Mødedato: 18.01.2006, kl. 08:15

Udmelding af undervisningsressourcer til folkeskolerne

Se alle bilag

Udmelding af undervisningsressourcer til folkeskolerne

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 18. januar 2006

 

 

3.      Udmelding af undervisningsressourcer til folkeskolerne

  J.nr. 271918

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Borgerrepræsentationen,

 

at      forslag til ændret udmeldingsmodel til normalklasserne indeholdende en elevfaktor, en ressourceandel fordelt efter sociale kriterier og et garantitimetal godkendes, og at kompetencen til at sammenlægge klasser på 2. til 9. klassetrin udlægges til skolebestyrelserne

 

at      forslag til ændret udmeldingsmodel til undervisning i dansk som andetsprog indeholdende en fælles elevfaktor for 1.-10. klassetrin godkendes

 

at      forslag om at sprogcenteret udgør den organisatoriske ramme for al undervisning i dansk som andetsprog og tosprog et undervisning godkendes

 

at      modellerne for udmelding af ressourcer implementeres over en to-årig periode

 

at      modellerne for udmelding af ressourcer revurderes ultimo 2006 bl.a. med henblik på at vurdere, om der foreligger testmateriale m.m., der kan anvendes ved udmeldingen af ressourcer for budgettet for 2007 (skoleåret 2007/2008)

 

at      skolerne forpligtes til i 2006 at foretage en sprogscreening af samtlige tosprogede elever og efterfølgende udarbejde en individuel udviklingsplan for de elever, der har behov for særlig tilrettelagt undervisning i dansk som andetsprog

 

 

RESUME

Det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalg har på mødet den 7. september 2005 besluttet at sende forslag til ændrede udmeldingsmodeller for undervisningsressourcer til normalklasserne og undervisningen i dansk som andetsprog i høring hos skolebestyrelserne, Fællesrådet for Folkeskolen, Fællespædagogisk Råd, Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsråd (U312/05).

 

I flere af høringssvarene udtrykkes en bekymring for, at forslagene dels har en social slagside og dels rammer de skoler, der har stor fraflytning.

 

Et af formålene med de nye modeller er at sikre sammenhæng mellem tildeling af ressourcer via budgetmodellen til udvalget og udmeldingen af ressourcer til de enkelte skoler.

 

I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2006 besluttede Borgerrepræsentationen bl.a., at der i højere grad skal tages udgangspunkt i den enkelte elev og den enkelte skoles forhold bl.a. i budgettildelingen.

 

Forvaltningen foreslår på denne baggrund, at der i tildelingen til normalundervisningen indføres sociale kriterier. Modellen for ressourceudmelding i folkeskolen revurderes ultimo 2006 bl.a. med henblik på at vurdere, om der foreligger testmateriale m.m., der kan anvendes ved udmeldingen af ressourcer for budgettet for 2007 (skoleåret 2007/2008).

 

Modellen for udmelding af ressourcer er alene beregningsgrundlaget for fastlæggelse af den samlede ressource for den enkelte skole. Det forventes, at den enkelte skole tager udgangspunkt i den enkelte elev ved fordelingen af ressourcer internt på skolen. Dette udgangspunkt kan f.eks. være interne test på skolen.

 

Forvaltningen indstiller, at de foreslåede modeller implementeres over en to-årig periode.

 

Herudover foreslår forvaltningen, at de københavnske folkeskoler forpligtes til i 2006, at foretage en sprogscreening af samtlige tosprogede elever og udarbejde en individuel udviklingsplan for de elever, der har behov for særligt tilrettelagt undervisning i dansk som andetsprog.


SAGSBESKRIVELSE

Det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalg har på mødet den 7. september 2005 besluttet at sende forslag til ændrede udmeldingsmodeller for undervisningsressourcer til normalklasserne og undervisningen i dansk som andetsprog i høring hos skolebestyrelserne, Fællesrådet for Folkeskolen, Fællespædagogisk Råd, Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsråd (U312/05)

 

Forslaget til ny ressourceudmeldingsmodel på normalområdet indeholdt en elevfaktor baseret på elevtallet på den enkelte skole og en garantiressource for at sikre skoler med meget få elever og lave klassekvotienter.

 

Forslaget til ny ressourceudmeldingsmodel til undervisning i dansk som andetsprog indeholdt en fælles elevfaktor for 1. –10. klassetrin. Herudover foreslog forvaltningen, at sprogcentreret skulle udgøre den organisatoriske ramme for al undervisning i dansk som andetsprog og tosproget undervisning.

 

Indstillingen til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 7. september 2005 om udmelding af undervisningsresourcer til folkeskolerne, som blev besluttet sendt til høring er vedlagt som bilag.

 

Der er indkommet 50 høringssvar. Høringssvarene og forvaltningens bemærkninger fremgår af bilag 1 og 2 og opsummeres kort nedenfor:

 

1. Forslag til ændret udmeldingsmodel til normalklasserne

 

Vedr. modellens konsekvenser for hhv. skoler med lav og høj klassekvotient

Ud af de 50 høringssvar går 12 umiddelbart ind for forslaget, mens 8 svar ikke forholder sig til dette punkt. 30 høringssvar udtaler sig imod forslaget, fordelt således:

·        11 anerkender, at der er behov for en omlægning af ressourcerne til fordel for de store skoler, men kan ikke umiddelbart støtte den foreslåede model

·        5 udtaler sig imod forslaget uden direkte at angive nogen grund

·        5 påpeger, at skoler beliggende i områder med stor fraflytning rammes uden at kunne stille noget op

·        4 mener, at forslaget har social slagside

·        5 finder, at det er problematisk at opgørelsestidspunktet er beliggende i september.

 

Forvaltningens bemærkninger:

I forbindelse med vedtagelsen af budgettet for 2006 besluttede Borgerrepræsentationen bl.a., at der i højere grad skal tages udgangspunkt i den enkelte elev og den enkelte skoles forhold bl.a. i budgettildelingen. Dette vil medvirke til at sikre, at der ikke tildeles eller fratages ressourcer pr. automatik, men at tests og konkrete forhold danner baggrund for den enkeltes skoleforløb og skolernes rammer.

 

I Borgerrepræsentationens beslutning indgår tillige, at den kommende Børne- og Ungdomsforvaltning udarbejder et oplæg herom primo 2006 med henblik på det nye skoleår 2006/2007.

 

Undervisningsministeriet har efterfølgende meddelt, at tidsplanen for udarbejdelse af standardiserede test på landsplan er udskudt et år. Der vil således ikke foreligge et materiale, som kan anvendes ved udmeldingen af ressourcer for skoleåret 2006/2007.

 

Forvaltningen foreslår derfor, at modellen for ressourceudmelding i folkeskolen revurderes ultimo 2006 bl.a. med henblik på at vurdere, om der foreligger testmateriale m.m., der kan anvendes ved udmeldingen af ressourcer for budgettet for 2007 (skoleåret 2007/2008).

 

Det skal dog understreges, at modellen for udmelding af ressourcer alene er beregningsgrundlaget for fastlæggelse af den samlede ressource for den enkelte skole. Det forventes, at den enkelte skole tager udgangspunkt i den enkelte elev ved fordelingen af ressourcer internt på skolen. Dette udgangspunkt kan f.eks. være interne test på skolen.

 

Et af formålene med den nye model er at sikre sammenhæng mellem tildeling af ressourcer til udvalget via budgetmodellen besluttet af Borgerrepræsentationen og udmeldingen af ressourcer til de enkelte skoler. Dette kan efter forvaltningens opfattelse alene ske, såfremt udmeldingsmodellerne ændres jf. forvaltningens forslag.

 

Forvaltningen har på baggrund af høringssvarene vurderet muligheden for at indarbejde sociale kriterier i modellen for tildeling af ressourcer til normalundervisningen.

 

Forvaltningen indstiller derfor, at 10% af ressourcen til normalundervisningen fordeles efter samme sociale kriterier som anvendes ved mønsterbrydning, dvs. andelen af forældre, der er førtidspensionister og kontanthjælpsmodtagere. I bilag 3 er sammenlignet dels den reviderede model med sociale kriterier med den nuværende tildeling og dels det oprindelige forslag med den nuværende fordeling.

 

Det bemærkes, at der desuden i budgettet for 2006 er afsat en særlig pulje til skoler med særlige problemer. Forvaltningen vil fremlægge forslag til udmøntningen heraf.

 

Vedr. modellens forslag om en to-årig implementeringsperiode.

Der er 7 høringssvar som direkte nævner, at de støtter forvaltningens forslag om en to-årig implementeringsperiode, men langt de fleste høringssvar forholder sig ikke til dette punkt. I 1 høringssvar foreslås en 3-årig periode. Der er ingen høringssvar, der direkte udtaler sig imod forslaget.

 

Forvaltningens bemærkninger:

Forvaltningen foreslår, at modellen for udmelding af ressourcer implementeres over en to-årig periode.

 

Vedr. modellens forslag om at uddelegere kompetencen for sammenlægninger af

 2. – 9. klasse lokalt        

Der er 10 høringssvar, der direkte nævner, at de støtter forvaltningens forslag herom, men langt de fleste høringssvar forholder sig ikke til dette punkt. Der er 3 svar, der direkte udtaler, at de er imod dette forslag:

·        1 fremhæver, at klassesammenlægninger bør ske af pædagogiske årsager og ikke økonomiske,

·        1 mener, at politikerne fralægger sig et ansvar med dette forslag

·        1 giver udtryk for, at nogle skoler ikke har mulighed for sammenlægning på grund af små fysiske rammer

 

Forvaltningens bemærkninger:

Baggrunden for forvaltningens forslag er, at beslutningen om eventuelle klassesammenlægninger kan træffes lokalt og ske ud fra de lokale hensyn, herunder bl.a. pædagogiske hensyn.

 

Forslagets konsekvenser for andre igangsatte tiltag

En lang række høringssvar udtrykker bekymring eller kritik af forslaget om ny ressourcefordelingsmodel på normalklasseområdet, fordi det vurderes at være i modstrid med intentionerne bag "Københavnermodellen for Integration" og den kommunale opfølgning på PISA-undersøgelsen.

 

Forslaget kritiseres for at flytte ressourcer fra skoler, der har problemer med at fastholde et tilstrækkeligt fagligt niveau og med at tiltrække et bredt udsnit af grunddistriktets børn og tildele ekstra ressourcer til skoler med bedre fagligt niveau og stor elevsøgning

 

Ud af de 50 høringssvar er 30 kritiske, hvoraf de 11 dog erkender, at skoler med høj klassekvotient har behov for ressourcetilførsel.

 

Forvaltningens bemærkninger

Forvaltningen foreslår en revideret model, hvori indgår sociale kriterier, jf. tidligere.

 

 

2. Forslag til ændret udmeldingsmodel til undervisning i dansk som andetsprog

 

Vedr. forslaget om sprogcenteret som organisatorisk  ramme om al undervisning i dansk som andetsprog 1. –10. klasse

·         19 høringssvar er enige i forslaget

·         27 høringssvar har ingen kommentarer til dette forslag

·         2 høringssvar opfatter forslaget som et uheldigt indgreb i selvforvaltningsretten

·         2 høringssvar er enige i forslaget,  men finder kravet om minimumstimetal til sprogcenterlærerne er et uacceptabelt indgreb i skolens ledelsesrum

 

Vedr. forslaget om én fælles faktor pr.  elev fra 1.-10. klasse

·         41 høringssvar har ingen kommentarer

·         3 høringssvar udtrykker opbakning

·         6 høringssvar er imod forslaget.

 

Vedr. forslaget om,  at tosprogede børn fra vestlige lande ikke tæller med i ressourcetildelingsgrundlaget

Ingen høringssvar har kommenteret dette.

 

Vedr.  forslaget om ressourcer til specialskoler

1 høringssvar påpeger specialskolernes behov for særlige ressourcer

 

Udmelding af tosprogsressourcer ud fra en individuel behovsvurdering

 

Det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalg drøftede på sit møde den 7. september 2005 forvaltningens forslag til ressourceudmeldingsmodel på tosprogsområdet.

 

En række partier ønskede en mere præcis og målrettet ressourceanvendelse. Partierne drøftede bl.a. en ressourcefordelingsmodel baseret på individuel behovsvurdering af samtlige 10.000 tosprogede elever i de københavnske folkeskoler.  Partierne B, C, O og V fremsatte følgende bemærkning, som indgik i høringsmaterialet:

 

"Vi forbeholder os vores stilling, indtil forslaget kommer tilbage fra høring. Vi er meget i tvivl om denne indstilling, da ressourcerne efter vores overbevisning kan bruges og fordeles anderledes, især når det drejer sig om sprogligt svagt funderede børn. Vi skal have sikkerhed for, at al undervisning og midler bliver målrettet til den enkelte elev."

 

Ingen af de indsendte høringssvar har forholdt sig til en ressourcefordelingsmodel baseret på individuel behovsvurdering af samtlige 10.000 tosprogede elever.

 

Forvaltningen har nu undersøgt mulighederne for en sådan udmeldingsmodel baseret på en individuel behovsvurdering. Undersøgelsen omfatter:

 

·        Det statslige regelgrundlag

·        Praksis i en række andre kommuner

·        Faglige og praktiske muligheder.

 

Det statslige regelgrundlag

Det statslige regelgrundlag er beskrevet i den gældende "Bekendtgørelse om folkeskolens undervisning i dansk som andetsprog". Den centrale paragraf er:

 

§ 2. Ved optagelse af tosprogede elever i folkeskolen træffes med fornøden inddragelse af sagkyndig bistand og efter samråd med forældrene beslutning om, hvorvidt vedkommende elev skal henvises til særlig undervisning i dansk som andetsprog, jf. §§ 3 og 4. Kommunalbestyrelsen kan beslutte, at der skal indgå bestemte screeningsmaterialer eller test, ekstern sagkyndig bistand eller lignende som grundlag for beslutning om iværksættelse af særlig undervisning i dansk som andetsprog.

Stk. 2. Kommunalbestyrelsen træffer beslutning om, hvorvidt vurderingen af tosprogede elevers sprogstøttebehov skal ske centralt i kommunen eller på den enkelte skole.

 

Forvaltningen foreslår, at vurderingen af tosprogede elevers behov for undervisning i dansk som andetsprog fortsat er uddelegeret til de enkelte skoler

 

Praksis i en række andre kommuner

De øvrige byer i 6-by samarbejdet og Gladsaxe, Albertslund, Glostrup, Frederiksberg samt Lyngby fordeler deres tosprogsressourcer på samme måde, som forvaltningen har foreslået – altså ud fra skolernes antal tosprogede.

 

Rødovre og Ballerup kommuner fordeler ressourcer på baggrund af skolernes individuelle behovsvurdering af de tosprogede elever. Behovsvurderingen i disse kommuner foretages af den enkelte skoleleder i samarbejde med den lokale konsulent for undervisning af tosprogede elever, hvilket kommunerne vurderer som en overkommelig opgave pga. det forholdsvis lave antal tosprogede elever.

 

Fordeling contra anvendelse

Forvaltningen finder, at der skal skelnes mellem to forskellige hensyn i denne sag:

·        En retfærdig og præcis fordeling af tosprogsressourcen skolerne imellem i forhold til antallet af tosprogede elever og disse elevers undervisningsbehov i dansk som andetsprog

·        En målrettet og kvalificeret anvendelse på den enkelte skole af den tildelte ressource

 

En retfærdig og præcis ressourcefordeling skolerne imellem baseret på individuel behovsvurdering af samtlige 10.000 tosprogede elever forudsætter, at vurderingen af den enkelte elevs behov er objektiv og konsistent. Hermed menes, at den samme elev vil blive vurderet ens af to forskellige skoler. Dette kunne gøres ved at anvende et screeningsmateriale, der angiver hver enkelt elevs behov som en talstørrelse. På denne måde kunne man opgøre hver enkelt skoles samlede behov og ud fra dette fordele ressourcen. For tiden findes der imidlertid ikke sådan et materiale.

 

Undervisningsministeriet har besluttet at få udarbejdet et screeningsmateriale til vurdering af tosprogede børns behov for undervisning i dansk som andetsprog som en del af de nationale tests. Ministeriet har netop besluttet at udskyde udarbejdelsen af disse tests for at sikre en tilstrækkelig kvalitet. Det vides ikke p.t. hvornår screeningsmaterialet foreligger.

 

Da der således ikke findes et screeningsmateriale, kunne behovsvurderingen foretages ud fra en skønnet kategorisering af skolens tosproge de elever i et antal grupper i forhold til deres behov for undervisning i dansk som andetsprog. Forvaltningen finder en sådan model betænkelig fordi:

 

·        skolerne vil have en økonomisk egen-interesse i at vurdere deres tosprogede elevers behov som stort

·        der vil være meget store forskelle på vurderingskriterierne fra skole til skole

 

Forvaltningen har, i lighed med normalundervisningen, afprøvet sociale kriterier som delvist udmeldingskriterium for tosprogsressourcen således, at 90% af tosprogsressourcen udmeldes efter antal tosprogede fra ikke-vestlige lande og 10% fordeles efter de enkelte skolers andel af 'socialt belastede' tosprogede elever.  Dette vil alene medføre ændringer på op til 0,15 lærerpost i forhold til en model, der udelukkende tager udgangspunkt i elevtal. Da det tillige indebærer, at udmeldingsmodellen bliver mere uigennemsigtig kan forvaltningen ikke anbefale en ændring.

 

Samlet er det forvaltningens vurdering, at en ressourcefordeling baseret på skolernes skøn af 10.000 tosprogede elevers individuelle behov uden et fælles og kvalificeret screeningsmateriale ikke vil føre til en mere retfærdig og præcis ressourcefordeling skolerne imellem.

 

En målrettet og kvalificeret anvendelse af den tildelte ressource på den enkelte skole vil efter forvaltningens vurdering kunne opnås med følgende initiativer:

 

·        det fremlagte forslag om at samle al undervisning i dansk som andetsprog i sprogcenteret i en ekspertordning, hvor sprogcenterlærerne har minimum 10 ugentlige lektioner

·        efteruddannelse af samtlige sprogcenterlærere, jf. de midler der afsat i budget 2006-2007 til dette formål

·        det fastslås som en rettighed for tosprogede elever at få foretaget en screening af deres behov for undervisning i dansk som andetsprog og efterfølgende - hvis det er nødvendigt – at få udarbejdet en individuel udviklingsplan.

·        det fremlagte forslag om, at skolerne forpligtes til i løbet af 2006 at sprogscreene samtlige tosprogede elever og efterfølgende udarbejde en individuel udviklingsplan for de tosprogede elever, der skønnes at have behov herfor.

 

Den individuelle udviklingsplan anvendes til:

·        planlægning af undervisningsforløb i dansk som andetsprog for eleven

·        opfordring til deltagelse i lektiecafe mv.

·        opfordring til forældre om at indmelde barnet i fritidsinstitution, sportsklub el. lign.

·        et vigtigt udgangspunkt for det udvidede skole-hjem samarbejde, der indgår i budget 2006

 

Der findes en række vurderingsmaterialer, som er udarbejdet til en pædagogisk planlægning, men som ikke kan omsættes til en talværdi. Endvidere kan resultater fra læse- og matematikprøver sammen med sprogvurderingen danne grundlag for den efterfølgende handleplan. Forvaltningen vil i begyndelsen af 2006 udsende en vejledning til skolerne om arbejdet med sprogscreening og udarbejdelse af individuelle udviklingsplaner.

 

Så snart Undervisningsministeriets sprogscreeningsmateriale foreligger, vil dette blive vurderet og så vidt muligt inddraget i de individuelle behovsvurderinger. Forvaltningen udarbejder en indstilling om dette, når materialet foreligger.

 

Forvaltningens samlede konklusion

På baggrund af høringsvarene foreslår forvaltningen en revurderet ressourcefordelingsmodel på normalklasseområdet, indeholdende sociale kriterier. Høringssvarene og forvaltningens undersøgelse giver ikke anledning til at ændre i forslaget om en ny ressourcefordelingsmodel på tosprogsområdet, som derfor foreslås godkendt.

 

Forvaltningens samlede forslag til nye modeller sammenholdt med nuværende tildeling fremgår af bilag 4.

 

Ressourceudmeldingsmodellerne for hhv. normalundervisning og undervisning i dansk som andetsprog optages som bilag til styrelsesvedtægten for folkeskolen i København.

 

Samtidig ændres bilag fire til styrelsesvedtægten for folkeskolen i København således, at "undervisningstimer" erstatter "klokketimer" i afsnittet om timetildeling:

 

"På grundlag af klassetal og elevtal tildeles den enkelte skole et samlet antal undervisningstimer. Tildelingen sikrer, at de anførte minimumstimetal kan overholdes."

 

 

Økonomi

Forslagene er alene en omfordeling af den samlede ressource på Børne- og Ungdomsudvalgets bevilling konto 3.01.1 Folkeskoler.

 

Forvaltningens reviderede forslag indebærer, at der maximalt flyttes 3 lærere for en skole, når modellen er fuldt indført.

 

Det skal bemærkes, at der i budgetforslaget for 2006 er forudsat indført en besparelse på 3,2 mio. kr., svarende til 20,67 stilling, som skal udmøntes i skoleåret 2006/2007. Besparelsen vil blive indarbejdet i bugdetudmeldingen til skolerne for skoleåret 2006/2007.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Ingen yderligere bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Bilag 1: Gennemgang af høringssvar vedr. ændret ressourcefordelingsmodel på normalklasseområdet

·        Bilag 2: Gennemgang af høringssvar vedr. ændret ressourcefordelingsmodel på tosprogsområdet

·        Bilag 3: Revideret forslag til ressourcefordelingsmodel på normalklasse-området

·        Bilag  4: Forvaltningens samlede forslag til ressourcefordelingsmodeller sammenholdt med nuværende tildeling

·        Bilag 5: De indkomne høringssvar samt oversigt

·        Bilag 6: Indstilling til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 7. september 2005 om udmelding af undervisningsresourcer til folkeskolerne med bilag, beslutningsprotokol fra mødet samt partiernes bemærkninger til sagen, som blev medsendt i høringen

 

 

 

                      Peter Rasmussen

                                                                                        Søren Stahl Nielsen

 


 


Til top