Mødedato: 12.06.2013, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Organisering af fritidsinstitutionspladser ved Kirsebærhavens Skole

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til, om de nye fritidsinstitutionspladser ved Kirsebærhavens Skole skal organiseres efter dagtilbudsloven (fritidshjem) eller folkeskolelovens rammer for skolefritidsordninger (KKFO).

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
  1. at de nye fritidsinstitutionspladser ved Kirsebærhavens Skole organiseres som fritidshjemspladser under dagtilbudsloven

Problemstilling

Udvalget besluttede på sit møde den 24. april 2013, se bilag 1, at spørgsmålet om organiseringen af de 112 nye fritidsinstitutionspladser ved Kirsebærhavens Skole skulle sendes i høring i henhold til Borgerrepræsentationens beslutning 617/03 af 11. december 2003. Af denne beslutning fremgår det, at organiseringen af fritidspladser som fritidshjem eller KKFO afgøres politisk efter en høring, se bilag 2. 

Den 6. februar 2013 vedtog Børne- og Ungdomsudvalget anlægsbevillingen om udvidelse af Kirsebærhavens Skole fra 3 til 4 spor og etablering af 112 KKFO/FH pladser.

Der er i denne byggesag mulighed for at definere flere byggeprojekter afhængigt af den valgte organisering. Børne og Ungdomsforvaltningen har på dette tidlige tidspunkt i forløbet peget på fire muligheder for etablering af pladserne:
  1. Tilbygning ved nuværende indskolingsafdeling. Dette ligger fjernt fra FH Blommen.
  2. Indpasning i nuværende fritliggende faglokalebygning. Dette støder op til FH Blommens udearealer.
  3. Tilbygning til FH Blommen.
  4. Ny bygning nord for gl. gymnastiksal. Dette støder op til FH Blommens udearealer.

Aktuelt er der tilknyttet 3 fritidsinstitutioner til skolen: Annemariegårdens Børnehus (selvejende, afstand 300m), Margrethegårdens fritidshjem og klub (selvejende, afstand 600 m) og Blommen (kommunal, afstand 0 m).

Løsning

Nedenfor gennemgås de indkomne høringssvar om organisering af fritidspladser ved Kirsebærhavens Skole. Høringssvarene fremgår af bilag 3.

Skolebestyrelsen Kirsebærhavens Skole
Skolebestyrelsen peger på en placering af kommende KKFO i tilknytning til skolens indskolingsafdeling og tæt på FH Blommens udearealer. 

Forældreråd og personale fra FH Blommen
Fritidshjemmet ser gerne, at de 112 pladser skal være en forøgelse af fritidshjemmets eksisterende 110 pladser. Man ønsker, at pladserne etableres i forbindelse med Blommen, og at de nuværende udearealer bevares og evt. suppleres med nye arealer. Institutionen ønsker et styrket samarbejde med Kirsebærhavens Skole og mener, at det er en fordel, at skolens samarbejdspartnere ikke udvides med endnu en institution.

Klyngeleder i VAL7
Klynge VAL7 forslår en model, hvor begge organisationsformer benyttes, således at kun en del af pladserne etableres på Blommen, mens resten etableres i en KKFO. På nuværende tidspunkt mener klyngen ikke, at Blommen personalemæssigt og strukturelt kan bære et større tilbud. Klyngen mener, at mangfoldigheden og de nye tiltag med et stærkt samarbejde med og omkring skolen kan give mulighed for at vælge begge løsninger, og at samarbejdet og forståelsen for hinandens forskelligheder vil kunne drage nytte af begge.

Københavns lærerforening
Foreningen henviser til svarene fra de lokale aktører.  

Valby Lokaludvalg
Ud fra principielle overvejelser om vigtigheden af at adskille skole og fritidsliv anbefaler Valby Lokaludvalg, at institutionspladserne ved Kirsebærhavens Skole etableres som fritidshjemspladser. Valby Lokaludvalg anbefaler, at trafiksikkerhed og afstand til skolen prioriteres højt i forbindelse med den geografiske placering af fritidshjemspladserne.  

Landsforeningen for Socialpædagoger 
LFS mener, at de 112 nye fritidspladser skal tilknyttes fritidshjemmet Blommen og hermed forankres under dagtilbudsloven. Den optimale etablering af pladserne vil derfor være model 3 som tilbygning til fritidshjemmet Blommen. Eller model 4, hvor Blommen også vil fremstå som et sammenhængende fritidshjem og enhed i Klyngen. Disse forslag til placering medvirker til at sikre sammenhængskraften både i forhold til strukturen, funktionen, den pædagogiske praksis i Blommen og kravet om styrket samarbejde med skolen. LFS peger på fordelene ved en forankring under dagtilbudsloven samt i en klynge med 0-18 års perspektiv. Desuden påpeges det, at en organisering under folkeskoleloven vil være en dyrere løsning (ekstra ledelseskategori – KKFO leder, samt tillæg til skolelederen). 

Forvaltningens anbefaling
De indkomne høringssvar afspejler, at henholdsvis fritids- og skolesektoren peger i hver sin retning og at der er et overvejende ønske lokalt om etablering af de nye pladser som fritidshjemspladser efter dagtilbudsloven. Forvaltningen anbefaler derfor på baggrund af høringen, at fritidsinstitutionspladserne organiseres som fritidshjemspladser under dagtilbudsloven.

Forvaltningen lægger vægt på, at der ikke etableres endnu en enhed, og at pladserne samles under én leder hos Fritidshjemmet Blommen. Etableres en KKFO vil det desuden betyde en højere driftsudgift (se afsnittet om økonomi).  

Pladserne vil i tre ud af fire potentielle byggesager ligge tæt på Fritidshjemmet Blommen og deres udeareal.

Økonomi

Da Københavns Kommune arbejder med de samme budgetnøgletal på drift og anlæg for etablering af hhv. fritidshjems- og KKFO-pladser, vil spørgsmålet om pladsernes organisering kun få mindre økonomiske konsekvenser. Som følge af budgetmodellen vil der skulle udbetales en grundtildeling til en KKFO-løsning som følge af oprettelsen af en ny enhed. En KKFO-leder oppebærer desuden et højere tillæg i forhold til en pædagogisk leder. 

Videre proces

Såfrem indstillingen vedtages, orienteres de involverede parter, og der oprettes 112 nye fritidshjemspladser under Fritidshjemmet Blommen. 



                 Else Sommer              /Henriette Bjørn Nielsen  

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top