Forlængelse af samarbejdsaftale med Team Danmark
Indstilling
- at Borgerrepræsentationen bemyndiger Kultur- og Fritidsforvaltningen til at indgå aftale med Team Danmark om forlængelse af samarbejdsaftalen om at fremme vilkårene for eliteidræt, herunder talentudvikling i Københavns Kommune.
Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.
(Kultur- og Fritidsudvalget)
Problemstilling
Københavns Kommune er elitekommune og satser målrettet på at styrke eliteidrætten. Team Copenhagen varetager denne opgave for Københavns Kommune.
I 2011 forlængede Københavns Kommune en samarbejdsaftale med Team Danmark fra 2007, som formelt angiver samarbejdet mellem Team Copenhagen og Team Danmark. Aftalen udløb ultimo 2014. Den er nu blevet evalueret og aftalen indstilles forlænget for 2015-2018 med mindre justeringer.
Løsning
Samarbejdsaftalen forlænger det eksisterende samarbejde med Team Copenhagen om talentudviklingen i eliteidrætten i Københavns Kommune (se Bilag 1). Aftalen er i vidt omfang en videreførelse af den bestående aftale.
Samarbejdsaftalen løber fra 1. januar 2015 til 31. december 2018. Aftalen har været længere tid undervejs på grund af idrætsfaglige drøftelser mellem Team Danmark og Team Copenhagen. Der er tale om en rammeaftale uden juridiske bindinger. Den bygger, som de foregående, på en række målsætninger, som kommunen, Team Copenhagen og Team Danmark i samarbejde vil forsøge at indfri i perioden.
Målsætningerne er:
Prioriterede idrætsgrene
Fokus er på foreninger med udøvere med internationalt potentiale på 4-årigt sigt. De prioriterede idrætsgrene, som Team Danmark også støtter, er: roning, håndbold, bordtennis, trampolin, sportsdans, fægtning, cykling, mountainbike, svømning, atletik og BMX. Derudover prioriterer Team Copenhagen i aftaleperioden at udvikle en række sportsgrene, som ikke nødvendigvis er støttet af Team Danmark.
Værdisæt for talentudvikling
Team Copenhagen arbejder i 2015-2018 på at implementere et nyt "Værdisæt for talentudvikling i dansk idræt" (Kilde: Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund) i kommunens samlede idræts- og eliteidrætspolitik, samt i den daglige praksis i de prioriterede sportsgrene.
Implementering af det Aldersrelaterede Træningskoncept (ATK)
Elitekoordinatoren tilser, at der foretages målrettet og forsvarlig aldersrelateret træning i de prioriterede sportsgrene, og arbejder herunder på at sikre, at der i alle prioriterede sportsgrene sker implementering af de idrætsspecifikke aldersrelaterede træningskoncepter i samarbejde med forbundene.
Idrætsskoler
Københavns Kommune forpligtes til at drive idrætsskoler i folkeskoleregi. Det indebærer blandt andet, at idrætslærerne på to idrætsskoler gennemgår et relevant kompetenceløft i aldersrelateret træning. Dette element spiller ind i Børne- og Ungdomsforvaltningens administration og udvikling af idrætsprofilskolerne.
Ungdomsuddannelser
Team Copenhagen varetager med den nye samarbejdsaftale ansvaret for at koordinere uddannelse og træning fra uddannelsesinstitutionerne. Dette sker gennem Team Copenhagens Eliteidrætsakademi, som for udvalgte ungdomsuddannelsesinstitutioner koordinerer uddannelse og træning for udøverne.
Ekspertbistand
Team Copenhagen arbejder i løbet af aftaleperioden på at etablere en sammenhængende servicemodel for ekspertbistand og uddannelse indenfor sportspsykologi, sportsernæring, sportsfysiologi og sportsmedicin.
Kompetenceudvikling
I den nye samarbejdsaftale er der et særligt fokus på kompetenceniveauet blandt trænerne. Der udarbejdes særlige kompetenceudviklingsplaner, som skal sikre dette.
Faciliteter
Københavns Kommune forpligter sig til at sikre, at der er tilstrækkelig adgang til idrætsfaciliteter for de prioriterede sportsgrene, så træningen af talenter vil kunne gennemføres efter principperne i det idrætsspecifikke, aldersrelaterede træningskoncept. Københavns Kommune skal bestræbe sig på løbende at imødekomme eliteidrættens facilitetskrav på baggrund af analyser udarbejdet af Team Copenhagen.
Økonomi
Aftalen indebærer, at Team Danmark i aftaleperioden yder et årligt tilskud på 75.000 til aflønning af en elitekoordinator.
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Kultur- og Fritidsforvaltningen indgår samarbejdsaftalen med Team Danmark.
Carsten Haurum / Mads Kamp Hansen
Oversigt over politisk behandling
- at Borgerrepræsentationen bemyndiger Kultur- og Fritidsforvaltningen til at indgå aftale med Team Danmark om forlængelse af samarbejdsaftalen om at fremme vilkårene for eliteidræt, herunder talentudvikling i Københavns Kommune.
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 4. februar 2016
Dagsordenens punkt 3 og punkt 16 blev behandlet under eet.
Indstillingen blev godkendt.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme.
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. marts 2016
Overborgmester Frank Jensen (A) deltog ikke i dagsordenspunktets behandling grundet inhabilitet.
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Beslutning
Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 17. marts 2016
Overborgmester Frank Jensen (A) forlod salen under punktets behandling på grund af inhabilitet.
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Venstre ser gerne, at Kultur- og Fritidsforvaltningen inddrager andre berørte fagforvaltninger i det videre samarbejde med Team Danmark om at fremme vilkårene for eliteidræt og talentudvikling. I samarbejdet ser vi også gerne handicapidræt inkluderet.”