Mødedato: 31.10.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Sommeruniversitet 2013

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget skal på baggrund af evalueringen af Sommeruniversitet 2012 tage stilling til struktur og overordnet indhold for Sommeruniversitet 2013.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget godkender hovedprincipper og grundstruktur for Sommeruniversitet 2013, baseret på evalueringen af Sommeruniversitet 2012

Problemstilling

Med budget 2012 blev der vedtaget en række tiltag til at styrke fagligheden i de københavnske folkeskoler, herunder Sommeruniversitetet, jf. BUU 11.1.2012 (2011-163904). Sommeruniversitetet er et årligt tilbagevendende tre dages fælles kompetenceudviklingsforløb, hvor samtlige københavnske folkeskoler deltager. Baggrunden for Sommeruniversitetet er, at Specialreformen 2.0. og Faglighedspakken stiller store krav til alle lærere i den københavnske folkeskole om bl.a. inklusion og undervisningsdifferentiering.

Det første år i Sommeruniversitetet var forudsat som et pilotprojekt. Forvaltningen fremlægger nu en evaluering af Sommeruniversitetet samt forslag til imødekommelse af kritik og de praktiske udfordringer, som pilotprojektet og deltagernes tilbagemeldinger har givet anledning til.

Løsning

Forvaltningen har således gennemført en række evalueringer af Sommeruniversitetet august 2012 samt modtaget input fra Københavns Skolelederforening samt Københavns Lærerforening, der begge er repræsenteret i styregruppen:

·         En elektronisk spørgeskemabaseret evaluering til alle deltagere

·         En mundtlig evaluering i de fem områder med deltagelse af områdernes skoleledere.

·         Underviserne har gennemført evalueringer med konsortiet henholdsvis forvaltningen

·         Enkelte skoler har indsendt samlede evalueringer fra deres medarbejdere.

·         Forvaltningen har gennemført evalueringssamtaler med repræsentanter for skolerne

 

Tilbagemeldinger relateret til det besluttede grundlag for Sommeruniversitet

I evalueringen er der en del tilbagemeldinger, som forholder sig til formålet med Sommeruniversitetet, således som det er beskrevet i udmøntningssagen. De fleste synes, at det er en god idé med et Sommeruniversitet, der er obligatorisk for alle. Nogle peger dog også på, at konstruktionen indebærer en uheldig begrænsning i skolernes prioritering af deres kompetenceudvikling.

Flertallet finder placeringen i august i orden, men nogle så hellere, at undervisningen lå i løbet af efteråret, ligesom enkelte peger på en placering i starten af elevernes sommerferie. Skolelederne foretrækker mandag-onsdag i stedet for onsdag-fredag i uge 32, mens KLF foretrækker onsdag til fredag. Forvaltningen anbefaler mandag-onsdag, da dette giver skolerne mulighed for at samle op på input fra Sommeruniversitetet umiddelbart efter afholdelsen. De fleste finder det overordnede tema (undervisningsdifferentiering) relevant, men nogle ønsker, at skolerne selv skulle kunne bestemme det overordnede indhold. Evalueringen viser imidlertid også, at de fleste af lærerne ikke oplever, at undervisningen har ændret deres forestillinger om begrebet undervisningsdifferentiering eller gjort dem bedre til at praktisere en differentieret undervisning.

Endelig finder langt de fleste udvekslingen af erfaringer og mødet med kolleger fra andre skoler positivt, mens nogle ville foretrække kun at være sammen med kolleger fra egen skole.

Resultaterne af den skriftlige deltagerevaluering er vedlagt som bilag 1 (hovedgruppen) og bilag 2 (vejledergruppen). Som det ses, er der en generel positiv stemning for at videreføre Sommeruniversitetet. Der er i øvrigt en høj grad af konsensus i besvarelserne, og de følgende forslag vedrørende Sommeruniversitet 2013 afspejler denne konsensus.

Tilbagemeldinger relateret til det konkrete forløb i 2012

Der er i deltagerevalueringen stor enighed om en række forhold, som i skemaet nedenunder er formuleret i et fremadrettet perspektiv. Styregruppen hvor SKK og KLF er repræsenteret har bidraget til at kvalificere følgende forslag til ændringer i Sommeruniversitet 2013:

Den enkelte deltager vælger ét tema, der omfatter tre dage med 1-2 forløb om dagen.

Evalueringens hovedresultater

Forvaltningens forslag til ændringer

1. Der bør være færre og længere forløb med bedre mulighed for fordybelse. Der bør være valgmuligheder mht. temaer i stedet for de tre bundne temaer i 2012

Der gives den enkelte deltager mulighed for at vælge mellem ca. 20 temaer, der hver omfatter alle tre dage. Alle temaer tager afsæt i princippet om undervisningsdifferentiering. Inden for temaet indgår forløb - et (eventuelt to) hver dag – med valgmuligheder, idet der skal indgå såvel oplæg som erfaringsudveksling og drøftelse af undervisningsdifferentiering i sammenhæng med temaet.

2. Forløbene bør være bedre beskrevet

Temaet vil blive beskrevet på en sådan måde, at der ikke kan være tvivl om fokus og forudsætningsniveau. Der vil være en målgruppebeskrivelse, der gør det tydeligt, hvis temaet er tænkt til eksempelvis inklusionspædagoger, børnehaveklasseledere, ledere, vejledere eller målgruppen er lærere, der ønsker et særligt højt fagligt niveau.

3. Skolerne ønsker indflydelse på temaerne, og det bør i endnu højere grad sikres, at deltagernes ønsker opfyldes

Temaerne beskrives i samarbejde med skolerne og i en åben form til brug for udbudsmaterialet. Når den valgte leverandør har færdigbeskrevet temaerne, får skolerne minimum 4 uger til internt at drøfte, hvilke temaer der vil være mest relevante for skolen. Forvaltningen garanterer, at alle deltagere får et af sine to prioriterede ønsker opfyldt. Når den enkelte deltagers tema er fastlagt, sker der en tilmelding til de forløb, der indgår i temaet.

Det aftales specifikt dels med de vidtgående specialskoler dels med de øvrige specialskoler, hvordan Sommeruniversitetets kompetenceudvikling bedst kan honorere skolernes behov.

4. Underviserne bør i højere grad have kendskab til og være forpligtede på projektets ide og formål, således at der kan skabes sammenhæng mellem forløbene

Inden for hvert tema skal der være elementer af erfaringsudveksling og drøftelse af implementeringsstrategi. Der afholdes et seminar med koordinatorerne for de 20 temaer, hvor Sommeruniversitetsformål og forventningerne til udbyttet beskrives og diskuteres, herunder hvordan de enkelte temaer kan bidrage til den fortløbende diskussion af begrebet undervisningsdifferentiering. BUF vil i endnu højere grad end i 2012 bruge egne kompetencer og selv stå for fx 4 temaer. 

5. Der skal i højere grad skabes en forbindelse mellem et nyt og brugbart indhold og så en implementeringsstrategi, der kan sikre indholdets effekt på undervisningen (se ovenfor). Der skal være en tydelig kommunikation mellem forvaltning, arrangører og skoler.

For hvert af de ca. 20 temaer skal den valgte leverandør beskrive, hvordan skolen eller teamet tænkes at arbejde videre med indholdet. Forvaltningen iværksætter støttende tiltag i forhold til skoleledergruppen for at implementere dette, ligesom overskriften for skoleledernes deltagelse i Sommeruniversitetet vil være implementering af temaernes indhold på skolen. Det forudsættes, at de enkelte skoler forud for deltagernes tilmeldinger drøfter, hvilke temaer det vil være relevant for skolens medarbejdere at melde sig til - skolens udfordringer og udviklingsstrategier taget i betragtning.

 For at sikre en tydelig kommunikation mellem forvaltning, leverandører og skoler - og ikke mindst for at tydeliggøre temaerne i relation til undervisningsdifferentiering og understøtte implementeringen - udarbejder forvaltningen en grundig kommunikationsplan for hele processen.

Det foreslås, at styregruppen for Sommeruniversitetet opretholdes i 2013.

Økonomi

Projektet gennemføres inden for det budget, der for 2013 blev besluttet i budget 2012.

Videre proces

Sommeruniversitet 2013 sendes i udbud medio november 2012.

Evalueringen af Sommeruniversitet 2013 fremlægges for BUU i efteråret 2013.
 
                 Else Sommer               /Camilla Niebuhr

Beslutning

Trine Schaltz (F), Pernille Gaarde Bendix (F) og Peter Thiele (F) stillede følgende ændringsforslag, idet forvaltningen har foreslået, at Sommeruniversitetet fremover placeres mandag til onsdag frem for onsdag til fredag:

"at indstillingen godkendes, idet det fastholdes, at Sommeruniversitetet placeres onsdag til fredag.”

Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 4 medlemmer: F og Ø.

Imod stemte 5 medlemmer: A, C og V.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Forvaltningens indstilling blev dermed godkendt.

Til top