Mødedato: 23.04.2025, kl. 13:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Kvalitetsudviklingen i de københavnske fritidsklubber, juniorklubber og ungeværk

Se alle bilag
Med denne sag skal kvaliteten på fritidsområdet i Københavns Kommune drøftes.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at status for kvalitetsudviklingen i de københavnske fritidsklubber, juniorklubber og ungeværk tages til efterretning.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget vedtog visionen for Det Gode Fritidsliv den 9. juni 2021 og afsatte midler i budget 2022 til implementeringen. Midlerne udløber med udgangen af 2025.

Fritidsområdet – fritidsklubber, juniorklubber og ungeværk - er blevet samlet og organiseret under en ungechef og fem fritidsklyngeledere i 2023, og der er siden løbende gennemført fritidsmiljøvurdering, tilsyn og så vidt muligt fremmøderegistrering, jf. bilag 1, 2, 3 og 4. Resultaterne danner afsæt for kvalitetsdrøftelsen.

Løsning

Overordnet viser tilsyn og fritidsmiljøvurdering, at de fleste børn og unge er glade for og trives i deres fritidstilbud, oplever at være en del af et fællesskab og at have indflydelse på, hvad der sker i hverdagen.

Fritidsklubber/juniorklubber (4.-7. klasse)

Fritidsmiljøvurderingen viser at 9 ud af 10 børn er glade for at komme i de københavnske fritids- og juniorklubber. De børn, der kommer ofte i klub, er både mere tilfredse med klubben og har det bedre generelt, end dem, der kommer sjældent.

Fremmøderegistreringen viser, at 44% af alle indmeldte kommer hver dag, og at 82 % af alle indmeldte kommer i fritidsklub mindst én gang i løbet af registreringsperioden (uge 38 og 39), og hvert barn/ung kommer i gennemsnit 2-3 gange pr. uge.

Tilsynet viser en positiv udvikling for hele målgruppen i fritidscentrene.

UngeVærkerne (8. klasse – 18. år)

Fritidsmiljøvurderingen viser, at antallet af besvarelser er forøget fra 783 besvarelser i 2023 til 1.307 i 2024. På tværs af byens ungeværker er 69 % glade generelt og 50% er altid glade for at komme i ungeværket.

Tilsynet viser, at kvaliteten i ungeværkerne er forbedret og at der er skabt et fælles fagligt fundament for ungeværksområdet generelt.

Tilsynet viser også, at der fortsat er behov for at hjælpe de unge, der er på kanten af fællesskaberne mere ind i fællesskaberne. Forvaltningen har siden sidste drøftelse af kvalitetsudviklingen haft fokus på Indre Nørrebro og udviklingen af tilbud i samarbejde med andre forvaltninger og aktører.

Politisk handlerum

Sagen er til drøftelse og orientering, men udvalget kan få forelagt redegørelser for eller forslag om aktivitet, kvalitet, anlæg mv.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Intet yderligere.

 

Tobias Børner Stax                             Mette Seneca Kløve
Til top