Mødedato: 28.11.2006, kl. 15:15

Opstart af kommuneplanrevision - med igangsættelse af kommuneplanstrategi

Se alle bilag

Opstart af kommuneplanrevision - med igangsættelse af kommuneplanstrategi

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 28. november 2006

 

 

 

J.nr.             ØU 443/2006

 

 

5.                   Opstart af kommuneplanrevision - med igangsættelse af kommuneplanstrategi

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender

 

·        at Økonomiforvaltningen igangsætter revisionen af kommuneplanen og nedsætter en følgegruppe med repræsentanter for forskellige interessenter til opgaven, herunder både repræsentanter fra de syv forvaltninger, såvel som nøglepersoner/interessenter der kan bidrage med særlige indspark til processen og indholdet.

·        processen for revisionen af kommuneplanen, hvor der lægges vægt på mere og tidlig dialog om byens udvikling allerede før der udarbejdes et forslag til kommuneplanstrategi.

·        at Økonomiforvaltningen arbejder for at afholde en international visionsworkshop i København - et topmøde mellem internationale arkitekter/planlæggere - for at skabe en ny vision for fremtidens København og finder ekstern medfinansiering til arrangementet.

 

 

RESUME

Revisionen af kommuneplanen, og særligt arbejdet med kommuneplanstrategien, bør angribes på en ny måde i forbindelse med den kommende revision af kommuneplanen. I lyset af de store forandringer der sker i København i disse år, bør der udarbejdes en vision for byens udvikling, for at skabe et bredt ejerskab til et fælles pejlemærke, der hæver sig over "enkeltprojekt" debatten. Det betyder at:

·        Der indholdsmæssigt skal lægges mere vægt på at afklare udfordringer, pege på strategier, konkrete mål mht. boliger, arbejdspladser, trafik, bymiljø, m.v. og skabes en ny fælles vision,

·        Der i selve processen skal sikres en bred debat tidligt, dvs. før der udarbejdes en kommuneplanstrategi, for at få nye ideer ind i processen og sikre ejerskab til visioner og mål,

·        Der skal sikres en organisation og arbejdsform der matcher den nye regionale organisering og at der sikres et bredere ejerskab til Københavns kommunes visioner og ideer.

 

Processen opdeles i to hovedfaser. I første fase skal der udarbejdes en kommuneplanstrategi, som skal vedtages i 2007.

 

Indholdet i kommuneplanstrategien skal være en ny vision for fremtidens København, samt en identificering og prioritering af de strategiske indsatsområder der skal indgå i revisionen af kommuneplanen og en formulering af konkrete mål. Der kan allerede nu tegnes et billede af nogle udfordringer for København, som processen skal bidrage til at kvalificere:

·        Byen for alle: hvordan sikres det, at København fortsat udvikler sig som en mangfoldig og integreret storby, med flere billige boliger til mennesker der arbejder i byen, så der også sikres tilstrækkelig arbejdskraft i byen, et tilgængeligt boligmarked og et levende rent og sundt bymiljø? Det skal afklares hvorfor der sker en fraflytning fra København, og hvilke kvaliteter der skal fremmes i byen. Hvordan forbedres bymiljøet m.h.p. mere energirigtige løsninger i byggerier og byområder?

·        Et mere dynamisk København: hvordan sikres det, at København i et regionalt perspektiv bevarer og udvikler sin position som en dynamisk storby, der både tiltrækker investeringer og skaber grobund for nye kreative erhverv, innovationsmiljøer og events? Hvordan sikres det, at fortætningen af byen understøtter dynamik, byliv, metroudbygningen og kvaliteten af byen? Hvordan sikres det at planlægningen bidrager til, at København fortsat er Europas miljø- og cykelhovedstad og at biltrafikken begrænses?

·        Byen ned til vandet: hvordan sikres det, at København udnytter sin placering ved vandet bedre? Hvordan sikres flere rekreative oaser – blå, grønne og grå – langs havn og kyst.

Det er tanken, at disse og flere udfordringer skal analyseres, målfastsættes og debatteres i løbet af vinteren og foråret 2006/2007. Af hensyn til dialogen med københavnere, erhvervsliv, kulturliv og andre, er det væsentligt, at der ikke indledningsvis fastsættes for snævre mål, men at processen netop giver mulighed for at kvalificere arbejdet og formulere nye mål. Analysen sker i en planredegørelse, som Økonomiforvaltningen udarbejder i samarbejde med fagforvaltningerne.

 

Debatten skal derfor igangsættes parallelt med analysearbejdet. Processen omkring kommuneplanstrategien skal være mere åben og inddragende end ved tidligere processer. Der igangsættes en tidlig dialog med relevante interessenter, borgere og professionelle, som inddrages i arbejdet på en række af workshops, åbent hus arrangementer om byens udvikling og ved brug af forskellige andre debatplatformer. Som afslutning på denne debatperiode inviteres nogle internationale arkitekter/planlæggere til en idéworkshop, hvor de skal præsentere visioner for fremtidens København for politikere og københavnere. Det skal være visioner, der er målrettet de ideer og udfordringer debatperioden har afspejlet. Målet med dette visionsarbejde er, at skabe grundlag for et forslag til en vision, der samler København. Det vil samtidig være et initiativ, der i sig selv sætter København på verdenskortet.

 

Kort efter denne visionsworkshop fremlægges et forslag til kommuneplanstrategi 2007 til vedtagelse i Borgerrepræsentationen. Strategien skal derefter i høring.

 

Organiseringen af kommuneplanstrategiarbejdet sker som et projekt, med en følgegruppe bestående af repræsentanter fra de syv forvaltninger, samt et antal nøglepersoner fra interessenter i kommuneplanstrategien. Der skal være tale om interessenter der kan være med til at kvalificere strategiarbejdet. Økonomiforvaltningen varetager projektledelsen af projektet.

 

Anden fase: Efter kommuneplanstrategien er vedtaget, igangsættes revisionen af kommuneplanen på baggrund af de udpegede indsatsområder. Revisionen skal ske under hensyntagen til det kommende Landsplandirektiv for Hovedstaden, som forventes vedtaget i Folketinget forår 2007, og vil også skulle omfatte en række nye pligtemner som følge af strukturreformen, dvs. emner der før blev behandlet i regionplanen. Der nedsættes en ny styregruppe til revisionen af selve kommuneplanen samtidig med, at der iværksættes et tværgående arbejde med repræsentanter fra alle forvaltninger.

 

SAGSBESKRIVELSE

Kommuneplanen skal revideres hvert 4. år. Revisionen igangsættes med en kommuneplanstrategi, som skal vedtages i 2007. Med kommuneplanstrategien vedtages, hvad der vil blive lagt særligt vægt på i revisionen af kommuneplanen. Det kan være emnemæssigt (f.eks. en social boligprofil) såvel som geografisk (f.eks. Nordhavnen). Kommuneplanstrategien er dermed et oplagt redskab til at tage nogle tværgående diskussioner om byens udvikling, men også til at få skabt en bredere og mere åben dialog om byudvikling – folkeligt såvel som professionelt.

 

Selve den nye kommuneplan, som skal vedtages i 2009, er underlagt nye krav pga. strukturreformen. Det betyder bl.a., at der skal ske en fuldstændig revision af kommuneplanen og at den vil omfatte flere nye "pligtemner". Dertil skal den ske indenfor rammerne af et kommende Landsplandirektiv for Hovedstaden, som Folketinget forventes at vedtage i 2007. Endvidere skal kommuneplanen forholde sig til den kommende Regionale Udviklingsplan, som Region Hovedstaden er ansvarlig for.

 

Derfor bør revisionen af kommuneplanen angribes på en ny måde, hvor der lægges mere vægt på at få en bred og åben debat tidligt i processen, dvs. i forbindelse med udarbejdelsen af kommuneplanstrategien, hvori regionale såvel som lokale perspektiver og scenarier inddrages.

 

I lyset af de store forandringer der sker i København i disse år, bør der derfor udarbejdes en vision for byens udvikling, for at skabe et bredt ejerskab til et fælles pejlemærke, der hæver sig over "enkeltprojekt" debatten. I den anden fase af kommuneplanrevisionen, hvor der skal udarbejdes et nyt forslag til kommuneplan, skal der ske en konkretisering af kommuneplanstrategien. Denne fase handler derfor især om en udmøntning af kommuneplanstrategien og Landsplandirektivet.

 

De overordnede mål med kommuneplanprocessen er:

·      ;   at skabe en ny vision for København – Cph. år 2025 - herunder pege på nye strategiske byprojekter og konkrete mål for byens udvikling mht. boliger, trafik, arbejdspladser, bymiljø m.v.

·        at sikre en nyudvikling af kommuneplanlægningen, så der skabes en platform for det nye København

·        at skabe en bred og konstruktiv dialog med københavnerne og erhvervs- og kulturlivet om byens udvikling


 

Første fase:

Anden fase:

 

 


 

Første fase omfatter udarbejdelse af kommuneplanstrategien. Her igangsættes fire hovedaktiviteter:

·        Planredegørelse, som skal vise udfordringer, tendenser mht. befolkningsprognoser, bearbejde livsformsanalysen til at beskrive bykvarterernes identitet og potentialer, boligbehov, nye rammebetingelser for erhverv, service, trafik, infrastruktur, energi og miljø.

·        Dialog og debataktiviteter. De skal give nye ideer, sætte fokus på københavnere og fagfolks synspunkter på byens udfordringer. BYFORUM, åbent hus arrangementer og andre debatformer vil blive anvendt, for at sikre, at flere forskellige målgrupper vil deltage i dialogen. Der planlægges også et fælles møde med Malmø Stad om byernes fælles udvikling (se bilag, Dialogplan).

·        En international idéworkshop, hvor nogle internationale arkitekter/strategiudviklere inviteres til et "topmøde" i København, hvor de skal fremlægges deres bud på visioner for fremtidens København. Det skal præsenteres for politikere og københavnere og kan samtidig danne grundlag for en udstilling og debatmøder (se bilag, Dialogplan).

·        Visions- og strategiudarbejdelse, som omfatter udarbejdelsen af selve kommuneplanstrategien. Det sker på baggrund af planredegørelsen og dialogaktiviteterne.

 

Produktet er dermed en kommuneplanstrategi 2007 med vision, indsatsområder til kommuneplan 2009 og nye strategiske projekter.

 

Kommuneplanrevisionen bør indholdsmæssigt sigte mod, at få skabt et fælles pejlemærke for byens udvikling, i form af en vision for København. Den bør også sætte fokus på de udfordringer byen står overfor. Der kan allerede peges på fire væsentlige emner:

·        Byen for alle: hvordan sikres det, at København fortsat udvikler sig som en mangfoldig og integreret storby, med flere billige boliger til mennesker der arbejder i byen, så der også sikres tilstrækkelig arbejdskraft i byen, et tilgængeligt boligmarked og et levende, rent og sundt bymiljø? Det skal afklares hvorfor der sker en fraflytning fra København, og hvilke kvaliteter der skal fremmes i byen. Hvordan forbedres bymiljøet m.h.p. mere energirigtige løsninger i byggerier og byområder?

·        Et mere dynamisk København: hvordan sikres det, at København i et regionalt perspektiv bevarer og udvikler sin position som en dynamisk storby, der både tiltrækker investeringer og skaber grobund for nye kreative erhverv, innovationsmiljøer og events? Hvordan sikres det, at fortætningen af byen understøtter dynamik, byliv, metroudbygningen og kvaliteten af byen? Hvordan sikres det at planlægningen bidrager til, at København fortsat er Europas miljø- og cykelhovedstad og at biltrafikken begrænses?

·        Byen ned til vandet: hvordan sikres det, at København udnytter sin placering ved vandet bedre? Hvordan sikres flere rekreative oaser – blå, grønne og grå – langs havn og kyst.

Dertil kommer en række andre emner som skal belyses i kommuneplanen jf, planloven, herunder natur, kulturmiljø m.v. (Se også bilag, Krav til kommuneplanprocessen). Processen med debat- og dialogarrangementer omkring kommuneplanstrategien skal bidrage til at kvalificere og nuancere disse udfordringer og komme med bud på hvordan de kan løses. En række igangværende projekter skal der fortsat arbejdes med i kommuneplanrevisionen, f.eks. Nordhavnen, Metropolzonen, Øresundskysten, højhusstrategien, m.v., da revisionen af kommuneplanen skal bidrage til at sikre den fortsatte udvikling af plangrundlaget for disse projekter.

 

Politisk debat kan ske både i forbindelse med den internationale visionsworkshop, på debatmøderne, men selvfølgelig også i forbindelse med vedtagelsen i Borgerrepræsentationen.

 

Anden fase omfatter udarbejdelsen af Kommuneplan 2009. Den igangsættes når kommuneplanstrategien er vedtaget. En stor del af kommuneplanens indhold er bestemt af planloven. Se bilag, hvori de nye krav til kommuneplanen beskrives. Dertil skal revisionen ske indenfor rammerne af et kommende Landsplandirektiv for Hovedstaden, som Folketinget forventes at vedtage i 2007. Endvidere skal kommuneplanen forholde sig til den kommende Regionale Udviklingsplan, som Region Hovedstaden er ansvarlig for.

 

Kommuneplanrevisionen organiseres som et projekt, med en med en følgegruppe bestående af repræsentanter fra de syv forvaltninger, samt et antal nøglepersoner fra interessenter i kommuneplanstrategien. Der skal være tale om nøglepersoner der kan være med til at kvalificere strategiarbejdet. Samtidig skal deres deltagelse være med til at sikre et bredt ejerskab til Københavns kommunes visioner. Der nedsættes en styregruppe med repræsentanter fra Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen, og projektledelsen forestås af Økonomiforvaltningen. Det er væsentligt at sikre bred deltagelse fra alle forvaltninger i arbejdet, hvorfor det foreslås, at der nedsættes en række tværgående projektgrupper, der skal bidrage med afsnit til både kommuneplanstrategi i første fase og til kommuneplanen i anden fase.

 

Økonomi

Budgettet for kommuneplanstrategien er 3. mio. kr. i 2007. Heraf går 0,5 mio.kr. til annoncering, debat og dialogaktiviteter, 2 mio.kr. til en international idé workshop og 0,5 mio.kr. til trykning og afslutning af kommuneplanstrategien. De 2 mio.kr til en international idéworkshop finansieres fra eksterne kilder. En endelig finansieringsmodel er ikke afklaret, men afklares som et separat delprojekt. Økonomiudvalget vil få forelagt et forslag så snart det forefindes.

 

Budgettet for kommuneplanen er 1 mio. kr. i 2008 og 2009. Heraf går 0,5 mio.kr. til analyser og digitalisering af kommuneplanen i 2008 og 0,5 mio.kr. til trykning og afslutning af kommuneplan 2009.

 

Økonomiforvaltningen afholder udgifter til projektet indenfor Økonomiforvaltningens budget til funktion 6.51.1. (Kommuneplankontoen).

 

Bilag

Dialogplan

Tidsplan

Lovgivningsmæssige krav til kommuneplanproces og indhold

 

Vurderinger

Der skal ske en miljøvurdering af selve Kommuneplan 2009.

 

 

Claus Juhl/

Henrik Plougmann Olsen

 

Til top