Temadrøftelse om Helhedsorienteret indsats
Resumé
På BIU-mødet den 23. oktober 2023 afholder udvalget en temadrøftelse om helhedsorienterede indsatser. På mødet vil udvalget blive præsenteret for, hvordan Jobcenter København arbejder med helhedsorienterede indsatser for udsatte borgere i en stor kommune med mange specialiserede myndigheds- og udføreenheder. Udvalget vil desuden få mulighed for at drøfte de igangværende indsatser, som understøtter det helhedsorienterede perspektiv, samt hvorvidt der er behov for nye politiske prioriteringer, satsningsområder eller investeringscases.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at BIU drøfter de helhedsorienterede indsatser, samt hvorvidt der er behov for nye politiske prioriteringer, satsningsområder eller investeringscases.
Problemstilling
Forvaltningen forventer på baggrund af Reformkommissionen og regeringens udmeldinger, at tværfaglige- og helhedsorienterede indsatser bliver den primære hovedvej for udsatte borgere i et nyt beskæftigelsessystem – uagtet om hovedloven for helhedsorienteret indsats, som et flertal indgik aftale om i juni 2022, bliver realiseret. Jobcenter København står – til trods for et godt fundament – overfor en stor og vigtig opgave, hvis flere jobkonsulenter fremadrettet skal have et mere helhedsorienteret blik på borgerne, og der skal samarbejdes og koordineres internt og eksternt om flere med komplekse og sammensatte problemer, end det er tilfældet i dag og for færre midler.
I 2022 udgjorde antallet af udsatte borgere ca. 11.100 fuldtidspersoner, jf. bilag 2. Disse borgere forventes at kunne opnå (små)job eller uddannelse gennem en håndholdt virksomhedsrettet indsats evt. i kombination med en social- eller sundhedsmæssig indsats. Hvis de er i målgruppen for et permanent forsørgelsesgrundlag, skal de afklares til det.
Denne indstilling beskriver Jobcenter Københavns arbejde med at sikre det helhedsorienterede perspektiv på borgere med komplekse problemer i en stor kommune med mange specialiserede myndigheds- og udføreenheder på forskellige lokationer.
Løsning
BIF har de seneste år haft stor fokus på at udvikle tværfaglige og helhedsorienterede indsatser for udsatte borgere, der parallelt med den virksomhedsrettede indsats, modtager indsatser på tværs af sektorer og lovgivninger. Arbejdet falder i grove træk indenfor følgende kategorier:
- Lovbundne samarbejder med fokus på at tilgå borgerne helhedsorienteret fx Den Kommunale Ungeindsats (KUI), kommunernes tværfaglige rehabiliteringsteam mv.
- Tværfaglige samarbejdsaftaler hvor Jobcenter København køber og finansierer social- og sundhedsindsatser med beskæftigelsesfremmende formål.
- Helhedsorienterede forsøgsprojekter for delmålgrupper finansieret af kommunale eller statslige midler bl.a.: Det tværsektorielle samarbejde i Den Tværgående Udsatteenhed (SOF, Psykiatrien og BIF).
- Projekter med fokus på opbygning af infrastruktur for samarbejde fx Den tværfaglige Step Up-indsats samt fremskudt beskæftigelsesindsats.
De væsentligste udfordringer og barrierer i Jobcenter Københavns tværgående og helhedsorienterede indsats i beskæftigelsesindsatsen er:
- At samarbejdet er ad hoc baseret medmindre indsatsen er indkapslet i et særskilt forsøgsprojekt.
- At der mangler viden og kendskab til muligheder i de øvrige forvaltninger og sektorer. Eksempelvis viden om, hvornår det kan være relevant for medarbejderne at række ud og arbejde tværfagligt, samt hvordan de konkret bærer sig ad.
- At der i større grad er brug for en fælles kultur samt medarbejder- og ledelsesfokus på, at tværfaglig koordinering og samordning er en del af kerneopgaven.
Med henblik på at imødekomme de barrierer og udfordringer, som jobkonsulenterne oplever, når de skal anlægge et tværfagligt- og helhedsorienteret perspektiv på borgerne, har Jobcenter København gennem årene fået erfaring med en måde løbende at få etableret et tværfagligt samarbejde mellem BIF, SOF og Psykiatrien. Infrastrukturen for samarbejde består af to greb: En tværfaglig Step Up-indsats bestående af fremskudte medarbejdere fra andre sektorer og en fremskudt beskæftigelsesindsats. Fælles for begge greb er, at de i modsætning til tidsbegrænsede forsøgsprojekter er indlejret i den daglige drift og omfatter en bred målgruppe af udsatte. Step Up-indsatsen yder jobkonsulenterne konkret hjælp ift. etableringen af en tværfaglig samarbejdsrelation, mens de fremskudte jobkonsulenter bidrager til at styrke samarbejdet om udsatte borgerne på både myndigheds- og udførerniveau, så kontinuiteten i borgernes forløb styrkes.
På den baggrund kan de fremadrettede ambitioner for et styrket helhedsorienteret fokus i beskæftigelsesindsatsen for udsatte borgere fx være:
- At der udarbejdes en ny strategi for den helhedsorienterede indsats
- At det helhedsorienterede perspektiv tænkes endnu mere ind i kernedriften og udbredes til flere enheder i BIF, SOF og Regionen, så flere udsatte borgere opnår (små)job, fleksjob eller uddannelse og opnår øget livsmestring
- At hastigheden i den tværfaglige- og helhedsorienterede behandling af borgersagerne øges, så udsatte borgere får en hurtigere afklaring af, om de realistisk set kan komme i (små)job, fleksjob eller uddannelse, eller om de er i målgruppen for en permanent forsørgelsesydelse
- At der investeres i initiativer, som understøtter det helhedsorienterede arbejde med borgere og udsatte børnefamilier, hvor problemerne forekommer på samme tid, og der er risiko for, at problemerne forstærker hinanden i et negativt påvirkningsforhold.
En styrkelse af det helhedsorienterede arbejde har ikke alene betydning for den enkelte borgers tilknytning til arbejdsmarked, livsmestring og økonomi, men kan også over tid medføre et lavere forbrug af øvrige ydelser og tilbud til den enkelte borgere. Derudover kan det helhedsorienterede arbejde have en forebyggende effekt for den næste generation, da børn af udsatte forældres fremtidsudsigter bl.a. afhænger af forældrenes uddannelse og tilknytning til arbejdsmarkedet (AE 2011, STAR 2023). Det vil sige, gennem investeringer kan det offentlige potentielt sparre medarbejderressourcer og udgifter til ydelser og indsatser på langt sigt.
Teamdrøftelsens form
Teamdrøftelsen indeholder et indledende rammesættende oplæg fra forvaltningen om Jobcenter Københavns arbejde med helhedsorienterede indsatser. I oplægget indgår korte filmklip af 3-5 minutter med interviews med forskellige fagligheder, der introducerer to greb, som understøtter det helhedsorienterede perspektiv.
På baggrund af oplægget, BIU-indstilling og de vedlagte bilag, som uddybende beskriver de udsatte målgrupper mv., kan udvalget drøfte de helhedsorienterede indsatser, samt hvorvidt der er behov for nye politiske prioriteringer, satsningsområder eller investeringscases. Udvalget kan i den forbindelse drøfte:
- Hvad er det, udvalget gerne vil kunne tilbyde borgerne i et helhedsorienteret forløb? Er det fx vigtigt, at borgerne kun har én kontaktperson/en fast jobkonsulent, eller at der er et fagteam omkring borgene?
- Hvad tænker udvalget, at der er mest behov for, at vi gør mere af, og noget vi skal gøre mindre af?
- Er der behov for nye satsningsområder/investeringscases? Er der fx andre borgergrupper, der skal tilbydes en helhedsorienteret indsats? Er der områder, der mangler?
- Hvor ser udvalget behov for, at BIF fx fortsat prioriterer at have fremskudte jobkonsulenter?
Politisk handlerum
Udover de igangsatte initiativer, som præsenteres på BIU-mødet, kan BIU beslutte, at der skal igangsættes andre initiativer. Initiativer, der ikke kan løftes indenfor den eksisterende ramme, vil der skulle findes finansiering til, fx i Overførselssagen for 2025, Investeringspuljen eller budget 2025.
Økonomi
Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan på baggrund af temadrøftelsen bestille yderligere beskrivelser og afdækninger af den helhedsorienterede indsats, herunder forvaltningens indsats for dele af udsatte-målgrupperne. Udvalget kan desuden igangsætte et arbejde med at lave en samlet strategi for området.
Henrik Lund/ Signe Maria Christensen
Beslutning
Indstillingen blev drøftet.