Mødedato: 07.10.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Slutevaluering af metodeudviklingspuljen

Se alle bilag
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget orienteres om den endelig evaluering af metodeudviklingsprojekterne støttet med midler fra Metodeudviklingspuljen 2012.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager slutevaluering af Metodeudviklingspuljen 2012 til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede på udvalgsmødet den 16/1 2012, at bevilge midler til seks projekter under Metodeudviklingspuljen 2012. Puljen har til formål, at fremme metodeudvikling i beskæftigelsesindsatsen, for kontanthjælpsmodtagere i matchgruppe 2. Den barriere, som flest af de deltagende borgere peger på i forhold til beskæftigelse, er psykiske helbredsproblemer (86 pct.) og dernæst fysiske helbredsproblemer (53 pct.).

Projekterne, der omhandler temaet "En helhedsorienteret indsats, hvor beskæftigelses- sundheds- og socialindsats sammentænkes/integreres", er følgende:  

  • Fra Afhængighed til Deltagelse, Somali Diaspora Organisation (tidligere Københavns Internationale Forening)
  • En integreret indsats for unge stofmisbrugere - nye veje til reduktion/ophør af misbrug, Væksthuset 
  • Vendepunkter til Arbejdsmarkedet - en ny sammenhængende beskæftigelsesindsats for ledige med psykiske problemer
  • Fra behandling til beskæftigelse, Psykiatrifonden
  • Selvforsørgelse, sundhed og social indsats for kvinder, LivaRehab
  • Projekt Multitaske, Klarkurs

Af de 10 mio. kr. der blev afsat til projekterne (BIU 3/10 2011) blev 0,5 mio. kr. bevilget til evaluering, som dels skulle dække en midtvejsevaluering, der går tæt på de enkelte projekter, og dels en mere overordnet slutevaluering, der forelægges udvalget med denne indstilling.

Løsning

New Insight har for Københavns Kommune foretaget en slutevaluering af de seks metodeudviklingsprojekter, der har modtaget støtte fra metodeudviklingspuljen 2012. Evalueringen har fokus på de samlede erfaringer, resultater og på konklusioner på tværs af projekterne.

Evalueringen består af to dele; en virkningsevaluering, der sætter fokus på de "virksomme mekanismer", dvs. hvilke metoder, der virker godt i forhold til målgruppen samt en resultat- og effektevaluering med bl.a. data for progression. 

Metode
Evalueringen baserer sig dels på gruppeinterviews og individuelle interviews, og dels på progressionsmålinger med udgangspunkt i en række spørgeskemaer, relateret til bl.a. deltagernes arbejdsmarkedsparathed. Effekterne bliver i evalueringen målt på yderligere parametre, end ændret forsørgelsesgrundlag, hvilket er væsentligt i forhold til projekternes målgrupper.

Der har været en række udfordringer med, at få alle deltagerne til at udfylde samtlige spørgeskemaer (tre i løbet af forløbet), jf. bilag 2. New Insight anbefaler derfor, at kommunen fremadrettet, i forbindelse med lignende projekter, indarbejder evt. spørgeskema mere direkte i de individuelle samtaler for at få et mere fyldestgørende datagrundlag.

Virkningsevaluering
Rammerne for indsatsen rummer en række "virksomme mekanismer", som er medvirkende til at sikre et succesfuldt forløb for deltagerne:
  • En individuel og fleksibel tilgang; aktiviteter og mødefrekvens kan planlægges fleksibelt i forhold til den enkelte borger fx samtaler i hjemmet
  • Flere faglige kompetencer samlet enten på ad hoc-basis eller som en del af organisationen - mulighed for helhedstænkning og hurtig handlekraft i forhold til borgerens behov
  • Ressourcer - længere forløb (hovedparten omkring ½ år) og høj andel af personale

En god relation til den enkelte borger er altafgørende, når der arbejdes med borgere med komplekse problemstillinger. Der skal være fokus på:

  • En anerkendende og ressourceorienteret tilgang med synliggørelse af delmål og opfølgning
  • Empowerment - borgeren i centrum - opmærksomhed på borgerens ressourcer og positive erfaringer
På tværs af de seks projekter, er der en række enslydende aktiviteter, der bidrager positivt til borgernes forandringsproces:

  • Aktiviteterne er meningsgivende og har et tydeligt formål
  • Der er tid og rum for individuelle samtaler, hvor borgeren selv italesætter ønsker og fremtidsmål
  • Sundhedsfremme, i bred forstand, er en del af forløbet
  • Gruppebaserede aktiviteter medvirker til, at skabe rollemodeller og fællesskab
  • Virksomhedsrettede aktiviteter, der øger kendskab til muligheder på arbejdsmarkedet og i uddannelsessystemet
  • Efterværn: plan for udslusning og overlevering og brobygning til fremtidig indsats
Resultater og effekter
Samlet set har 151 borgere deltaget i de seks projekter. Nogle borgere har haft mere end ét forløb eller har fået forlænget deres forløb.

Udslusningsresultaterne er overordnet set positive, idet godt halvdelen af borgerne er i en positiv udvikling. 16 pct. af deltagerne er udsluset til ordinært job eller uddannelse eller afventer at starte på job eller uddannelse. 15 pct. er i virksomhedsrettet aktivering i form af virksomhedspraktik eller løntilskud. 18 pct. er blevet udsluset til behandling. 3 pct. er overgået til passiv kontanthjælp, og kun få pct. er overgået til revalidering eller førtidspension. Resultaterne peger altså på, at en aktiv indsats virker - også overfor en meget sårbar målgruppe, se nedenstående:



Det er vanskeligt at sammenligne projekterne på tværs, da målgrupperne og dermed kompleksiteten af deltagernes problemer, varierer, også inden for de enkelte projekter. Fx er 38 pct. af deltagerne i LivaRehab blevet sluset over i relevant behandling efter endt forløb, da målgruppen for projektet ofte har massive psykiske og fysiske udfordringer. Det skal dog fremhæves, at 17 pct. er overgået til ordinær uddannelse hos LivaRehab. LAP og Psykiatrifonden har fået sluset ca. halvdelen af deres deltagere over i virksomhedspraktik via et opsøgende virksomhedssamarbejde. 

I forhold til de øvrige projekter er udslusningen mere spredt på forskellige parametre. Fælles for projekterne er positive erfaringer med tværfaglige, intensive forløb med en lang varighed.

Progressionsmålingerne viser en gennemsnitlig progression hos målgruppen mod arbejdsmarkedet. Der er dog store forskelle i den oplevede progression hos deltagerne, og det varierer også i forhold til projekter og parametre.  Evaluator vurderer, at borgerne som samlet gruppe er kommet tættere på at kunne profitere af en mere beskæftigelsesrettet og uddannelsesrettet indsats.

Der er gode erfaringer, fx i relation til Væksthusets projekt for unge stofmisbrugere, med at gøre beskæftigelsesindsatsen til et væsentligt element i en strategi for at reducere misbruget. I forbindelse med flere af projekterne, er der positive erfaringer med integreret behandlings- og beskæftigelsesrettet indsats, bl.a. hos Psykiatrifondens projekt, jf. de "virksomme mekanismer" i ovenstående.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Der er ikke afsat midler til metodeudviklingsprojekter fremadrettet.

Videre proces

Implementering af de metoder, der udvikles gennem metodeudviklingsprojekterne sker på følgende måder:

Projekterne:

  • formidler viden om projektets resultater til egen organisation og andre organisationer
  • kan anmode en eksisterende leverandør om at blive underleverandør, og således indgå i den ordinære indsats
  • kan ansøge om at blive leverandør til Københavns Kommune ved efterfølgende udbud af beskæftigelsesindsatsen for matchgruppe 2

Forvaltningen:

  • inddrager erfaringer fra projekterne i arbejdet med at videreudvikle basis-kombinationsforløb for udsatte ledige
  • udbreder erfaringer på relevante centre fx på personalemøder
  • afholder et halvdags erfaringsmøde i november 2013 med deltagelse af projektejere, relevante leverandører, beskæftigelses- og jobcentre.

Udvalgte medarbejdere fra forvaltningens centre deltog den 6. juni 2013 i en workshop om erfaringer fra projekterne.   

BILAG

  1. Projekter støttet af Metodeudviklingspuljen, Slutevaluering, august 2013, New Insight
  2. Bilag (datagrundlag) til evalueringsrapporten

Morten Binder        /Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top