Mødedato: 19.09.2017, kl. 18:30
Mødested: Sundholmsvej 8

Orientering: Teknik- og Miljøudvalgets beslutning vedr. høringsfrister, dispensationer og systematisering af lokalplaner

Se alle bilag

Indstilling

Formanden for Amager Vest Lokaludvalg indstiller, at lokaludvalget tager orienteringen til efterretning på baggrund af indstillingen fra arbejdsgruppen Fysisk Plan.

Problemstilling

I forbindelse med den nye Planlov, som trådte i kraft 15. juni 2017, er der nye retningslinjer inden for lokalplanlægningen. Amager Vest Lokaludvalg har været særligt interesseret i ændringer af høringsfrister. Yderligere er Lokaludvalget interesseret i praksis for dispensationer fra lokalplaner. I denne indstilling orienteres derfor om to punkter på Teknik- og Miljøudvalgets dagsorden "Forenkling og systematisering af lokalplaner" og "Principper og retningslinjer for lokalplandispensationer".

Teknik- og Miljøudvalget anmodede i marts 2016 Teknik- og Miljøforvaltningen om, at lokalplaner ikke måtte være for detaljeret således, at udstedelsen af dispensationer fra lokalplanerne kan nedbringes. D. 21. august 2017 godkendte udvalget forvaltningens løsning.

Løsningen på udstedelse af for mange dispensationer er en forenkling og standardisering af lokalplaner ved:

  1. Standardbestemmelser. Der benyttes allerede skabeloner for lokalplaner, men disse kan udbygges med yderligere standardisering.
  2. Kategorisering af lokalplaner efter kompleksitet. De mindre komplekse omfatter ikke alle temaer.
  3. Kun undtagelsesvist brug af designmanualer til arkitektur: kulturmiljøer, højhuse, særlige miljøer.

Bestemmelserne inddelt i 3 typer:

  1. Fast standardtekst, som ikke kan redigeres. Teksten dækker emnerne:
    • Anvendelse, klimatilpasning, bæredygtighed, energiforsyning.
  2. Fast standardtekst, som dog kan redigeres. I lokalplanens del Redegørelse skal ændringer begrundes. Teksten dækker emner af teknisk karakter:
    • Trafik, veje, stiforhold, parkering, vandarealer, zonestatus, bebyggelsens omfang og placering.
    • Argument for at teksten kan redigeres: Omfang og placering er bebyggelsesregulerende bestemmelser, som Planloven muliggør (der stilles altså ikke krav om) regulering af, men Bygningsreglement 2015 som bruges i byggesagsbehandling regulerer dette.
  3. Forskellige, standard tekstforslag, som kan redigeres yderligere. I lokalplanens del Redegørelse skal ændringerne begrundes. Teksten dækker emner af arkitektonisk karakter:
    • Bebyggelsens ydre fremtræden, ubebyggede arealer, byrum.
    • Argument for at teksten skal kunne redigeres: Bygningsreglement 2015 (byggesagsbehandling) giver færre muligheder for at regulerer dette end Planloven (lokalplanlægning).        

Obs. punkter for lokaludvalget vedrørende standardiseringen af lokalplaner:

  • Usikkerhed hos borgerne omkring udformningen af det endelige byggeri
    Ved den foreslåede løsning udskydes flere forhandlinger mellem bygherre og forvaltning fra processen med at udarbejde lokalplanen til den efterfølgende byggesagsbehandling. Der bliver derved en større usikkerhed for borgeren omkring byggeriet endelige udformning. Samtidig bliver det svært for borgeren også at skrive et høringssvar herom. Pointen er, at lokalplanlægningen bedre kan regulerer f.eks. udformning end den efterfølgende byggesagsbehandling. Derfor er det nemmere for forvaltningen at stille krav til bygherre herom i lokalplanlægningsfasen. Forvaltningen skriver derfor, at de vil fastholde dette område som redigerbar standard tekstforslag. Det er derved muligt for dem at beskrive det konkrete byggeri, men alligevel skal det samtidig standardiseres. Arbejdsgruppen Fysisk Plan vil derfor, når muligt, være særligt opmærksom herpå i den tidlige proces for byggeri, i lokalplanprocessen, ved startredegørelse (før der foreligger et forslag til lokalplan) og også ved forslagsfasen.
  • Lokaludvalg og bydelsplaner i lokalplanlægningen
    Der er desuden vedtaget diverse politiker og strategier bl.a. Omverdensinddragelse, som forvaltningen skriver, at de skal inddrage i udarbejdelsen af lokalplaner. De skriver, at lokaludvalg og bydelsplaner skal bruges som pejlemærker i planlægning. Arbejdsgruppen Fysisk Plan vil derfor når muligt være særligt opmærksom på at søge at påvirke i den tidlige proces og at holde forvaltningen op på, at "bydelsplanen er et pejlemærke for planlægningen".

Dispensationer til midlertidige studieboliger
Med den nye Planlov skulle Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til nye principper og praksis for udstedelsen af dispensationer inden for de forskellige kategorier, der kan dispenseres ud fra. Den kategori, som der ønskes at udnytte i højere grad, er muligheden for dispensering ved Midlertidighed: til studieboliger og ungdomsboliger. Hertil der kan gives dispensation i op til 10 år.

Nye høringsfrister
Generelt skal der ved hver lokalplan vurderes konkret for rimelig inddragelse og svartid.
Følgende fastsættelse af høringsfrister vil gælde fra 1. oktober 2017 og evalueres start 2019:

8 uger
- Ved store projekter såsom udviklingsområder og ved lokalplaner med VVM-redegørelse, miljørapporter ol.
- Ved lokalplaner med borgermøde.

4 uger
- Øvrige (typisk enkle og ukomplicerede lp)

2 uger - 3 pga. ikke alle har e-boks, medmindre sagsbehandler vurdere andet
- De 2 uger, som bliver til 3 uger pga. postomdeling, kan kun benyttes ved mindre ændringer/opdateringer af gældende lokalplaner i forhold til kommuneplanen - ikke ved nye projekter. Sammenholder man det med, at høringsfrist på 2 uger (3 uger pga. postomdeling) ikke kan benyttes ved lokalplanpligtige forhold såsom anvendelse og formål, så kan man i praksis kun bruge denne høringsfrist ved dispensationer til lokalplaner. Dvs. ikke ved nye lokalplaner, som skal i høring som en ny lokalplan, men at det vil køre efter processen for dispensationer fra lokalplaner. Derfor er det i praksis kun en udvidet dispensationsmulighed. Der er ingen ændring i Planloven vedrørende høringsfrister ved dispensation, som også er fastsat til 2 uger (3 uger pga. postomdeling).
- Et eksempel er lokalplan 205 Snorregade (udvidelse af anvendelsesbestemmelsen så den er i overensstemmelse med kommuneplanen).

 Fristen for lokalplaner er 8-4 uger. De 2 uger er i praksis en udvidet dispensationsmulighed

Obs. punkt for lokaludvalget vedrørende nye høringsfrister:

  • Opsummerende er der for nye lokalplaner høringsfrister på 8 eller 4 uger. De 2 uger (pga. postomdeling 3 uger) bliver udarbejdet som dispensation fra lokalplanen, ikke som udarbejdelse af en ny lokalplan. Idet det er Teknik- og Miljøudvalgets beslutning, at forvaltningen skal nedbringe dispensationer ved den beskrevne metode, bør der derfor ikke ske en forøgelse via denne udvidede dispensationsmulighed. Samtidig følger der med beslutningen om et borgermøde en fastsættelse af 8 ugers høringsfrist. Teknik- og Miljøforvaltningen har tilkendegivet, at lokaludvalget har indflydelse på beslutningen om borgermøde, før der foreligger et forslag til lokalplan. Arbejdsgruppen Fysisk Plan vil derfor være opmærksom på, at borgermøder ved lokalplaner betyder en høringsfrist på 8 uger og arbejde herfor, når det vurderes relevant.

Løsning

At lokaludvalget tager orienteringen til efterretning.

Økonomi

 

Videre proces

 

Beslutning

  Orienteringen blev taget til efterretning.
Til top