Mødedato: 10.12.2020, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Klimatilpasningsredegørelsen 2020 og igangsættelse af Projektpakke 2021

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage status for klimatilpasningsindsatsen i København til efterretning og tage stilling til igangsætning af seks skybrudsprojekter (Projektpakke 2021) samt fire masterplaner for 10 skybrudsprojekter i 2021.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at Klimatilpasningsredegørelsen 2020, jf. bilag 2, tages til efterretning,
  2. at masterplanerne for 10 skybrudsprojekter (jf. bilag 4, tabel 1 og 2) igangsættes, så der gives en rådighedsbevilling på i alt 3,5 mio. kr. og frigives anlægsbevillinger på 3,5 mio. kr. (takstmidler). Rådighedsbevillingen på 3,5 mio. kr. mellemfinansieres via byggekredit. De 3,5 mio. kr. afsættes, og anlægsbevillingerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg, jf. bilag 4,
  3. at skybrudsprojekterne ”Lykkebovej”, ”Gårdstedet”, ”Vigerslevvej”, ”Kirsebærhaven”, ”Gammel Køge Landevej” og ”Nørrebroparken Nord” (Projektpakke 2021) igangsættes, jf. bilag 3, så der gives en rådighedsbevilling på i alt 93,0 mio. kr. og frigives anlægsbevillinger på 93,0 mio. kr. (takstmidler). Rådighedsbevillingen på 93,0 mio. kr. mellemfinansieres via byggekredit. De 93,0 mio. kr. afsættes, og anlægsbevillingerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg, jf. bilag 4,
  4. at rådighedsbeløbet på 5,2 mio. kr. til det igangværende skybrudsprojekt Stengade (takstmidler) annulleres og nedskrives med 5,2 mio. kr., og at den optagne byggekredit på Økonomiudvalgets bevilling nedskrives med 5,2 mio. kr., jf. bilag 4.

Det forudsættes, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

(Teknik- og Miljøudvalget)

Problemstilling

Borgerrepræsentationen (BR) vedtog 26. november 2015, at København skal skybrudssikres med 300 konkrete projekter over 20 år. Hvert år gives Borgerrepræsentationen status for fremdriften i den samlede skybrudsindsats, og der tages politisk stilling til, hvilke masterplaner og skybrudsprojekter der skal igangsættes. Skybrudsprojekter er finansieret af takstmidler og påvirker ikke anlægsmåltallet.

Løsning

Klimatilpasningsredegørelsen viser status og fremdrift i skybrudssikringen af København for igangsatte og gennemførte projekter og masterplaner og beskriver forvaltningens erfaringer fra dette arbejde, jf. bilag 2. Erfaringerne har vist, at masterplanarbejdet forbedrer det faglige grundlag for det videre arbejde med projekterne.

Masterplaner

Arbejdet med masterplaner består i at revurdere og kvalificere de rammer, der blev fastlagt, da projekterne blev vedtaget (BR 26. november 2015). Erfaringerne fra de første seks masterplaner viser bl.a., at mængden af vand, som det enkelte projekt skal rumme, ændres markant i nogle projekter, at nogle projekter ikke er nødvendige, at der er behov for at udvikle nye projekter, og at nogle projekter mere hensigtsmæssigt kan udføres som rørløsninger. Masterplanerne giver dermed forvaltningen mulighed for at gøre projekterne mere anlægsparate, hvorved risikoen for forsinkelser, fejldimensioneringer og unødvendige omkostninger reduceres.

 

Igangsættelse af fire nye masterplaner for 10 projekter

For at kvalificere rammerne for projekterne foreslår forvaltningen, at der igangsættes fire nye masterplaner, jf. tabel 1 nedenfor.

Tabel 1: Masterplaner, som igangsættes, jf. bilag 4

Masterplan

Projekt

Årsag til igangsættelse i 2021

Lersø Parkallé Syd

(Nørrebro og Østerbro)

Rønnegade

Der er hydraulisk sammenhæng til den allerede igangsatte Masterplan Haraldsgadekvarteret.

Lersø Parkallé

Rovsingsgade Øst

Christianshavn

(Indre By)

Johan Semps Gade

Forvaltningen vurderer, at det er økonomisk fordelagtigt at integrere arbejdet i det allerede igangsatte arbejde med Masterplan Amager Øst.

Christianhavns Torv og Torvegade

Slotsherrensvej Vest

(Vanløse og Brønshøj-Husum)

Veksøvej

Masterplanen indgår i det samlede opland til Harrestrup Å. Arbejdet med Harrestrup Å-projektet er tidligere igangsat.

Slotsherrensvej Vest

Tybjergvej

Roskildevej

(Valby)

Roskildevej

Masterplanen indgår i det samlede opland til Harrestrup Å. Arbejdet med Harrestrup Å-projektet er tidligere igangsat.

Bramslykkevej

Med igangsættelse af de fire masterplaner er i alt 14 ud af i alt forventede 30 masterplaner igangsat. Omkring 80 % af arbejdet med masterplanerne forventes at være afsluttet i 2022.

Igangsættelse af Projektpakke 2021

Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at der igangsættes seks projekter, jf. bilag 3 og tabel 2 nedenfor. De seks projekter indgår alle i afsluttede masterplaner og er derfor klar til igangsættelse. Forvaltningen vurderer, at øvrige projekter, som indgår i afsluttede masterplaner, og som ikke allerede er igangsat, mere hensigtsmæssigt kan igangsættes senere. Det kan fx være for at tage hensyn til tidsplaner i andre anlægsprojekter eller for at erhverve rettigheder til anlæg på private arealer.

Tabel 2: Projektpakke 2021

1. Lykkebovej

(Valby)

Skybrudsvej, der anlægges på Højbovej (privat fællesvej) og fører vandet på tværs af Lykkebovej til en kommunal boldbane syd for Lykkebovej. På boldbanen forsinkes vandet ved hjælp af terrænreguleringer. Projektet reducerer hyppigheden af oversvømmelser syd for Lykkebovej mellem Højbovej og Vigerslevvej.

2. Gårdstedet

(Valby)

Skybrudsvej i form af terrænreguleringer på Kærskiftevej (privat fællesvej). Vandet ledes til et kommunalt, grønt areal syd for Kærskiftevej, der fungerer som områdets fællesareal. Her forsinkes vandet ved at sænke den eksisterende græsplæne. Projektet reducerer hyppigheden af oversvømmelser på Kærskiftevej.

3. Vigerslevvej

(Valby)

Skybrudsvej i form af terrænreguleringer på Vigerslevvej ved Stakhaven. Vandet ledes fra Vigerslevvej og Stakhaven til Vigerslevparken, hvor det forsinkes og udledes til Harrestrup Å. Projektet reducerer hyppigheden af oversvømmelser langs Vigerslevvej.

4. Kirsebærhaven

(Valby)

Forsinkelses- og skybrudsvej i form af terrænreguleringer og grønne vejbede på Kirsebærhaven (privat fællesvej), Urtehaven (delvis privat fællesvej) og Vigerslevvej. Projektet reducerer hyppigheden af oversvømmelser langs vejene. Etablering af grønne vejbede kan påvirke de trafikale forhold, herunder parkeringspladser, idet de medfører indsnævringer på vejarealet*.

5. Gammel Køge Landevej (Valby)

Forsinkelsesvej i form af terrænforhøjning mellem Grønnehave Allé og Vigerslevvej, så skybrudsvand stuver op på cykelstien, der dermed fungerer som forsinkelsesvolumen. Projektet reducerer hyppigheden af oversvømmelser i Bærhaven. Det afklares i en senere fase, om der er behov for at fælde træer langs cykelstien på Gammel Køge Landevej*.

6. Nørrebro-

parken Nord (Nørrebro)

Underjordiske forsinkelsesbassiner under de kommende kunstgræsbaner i Nørrebroparken. Projektet reducerer hyppigheden af oversvømmelser i Nordbanegade, Vedbækgade og Søllerødgade.

* Forvaltningen forelægger evt. konsekvenser for parkeringspladser og træer til politisk stillingtagen.

Projekternes placering og sammenhæng med masterplaner fremgår af bilag 5. Med Projektpakke 2021 er i alt 73 ud af de 300 projekter igangsat. Forvaltningen vurderer, at de seks projekter kan anlægges uden at forringe det nuværende byrum, og at skybrudsprojekterne ”Lykkebovej” og ”Gårdstedet” har potentiale for merværdi i byrummet i form af beplantning og bedre opholdsmuligheder på henholdsvis boldbanen og det grønne areal, der kan indfris ved byrumstilkøb. Ligeledes har ”Kirsebærhaven” potentiale for merværdi i byrummet i form af beplantning, der kan indfries ved byrumstilkøb. Forvaltningen fremlægger forslag til byrumstilkøb for de tre projekter i forbindelse med Budget 2022.

Tilpasning af tidligere bevillinger i ét skybrudsprojekt

Beregninger i forbindelse med ”Masterplan Korsgade” (BR 13. december 2018) har vist, at der ikke vil komme skadevoldende oversvømmelser i området omkring skybrudsprojektet ”Stengade”Forvaltningen vurderer derfor ikke længere, at der er behov for at gennemføre projektet.

Forvaltningen anbefaler derfor, at bevillingen til projektet ”Stengade” annulleres.

Høring

Projektpakke 2021 har været i høring hos alle lokaludvalg. De berørte lokaludvalg, Valby Lokaludvalg og Nørrebro Lokaludvalg, har fremsendt bemærkninger og er generelt positivt stemt over for projekterne. Bilag 6 indeholder bemærkninger fra lokaludvalg og forvaltningens kommenterer hertil. Lokaludvalgene har fremsendt konkrete ønsker vedrørende begrønning samt trafikdæmpende og fartdæmpende tiltag, som forvaltningen vil tage med i det videre arbejde i det omfang, det er muligt. Nørrebro Lokaludvalg nævner, at det er vigtigt, at skybrudsprojektet, Nørrebroparken Nord, respekterer de fredede træer.

Forvaltningen vil ved udformning af det samlede projekt for skybrudsanlæg og kunstgræsbane tage hensyn til de fredede træer, men skybrudsprojektet vil ikke i sig selv berøre træerne. Valby Lokaludvalg opfordrer til, at grundejere m.fl. inddrages, særligt i relation til de planlagte projekter på privat fællesvej. Forvaltningen har orienteret ejerne af de private fællesveje om, at de vil blive inddraget i det videre arbejde. Lokaludvalgene vil blive inddraget ved udviklingen af projekterne.  

Økonomi

De seks projekter og fire masterplaner for i alt 10 projekter disponerer over i alt 96,5 mio. kr. (2020 p/l), jf. bilag 4. Herved er der samlet set disponeret for i alt 1,5 mia. kr. i 2020-priser (ca. 27 %) ud af den samlede økonomiske ramme for skybrudsprojekter på overfladen på 5,5 mia. kr. (2020 p/l). HOFOR refunderer Københavns Kommunes anlægs- og driftsudgifter. Tilbagebetaling af anlægsudgiften sker over 25 år og starter, når et projekt er afsluttet. Fra projektstart til projektafslutning mellemfinansierer Københavns Kommune anlægsudgifterne via byggekreditter. HOFOR får dækket udgiften via spildevandstaksterne.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, igangsætter forvaltningen projekter og masterplaner. Inden projekterne udføres, forelægges projektforslag for Teknik- og Miljøudvalget, efterhånden som projektforslagene færdiggøres, herunder konsekvenser for parkeringspladser og træer.

 

Søren Wille /Lone Byskov

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Klimatilpasningsredegørelsen 2020, jf. bilag 2, tages til efterretning.
  2. at masterplanerne for 10 skybrudsprojekter (jf. bilag 4, tabel 1 og 2) igangsættes, så der gives en rådighedsbevilling på i alt 3,5 mio. kr. og frigives anlægsbevillinger på 3,5 mio. kr. (takstmidler). Rådighedsbevillingen på 3,5 mio. kr. mellemfinansieres via byggekredit. De 3,5 mio. kr. afsættes, og anlægsbevillingerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg, jf. bilag 4.
  3. at skybrudsprojekterne ”Lykkebovej”, ”Gårdstedet”, ”Vigerslevvej”, ”Kirsebærhaven”, ”Gammel Køge Landevej” og ”Nørrebroparken Nord” (Projektpakke 2021) igangsættes, jf. bilag 3, så der gives en rådighedsbevilling på i alt 93,0 mio. kr. og frigives anlægsbevillinger på 93,0 mio. kr. (takstmidler). Rådighedsbevillingen på 93,0 mio. kr. mellemfinansieres via byggekredit. De 93,0 mio. kr. afsættes, og anlægsbevillingerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Klima anlæg, jf. bilag 4.
  4. at rådighedsbeløbet på 5,2 mio. kr. til det igangværende skybrudsprojekt Stengade (takstmidler) annulleres og nedskrives med 5,2 mio. kr., og at den optagne byggekredit på Økonomiudvalgets bevilling nedskrives med 5,2 mio. kr., jf. bilag 4.

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 16. november 2020

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

 

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

 

Økonomiudvalget forudsætter, at eventuelle merudgifter, som følge af sagen, afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 1. december 2020

 

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen uden afstemning.

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 10. december 2020

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top