Mødedato: 07.12.2011, kl. 12:45
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Specialreformens Tidlig insats- og Inklusionspakke - UDSAT SAG

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til Tidlig Indsats- og Inklusionspakken med indarbejdede justeringer efter høring.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget godkender forslag til Tidlig Indsats- og Inklusionspakke, herunder forslag til justeringer  
  2. at udvalget godkender forslag til implementerings- og afrapporteringsplan

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 23. november 2011
Sagen blev udsat.

Problemstilling

D. 17. august 2011 besluttede Børne- og Ungdomsudvalget at sende udvalgte dele af Tidlig Indsats- og Inklusionspakken i høring blandt områdets interessenter (2011-2596), jf. bilag 5. Høringssvarene er nu indkommet, og forvaltningen fremlægger på denne baggrund forslag til vedtagelse af Tidlig Indsats- og Inklusionspakke med tilhørende justeringer. Høringssvarene er vedlagt i bilag 1.

I juni 2011 blev der indgået en politisk aftale om en reform af almen- og specialområdet. Reformen, udmøntet i Tidlig Indsats- og Inklusionspakken skal sikre, at Københavns Kommune forsat kan yde gode tilbud til de børn og unge, som har brug for en særlig undervisningsmæssig eller pædagogisk indsats. Målet er at forebygge udskillelse og medvirke til at nedbringe chanceuligheden i forhold til de socialt udsatte børn og unge. 

Forvaltningen fremlægger på denne baggrund forslag om godkendelse af  Tidlig Indsats- og Inklusionspakken med enkelte justeringer.

Løsning

Høringssvarene viser en generelt positiv vurdering af Tidlig Indsats og Inklusionspakken. Pakken er et skridt i den rigtige retning, og der er generelt opbakning til den vej, der skitseres for udviklingen af almen- og specialområdet de kommende år. Forvaltningen gennemgår bemærkningerne til pakken i bilag 3. 

Udover de generelt positive vurderinger er der en række kommentarer til nogle af indsatserne. Forvaltningen fremlægger derfor nedenfor forslag til justeringer og ændringer:
 

10-20% af lærerne på specialskolerne erstattes af pædagoger 

I Tidlig Indsats- og Inklusionspakken foreslås det, at 10-20% af speciallærerne i kommunens specialtilbud erstattes med pædagogisk personale. Dette forslag har affødt stor usikkerhed blandt kommunens specialskoler, som giver udtryk for, at forslaget kan gøre det vanskeligt at leve op til Folkeskoleloven.

FORSLAG: Forvaltningen skal som en forudsætning sikre, at alle børn og unge får et godt skoletilbud, og at kommunens tilbud lever op til Folkeskolelovens bestemmelser. Det foreslås derfor, at der  implementeres en mere lempelig model, hvor antallet af lærere, der erstattes med pædagogisk personale, nedjusteres for alle skoletilbuddene til 5-15%. Forvaltningen foreslår dog, at den største nedjustering sker for de skoletilbud, hvor målet er, at eleverne føres op til fuld afgangsprøve, og hvor de unge kan forventes, at ville kunne tage en almindelig ungdomsuddannelse. Se endvidere økonomiafsnittet for en beskrivelse af økonomien i forslaget.

Fleksible pladser

De almene folkeskoler vurderer generelt etableringen af fleksible tilbud positivt, mens specialtilbuddene mest er optaget af, at det kan skabe budgetusikkerhed for specialtilbuddene ved, at de skal lukke pladser, hvis fx et barn, der er visiteret til en plads på skolen i Peter Vedels Gade, i stedet ønsker og får et tilbud i en almen folkeskole.

Der udtrykkes i mange høringssvar bekymring om, at 60 børn og unge i dagbehandling i stedet skal have et tilbud i de almene folkeskoler.


FORSLAG: Forvaltningen vil tilstræbe at specialtilbuddenes budgetusikkerhed minimeres mest muligt. Det kan bl.a. ske ved, at skolerne i videst muligt omfang gøres bekendt med eventuelle justeringer i elevtallet inden lærerforflyttelsesrunden i marts. Herved har skolerne mulighed for på et tidligt tidspunkt at justere antallet af ansatte til deres budget.

Omkring de 60 dagbehandlingsbørn blev det allerede i forbindelse med budget 2012 besluttet, at der for at sikre kvaliteten i de fleksible tilbud til de 60 dagbehandlingsbørn sker en gradvis indfasning over 3 år med 20 børn og unge i 2012, 40 børn og unge i 2013 og 60 børn og unge i 2014. Forvaltningen vil ultimo 2012 sørge for, at udvalget får en status på erfaringerne med etableringen af de første 20 fleksible tilbud til dagbehandlingsbørnene. Ressourcerne til disse tilbud kommer fra de midlerne, der i dag er afsat til undervisning af børn og unge i dagbehandling. 
 
Forældredialog

Der er blandt respondenterne stort fokus på forældredialog. Forældrenes samspil med skolen beskrives som afgørende for, om inklusionen lykkes. Fokus er bl.a. på, hvordan forældre kan støttes i samspillet med de øvrige forældre for at øge accepten af det anderledes og med mindskelse af eksklusionen til følge.


FORSLAG: Det foreslås, at forvaltningen udarbejder forslag til en udbygning af indsatserne målrettet forældredialog - både mellem forældre og mellem forældre og skole. Det foreslås endvidere, at der i foråret 2012 afholdes en konference for forældrebestyrelsesrepræsentanter om inklusion.

 

Ansvar for enkeltintegration decentraliseres til skolerne

Der tages godt imod dette forslag, men det understreges fra mange sider, at det skal sikres, at pengene ikke anvendes til andre formål. Det understreges, at når skolerne skal administrere denne ordning, er det nødvendigt, at de klædes på til det.

FORSLAG: Forvaltningen foreslår, at der udarbejdes en model, der sikrer, at skolerne er klædt på til at løse opgaven og at skolernes anvendelse af enkeltintegrationsmidlerne bliver gennemsigtig. Forvaltningen foreslår, at enkeltintegrationsressourcerne synliggøres i skolernes budgetudmeldinger, og at skolerne samtidig bedes om løbende at registrere antallet af børn og unge, der modtager enkeltintegration samt antal timer. Forvaltningen vil inden ikrafttrædelsen af ordningen i skoleåret 2013/14 fremlægge forslag for udvalget til budgetmodel.
 

BUF-SOF

Det understreges af flere, at samarbejdet med Socialforvaltningen er afgørende for inklusionen. Specialskolerne påpeger det uhensigtsmæssige i, at kun to specialskoler har fået tildelt en skolesocialrådgiver.


FORSLAG: Til løsning af den generelle problemstilling har Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltnigen iværksat et arbejde med en fælles analyse og proces om kvalitet i opgaveløsningen på det specialiserede børneområde, jf. Børne- og Ungdomsudvalgets mødet den 2. november 2011 (2011-152180). Forvaltningen foreslår, at det som led i midtvejsevalueringen af skolesocialrådgiverordningen ultimo 2012 vurderes, om der fremadrettet skal arbejdes på at implementere ordningen i de resterende specialskoler, og hvordan det i givet fald kan gøres.

 

Skolepædagoger (benævnes ressourcepersoner i pakken)

Skolepædagogerne blev vedtaget som led i budget 2012, og der vil således være en skolepædagog i alle københavnske almene folkeskoler fra sommeren 2012. Tiltaget implementeres som beskrevet, således at ansættelsen af skolepædagogerne inden for rammerne af en fælles central aftale kan ske fleksibelt efter de lokale lederes prioritering af, hvordan de forskellige behov på skolen bedst opfyldes. I høringssvarene tages godt imod skolepædagogerne, men der gøres opmærksom på, at det er vigtigt, at de besidder de nødvendige kompetencer omkring inklusion. Et par af høringssvarene påpeger, at det også kunne være en lærer og at skolerne selv burde kunne vælge.    

FORSLAG: Forvaltningen foreslår, at forslaget implementeres uændret.


I øvrigt
I høringen indgik ikke de dele af pakken, der vedrører indsatser,

som igangsættes i 2011 og de forvaltningsmæssige omorganiseringer. Dette blev vedtaget på mødet d. 17. august 2011. Forslagene om justering af ordningen vedr. sociale normeringer er sendt til separat høring (BUU-mødet 12.10.11, 2011-66007) og forventes behandlet af BUU primo 2012. Forslag om justering af budgetmodellerne for specialfritids- og skoleområdet, som har været til separate høringer, fremlægges på dette møde. Omkring de forvaltningsmæssige ændringer er der kommet flere høringssvar, bl.a. fra Dansk Sygeplejeråd, jf. bilag 3 om de gennemgående pointer i høringsmaterialet.
 

Implementerings- og afrapporteringsplan

Forvaltningen har udarbejdet en implementerings- og afrapporteringsplan for BUU, som fremgår af bilag 2.

Forvaltningens afrapportering til Børne- og Ungdomsudvalget sker halvårligt og vil have fokus på:

1.      Fremdriften i Specialreformen 2.0´s indsatser

2.      Måling af Specialreformen 2.0´s effekter

Ad. 1 - Første del af den halvårlige afrapportering er en opfølgning på fremdriften i Specialreformen. Der vil med udgangspunkt i oversigten over indsatser i Tidlig indsats- og Inklusionspakken samt de justeringer af pakken, der er beskrevet i løsningsafsnittet, blive orienteret om status pakkens enkelte indsatser.

Ad.2 - Samtidig vil blikket i afrapporteringen blive rettet mod udvalgte effektmål. Effektmålene vil udgøre indikatorer på, i hvilken grad intentionerne med Tidlig indsats- og Inklusionspakken bliver indfriet. Forvaltningen vil i forbindelse med den første afrapportering til Børne- og Ungdomsudvalget udarbejde forslag til et sæt af effektmål, som på kort sigt kan give et billede af målopfyldelsen i forhold til intentionerne med Specialreformen 2.0. På lidt længere sigt vil effektmålene indgå i forvaltningens generelle mål- og ledelsesrapporteringssystem. 

I forhold til målet med Specialreformens Tidlig Indsats- og Inklusionspakke vil det bl.a. være relevant med effektmål, der vedrører følgende områder: inklusion
i almenområdet, ventetider og overgange.

Økonomi

I specialreformen 2.0 følges visionen om flere inkluderende indsatser op af en økonomisk plan for implementering af en lang række tiltag på almen- og specialområdet i København Kommune. 

Den vedtagne økonomiske plan bag Specialreformen 2.0 fremgår af bilag 4. Finansieringen afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets samlede ramme. Fra skoleåret 2012/13 er der i budget 2012 tilført midler til ansættelse skolepædagoger på samtlige almene folkeskoler for 23,1 mio. kr. årligt.

Der skal endvidere knyttes en særlig kommentar til forvaltningens forslag om at nedjustere antallet af lærere der erstattes af pædagoger. Forslaget ændrer ikke ved de økonomiske forudsætninger for Specialreformen, som beskrives i bilag 4. Når dette er muligt, hænger det 1) sammen med fejl i beregningsmetoden, og 2) at indsatsen var beregnet på for få skoler. Den procentvise ændring i antallet af lærere har således større økonomiske konsekvenser end først antaget og samtidig var den økonomiske besparelse ikke udrullet over alle specialtilbud. Herved er skoler blevet ramt unødigt hårdt, og det foreslår forvaltningen at rette op på. Med de nye beregninger vil de skoler, der fører elever til fuld afgangsprøve, skulle erstatte 4-5% af lærerne med pædagoger i den tid, hvor de er sammen med eleverne. På de resterende skoler, hvor eleverne vil profitere mest af specialpædagogiske kompetencer, er det 15% mod tidligere foreslået 20%. Det er vigtigt at understrege, at uanset om der erstattes 5% eller 15% vil der være præcis lige mange voksne sammen med eleverne, og det vil for begge elevgrupper fortsat være lærere, der forestår undervisningsplanlægningen.

Videre proces

Ved udvalgets godkendelse af Tidlig indsats- og inklusionspakke iværksætter forvaltningen implementeringen efter planen i bilag 2. Udvalget vil første gang få afrapportering på fremdrift og forslag til effektmål i 2. kvartal af 2012.


                         Else Sommer                        /Nina Hemmersam 
                      

 

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat, idet "fuld afgangsprøve" erstattes af "afgangsprøve":

For stemte 8 medlemmer: A, F, O og Ø.

Imod stemte ingen.

Ét medlem undlod at stemme: V.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 9 medlemmer: A, F, O, V og Ø.

Cecilia Lonning (V) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Venstre mener, at de 6 mio. kr. som vi nu skal betale for at holde lærerandelen på specialskolerne høj kunne være brugt bedre på at understøtte reelle inklusionstiltag".
Til top