfor udvikles og forøges. Bl.a. på nogle af de nedlagte p-pladser.
  8. Forholdene for nævnte gruppe er mere end gode, så her behøver vi ikke sætte flere ressourcer ind. Læs #3 & #6.
  9. Ja, der er så mange uafklarede spørgsmål inden en beslutning kan træffes, så jo flere eksperimenter og tests jo bedre, så vi ikke endnu gang skal opleve fejlbeslutninger.  

Fra suppleant Lilian Sølbeck

Suppleant Lilian Sølbeck fra Stræderne og Strøgets Beboerforening har den 4. december 2019 sendt Sekretariatet følgende input til høringssvaret:

En hel række ting kan jeg da som beboer i Middelalderbyen være enig i. Men jeg mangler i den grad fokus på os, der bor her. Vi er igen ikke eksisterende i forhold til, hvad der skal ske i byen. Det er alle mulige andre for det meste udefra, der tilgodeses.

Det vil selvfølgelig være dejligt at være fri for alle de utroligt mange cruisende biler i Middelalderbyen både nat og dag, som kører rundt herinde for at finde parkeringspladser. Vi ser de samme biler 3 og 4 gange på samme sted inden for en halv time. Også de mange muskelbiler om natten, der er meget støjende og i mange tilfælde er salgscentraler for narko.

Men har vi beboere lov til at være her – også med en bil? Det kan ikke være rigtigt som teknik- og miljøborgmesteren siger, at vi da bare kan parkere i udkanten af byen? Det taler man ikke om i  anbefalingerne, man går helt uden om. Hvad med invalidepladserne?  Er det kun varevogne, der har adgang hertil. Vi lever da allerede nu med, at vi selvfølgelig ikke kan parkere ved vores gadedør. Men det skulle nødigt blive vanskeligere, end det er nu.

Selv om vi bor i Middelalderbyen, har vi også brug for en bil både i arbejdsøjemed (bl.a. liberalt erhverv, som der er meget af herinde) og i fritiden. Det sludder med, at når man bor i byen, har man ikke brug for en bil, er en utrolig arrogant holdning. Der er mange steder uden for byen, hvor vi har behov for at komme, hvor det ikke er muligt med offentlig transport.

Løsning

Formanden foreslår, at lokaludvalget sender følgende bemærkninger til Teknik- og Miljøforvaltningen:

"Her er Indre By Lokaludvalgs bemærkninger til "Borgersamlingens anbefalinger om Middelalderbyen – mindre biltrafik og bedre hverdagsliv":

Anbefalingerne

Anbefalingerne viser tydeligt, at Borgersamlingen ideelt set betragter beboerne i Middelalderbyen som værter, mens brugerne, pendlerne, shopperne, turisterne m.fl. betragtes som gæster, der skal opholde sig i Middelalderbyen på beboernes præmisser. Den tilgang til Middelalderbyen er lokaludvalget overordnet enig i.

Imidlertid afspejler anbefalingerne tingenes tilstand i Middelalderbyen:

  • at dele af Middelalderbyen er eller er ved at blive trængt af brugerne, pendlerne, shopperne, turisterne m.fl.
  • at der er en frygt blandt beboerne i de øvrige dele af Middelalderbyen og i de tilstødende kvarterer for, at de står for tur.
  • at Middelalderbyen lige så stille er ved at blive tømt for beboere og med tiden vil udgøre en tom kulisse for de besøgende.

 

Om anbefaling nr. 1: Lokal og levende middelalderby

Vi er enig i teksten på side 19. Middelalderbyen er på en gang et smukt og plaget område, der er farverigt og levende om dagen, men under pres om aftenen og natten. Tendensen er, at presset på Middelalderbyen i stigende grad også ̊indfinder sig om dagen.

 

Om anbefaling nr. 2: Op til 75% reduktion af biltrafik

Om målet om 75% reduktion af biltrafikken er det optimale og/eller det opnåelige, ved vi ikke, men lokaludvalget ønsker på sigt, at Middelalderbyen friholdes for biltrafik, så den i hovedsagen forbeholdes cyklister og fodgængere. 

Så frem for at sætte tal på reduktionen, kunne man gennemføre tiltag, der vil gøre, at Middelalderbyen opleves som et område, der fortrinsvis er for cyklister og fodgængere. Teksten på side 21 er gode bud på sådanne tiltag.

Derudover foreslår vi, at der bliver stillet krav  til køretøjerne, der tager udgangspunkt i miljø- og klimatilpasningsløsninger; fx krav om, at kun el-biler og køretøjer, der lever op til Euro 5 og 6-normen, må køre i Middelalderbyen, ligesom man kan forbyde dieselkøretøjer. Sådanne krav kan også stilles til beboernes biler.

 

Om anbefaling nr. 3: 80-90% reduktion af parkering

Lokaludvalget mener, at udgangspunktet for spørgsmålet om antal bilparkeringspladser i Middelalderbyen bør være følgende bemærkninger fra Indre By Bydelsplan 2017-20:

"Overordnet ønsker lokaludvalget, at beboerne i Indre By har adgang til en parkeringsplads inden for rimelig afstand af deres bopæl. Hvis man skal gå mellem bopæl og parkeringsplads, bør afstanden være max. 500 m, men hvis man etablerer cykelparkering ved parkeringspladserne, så beboerne kan cykle til deres parkerede bil, kan afstanden mellem bopæl og parkering godt være op til 7-800 m.

Men ellers skal parkeringsarealerne i Middelalderbyen prioriteres til:

  1. af- og pålæsning
  2. parkering for håndværkere mv., der skal udføre opgaver i ejendomme i Indre By
  3. handicapparkering og parkering for handicapkørselsordninger
  4. beboerparkering
  5. parkering af el-drevne delebiler
  6.  elbilparkering
  7. pendlerparkering og privat kundekørsel
  8. reduktion af den gennemkørende trafik, såder er plads til andre aktiviteter, herunder cykelparkering.

Kommunen skal købe sig ind i flere parkeringshuse, så beboerne kan bruge dem som erstatning for de parkeringspladser, der nedlægges i gaderne. Lokaludvalget opfordrer til, at man ser fremskaffelsen af nye parkeringspladser i sammenhæng med de gadeparkeringspladser, der de seneste par år er blevet nedlagt eller planlægges at blive nedlagt i bydelen. Blandt andet er der behov for nye beboerparkeringsmuligheder i området omkring Sankt Annæ Plads.

I forbindelse med ændringer i byrummet kan der være behov for at nedlægge parkeringspladser, som så skal erstattes med parkeringspladser andetsteds. Nedlæggelse af parkeringspladser skal ikke ske, før erstatningsparkeringspladserne er fremskaffet. Det er vigtigt, at erstatningsparkeringspladserne ligger max. 500 meter fra de parkeringspladser, der bliver nedlagt."

Reduktionen af bilparkeringspladser skal derfor ikke have som konsekvens, at det bliver sværere for leverandører, håndværkere, beboere og handicappede at finde en parkeringsplads, end det er i dag. Endvidere skal der ikke være tidsbegrænsning på beboernes parkering i Middelalderbyen, medmindre der max. 500 m væk er et tilstrækkeligt antal beboerparkeringspladser uden tidsbegrænsning.

 

Om anbefaling nr. 4: Flere grønne og ukommercielle byrum

Vi er enig i teksten på side 25.

 

Om anbefaling nr. 5. Turisme på beboernes præmisser

Lokaludvalget er enig i teksten på side 26. Vi mener desuden, jf. Indre By Bydelsplan 2017-20, at København skal satse på kvalitetsturisme i Indre By. Indre By skal med sin status, beliggenhed og herlighedsværdier satse på kvalitet og bæredygtighed. Vi skal skabe diversitet og spændvidde i oplevelser. Det skal bl.a. afspejle sig i butiksstrukturen, i hotellerne, i restaurations-, café- og nattelivet og i hvad vi ellers tilbyder turister i Indre By.

 

Om anbefaling nr. 6: Hensynsfuld parkering af cykler og el-løbehjul

Vi er enig i teksten på side 29. Derudover beder vi om, at følgende afsnit fra Indre By Bydelsplan 2017-20 indgår i det videre arbejde:

"Cykelparkeringen i Indre By skal optimeres samtidig med, at kulturen omkring cykelparkering skal forbedres. En optimering af cykelparkering skal omfatte etablering af cykelparkering.

  • i trygge og let tilgængelige cykelparkeringshuse og –kældre med mulighed for at få luft i dækkene
  • i 10 m-zonen ved vejkryds
  • på nedlagte bilparkeringspladser
  • ved en løbende indsats for at fjerne "døde" cykler, herunder en ordning hvor private grundejere får tilladelse til at fjerne cykler
  • med aftaler med offentlige institutioner om etablering af flexparkeringspladser på deres ejendom, som i dagtimerne benyttes til bilparkering og i resten af døgnet til cykelparkering.

Kulturen vedr. parkering af cykler skal ændres med vedvarende kampagner, der appellerer til cyklisternes humor og forståelse for problemet, samt – hvis muligt - med bødeaktioner."

 

Om anbefaling nr. 7: Respektfuldt natteliv

Det er altafgørende, at en reduktion i biltrafikken og i bilparkeringspladserne ikke får som konsekvens, at udeserveringer og nattelivet overtager byrummet mere, end det allerede har gjort. Om muligt bør den udvikling rulles tilbage.

Lokaludvalget har flere gange foreslået, at udeserveringer skal pålægges en afgift, så man opnår,

  • at udeserveringsarealet i byrummet svarer til, hvad der reelt er behov for. 
  • at udeserveringer ikke dominerer byrummet.
  • at udeserveringer ikke er til gene for beboerne. Der er trods alt grænser for, hvad beboerne i Middelalderbyen og andre steder i Indre By skal tåle.

 

Om anbefaling nr. 8: Bedre forhold for bløde trafikanter

Vi er ikke enig i den første sætning på side 33: "Middelalderbyen domineres allerede i dag af bløde trafikanter (langt de fleste er gående eller cyklister)."

Det er rigtigt, at der er forholdsvis mange cyklister og fodgængere i Middelalderbyen, men i de fleste gader og stræder er de nødt til at bevæge sig på den motoriserede trafiks præmisser. 

Derudover er cyklisterne og fodgængerne nok ikke lige bløde. Fodgængerne oplever formentlig cyklisterne som hårde trafikanter.

Bortset fra det, er vi enige i hensigten med forslagene og anbefalingerne på side 33.

 

Om anbefaling nr. 9: Eksperimentér med løsninger

Vi er enig i teksten på side 34. Dog skal man ikke planlægge og gennemføre eksperimenter, der vil være til ulempe for beboerne i Middelalderbyen. Beslutninger om eksperimenter i Middelalderbyen bør således kun ske på baggrund af en borgerdialog.

 

Processen

Lokaludvalget takker for, at politikerne og forvaltningen har taget fat i problemstillingerne vedr. byrummene i Indre By og gennemført denne proces. Processen og anbefalingerne er et udmærket grundlag for en videre proces, der snart bør gennemføres; nemlig beslutninger om, hvad der konkret skal ske, og realisering af de trufne beslutninger.

Processen har vist, at problemstillingen "Biltrafik i de smalle gader og stræder i Middelalderbyen" ikke kan ses isoleret. Borgersamlingen, borgermødet undervejs og anbefalingerne illustrerer, at man på tværs af kommunens forvaltninger og politiske udvalg bliver nødt til at se på udviklingen i Middelalderbyen i et helikopterperspektiv og træffe koordinerede beslutninger om, hvordan der rettes op på forholdene.

Problemstillingerne samt anbefalingerne, der er kommet ud af borgersamlingsprocessen, er dog ikke så overraskende, når man tager debatten i og om Middelalderbyen de seneste år i betragtning. Mange af anbefalingerne og forslagene står også i de breve, høringssvar mm., som Indre By Lokaludvalg, beboerforeningerne og andre har sendt til forvaltningen og politikerne på Rådhuset gennem årene. Vi havde nok håbet, at der var kommet et overraskende og helt nyt perspektiv på Middelalderbyen ud af processen, når man tager ressourcerne, der er lagt i processen i betragtning, men det skete desværre ikke.

Desuden hører vi fra borgere, der har deltaget i Borgersamlingen og i borgermødet, der var undervejs, at processen var for styret, at det var svært at komme til orde og at rammerne om borgermødet ikke var tilfredsstillende. 

Umiddelbart vurderer vi, at hvis lokaludvalget, beboerforeningerne i Middelalderbyen og handlestandsforeningen KBH – Commerce & Culture var blevet taget med på råd ved tilrettelæggelsen og gennemførelsen af processen,

  • ville man være kommet et spadestik dybere, end det nu er tilfældet
  • ville borgerne have følt sig bedre tilpas med processen 
  • ville der i Middelalderbyen have været et ejerskab til processen, hvad der, så vidt vi fornemmer, ikke er nu.

Endelig havde vi da gerne set, at Indre By Bydelsplan 2017-20 indgik i grundlaget for arbejdet. (Bydelsplanen er vedlagt.) Lokaludvalget er nedsat af Borgerrepræsentationen for at være bindeled mellem politikerne på Rådhuset og borgerne bl.a. via borgerdialog og via udarbejdelse af en bydelsplan i hver valgperiode. Udarbejdelse af Bydelsplanen er en opgave, som Borgerrepræsentationen har forpligtet lokaludvalget til at skrive.

Hvor om alting er, så står problemstillingerne i Middelalderbyens byrum nu mejslet ud i sten, ligesom der er gode bud på løsninger.

 

Grundlaget for processen

Vi forstår, at Borgersamlingsprocessen tager udgangspunkt i en canadisk model. Vi beder om at se den videnskabelige dokumentation for effekten af denne model.

Vi forstår også, at kommunen har købt konsulentbistand til at gennemføre Borgersamlingsprocessen. Vi beder om en redegørelse for, hvorfor man synes, at det var nødvendigt. Med andre ord: Kunne kommunen ikke selv have gennemført processen eller noget tilsvarende med samme eller bedre effekt?

 

Hvad nu?

Der er så vidt vi kan se, lagt op til en operationalisering af anbefalingerne, der skal samles og præsenteres for politikerne som en pakkeløsning. Vi er i tvivl om, hvorvidt det er den rigtige vej at gå.

Forvaltningen har allerede fået mange bud på, hvad der bør gøres, både fra Borgersamlingen og fra de mange interessenter, ikke mindst Indre By Lokaludvalg, som gennem årene har stillet forslag om, hvordan byrummet i Indre By skal håndteres.

Hvorfor ikke træffe politisk beslutning om forslagene et for et, og se, hvilken virkning de får? Nogle af forslagene må være nemme at træffe beslutning om og gennemføre. Dem kunne man tage fat på først.

Den overordnede bagvedliggende beslutning, der skal træffes, er, når alt kommer til alt, om Middelalderbyen og de tilstødende kvarterer skal være for brugerne, pendlerne, shopperne, turisterne m.fl., som beboerne skal indrette sig efter, eller omvendt. Den beslutning kan fx fremgå af den kommende kommuneplan.

En anden overordnet bagvedliggende beslutning, der skal træffes, er, hvordan man i praksis vil gennemføre anbefalingerne vedr. mindre biltrafik og -parkering. Vi har forstået, at der bliver tale om en skiltning af forbud mod motorkøretøjer i Middelalderbyen kombineret med licenser til at køre i området; altså ingen fysiske løsninger. Vi er tvivlende overfor, om det vil virke. Fører af muskelbiler vil i hvert fald se stort på skiltningen. Vi foretrækker, at Middelalderbyen spærres af med pullerter. Men hvis skilte er løsningen, man vil foreslå politikerne, skal politiet tages i ed på, at forbuddet vil blive håndhævet nidkært.

Med venlig hilsen

Bent Lohmann,
formand"

 

Økonomi

Intet.

 

Videre proces

Når lokaludvalget har godkendt høringssvaret, sender sekretariatet det til Teknik- og Miljøforvaltningen.

 

Følgende fremgår af høringsmaterialet:

"Resultatet af dialogprocessen om de to scenarier vil indgå i Teknik- og Miljøforvaltningens videre arbejde med beslutningsgrundlaget for, om og hvordan biltrafikken i Middelalderbyen kan reguleres. Herefter skal en samlet trafik- og byrumsplan fastlægge, hvordan gader og byrum kan indrettes hensigtsmæssigt til andre funktioner.

I det videre arbejde undersøger forvaltningen desuden, om det vil være fordelagtigt at ændre på parkeringszoner i området.

Det endelige beslutningsgrundlag, herunder hvidbog fra dialogen og løsningsforslag for at regulere biltrafikken, vil blive indstillet til politisk behandling i Borgerrepræsentationen medio 2020 for at indgå i budgetforhandlinger om Budget 2021. "

Beslutning

  1. Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Linda Steen Munch om, at lokaludvalget bemærker, at processen var forceret og at det var tilfældigt, hvad der i Borgersamlingens møder blev noteret og kom med som resultater fra møderne.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Linda Steen Munch om, at lokaludvalget bemærker, at andre problemer end trafikken burde have været taget op i processen, fx oprydning i gaderne, "døde" cykler, tilfældigt parkerede el-løbehjul, salget i gaderne af narko, Airbnb-turisme, de mange busser i Middelalderbyen, forureningen fra brændeovne osv. I processen burde man have set på det samlede billede af Middelalderbyen.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Linda Steen Munch om, at lokaludvalget bemærker, at nedlæggelse af parkeringspladser vil medføre mistede parkeringsindtægter til kommunen, og at andre projekter, der nævnes i anbefalingerne, vil koste kommunen penge.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Linda Steen Munch, om at lokaludvalget bemærker om teksten på side 25 i "Borgersamlingens anbefalinger om Middelalderbyen – mindre biltrafik og bedre hverdagsliv", at den grønne bynatur skal vedligeholdes.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at lokaludvalget bemærker, at "Mindre biltrafik i Middelalderbyen"-projektet også burde have været et klimaprojekt.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at lokaludvalget bemærker, at "Mindre biltrafik i Middelalderbyen"-projektet næppe vil reducere biltrafikken i Indre By.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at lokaludvalget bemærker, at lokaludvalget har noteret sig, at Borgersamlingens møder ikke indeholdte kritiske oplæg om projektet.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen  om, at lokaludvalget beder om at blive inddraget, når en forestående trafikanalyse for bl.a. Indre By skal planlægges og gennemføres.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at lokaludvalget tilkendegiver, at den forestående trafikanalyse for bl.a. Indre By er et godt initiativ.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at lokaludvalget spørger Teknik- og Miljøforvaltningen om hvilken påvirkning, projektet vil have på antal biler i Indre By samt på støjforureningen, luftforureningen og klimaet i Indre By.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Linda Steen Munch og Gunna Starck om, at lokaludvalget tilkendegiver, at processen formentlig gjorde, at borgere vil afholde sig fra at deltage i noget lignende i fremtiden, fordi de oplever det som spild af tid, når konklusionerne synes fastlagt på forhånd.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Tanya Jørgensen om, at lokaludvalget bemærker, at det lokale erhvervsliv ikke føler sig hørt i processen.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Tanya Jørgensen om, at lokaludvalget bemærker, at erhvervslivet mener, at der mangler svar på, hvad der sker, hvis biltrafikken i Middelalderbyen reduceres; at der er behov for flere undersøgelser.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at 1. sætning i lokaludvalgets bemærkning til anbefaling nr. 3 formuleres:  "Overordnet ønsker lokaludvalget, at beboerne i Indre By med bil har adgang til en parkeringsplads inden for rimelig afstand af deres bopæl."

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Steen Juhl Olsen om, at lokaludvalget bemærker om anbefaling nr. 6, at en ordning, hvor en parkeringsplads kan benyttes til parkering af biler i dagtimerne og til parkering af cykler de resterende timer i døgnet, næppe vil fungere i praksis.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Gunna Starck om, at lokaludvalget foreslår til anbefaling nr. 6, at en ordning, hvor en parkeringsplads kan benyttes til parkering af biler i dagtimerne og til parkering af cykler de resterende timer i døgnet, skal forbeholdes ladcykler og suppleres med et rækværk, som ladcyklerne kan låses fast til.

    Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at lokaludvalget bemærker om anbefaling nr. 3, at lokaludvalfget er for en 80-90 %s reduktion af p-pladser i gadeplan, og at de resterende pladser skal prioriteres til:
  1. af- og pålæsning
  2. parkering for håndværkere mv., der skal udføre opgaver i ejendomme i Indre By
  3. handicapparkering og parkering for handicapkørselsordninger
  4. beboerparkering
  5. parkering af el-drevne delebiler
  6.  elbilparkering
  7. pendlerparkering og privat kundekørsel
  8. reduktion af den gennemkørende trafik, så der er plads til andre aktiviteter, herunder cykelparkering. 

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Kjeld A. Larsen om, at lokaludvalget bemærker, at kommunen bør købe beboerparkering i parkeringsanlægget under Ofelia Plads.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Peter Stakemann om, at lokaludvalget bemærker, at en reduktion af antallet af parkeringspladser i Middelalderbyen ikke skal gøre det sværere for beboere i Middelalderbyen med bil at parkere tæt ved deres hjem.

Lokaludvalget tiltrådte et ændringsforslag fra Peter Stakemann om, at lokaludvalget bemærker, at projektet burde have forholdt sig til den tunge trafik i Middelalderbyen.


Lokaludvalget godkendte bemærkningerne til Teknik- og Miljøforvaltningen om "Borgersamlingens anbefalinger om Middelalderbyen – mindre biltrafik og bedre hverdagsliv",  der fremgår af løsningsafsnittet, med ovennævnte tiltrådte ændringsforslag.

 

 

2. Lokaludvalget godkendte et forslag fra Kjeld A. Larsen om at invitere Teknik- og Miljøforvaltningen til i lokaludvalgets møde den 9. januar 2020 at orientere om den forestående trafikanalyse for bl.a. Indre By.

Til top