Mødedato: 06.05.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Ungecentrets deltagelse i TECs brobygningsprojekt Way2Go

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender Ungecentrets deltagelse i brobygningsprojektet Way2Go på erhvervsskolen Teknisk Erhvervsskole Center (TEC).

Problemstilling

Arbejdsmarkedsstyrelsen (AMS) har fokus på, at mere end 90 pct. af de unge kontanthjælpsmodtagere ikke har gennemført en erhvervskompetencegivende uddannelse. Mange er ikke umiddelbart uddannelsesparate og har svært ved at honorere krav på erhvervsuddannelserne, som en væsentlig forklaring på højt frafald.

Det er udfordringer, Ungecentret kan genkende ift. de unge kontanthjælpsmodtagere.

Løsning

AMS udmeldte pulje til udviklingsprojektet ”Brobygning til uddannelse”, erhvervsskoler kunne søge under forudsætning af samarbejde med mindst ét jobcenter og med et volumen på mindst 100 unge i perioden primo 2013 til udgangen af 2014.
Det overordnede formål er, at sikre at de unge kontanthjælpsmodtagere er fagligt og personligt rustet til at gennemføre uddannelsen inden uddannelsesstart via et individuelt tilpasset forløb mellem 2 til 18 måneder.

Ansøgningskrav
Projektet gennemføres som en videnspilot med en overordnet styring fra AMS og en række krav til projektet.
Kravene indebærer bl.a. én indgang til kommunen på jobcentret, et ordinært uddannelsesmiljø for at sikre den unge tilknytning til et rigtigt undervisningsmiljø, fast skema for at skabe struktureret ramme, mentorordning under hele forløbet, særlig praktikpladsstøtte mv.

Desuden at uddannelsespålæg anvendes som ramme for jobcentrets visitation (1)  ud fra en fælles uddannelsesplan på tværs af erhvervsskole og jobcenter. Det er et krav til jobcentret, at den unge inden visitation til projektet har gennemført læse-skrive-test ift. evt. behov for Forberedende Voksenundervisning (FVU)/Ordblindeundervisning (OBU) og at behov for opkvalificering indgår i uddannelsesplanen. Endelig stilles krav om en plan B for at fastholde uddannelsesperspektiv for alle unge.

Way2Go
Erhvervsskolen TEC en af de erhvervsskoler har ansøgt og blevet udpeget til at gennemføre et brobygningprojekt, kaldet Way2Go. Projektet gennemføres i et samspil med tre andre erhvervsskoler i regionen, så der er sikret tilknytning til 11 ud af de 12 indgange til erhvervsuddannelserne (heraf 7 på TEC), ligesom Voksenuddannelsescentret Frederiksberg varetager FVU på TEC.
Derudover bygger projektet på et samarbejde med 10 jobcentre i regionen (2), herunder Ungecentret. TEC refererer ikke mindst til erfaringer via samarbejdet med Ungecentret om introforløb, hvor 75 pct. af de unge ophører med offentlig forsørgelse.

Way2Go sigter på i alt 480 18-29-årige kontanthjælpsmodtagere (heraf 80 visiteret fra Ungecentret) i perioden april 2013 til udgangen af 2014 med resultatmål som:
  • At den unge gennemfører grundforløbet  med en frafaldsprocent, der ikke er højere end gennemsnittet på TEC
  • At alle unge, der har gennemført grundforløbet, starter op i praktik i en virksomhed, skolepraktik eller foretager et omvalg
  • At 75 pct. af målgruppen efter brobygningsforløbet starter på en uddannelse
Der sigtes på to grupper blandt de unge: Socialt velfungerende unge med faglige udfordringer og socialt udsatte unge uden faglige udfordringer.

Forløbet gennemføres i tre faser: Brobygning, grundforløb og hovedforløb – dvs. at mentor følger den unge efter afsluttet brobygning indtil stabilt uddannelsesforløb på hovedforløbet, ligesom der også på grundforløbet er særligt fokus på praktikpladssøgning via samspil med TECs Praktikcenter.

Brobygningsforløbet er opbygget i tre moduler: I første modul er der fokus på screening og krav på de forskellige uddannelser for i det andet modul at fokusere på længerevarende kompetenceafklaring ift. uddannelsesønsker. Tredje modul indebærer en målrettet opkvalificering henimod realistisk uddannelsesmål med aktiviteter som faglig opkvalificering, skole- og erhvervspraktik, praktikpladssøgning, træning i personlig fremtræden og sociale kompetencer mv.

Ungecentrets deltagelse
Normalt kan BIF ikke forpligte sig på at visitere et bestemt antal deltagere, men Ungecentret vil gerne deltage ud fra to betragtninger: 1) At der ikke forudsættes betaling for TECs ydelser og at 80 unge kontanthjælpsmodtagere i en periode på godt halvandet år udgør en lille andel af hele målgruppen. 2) Der er mulighed for i samarbejde med øvrige jobcentre at booke hinandens pladser, hvis det i perioder er vanskeligt at visitere egnede unge i det aftalte volumen.

Ungecentret har gode erfaringer med uddannelsespålæg som en god ramme om vejledningen af de unge og finder derfor udvidelsen af uddannelsespålægget til at omfatte 25-29 og forsørgere positivt – også for at opnå erfaringer inden udmøntning af kontanthjælpsreformen.

Projektdeltagelsen kan give Ungecentret erfaringer ifm. den kommende kontanthjælpsreform, herunder videreudvikle det stadig tættere samspil med erhvervsskolerne for en bred vifte af tilbudsmuligheder for at imødekomme det øgede pres på Ungecentret, reformen må forventes at medføre.

(1) I udmeldingen af puljen blev det adviseret, at uddannelsespålæg også anvendes  til 25-29-årige og til forsørgere og at Arbejdsmarkedsstyrelsen sørgede for den nødvendige hjemmel hertil via forsøgsbekendtgørelse. I bekendtgørelse nr. 209 af 1. marts 2013 fremgår følgende: Målgruppen for uddannelsespålæg – Brobygning til uddannelse: § 14. Beskæftigelsesministeren har givet tilladelse til, at de jobcentre, som deltager i projektet ”Brobygning til uddannelse”, skal give uddannelsespålæg efter bestemmelsen i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats § 21 b til unge under 30 år og unge, som har forsørgerpligt overfor hjemmeboende børn, der er visiteret til projektet. Stk. 2. Forsøgstilladelsen indebærer en fravigelse af aldersgrænsen i § 21 b, stk. 1, og undtagelser for personer med forsørgerpligt. Stk. 3 Forsøgsperioden løber fra den 1. marts 2013 til den 31. december 2014.
  
(2)  Øvrige jobcentre: Albertslund, Brøndby, Frederiksberg, Frederikssund, Gentofte, Gladsaxe, Hvidovre, Lyngby-Taarbæk og Vallensbæk/Ishøj.

Økonomi

Projektet varetages af erhvervsskolen TEC og finansieres af AMS’ puljemidler.

Ungecentrets deltagelse indebærer ikke merudgifter, idet jobcentrets forpligtelser indgår i den ordinære drift. Dog synes administrative krav fra AMS mere ressourcekrævende end forventet, hvorfor Ungecentret overvejer LBR-ansøgning.

Videre proces

Under forudsætning af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse, deltager Ungecentret i Way2Go.
BILAG
  1. Ansøgningsskema
  2. Samarbejdserklæring

Morten Binder    /Kaj Ove Christiansen

Beslutning

Der var følgende afstemning:

For: 10 (A, F, B, Ø, V, O)
Imod: 1 (C)
Undlod: Ingen

Indstillingen blev godkendt.
Til top