Mødedato: 12.11.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Kickstart af det strategiske fokusområde om arbejdskraft til virksomheder

Se alle bilag

Resumé

Med punktet kickstartes arbejdet med det strategiske fokusområde om, at BIF gennem øget samarbejde med virksomhederne skal sikre bedre match mellem ledige københavnere og virksomhedernes efterspørgsel efter arbejdskraft.

Indstillingen peger på udfordringer indenfor fokusområdet. På baggrund af udvalgets drøftelse vender forvaltningen tilbage første kvartal 2019 med en skitse til handlingsplan, som forelægges udvalget til videre drøftelse.

Dagsorden for kickstart af arbejdskraft til virksomheder:

  1. Kort introduktion ved direktør Michael Baunsgaard Schreiber

  2. Gruppedrøftelser i udvalget

  3. Oplæg ved Per Olsen, formand, LO Hovedstaden

  4. Oplæg ved Christoffer Susé, adm. direktør, Håndværkerforeningen i København

  5. Plenumdebat og opsamling. Ordstyrer: direktør Michael Baunsgaard Schreiber

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter udfordringerne på fokusområdet

  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forvaltningens forslag til den videre proces for fokusområdet.

Problemstilling

Den 27. august 2018 godkendte udvalget det strategiske fokusområde:

BIF skal gennem øget samarbejde med virksomheder sikre bedre match mellem ledige københavnere og virksomhedernes efterspørgsel efter arbejdskraft.

Samtidig blev det besluttet, at udvalget skal kickstarte hvert fokusområde med en temadrøftelse, hvorefter der udarbejdes en handleplan for området, som fremlægges udvalget til videre drøftelse.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår, at udvalget drøfter, hvilke udfordringer udvalget ser i forhold til at øge samarbejdet med virksomhederne, så der sikres et bedre match mellem ledige københavnere og virksomhedernes efterspørgsel efter arbejdskraft.

Det foreslås, at forvaltningen på baggrund af udvalgets drøftelse udarbejder en skitse til mulige handleplan, der håndterer de identificerede udfordringer.

Endelig foreslår forvaltningen, at dette fokusområde koncentrerer sig om jobparate ledige (dvs. dagpengemodtagere og jobparate kontanthjælpsmodtagere).[1] Det skyldes, at de udsatte målgrupper håndteres i sit eget fokusområde (BIF skal hjælpe udsatte på kontanthjælp til hurtig afklaring, så de kan komme videre).

Udfordringer

Til brug for udvalgets drøftelse kan forvaltningen pege på følgende udfordringer:

1. Mange jobparate ledige

I København er der ca. 7.500 dagpengemodtagere (helårspersoner) fra de ikke-akademiske a-kasser, svarende til 2,3 % af arbejdsstyrken (i hele landet er det 2,2 %). Hertil kommer ca. 2.300 jobparate kontanthjælpsmodtagere (helårspersoner), svarende til 0,7 % af arbejdsstyrken (det samme som for hele landet). 

2. Mange ledige akademikere

De mange ledige akademikere i København udgør en særlig udfordring. I 2018 udgør denne gruppe 43 % af alle dagpengemodtagere svarende til ca. 6.000 fuldtidspersoner, heraf ca. 3.000 dimittender (ledige akademikere under 30 år).

3. Forgæves rekruttering – mangelområder

Virksomhederne mangler arbejdskraft. Fra 2017 til 2018 steg antallet af stillinger i Region Hovedstaden, som har været søgt besat forgæves, med ca. 30 % til ca. 6.500. De brancher i Region Hovedstaden som særligt er ramt er handel, bygge og anlæg samt hotel og restauration.

4. Paradoksproblematik

Nogle virksomheder mangler arbejdskraft inden for områder, som samtidig er kendetegnet ved et højt antal ledige med relevante kompetencer. Aktuelt gælder det 27 stillingstyper med 1.850 aktuelle jobopslag i København, fx indenfor rengøring og transport.

5. Mismatch mellem lediges kompetencer og virksomheders behov

Jobcenter København kan ikke altid formidle ledige med de kompetencer, som virksomhederne efterspørger. Det ses i de mange forgæves rekrutteringer, og er særlig tydeligt i forhold til fx håndværkere og ingeniører. Samtidig har en del af de ledige københavnere brug for omskoling og videreuddannelse fx pga. nedslidning. STAR vurderer, at ca. 60% af de ledige i Region Hovedstaden er i målgruppen for voksen-efteruddannelse (VEU). Der er dog begrænset efterspørgsel efter uddannelse blandt disse ledige.

6. Begrænset samarbejde med lokale virksomheder

Jobcenter København samarbejder kun med en lille del af de københavnske virksomheder. Ca. 3.700 ud af i de alt ca. 21.500 virksomheder i Københavns Kommune har i 2018 haft en borger i støttet beskæftigelse (overvejende løntilskud og virksomhedspraktik). Det svarer til ca. 17 % af de københavnske virksomheder – kaldet samarbejdsgraden.[2] Til sammenligning er samarbejdsgraden i de fem andre største byer i Danmark 29-37 %. Thisted Kommune har landets højeste samarbejdsgrad på 41,5 %.

7. Virksomhederne oplever mangelfuld service

Virksomhederne efterspørger et bedre samarbejde med Københavns Kommune. Kun halvdelen af virksomhederne er tilfredse eller meget tilfredse med servicen i København, og tallet er ikke steget gennem flere år.[3]

8. Begrænset geografisk og faglig mobilitet

Københavnske dagpengemodtagere søger job relativt tæt på deres bopæl. 35 % af dagpengemodtagerne (ekskl. akademikerne) søger job, som i gennemsnit ligger under 30 minutters transport fra deres bopæl. Den gennemsnitlige tid er 48 minutter for dagpengemodtagere (ekskl. akademikerne) og 38 minutter for ledige akademikere. 

Halvdelen af dagpengemodtagerne (ekskl. akademikerne) har inden for den sidste måned udelukkende søgt job inden for eget fagområde. 25 % af de job, som akademikerne søger, er ”ikke-vidensjob”.[4]

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser på nuværende tidspunkt.

Det bemærkes, at fokusområdet hænger sammen med den omlægning af beskæftigelsesindsatsen, som blev besluttet i Budget 2019, herunder de afsatte midler til key account managers. Formålet med omlægningen er, at jobcentret fremover skal bruge færre midler på vejlednings- og opkvalificeringskurser og flere midler på virksomhedsrettet indsats. Det vil sige, at der i beskæftigelsesindsatsen fremover bruges endnu flere ressourcer på at matche ledige direkte med ledige stillinger i virksomhederne, og at de ledige sekundært tilbydes andre virksomhedsrettede indsatser med sigte på ordinær beskæftigelse.

Videre proces

Med afsæt i udvalgets drøftelser udarbejder forvaltningen første skitse til en handleplan for fokusområdet, som lægges frem til videre drøftelser i udvalget primo 2019.

 

Tanja Franck / Michael Baunsgaard Schreiber


 

[1] Integrationsydelsesmodtagere udgør blot ca. 2% af den samlede målgruppe af jobparate ledige og adresseres ikke særskilt. (Kilde: jobindsats.dk).

[2] Virksomheden tæller kun én gang selv om der har været flere borgere i placering på virksomheden.

[3] Kilde: Baggrundsanalyse, Task force 2018 for bedre erhvervsvilkår i København

[4] Data er opgjort fra forskellige kilder, og kan derfor ikke sammenlignes direkte.

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Til top