Mødedato: 11.01.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Skolernes maksimale kapacitet 2012/13

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget skal efter gennemført høring tage stilling til forslag til fastsættelse af skolernes maksimale kapacitet for børnehaveklasser og modtageklasser. 

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at forslag om skolernes maksimale kapacitet for skoleåret 2012/13 (antallet af spor på 0. klassetrin) godkendes

2. at forslag om mindre tilpasninger af normering og klassetrin for modtageklasserne for kommende skoleår 2012/13 godkendes, idet der oprettes en M0 klasse mere på Nørrebro Park Skole og normeringen på Grøndalsvængets Skoles modtageklasser ændres fra 30 til 36 elever

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget har gennemført en høring af forslag for skolernes maksimale kapacitet for det kommende skoleår, forud for endelig beslutning om fastlæggelse af den maksimale kapacitet til kommende skoleår på børnehaveklassetrinnet (antal af spor) og modtageklasser (klassetrin og normering), jf. BUU-mødet den 2.11.2011 (2011-141741).

Børne- og Ungdomsudvalget  besluttede på mødet den 2.11.11 at fastlægge 10. klasseudbuddet for kommende skoleår ved at bibeholde det nuværende udbud på skolerne og søge at oprette 1 - 2 ekstra linier på EUD (erhvervsuddannelserne).

Ved høringsfristens udløb er der kommet 19 høringssvar på forslagene fra de berørte skolebestyrelser samt svar fra Ungdomsskolen og Københavns Lærerforening. Svarene er vedlagt som bilag til denne indstilling sammen med en opsummerende oversigt over svarene med enkelte bemærkninger fra forvaltningen.

På baggrund af høringssvarene foreslår forvaltningen, at det oprindelige forslag opretholdes, dog med en mindre ændring på modtageklasserne.

Løsning

Nedenfor gennemgås essensen af de indkomne høringssvar samt forvaltningens anbefalinger. 

0. klasser (Spor)
De skoler, der har afgivet høringssvar, tager alle, undtagen Rådmandsgades Skole og Hyltebjerg Skole, forslaget til efterretning.

Rådmandsgades Skole ønsker kun at oprette maksimalt 3 spor med henvisning til en vigende søgning og en høj udsivningsgrad.
Forvaltningen gør opmærksom på, at skolen pt. har 117 nye børn bosiddende i skolens eget grunddistrikt, som er undervisningspligtige til august 2012. Skolen  er bygget til 4 spor og har ikke lovgivningsmæssigt mulighed for at afvise disse børn, hvis de ønsker at blive indskrevet på skolen. Forvaltningen forventer ikke, at alle disse skolebørn vil søge optagelse på Rådmandsgades Skole, men skolen er forpligtet til at oprette 4 spor, hvis der er søgning til dette. På den baggrund fastholder forvaltningen at skolen skal oprette op til 4 spor.

Hyltebjerg Skole ønsker tilladelse til at danne fire klasser i stedet for kun tre, da skolen mener der ellers kommer for mange elever i hver klasse. Forvaltningen skal her bemærke, at Hyltebjerg skole er bygget til kun tre spor, og at erfaringen fra tidligere år viser, at fire spor på Hyltebjerg udtynder grundlaget for Vanløse Skoles tre spor på grund af det frie skolevalg.

På denne baggrund fastholder forvaltningen forslaget at Hyltebjerg skole maksimalt opretter tre spor.

Modtagelsesklasser

Høringen omfattede en strategi for placering af modtagelsesklasser (M-klasser) med tre forslag til justeringer på modtageklassernes normering:

 

1.       Normeringen på M0-klasserne på hhv. Bellahøj Skole og Gerbrandskolen ændres fra 9 til 12 elever,

2.       Normeringen på M3 klasserne på hhv. Rådmandsgades Skole, Korsager Skole og Tagensbo Skole ændres fra 18 til 12 elever,

3.       De to M2-klasser på hhv. Sundbyøster Skole og Grøndalsvængets Skole omdannes til 1 M1-klasse og 1 M2-klasse på hver skole.

 

1: Opnormering af M0-klasserne på Bellahøj Skole og Gerbrandskolen

Der har i forbindelse med høringen ikke været indvendinger mod dette forslag fra de berørte skoler.

Det er dog foreslået af Nørrebro Park Skole at imødekomme den nuværende undernormering ved at oprette endnu en M0-klasse. Københavns Lærerforening er ligeledes enig i dette synpunkt og mener at der er behov for økonomisk kompensation for overbelægning i M0 klasserne. Forvaltningen er enig i dette og foreslår derfor, at oprette yderligere 1 M0-klasse på Nørrebro Park Skole, således der ikke er overbelægning. Skolen har allerede to modtagelsesklasser (1 M0- og 1 M1-klasse). Der er behov for yderligere M-klasser i området samtidig med, at skolen har en central placering, der muliggør indskrivning af elever fra flere bydele jf. hensynet til afstand mellem skole og hjem for mindre elever. Endelig har skolen en lavere andel af tosprogede elever end de øvrige skoler i området.


2: Nednormering af M3-klasser

I forbindelse med høringen har Rådmandsgades Skole og Bavnehøj Skole givet udtryk for, at de ikke ønsker deres M3-klasser nednormeret. Der henvises i høringssvarene blandt andet til, at det ikke vil være i overensstemmelse med forvaltningens overordnede strategi, der tilsigter to modtagelsesklasser på skolen med henblik på at sikre det faglige miljø omkring modtageklasserne.

 


Forvaltningen foreslår imidlertid forslaget fastholdt, idet der dermed opnås en højere grad af overenstemmelse mellem klassernes normering, antallet af elever i klassen og behovet, således at der ikke tildeles midler til ’tomme’ pladser. Forvaltningen er enig i, at det er en bestræbelse at skabe optimale rammer for det faglige miljø i modtageklasserne. Samtidig er det dog vigtigt, at budgettildelingen modsvarer det faktiske elevtal så vidt muligt, samt at de derved frigjorte driftsmidler kan finansiere behovet for flere M0 og M1 pladser, således at flest mulige børn kan få det tilbud, de har behov for.

KLF og Rådmandsgades Skole foreslår, at M3-klasserne fremadrettet sammenlægges under en storgruppeordning. Forvaltningen støtter, at der er perspektiver i at samle M3-klasserne i færre og større enheder, selvom en sådan ordning vil betyde længere transporttid for flere elever. Forvaltningen vil derfor fremadrettet overveje denne alternative løsningsmodel for M3 klasserne under hensyntagen til de øvrige kriterier for placering af modtageklasserne og indstille forslag til Børne- og Ungdomsudvalget, som kan sendes i høring på de skoler, der har M3 klasser.  

3: Omdannelse af M2-klasser på Grøndalsvængets Skole og Sundbyøster Skole

Forslaget sikrer, at der fremadrettet er pladser til M1-elever, mens der reduceres i antallet af overskydende M2-pladser.

Grøndalsvængets Skole har kommenteret forslaget, og anfører, at skolen er tilfreds med den nuværende ordning, og at skolen ikke ønsker omnormering. Aldersmæssigt udtrykker skolen bekymring for, at der vil blive et for stort spænd mellem M1- og M2-eleverne.
Det er imidlertid normal praksis at placere modtagelsesklasserne med to trin på skolerne, og i forhold til skolens nuværende indskrevne elever vil aldersspændet med dette forslag ikke blive forøget markant.

Skolen angiver endvidere, at der siden forslaget sendtes i høring er indskrevet yderligere en række elever, således at der pt. er indskrevet 28. For at imødegå dette behov foreslår forvaltningen, at normeringen ændres fra de nuværende 30 til 36 elever i skolens modtageklasser. Den nuværende M-alfa-klasse fortsætter med en normering på 12, mens M1- og M2-klasserne ligeledes vil være normeret til hver især 12 elever. Forslaget skaber dermed en øget fleksibilitet i forhold til indskrivningen af elever, så behovet for pladser til M1-elever tilgodeses.

Fremadrettet fleksibilitet i budgetmodellen for modtagelsesklasser

Med indførelsen af nye budgetmodeller for specialskoler vil der fra skoleåret 2012/2013 ske afregning i forhold til tomme pladser og merindskrivning. Samtidig er der gennemført en harmonisering af pladspriserne på specialskolerne, således at budgetudmeldingen på specialundervisningsområdet bliver mere gennemsigtigt.

I den nuværende budgetmodel for modtagelsesklasser sker der ikke afregning for tomme pladser eller merindskrivning. Ulempen herved er blandt andet, at der mangler fleksibilitet, og at skolerne i dag har mange tomme pladser på M3 og M2, mens der er massivt behov for flere pladser på M0 og M1.

Forvaltningen vil i løbet af 2012 fremlægge en budgetmodel for modtagelsesklasser, som bygger på tilsvarende principper som budgetmodellen for specialskoler.

10. klasser
Enkelte høringssvar kommenterer på beslutningen om at bibeholde kapaciteten for 10.klasserne på de enkelte skoler til kommende skoleår.

Ungdomsskolen udtrykker bekymring for, hvorvidt der kommer en ændring af udbuddet på dagundervisningen. Forvaltningen skal i denne sammenhæng blot bemærke, at der med beslutningen om at bibeholde omfanget og udbuddet til kommende skoleår ikke er lagt op til justeringer og ændringer.

Vesterbro Ny Skole ønsker at beholde 10. klassescenteret på skolen idet skolen har fysisk kapacitet til dette for nærværende. Forvaltningen skal her bemærke, at der er plads til 10. klassescenteret på skolen i kommende skoleår, og at der ikke forligger forslag om at flytte, eller nednormere dette center i kommende skoleår.

Amager Fælled Skole ønsker at 10. klassernes placering tages op til overvejelse, da skolen lægger lokaler til dette. Forvaltningen skal her bemærke, at det overvejes at flytte 10. klasserne fra Amager Fælled Skole, for at tilvejebringe mere kapacitet til 0. - 9. klasserne på skolerne på Amager i forbindelse med en evt. kommende udbygning af skolen til fire spor.

I øvrigt

I forbindelse med høringen er der indkommet bemærkninger og svar fra skoler, som ikke direkte vedrører maksimal kapacitet, modtageklasserne eller udvalgsbeslutningen om 10. klasserne. Disse bemærkninger samt forvaltningens kommentarer ses nedenfor.

Hillerødgades Skole ønsker, at skolens grunddistrikt udvides, så skolen kan danne to spor fremover. Forvaltningen skal her bemærke, at skolen er ombygget til en etsporet heldagsskole og at en forøgelse af denne skoles distrikt vil betyde tilsvarende indskrænkning af de andre Nørrebroskolers distrikter.

Amager Fælled Skole ønsker øget trafiksikkerhed, tilpasning af normering i fritidshjem og klubber, et uændret skoledistrikt og at legepladsrenovering indgår i kommende skoleudbygning. Forvaltningen skal her bemærke, at trafiksikkerheden på Amager varetages i projekt "sikre skoleveje", at legepladsrenovering evt. kan samtænkes med en evt. kommende udbygning af skolen efter behov.

Brønshøj Skole ønsker, at skolen udvides fra tre til fire spor i 2012. Forvaltningen skal her bemærke, at Brønshøj Skole indgår i Børne- og Ungdomsudvalget anlægsplan, som en skole, der kan udvides til at dække det voksende behov for skolekapacitet i Brønshøj. En udvidelse af denne skole forudsætter, at der afsættes budget til dette, hvilket tidligst kan ske i budget 2013. Skolen har endvidere en række bemærkninger til den kommende sporudvidelse. Disse bemærkninger vil blive medtænkt i en evt. kommende anlægssag.

Økonomi

Forslaget om omnormering af modtagelsesklasser og oprettelse af en ekstra M0 klasse på Nørrebro Park Skole, samt opnormering på Grøndalsvængets Skole forventes at frigøre midler i størrelsesordenen 425.000 kr. Disse midler bindes til en pulje, der kan anvendes til merindskrivning af elever i M-klasser.

Videre proces

Forvaltningen udmelder sporkapaciteten til skolerne med henblik på klassedannelsen for det kommende skoleår og tilpasser modtageklassernes placering og normering efter denne beslutning. Frem til næste høring omkring placering af modtageklasser udarbejdes forslag om en ny budgetmodel for M-klasserne, samt forslag til samling af M3 klasserne i færre og større enheder.


                       Else Sommer                            /Henriette Bjørn Nielsen 

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top