Mødedato: 14.08.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Afbureaukratisering

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til det videre arbejde med afbureaukratisering i Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at de 19 fremlagte forslag til afbureakratisering i bilag 2 videresendes med henblik på behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen 

Problemstilling

På møde den 23.5.2013 har Borgerrepræsentationen som led i arbejdet med Københavns Kommunes tillidsdagsorden bedt fagudvalgene om at komme med bud på, hvilke planer, strategier og politikker samt krav og regler, der kan afskaffes eller forenkles. Forvaltningerne skal senest den 16.8.2013 indberette til Økonomiforvaltningen, hvilke krav og regler samt evt. forenklinger og ændringer i forvaltningens styringsmodeller, de ønsker at afskaffe/foretage, herunder hvad forvaltningerne foreslår videresendt til Statens Udfordringsret.

Løsning

BUF har siden 2008 arbejdet fokuseret på at afbureaukratisere organisationen såvel i et tillidsperspektiv, som i et effektiviseringsperspektiv og altid med målet om at øge kvaliteten i kerneydelsen. Dette har ført til organisationsændringer, indførelse af en lang række redskaber, der forenkler ledere og medarbejderes hverdag samt flere runder, hvor praktikere, faglige organisationer og medarbejdere har haft mulighed for at byde ind med forslag til afbureaukratisering, der kan skabe mere tid til kerneydelsen og forenkle arbejdsgange. I BUF arbejdes der altså med en forståelse af afbureaukratisering, der ikke alene handler om afskaffelse af krav og regler, men også i meget høj grad om forenkling af processer og redskaber. 

Afskaffelse af krav og regler samt forenkling af processer og redskaber
I juni 2012 vedtog BUU 68 afbureaukratiseringsforslag, heraf er i dag 34 forslag implementeret og 34 er under implementering. Et af forslagene fra den runde sendes nu videre til Udfordringsretten, som del af den fælles KK runde.

BUU har siden 2009 indsendt 28 ansøgninger til Udfordringsretten, heraf har forvaltningen fået 16 tilsagn eller delviste tilsagn, 10 afslag  og to forslag afventer svar fra Ministeriet. Bilag 1 viser status på ansøgningerne. Da Udfordringsretten er blevet forlænget til udgangen af 2015 vil forvaltningen ansøge om at få forlænget følgende fem forsøg: 'Forenkling af forvaltningens og skolernes arbejde med fastlæggelse af mål og rammer for folkeskolen' (forslag 13), 'Deltagere i skolebestyrelsesarbejdet - leder af KKFO kan deltage uden stemmeret' (forslag 15), 'Udbyde andre valgfag' (forslag 16), 'Kvalitetsrapporter' (forslag 17) og 'Udvidet holddannelse på Husum Skole' (forslag 24). 

I foråret 2013 har forvaltningen gennemført endnu en runde hvor praktikere, faglige organisationer og medarbejdere i administrationen har haft mulighed for at byde ind med forslag til afbureaukratisering. Forslagene er blevet drøftet i en sparringsgruppe bestående af repræsentanter fra praktikerniveauet, herunder repræsentanter fra relevante faglige organisationer. Dette har ført til i alt 19 forslag, hvoraf ti kræver en politisk stillingtagen i enten BUU eller BR. For forslagene 'Afskaf kravet om sammenhængende Børnepolitik' (forslag 10) og 'Afskaf indberetning til UniC vedr. børn med særlige behov' (forslag 15) gælder, at begge forslag kræver dispensation fra gældende lovgivning, og der vil derfor skulle ansøges herom via Udfordringsretten. Af bilag 2 fremgår de forslag, som det foreslås, at der arbejdes videre med. Det drejer sig bl.a. om forslag om forenkling af refusion fra Barselsfonden, afskaffelse af en sammenhængende Børne- og Ungepolitik og nedlæggelse af 'Det sociale Barometer' m.m. Til orientering er der desuden, som  bilag 3, vedlagt de forslag, det foreslås ikke at arbejde videre med, det drejer sig bl.a. om forslag om at oprette en kommunal håndværkerenhed, at iværksætte forsøg med kommunalisering af kørsel og vikarkorps samt afskaffelse af blanket ved sygdom. En række af de forslag, der foreslås ikke at arbejde videre med, er forslag, der går på at kommunen bevæger sig fra - som nu-  at bruge eksterne leverandører og anvende udbud til i højere grad at kommunalisere opgaverne. 

Arbejdet med at afdække behov for yderligere afbureaukratisering fortsætter i BUF. Det er forvaltningens erfaring, at behovet for og ideerne til nye afbureaukratiseringstiltag opstår løbende og primært i en praksiskontekst. Forvaltningen vil derfor fremadrettet have fokus på, hvordan ideer og ønsker fra praktikerfeltet omsættes hurtigst muligt og årligt afrapportere om disse tiltag til BUU. Forslag, der berører beslutninger taget på politisk niveau, vil blive forelagt BUU og evt. BR. Såfremt der er tale om lovgivning vil der desuden skulle fremsendes ansøgning til Udfordringsretten.

Forenkling af planer og stragier
Indsatsen med forenkling af planer og strategier er placeret i Økonomiforvaltningen. Den vil henover efteråret gennemføre analyser bl.a. af dagtilbud og skoleområdet, med henblik på at afdække, hvordan der kan skabes forenklinger på området. Det er tanken, at analyserne vil danne grundlag for drøftelser og beslutninger i bl.a. Børne- og Ungdomsudvalget i løbet af efteråret.

Beslægtede tiltag indenfor tillidsdagsordenen
Som led i arbejdet med Københavns Kommunes tillidsdagsorden har BR udover ovenstående bedt fagudvalgene drøfte, hvorledes kodeks for tillid kan oversættes og implementeres i en forvaltningskontekst. Forvaltningen forventer at fremlægge en særskilt indstilling herom i BUU i efteråret. Derudover har BR på mødet den 23.5.2013 (2013-82984) besluttet at henvise et medlemsforslag fra SF: 'Sæt institutionerne fri - bedre rammer for faglighed og innovation' til Økonomiudvalget. Det er tanken, at tre udvalgte institutioner/enheder i BUF skal fungere som velfærdslaboratorier med henblik på at udvikle nye måder at løse kerneopgaverne på mv. Økonomiforvaltningen forventer p.t. at fremlægge procesplan for ØU på mødet den 27.8.2013.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Formålet med arbejdet med afbureaukratisering er at skabe mere tid til kerneydelsen og hermed øge kvaliteten i kommunens tilbud. Eventuelle effektiviseringer som følge af afbureaukratisering tilfalder ifølge Borgerrepræsentationens beslutning d. 23.5.2013 forvaltningerne.

Videre proces

Udvalgets beslutning sendes til Økonomiforvaltningen mhp. behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Enkelte forslag skal vidersendes til Statens Udfordringsret.

HSU orienteres på deres første møde efter sommerferien primo september og eventuelle kommentarer til materialet fra HSU vil indgå i den videre proces.

Når Økonomiforvaltningens analyser af kommunens strategier og planer foreligger, vil forvaltningen forberede en drøftelse heraf i Børne- og Ungdomsudvalget.



                      Else Sommer                   /Thomas Berlin Hovmand

Beslutning

Indstillingen blev godkendt, idet forvaltningen dog vender tilbage til udvalget for så vidt angår "forslag 1" (bilag 3) om eventuel etablering af et pilotprojekt vedr. et kommunalt vikarkorps på daginstitutionsområdet.  
Til top