Mødedato: 24.09.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Opfølgning på medlemsforslag om Københavns Kommunes fortsatte engagement med Horten

Se alle bilag

Økonomiudvalget har ønsket at sætte samarbejdet med Horten på pause for så vidt angår nye opgaver, indtil Horten overbevisende og klart kan godtgøre over for Københavns Kommune, hvilket omfang de forhold, der blev beskrevet i dokumentarserien ”Den sorte svane”, har haft, og hvilke reaktioner de undersøgelser, som partnerselskabet har iværksat, giver anledning til.

Der foreligger nu en redegørelse fra Horten. Økonomiudvalget skal på den baggrund tage stilling til, om Københavns Kommune kan genoptage engagementet med Horten i overensstemmelse med kommunens rammeaftaler om køb af juridisk bistand (advokatydelser).

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at Københavns Kommunes fortsatte engagement med Horten drøftes, 
  2. at medlemsforslaget af 31. maj 2024 stillet af SF og Venstre, jf. bilag 3, hermed er håndteret.

Problemstilling

Økonomiudvalget behandlede på udvalgets møde den 11. juni 2024 et medlemsforslag fra SF og Venstre om Københavns Kommunes fortsatte engagement med Horten som dagsordenspunkt 14. Et samlet Økonomiudvalg afgav efter drøftelsen følgende protokolbemærkning:

”Økonomiudvalget ønsker at sætte samarbejdet med Horten på pause for så vidt angår nye opgaver, indtil Horten overbevisende og klart kan godtgøre over for Københavns Kommune, hvilket omfang de helt uacceptable forhold i partnerselskabet, der beskrives i dokumentarserien ”Den sorte svane”, har haft, og hvilke reaktioner de undersøgelser, partnerselskabet har iværksat, giver anledning til. På den baggrund forudsætter udvalget, at alle forvaltninger afholder sig fra at gøre brug af rammeaftalerne med Horten til løsningen af nye opgaver, indtil Økonomiudvalget er betrygget i, at Horten kan leve op til den tillid, Københavns Kommune nødvendigvis må have til sin leverandør af advokatydelser, og det ansvar, der er forbundet hermed.

Samtidig opfordres Økonomiforvaltningen til at indhente en grundig redegørelse fra COWI, så Københavns Kommune også i forhold til COWI bliver betrygget i, at kommunen kan have tillid til selskabet som leverandør.”

Løsning

Redegørelse fra Horten

Partner Rikke Søgaard Berth fra Horten har ved mail af 27. august 2024 orienteret Økonomiforvaltningen om, at konklusionen vedrørende de undersøgelser, som Horten har iværksat, nu foreligger.

Horten har bl.a. skrevet følgende:

”I forlængelse af TV2’s programserie ”Den sorte svane” har Horten som bekendt iværksat en ekstern undersøgelse af Nicolai Dyhrs ageren.

Københavns Kommune – og mange andre – har stillet de helt forståelige spørgsmål: Hvordan kunne det ske? Og: Hvordan undgår Horten, at det sker igen? Svarene på de to spørgsmål kan vi forsøge at give, nu hvor der foreligger en ekstern undersøgelse af, hvad der er sket i sagen.

Hvad er der sket i de sager, Nicolai Dyhr behandlede?

Den eksterne undersøgelse omfatter 12 sager, der – på den ene eller anden måde – har indgået i forbindelse med ”Den sorte svane”, og som ikke også undersøges af andre.

I fire af sagerne finder den eksterne undersøger grundlag for kritik af Nicolai Dyhr. Kritikken omhandler blandt andet, at Nicolai Dyhr i flere tilfælde kan have været inhabil, og at han derved potentielt ikke har opfyldt sine forpligtelser som kurator og rekonstruktør.

Horten noterer sig kritikken og tager denne til efterretning.

Hvordan kunne det ske?

Den eksterne undersøger har ikke fundet anledning til at kritisere øvrige medarbejdere eller arbejdskulturen i Horten.

Nicolai Dyhrs ageren har således ikke været udtryk for en kultur i Horten.

Måtte andet vise sig i de sager, der undersøges af andre aktører, vil vi selvsagt tage konkret handling på det.

Hvad gør Horten for at undgå, at det sker igen?

Det er vigtigt til stadighed at vogte om de værdier, som Horten lever efter, og vi har derfor valgt at sætte en række ekstra beskyttende værn op om vores værdier.

Væsentligst er, at sagen – i al overskuelig fremtid – bliver en del af arven i Horten. Vi vil være bedre end det, der blev vist i TV2, og vi skal være bedre end det. Det gælder, selvom der var tale om en enkeltpersons uretmæssige og uforudsigelige handlinger.

Derfor har vi i Horten vedtaget en række nye tiltag. Heriblandt er nye interne retningslinjer for behandling af konkursboer, øget kontrol af nye klienter og sager, styrkede retningslinjer for compliance samt skærpet adgangskontrol ift. gæster til møder hos Horten. Som vi tidligere har offentliggjort, har Horten rekrutteret advokat Troels Tuxen, som kommer med stor erfaring fra det insolvensretlige område. Han bliver ny teamleder i afdelingen for Insolvens og Rekonstruktion i Hortens hovedsæde i Hellerup og vil sammen med afdelingen arbejde for, at både sagsbehandling og kultur stemmer overens med Hortens værdisæt.

For en god ordens skyld bemærkes, at Hortens regler og procedurer hidtil har været i fuld overensstemmelse med de advokatetiske regler. Vi skærper således nu – i lyset af de dyrekøbte erfaringer i denne sag – således vores interne processer ud over, hvad der følger af de gældende regelsæt.”

Horten har samtidig offentliggjort en redegørelse på partnerselskabets hjemmeside, som er vedlagt som bilag 1. Den eksterne undersøgers konklusioner er vedlagt som bilag 2.

 

Københavns Kommunes fortsatte engagement med Horten

Økonomiudvalget skal tage stilling til, om udvalget anser redegørelsen for fyldestgørende, og om udvalget på den baggrund finder, at Københavns Kommunes engagement med Horten kan genoptages også for så vidt angår nye sager i overensstemmelse med rammeaftalerne om juridisk bistand.

Der henvises til Notat om mulighederne for at opsige rammeaftale om juridisk bistand med Horten Advokatpartnerselskab på baggrund af TV2’s dokumentar ”Den sorte svane”. (Bilag 4). Notatet blev udarbejdet forud for Økonomiudvalgets behandling af medlemsforslaget i juni måned.

Det konkluderes heri, at Københavns Kommune ikke er forpligtet til at benytte Horten som leverandør og derfor kan undlade at tildele leveringsaftaler på rammeaftalen. Københavns Kommune kan også vælge at udnytte opsigelsesadgangen. Det indebærer et opsigelsesvarsel på 3 måneder til udløbet af en måned.

Det var derimod vurderingen, at der ikke var hjemmel til at ophæve aftalen på det dengang foreliggende grundlag. Økonomiforvaltningen fastholder på baggrund af de nu foreliggende oplysninger vurderingen af, at der ikke er hjemmel til at ophæve aftalen med Horten.

Økonomi

Ingen

Videre proces

Økonomiforvaltningen meddeler Økonomiudvalgets beslutning til Horten og de øvrige forvaltninger.

 

Søren Hartmann Hede / Nicolai Kragh Petersen

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 24. september 2024

Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Et samlet Økonomiudvalg afgav følgende protokolbemærkninger:

”Økonomiudvalget tager Hortens redegørelse til efterretning. Økonomiudvalget ønsker imidlertid frem mod en eventuel forlængelse af rammeaftalerne i marts 2025 at blive holdt orienteret om udfaldet af undersøgelserne i de sager, der ikke er omfattet af den eksterne undersøgelse, Horten har gennemført, fordi skifteretten har udpeget ny kurator. Økonomiudvalget ønsker endvidere at blive holdt orienteret om eventuelle andre undersøgelser med relation til programserien ”Den sorte svane”, herunder dokumentation af Hortens pålidelighed, fx i relation til opfyldelse af betingelserne i udbudslovens § 138, stk. 3 om self-cleaning, ligesom Økonomiudvalget vil bede om en status for de nye tiltag, Horten har iværksat på baggrund af forløbet.”

 

”Det er vigtigt, at Københavns Kommune, når der er behov for at indkøbe advokatydelser, har aftaler med advokatfirmaer, der dækker de relevante fagområder, har en høj faglig kvalitet og generelt opfylder de krav, der stilles til egnethed. Økonomiudvalget ser gerne, at der kan tiltrækkes et bredt felt af tilbudsgivere, når Københavns Kommune gennemfører udbud vedrørende juridisk bistand. Økonomiforvaltningen bedes derfor forud for næste udbud af kommunens rammeaftaler vedrørende juridisk bistand forelægge en sag for Økonomiudvalget, hvor der redegøres for de påtænkte udbudsbetingelser og mulighederne for at tiltrække flere tilbudsgivere.”

Til top