Mødedato: 18.08.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Københavns erhvervs– og vækstpolitik

Se alle bilag

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal godkende de indsatsområder og indikatorer, som vedrører Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ansvarsområder i forhold til en kommende erhvervs- og vækstpolitik for Københavns Kommune. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget orienteres desuden om politikkens forventede øvrige indhold og videre proces for udmøntning og opfølgning.

Indstilling og beslutning

 Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, 

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender de indsatsområder og indikatorer (bilag 1), som vedrører Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ansvarsområder i Københavns Kommunes kommende samlede erhvervs- og vækstpolitik (som skal godkendes af Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen).  
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orienteringen om den kommende erhvervs- og vækstpolitik (bilag 2) for Københavns Kommune samt videre proces for udmøntning og opfølgning via handleplaner og erhvervsbarometer til efterretning.

Problemstilling

Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen har i Budget 2014 besluttet, at kommunen skal have en samlet politik for erhvervs- og vækstindsatsen. Økonomiforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen har sammen udarbejdet forslag til en sådan politik.

Ansvaret for kommunens erhvervs- og vækstpolitik er forankret i Økonomiudvalget. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har dog et stort medansvar for at realisere målsætningerne i politikken. Derfor forelægges 
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget denne indstilling vedrørende indsatsområder og indikatorer i erhvervs- og vækstpolitikken, som hører under Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ansvarsområder. Alle indsatsområder og indikatorer er beskrevet i bilag 1, hvor de, der vedrører udvalget, er markeret med fed.

Indstillingen orienterer desuden om det forventede samlede indhold i erhvervs- og vækstpolitikken og den videre proces for udmøntning og opfølgning via bl.a. handleplaner.

Løsning

Vision og mål for erhvervs- og vækstpolitikken

Ambitionen med erhvervs- og vækstpolitikken er, at virksomheder i København skal opleve kommunen som en konstruktiv og serviceorienteret medspiller, der er optaget af at finde løsninger på virksomhedernes daglige og langsigtede behov og udfordringer. Det er grundstenen i det erhvervsvenlige København. Og det gælder, uanset om det handler om at reducere sagsbehandlingstider, skaffe den rette arbejdskraft eller understøtte innovation via kommunale indkøb.

København skal også tiltrække langt flere internationale virksomheder, investeringer og videnarbejdere, for det sikrer vækst og velfærd. Internationale virksomheder skaber jobs til københavnerne, tilfører ny viden og teknologi, som andre virksomheder i København og resten af Danmark drager nytte af.

Der er tre overordnede mål for erhvervs- og vækstpolitikken; 5 % vækst i BNP i Københavns Kommune frem mod 2020, 20.000 nye private arbejdspladser i Københavns Kommune frem mod 2020 og at København er blandt de tre mest attraktive byer at bo i.

Indhold i erhvervs- og vækstpolitikken

Københavns Kommunes erhvervs- og vækstpolitik er bygget op omkring fem vækstfaktorer. De fem faktorer er udvalgt, da en indsats i forhold til disse kan drive vækst, arbejdspladser og understøtte udviklingen af en attraktiv by. Det er samtidigt fem faktorer, som Københavns Kommune i forskellig grad har mulighed for at påvirke.

Erhvervs- og vækstpolitikken sætter fokus på følgende fem vækstfaktorer:

  • Erhvervsservice og omkostninger for erhvervslivet
  • Strategisk byudvikling
  • Uddannelse og beskæftigelse
  • Internationalisering
  • Samspil om innovation

 Hver vækstfaktor har en række indsatsområder og centrale indikatorer under sig (bilag 1).

Indsatsområder og indikatorer, der vedrører Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ansvarsområde (bilag 1)

  • Vækstfaktor 1, Erhvervsservice og omkostninger for erhvervslivet:

Under vækstfaktor 1 er der beskrevet 7 indsatsområder. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har et medansvar for alle 7 indsatsområder som følge af ansvaret for Københavns Erhvervsservice. Indsatsområderne er: At styrke én indgang for virksomhederne, at udbrede servicekulturen, at sikre tættere dialog med virksomhederne, at øge digitalisering, at udvikle en effektiv kommunikationsstrategi, at få flest mulige synergier ud af flytningen af Københavns Erhvervsservice samt at forbedre kommunikationsindsatsen.

  • Vækstfaktor 2, Strategisk byudvikling:

Under vækstfaktor 2 er der beskrevet 9 indsatsområder. Ingen af de 9 berører Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets ansvarsområde direkte.

  • Vækstfaktor 3, Uddannelse og beskæftigelse:

Under vækstfaktor 3 er der beskrevet 5 indsatsområder. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har et medansvar for indsatsområderne 1,2,3 og 5. De relevante indsatsområder er: At flere unge får en ungdomsuddannelse, at københavnere uden job aktivt tilbyder deres arbejdskraft til virksomheder med jobåbninger, at der skabes en sammenhængende opsøgende og serviceorienteret jobservice til byens virksomheder samt at flere virksomheder etablerer praktik og lærepladser.

  • Vækstfaktor 4, Internationalisering:

Under vækstfaktor 4 er der beskrevet 7 indsatsområder. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har et medansvar vedrørende udviklingen af et internationalt servicekoncept målrettet internationale virksomheder og talenter (indsatsområde 3).

  • Vækstfaktor 5, Samspil om innovation:

Under vækstfaktor 5 er der beskrevet 5 indsatsområder. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har et medansvar vedrørende brug af udbud til at indfri mål om flere praktikpladser samt at skabe et sammenhængende rådgivningssystem for iværksættere (indsatsområde 3 og 5).

Videre proces for udmøntning og opfølgning på politikken

Erhvervs- og vækstpolitikken og de tilknyttede indsatsområder, skaber en ramme for det videre arbejde. Inden for denne ramme skal de enkelte forvaltninger udarbejde handleplaner, som forlægges fagudvalgene. Handleplanerne udarbejdes første gang i efteråret 2014 og opdateres derefter hvert år i november/december.

Der udarbejdes et erhvervsbarometer, som måler udviklingen i væsentlige forhold omkring kommunens erhvervsvenlighed. 

Økonomi

Indstillingen har ingen direkte økonomiske konsekvenser.

Videre proces

 

Politikken godkendes foreløbigt af Økonomiudvalget og sendes i høring

26. august 2014

Bred skriftlig høring samt dialog med udvalgte brancher m.v. 

september-oktober 2014

Forvaltningerne udarbejder handleplaner

september-november 2014

Møde i Københavns Erhvervsråd

november 2014

Fagudvalg og Økonomiudvalget godkender eventuelle ændringer til politikken samt handleplaner

november-december 2014

Borgerrepræsentationen godkender endelig erhvervs- og vækstpolitik for Københavns Kommune

januar 2015

Første udgave af Københavns Erhversbarometer udkommer

Januar-februar 2015



Birgitte Hansen                   / Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Ø stillede følgende ændringsforslag: 

Ø foreslog følgende tilføjelse til bilag 1 side 2 under uddannelse og beskæftigelse:

"- at opkvalificere arbejdsløse til vækstbrancher i tråd med den overordnede vækststrategi, herunder byggeri, transport, velfærdsteknologi, grøn omstilling mm. gennem tilbud om uddannelse".

For stemte: 7 (A, B, F og Ø)
Imod stemte: 3 (V, C og I)
Undlod: Ingen

Ændringsforslaget blev godkendt.

Der var herefter afstemning om den samlede indstilling:

For stemte: 9 (A, B, F, Ø og V)
Imod stemte: 1 (C)
Undlod: 1 (I)

Indstillingen blev dermed godkendt med ændringen.

V havde følgende protokolbemærkning:

"Venstre ser det nuværende udkast til en københavnsk erhvervspolitik som et fornuftigt første skridt på vejen. Vi kunne dog ønske os en mere erhvervsvenlig vinkling, hvor man får alvor tager hensyn til erhvervslivets ofte fremsatte ønsker til lavere skatter og afgifter - samt til bedre trafikal infrastruktur (veje, biler, havnetunnel, mm.)".

C og LA havde følgende protokolbemærkning:

"Det er uambitiøst og adresserer ikke de væsentligste udfordringer for erhvervslivet med skat, biltrafik og bureaukrati".



 



Til top