Status på styrket opfølgning på tilsyn og øget åbenhed
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
1. at status for styrket opfølgning på tilsyn og øget åbenhed tages til efterretning
Problemstilling
Børne- og Ungdomsudvalget vedtog den 19. juni 2019 styrket opfølgning på tilsyn og øget åbenhed. Beslutningen indebar, at tilsynskonceptet på dagtilbud blev tilføjet en række nye elementer:
- Muligheden for at udstede strakspåbud, når tilsynet konstaterer forhold, som skal rettes op nu og her
- Automatisk overgang til faglig handlingsplan, når institutioner får to eller flere pejlemærker i ’Ny/ændret indsats’ i tilsynet
- Nye tidsfrister og proceskrav for opfølgningen på tilsynet samt krav om offentliggørelse af tilsynet.
Desuden blev der vedtaget en række initiativer, som skal styrke åbenheden om tilsynet og styrke dialogen mellem forældrene og institutionerne omkring tilsynet.
BUU besluttede, at udvalget en gang hvert halve år skal have en status.
Første status blev forelagt BUU den 27. november 2019. Her blev det besluttet, at den næste status skulle have fokus på forældreinddragelse og de foreløbige erfaringer med de forskellige indsatser, der har til formål at skabe øget åbenhed.
Denne status er den anden i rækken.
Løsning
Status på tilsynet pr. 31. marts 2020
Samlet set er der fra tilsynsåret 2018 til tilsynsåret 2019 sket et fald fra 41 til 28 institutioner, der har mindst to pejlemærker i ”ny indsats”. Der er således tale om en positiv udvikling, der bevæger sig i retning af målsætningen i BUU-strategien, som går på at halvere antallet af institutioner med to eller flere pejlemærker i ”ny indsats”.
I tabellen nedenfor vises status på BUU’s beslutning om styrket opfølgning og øget åbenhed i perioden den 15. oktober 2019 til den 31. marts 2020:
|
|
Antal gennemførte tilsyn i perioden
|
Antal institutioner der i periodens tilsyn fik to eller flere pejlemærker i ’Ny/ændret indsats’ |
Antal institutioner i alt på handlingsplan ved udgangen af perioden
|
Antal institutioner i alt på skærpet tilsyn ved udgangen af perioden
|
BUU d. 27.november 2019 |
Perioden fra den 19. juni til den 15. oktober 2019 |
108
|
7 |
46 |
6 |
BUU d. 17.juni 2020
|
Perioden fra den 15. oktober til den 31.december 2019 |
127 |
7 |
52 |
3 |
Perioden fra den 1. januar 2020 til den 31. marts 2020 |
42 |
0 |
51* |
3 |
*Nogle institutioner kom på handlingsplan ifm. Tidlig indsats projektet i 2018, og en af disse er afsluttet i den periode, hvilket forklarer nedgangen fra 52 til 51 institutioner på handlingsplan.
Gennemførsel af tilsyn i nødpasning og genåbning ifm. Corona-krisen
Siden nedlukning af institutionerne den 16. marts 2020 er der ikke blevet gennemført pædagogisk tilsyn. De pædagogiske tilsyn, der var planlagt i en række institutioner i foråret, er udskudt. Det betyder, at tallet for gennemførte tilsyn i perioden den 1.januar 2020 til den 31. marts 2020 er lidt lavere end normalt.
Når forholdene igen tillader det, vil det pædagogiske tilsyn kunne genoptages, og alle tilsyn vil så vidt muligt blive gennemført inden årets udgang. Det kan dog blive nødvendigt at udskyde enkelte tilsyn til 2021. Institutioner med flest anmærkninger i det forrige tilsyn vil blive prioriteret.
Udviklingen i antal på handlingsplan
Det samlede antal af institutioner som er omfattet af faglig handlingsplan, vil over de næste år stige, da handlingsplansperioden er to-årig. De første handlingsplaner efter det nuværende koncept blev igangsat den 1. januar 2019 (7 institutioner kom dog på handlingsplan i 2018, da de var en del af Tidlig indsats-programmet), og vil således efter planen blive afsluttet primo 2021. Herefter vil der forventeligt være et fald i antal institutioner omfattet af faglig handlingsplan.
Opsigelse af driftsoverenskomster, omorganiseringer og strakspåbud
Siden den 15. oktober 2019 har forvaltningen opsagt driftsoverenskomsten med 2 selvejende institution på grund af for lav faglig kvalitet samt givet strakspåbud i 4 institutioner. Der er gennemført 1 omorganisering i en kommunal institution i perioden.
Light tilsyn
Der er siden den 1. januar 2020 blevet gennemført light tilsyn i de institutioner, der i tilsynsåret 2019 har ”vedligehold indsats” i alle pejlemærker. Et light tilsyn gennemføres ved et dialogmøde mellem den pædagogiske konsulent, lederen samt medarbejder- og forældrerepræsentanter.
Pr. 31. marts er der gennemført i alt 10 light tilsyn. I 2020 kan der gennemføres op til 92 light tilsyn, idet der i 2019 var 92 institutioner, der udelukkende havde ’vedligehold indsats’ i tilsynet. Der kan dog være institutioner, som alligevel vil få gennemført ordinært tilsyn, hvis områdechefen vurderer, at der er forhold, der gør, at det ikke vil være hensigtsmæssigt at nøjes med et light tilsyn.
Status på øget inddragelse og åbenhed
BUU ønskede ved sidste status på tilsynet, at denne status havde særligt fokus på forældreinddragelsen.
Forvaltningen har i den forbindelse gennemført en temperaturmåling blandt 5 forældre og 10 ledere samt en repræsentant fra Københavns Forældreorganisation (KFO), for at afdække, hvordan det går med de nye tiltag (bilag 1). Temperaturmålingen er et første nedslag for at følge institutionernes arbejde med øget åbenhed, og vil blive gentaget til efteråret ifm. dialoger med forældrene (se under ’videre proces’).
Overordnet viser nedslaget, at der fortsat er behov for at understøtte implementeringen af de nye tiltag. Nedslaget peger på at:
- Flere af de adspurgte forældre giver udtryk for, at det er spændende at få indblik i den pædagogiske praksis, og lederne oplever at dialogen om tilsynet er en god mulighed for at forklare tilsynets resultater.
- Nogle af forældrene oplever, at deres rolle i den faglige dialog er uskarp og svær at håndtere.
- Det er ikke tydeligt nok for de adspurgte ledere og forældreråd/ bestyrelser, at forældreråd/bestyrelser har krav på at blive inddraget i udarbejdelsen af kommentarer til tilsynsrapporten.
- Tilsynsrapporten er ikke skrevet med offentliggørelse for øje, og forældrene giver udtryk for, at den er svær at forstå.
Der er nedsat en følgegruppe for arbejdet med at styrke opfølgningen på og åbenheden omkring tilsynet. Følgegruppen har peget på, at det ikke er hensigtsmæssigt, at tilsynsdialogmødet ligger indenfor almindelig arbejdstid, hvis forældrene skal deltage.
For at imødekomme de udfordringer, som temperaturmålingen peger på samt følgegruppens kommentar, foreslår forvaltningen at der:
- Udarbejdes en miniguide til forældrerepræsentanternes deltagelse i tilsynsprocessen. Med udgangspunkt i den guide som allerede er lavet, vil forvaltningen i samarbejde med KFO udarbejde et dialogredskab med spørgsmål. Lederne skal have tydeliggjort deres ansvar for at forberede forældrene på mødet, ved at introducere mini-guiden for dem og drøfte forældrenes rolle på mødet. Den pædagogiske konsulent vil få ansvaret for at indlede mødet med at rammesætte formål, roller og ansvar.
- Fokus på forældrenes deltagelse i den faglige dialog: Tidspunktet for den faglige dialog skal aftales i god tid forud for mødet, og lederen skal have fokus på at sikre forældrenes mulighed for at deltage. Der skal være fleksibilitet fra institutionernes side, sådan at det er muligt, at mødet kan lægges udenfor normal arbejdstid.
- Sikres bedre understøttelse af ledernes og konsulenternes arbejde med inddragelse i tilsynsprocessen: Kravene til deadlines i tilsynsprocessen vil blive synliggjort, og der vil blive lavet et overblik, sådan at bestyrelser og forældreråd ved, hvornår de skal drøfte og kommentere på tilsynsrapporten. I efteråret 2020 vil der blive afsat tid til, at ledere og konsulenter skal arbejde med inddragelse af forældre i tilsynet.
Fra juni 2020 er tilsynsrapporterne blevet offentliggjort i et nyt og ensartet format med en introducerende rammesætning og en læsevejledning (se skabelonen i bilag 2). Dette skal gøre det lettere for forældrene at læse og forstå rapporten.
Økonomi
Intet.
Videre proces
Emnet om øget åbenhed og inddragelse vil være rammen om efterårets dialogmøde mellem BUU og forældrebestyrelserne på dagtilbud, som afholdes den 30. september 2020. Ligeledes vil der i løbet af efteråret blive gennemført en dialogproces med repræsentanter fra forældre og institutioner, hvor der vil være fokus på, hvordan man kan styrke forældresamarbejdet og den øgede åbenhed.
Næste status vil blive forelagt BUU i efteråret 2020. Her vil BUU også blive præsenteret for faktaark for institutioner på handlingsplan, som det blev stillet i udsigt i aflæggerbordsnotatet herom på BUU mødet den 19. februar 2020. Forvaltningen vil i denne forbindelse arbejde på, at få oplysninger om institutionernes økonomi samt overblik over lederskift med i faktaarkene.
Tobias Børner Stax / Mette Seneca Kløve