Mødedato: 06.05.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Andenbehandling af budgetbidrag 2014

Se alle bilag

Ved andenbehandlingen behandles udvalgets samlede budgetbidrag med henblik på efterfølgende oversendelse til Økonomiudvalget.

Politiske delaftaler til budget 2014

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har i de seneste halvår haft en række temadrøftelser, ligesom der har været politiske drøftelser i udvalget. Dette har udmøntet sig i, at der er indgået politiske aftaler vedrørende prioritering af indsatserne for hhv. de under 30-årige uddannelses- og jobparate, de over 30-årige uddannelses- og jobparate og de aktivitetsparate, jf. vedlagte bilag 4, 5 og 6, ligesom der er indgået aftaler om den inkluderende storby, jf. bilag 8 og 9. Det indstilles at, de indgåede politiske aftaler lægges til grund for udmøntningen af udvalgets budgetbidrag, jf. at-punkterne 2-6 nedenfor. Grundlaget for at kunne godkende de politiske aftaler er, at at-punkt nr. 1 godkendes, hvormed den fornødne finansiering tilvejebringes. Udmøntningen af budget 2014, herunder de politiske aftaler, uddybes nærmere i en særskilt udmøntningssag til BIU i efteråret 2013.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
  1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender det samlede budgetbidrag som beskrevet i denne indstilling med tilhørende bilag med henblik på fremsendelse til Økonomiudvalget, jf. bilag 1 – 3.
  2. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at den politiske aftale vedrørende de under 30-årige uddannelses- og jobparate indgået i udvalget den 22. april lægges til grund for udmøntningen af udvalgets budgetbidrag, jf. bilag 4.
  3. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at den politiske aftale vedrørende de over 30-årige uddannelses- og jobparate indgået i udvalget den 22. april lægges til grund for udmøntningen af udvalgets budgetbidrag, jf. bilag 5.
  4. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at den politiske aftale vedr. de aktivitetsparate indgået i udvalget den 6. maj lægges til grund for udmøntningen af udvalgets budgetbidrag, jf. bilag 6.
  5. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at den politiske aftale på inklusionsområdet den inkluderende storby - fremme af lige muligheder indgået i udvalget den 6. maj lægges til grund for udmøntningen af udvalgets budgetbidrag, jf. bilag 8.
  6. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at den politiske aftale på inklusionsområdet den inkluderende storby - aktører og civilsamfund indgået i udvalget den 6. maj lægges til grund for udmøntningen af udvalgets budgetbidrag, jf. bilag 9.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) skal senest den 6. maj 2013 aflevere et budgetbidrag til budget 2014 til Økonomiudvalget. Budgetbidraget skal indeholde bevillingstabeller og et udvalgsafsnit, der beskriver udvalgets overordnede udfordringer og prioriteringer. Herudover oversendes en række mere tekniske bilag til budgetbidraget.

Budgetbidraget skal afleveres inden for fire bevillingsområder, som er driftsrammen (serviceudgifter), efterspørgselsstyret indsats (aktive tilbud m.v.), efterspørgselsstyrede overførsler (forsørgelsesudgifter) og anlægsrammen.

Driftsrammen og efterspørgselsstyret indsats er styret således, at udvalget fastlægger serviceniveauet inden for en udmeldt ramme. For de efterspørgselsstyrede overførsler kan udvalget aflevere et budget, der afspejler forventningerne til udviklingen i efterspørgslen på ydelserne. Anlægsrammen er reserveret til konkrete formål knyttet til Borgeren ved Roret, som blev besluttet i budgetaftalen for 2012.

Udvalgets budgetforslag for 2014 sammenholdt med vedtaget budget 2013 fremgår af tabel 1 nedenfor.

 
Tabel 1. Budget 2013, samt Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budgetforslag for 2014 (nettobudget i 2013-p/l)*

Mio. kr.

Budget 2013 (vedtaget)

Budgetforslag 2014

Driftsrammen

755,5

705,1

Efterspørgselsstyret indsats

653,5

630,0

Efterspørgselsstyrede overførsler

5.473,8

5.698,9

Anlæg

4,0

2,8

I alt

6.886,8

7.036,8

*I ovenstående oversigt anvendes 2013-pris- og lønniveau i begge år af hensyn til sammenlignelighed mellem årene, mens der i udvalgsafsnittet (bilag 1) anvendes løbende priser.

Det fremgår, at der på samtlige rammer er faldende bevillinger fra 2013 til 2014. På driftsrammen falder budgettet således med ca. 50,4 mio. kr. (2013 p/l) og på rammen til efterspørgselsstyret indsats falder budgettet med ca. 23,5 mio. kr. (2013 p/l).

Der er en række usikkerheder forbundet med bevillingssituationen i 2014, herunder:

-          En reform af førtidspensions- og fleksjobområdet trådte i kraft den 1. januar 2013. Det er usikkert, hvordan kommunens udgifter vil blive påvirket, når reformen er fuldt indfaset, ligesom en eventuel kompensation for nye udgifter afhænger af statens og KL’s DUT-forhandlinger. Der er på nuværende tidspunkt forholdsvis stor forskel på statens hhv. KL’s skøn for de økonomiske konsekvenser, særligt i forhold til indførelsen af rehabiliteringsteams, som ifølge staten er udgiftsneutral for kommunerne, mens de 4 berørte forvaltninger i Københavns Kommune skønner et finansieringsbehov på i omegnen af 20 mio. kr. årligt. Merudgifterne på kommunens driftsramme andrager i 2013 ca. 12 mio. kr.

-          Regeringen ventes at fremsætte et lovforslag om en kontanthjælpsreform, som på nuværende tidspunkt bl.a. forventes at medføre lavere satser for unge, afskaffelsen af matchsystemet og indførelse af ret og pligt til såkaldte nyttejobs, ligesom den gensidige forsørgerpligt udvides til at omfatte samboende. De økonomiske konsekvenser af reformen – herunder for kommunernes serviceudgifter – er uafklarede og det er ikke muligt at estimere dem nærmere, før der foreligger et politisk forlig. I reformudspillet forventes en offentlig budgetforbedring som følge af reformen, særligt som følge af de lavere ungesatser.

-          Regeringen har i januar 2013 offentliggjort et udspil til en sygedagpengereform, som bl.a. indebærer at sygemeldte skal have revurderet deres sag efter 6 måneder mod 12 måneder i dag. De sygemeldte, der ikke opfylder de hidtil gældende betingelserne for at få forlænget deres sygedagpenge, får et ressourceforløb med en forsørgelsesydelse, der svarer til kontanthjælpen, og som ikke afhænger af formue eller ægtefællens indkomst. De kommunaløkonomiske konsekvenser af reformen er fortsat uafklarede, men i regeringens reformudspil er lagt til grund, at reformen er udgiftsneutral i forhold til kommunernes serviceudgifter, hvor forvaltningen omvendt umiddelbart vurderer, at reformen vil medføre en betydelig forøgelse af omfanget af opfølgningssamtaler.

-          Folketingets finanslovsforhandlinger udgør også en usikkerhedsfaktor. Finanslovsaftalerne indebærer forholdsvis tit ændringer på beskæftigelsesområdet, herunder ændringer med betydelig kommunaløkonomisk betydning. For eksempel indgik i finanslovsaftalen for 2013 det særlige uddannelsesløft for udfaldstruede dagpengemodtagere (akutpakke 3), en særlig ungeindsats, en indsats for flere fleksjobs, en udvidelse af seniorjobordningen, en uddannelsespulje for ufaglærte ledige m.fl., en indsats for at fremme jobrotation samt indsatser for borgere med læse-/skrivevanskeligheder.

-          Eksterne puljemidler finansierer en række midlertidige indsatser på beskæftigelsesområdet. Det gælder ikke mindst puljemidler fra Folketingets satspulje, som udmøntes årligt i en politisk forhandling op til finanslovsforhandlingerne. Det er endnu usikkert hvilke af disse der vil blive forlænget ind i 2014, samt hvilke evt. nye puljemidler der udmøntes på Beskæftigelss- og Integrationsudvalgets område.

Bevillingsusikkerheden omfatter både driftsbudgettet og budgettet til efterspørgselsstyret indsats. De skitserede usikkerheder er på nuværende tidspunkt betydelige. Forvaltningen forventer at have et klarere billede af budgetsituationen efter sommerferien, når de økonomiske forhandlinger, herunder DUT-forhandlingerne mellem staten og KL er gennemført. Københavns Kommunes interne budgetforhandlinger vil først foreligge ved budgetvedtagelsen i oktober 2013. Omfanget af nye budgetmidler, der udmøntes på de enkelte udvalgs områder varierer fra år til år. Budgetaftalen for 2013 indebar nye driftsmidler på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets område på ca. 30 mio. kr., mens det tilsvarende tal i budgetaftalen for 2012 var godt 40 mio. kr.

Langt størstedelen af de kendte bevillingsreduktioner der fremgår af tabel 1 følger af tilsvarende lettelser i ressourcebehovet i forvaltningen.

Blandt andet kan ca. en tredjedel eller ca. 15 mio. kr. af bevillingsbortfaldet på driftsrammen forklares med en teknisk budgetflytning fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen til Økonomiforvaltningen, i forlængelse af den flytning af Callcenteropgaven fra Jobcenter København til Københavns Borgerservice som fandt sted i 2013. Yderligere omkring 7 mio. kr. kan forklares med flytningen af løn- og personaleadministrationen til Koncernservice i forbindelse med administrationsplansprojektet, ligesom endnu knap 5 mio. kr. vedrører en teknisk justering som følge af, at de netop indgåede overenskomster medfører en mindre lønstigninger end forudsat.

Herudover modgås en del af bevillingsbortfaldet i forbindelse med, at en række midlertidige indsatser aftalt i tidligere budgetaftaler planmæssigt ophører.

Enkelte bevillingsbortfald primært relateret til stigende profiler på tidligere års effektiviseringer modsvares ikke af tilsvarende ressourcelettelser. Når disse lægges sammen med et merudgiftsbehov som følge af den forventede ledighedsudvikling, forventede merudgifter til it-drift samt nye effektiviseringskrav i 2014, kan den samlede budgetudfordring på nuværende tidspunkt opgøres til 12,3 mio. kr. til drift og 1,4 mio. kr. til indsats, jf. tabel 2 nedenfor.

 
Tabel 2. Den samlede netto-budgetudfordring i 2014 (2013-p/l)

Budgetudfordring, mio. kr.

Drift

Indsats

Total

Nettobortfald af midlertidige bevillinger uden tilsvarende ressourcelettelser

0,4

1,4

1,8

Ledighedsudviklingen*

4,3

0

4,3

Ufinansierede merudgifter til it-drift

1,4

0

1,4

Nye centrale effektiviseringskrav i 2014

6,2

0

6,2

I alt

12,3

1,4

13,7

* Der tages udgangspunkt i Økonomi- og Indenrigsministeriets seneste Økonomiske Redegørelse fra december 2012.

Budgetudfordringen på indsatsrammen på 1,4 mio. kr. vurderes at kunne rummes indenfor de eksisterende rammer uden behov for omlægninger af indsatsen eller reduktion af aktivitetsniveauet.

For så vidt angår budgetudfordringen på driftsrammen på 12,3 mio. kr. håndteres denne ved implementeringen af de effektiviserings- og spareforslag som blev forelagt udvalget i forbindelse med udvalgets førstebehandling af budgetbidraget, jf. bilag 3.

Herudover er der frigjort yderligere driftsmidler svarende til 4,5 mio. kr., som sammen med et opgjort lokalt råderum på indsatsbudgettet på 22,8 mio. kr., indgår i finansieringen af de politiske aftaler, jf. denne indstillings at-punkter 2-4 og bilag 4-6.

Endelig er der indgået en politisk aftale på inklusionsområdet, som finansieres via den tværgående integrations- og mangfoldighedspulje samt via forventede integrationsindtægter, jf. bilag 8.

Økonomien i de politiske aftaler er sammenfattet i nedenstående oversigt.

  
Tabel 3. Økonomien i de politiske aftaler vedr. 2014

Aftale (t.kr.)

Drift

Indsats

2014

2015-17

2014

2015-17

Uddannelses- og Jobparate u/30

1.000

3.000

8.800

26.400

Uddannelses- og Jobparate o/30

3.500

10.500

10.000

30.000

Aktivitetsparate

0

0

4.000

12.000

Den inkluderende storby

9.400

0

0

0

Udgifter i alt

13.900

13.500

22.800

68.400

 

Udgifterne til den inkluderende storby finansieres med 3,5 mio. kr. fra den tværgående inklusions- og mangfoldighedspulje og med 5,9 mio. kr. fra forventede integrationsindtægter. Finansieringen af de øvrige aftaler sker effektiviseringer i forvaltningen og gennem et opgjort lokalt råderum på indsatsbudgettet jf. vedlagte finansieringsoversigt (bilag 7).

Økonomi

Jf. ovenfor.

Videre proces

Det samlede budgetbidrag oversendes til Økonomiudvalget umiddelbart i forlængelse af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets andenbehandling den 6. maj 2013.

Forhandlinger om kommunens samlede budget afvikles i august-september 2013 med henblik på vedtagelse af den det endelige budget i Borgerrepræsentationen i oktober 2013. Udmøntning af budgetaftale 2014 vil komme på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets dagsorden som separat sag i november/december 2013.

Bilag

1. Udvalgsafsnit

2. Bevillingstabeller

3. Spare- og effektiviseringskatalog fra 1. behandlingen

4. Aftale vedrørende de uddannelses- og jobparate under 30-årige

5. Aftale vedrørende de uddannelses- og jobparate over 30-årige

6. Aftale vedrørende de aktivitetsparate

7. Finansieringsoversigt til aftalerne på beskæftigelsesområdet.

8. Aftale på inklusionsområdet – Den inkluderende storby - fremme af lige muligheder (sendes til BIU efterfølgende)

9. Aftale på inklusionsområdet - Den inkluderende storby - aktører og civilsamfund (sendes til BIU efterfølgende)
10. Referat af ekstraordinært møde i HovedMED 2. maj 2013 vedr. budget 2014

Morten Binder             / Thomas Thellersen Børner

Beslutning

Indstillingens 1. at blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 2. at blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 3. at blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 4. at blev godkendt uden afstemning.

Der var afstemning om indstillingens 5. at:
 
For stemte: 8 (A, F, B, Ø)
Imod stemte: 3 (C, V, O)
Undlod: Ingen

Indstillingens 5 at blev godkendt.

Indstillingens 6. at blev godkendt uden afstemning.

Alle tilsluttede sig følgende protokolbemærkning:
"Der er stor usikkerhed om Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens budget for 2014, som følge af implementering af nye reformer. Udvalgets budgetforslag vil derfor kræve opfølgning i takt med at lovinitiativerne skal implementeres.

Der var følgende protokolbemærkning fra A, F og Ø:
"Socialdemokraterne, SF og Enhedslisten ønsker at normeringen på beskæftigelsescentrene fastholdes i tilpasningen til kontanthjæpsreformen."

Der var følgende protokolbemærkninger fra F:
"Det er vigtigt, at værtsprogrammet fortsætter i 2014. Værtsprogrammet er ikke med i denne aftale, da der er overvejelser om hvordan det skal finansieres og hvor det skal forankres i fremtiden.
SF vil derfor rejse værtsprogrammets fortsættelse, hvis ikke der er fundet en afklaring ved indgåelse af budgetaftale for 2014."

Der var følgende protokolbemærkning fra Ø:
" Enhedslisten tager forbehold for budgettet af hensyn til de endelige forhandlinger."








Til top