Endelig vedtagelse af tillæg nr. 1 til lokalplan "Provstevej"
Efter den offentlige høring skal Borgerrepræsentationen endeligt vedtage tillæg 1 til lokalplan nr. 261 ”Provstevej”
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at tillæg nr.1 til lokalplan nr. 261 ”Provstevej” vedtages endeligt med ændringer af § 3, 6 og 9.
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:
Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen. Endvidere forudsættes det, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.
Problemstilling
Ejendomsselskabet Frederiksborgvej 73 ApS ved Per Høpfner ønsker at opføre en bolig- og butiksbebyggelse på Dong Energy´s tidligere oplagsplads på ejendommen matr. nr. 196 Utterslev, København. Alle bygninger på grunden er revet ned, og grunden ligger ubenyttet hen. Bebyggelse på grunden forudsætter en supplerende lokalplan. Dette er nu imødekommet med dette forslag til tillæg 1 til lokalplan ”Provstevej”. Forslaget er vedlagt som bilag 1. Forslaget blev vedtaget af Borgerrepræsentationen d. 25. august 2011 og har herefter været i offentlig høring fra d. 7. september til d. 11. november 2011.
I 2008 blev der fremlagt et lokalplanforslag for samme område. Borgerrepræsentationen ønskede forslaget ændret i tråd med beboerønskerne for området, og dette nye forslag er udarbejdet indenfor principperne af beboerønskerne.
Ønsket om boliger ligger i tråd med det boligbehov, der er en følge af, at indbyggertallet i København de senere år er vokset markant – en udvikling der forventes at fortsætte.
Løsning
Lokalplantillægget muliggør en bebyggelsesprocent på 90. Der kan opføres bebyggelse i 3 til 5 etager. Der muliggøres indretning af 1.200 m2 butik mod Frederiksborgvej. Der fastlægges endvidere en offentlig stiforbindelse mellem Dortheavej og Landfogedvej. Parkeringen skal være af størrelsesordenen 1 plads pr. 150 m2 etageareal for boligdelen og 1 plads pr. 100 m2 etageareal for butiksdelen, svarende til ca. 70 p-pladser. Vejareal på Dortheavej er ikke omfattet af lokalplantillægget og parkering langs vej indgår ikke i parkeringsdækningen. Den eksisterende længdeparkering langs Dortheavej opretholdes. Op til 6 parkeringspladser (udenfor parkeringszonen) forventes nedlagt i forbindelse med overkørsler til stiforbindelse og porte.
Området fastlægges til lavenergibyggeri. Endvidere indgår krav om grønne tage samt opsamling og genbrug af regnvand.
Arkitektfirmaet BIG har udviklet det skitseprojekt, som ligger til grund for lokalplantillægget. Projektet består af en randbebyggelse i 5 etager langs Dortheavej, der ved en bue former en lille forplads, der samtidig danner adgang til den gennemgående stiforbindelse. Bebyggelsen omkranser et større grønt gårdrum.
Som led i dialogstrategien blev der afholdt et orienteringsmøde d. 25. oktober 2011. På mødet blev især berørt emner som proces, etageantal, ejerforhold, tidsplan for byggeriet, vareindlevering, relation til nabogårde, butik og drift. Referat og evaluering af mødet fremgår af bilag 2 og 3. Som Bilag 4 vedlægges resultat af borgerdialogforløbet.
Modtagne henvendelser i den offentlige høringsperiode
I forbindelse med den offentlige høring er der modtaget 6 henvendelser, heraf 2 fra offentlige myndigheder. De modtagne henvendelser fremlægges som Bilag A. Som bilag 5 vedlægges en liste over henvendelserne. I vedlagte bilag 6 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger hertil.
Lokaludvalg
Bemærkningerne fra Bispebjerg Lokaludvalg fremgår af bilag 6, henvendelse nr. 2. Lokaludvalget er glad for processen, hvor tidligere indsigelser fra det tidligere fremlagte lokalplanforslag er blevet indarbejdet, således at det nuværende skitseprojekt i høj grad afspejler de lokale interesser og ønsker. Lokaludvalget har afholdt et arrangement på gaden, hvor ca. 60 borgere deltog, og ca. 22 gav en kommentar. Disse er vedhæftet lokaludvalgets høringssvar som bilag. Borgerne ønsker ikke et nyt supermarked, men i højere grad specialbutikker. Lokaludvalget er glad for, at der ikke bygges tæt på Birkedommervej. Lokaludvalget finder projektet karakterfuldt og originalt. I kvarteret er der delte meninger om arkitekturen, men stor opbakning til at grunden bliver bebygget. Lokaludvalget ønsker, at der stræbes mod 100 % parkering i konstruktion. Man hilser gang- og cykelstien velkommen, men bemærker, at driften af det offentligt tilgængelige udeareal ikke nødvendigvis er problemfrit. Lokaludvalget opfordrer til, at der på grunden indtænkes et LAR-demonstrationsprojekt (Lokal afledning af regnvand) evt. med kommunal ekspertise stillet til rådighed.
De væsentligste synspunkter i de øvrige modtagne henvendelser vedrører:
Ønske om at der på grunden bliver en grøn park bl.a. med en hundegård.
Ønske om at der etableres et fælles gårdanlæg med naboerne.
Ejerforeningen på Birkedommervej ønsker, at bevare sine private gårdmiljøer, og er positive omkring byggeriets udformning og processen, hvor beboerønsker i den tidligere lokalplanhøring er medtaget i det nye projekt. Ejerforeningen ønsker, at komme i dialog omkring realiseringen af stiforbindelsen.
Ønske om at bebyggelsen i højere grad skal indeholde små virksomheder og små specialbutikker.
Ønske om at der bygges i 3 etager i stedet for 5 etager.
Forvaltningens bemærkninger til de modtagne henvendelser
Områdets anvendelse er i kommuneplanen fastlagt som boligområde. Området er privatejet, og etablering af et grønt område forudsætter kommunal overtagelse, hvilket der ikke er planer om. Der er i lokalplanen bestemmelser om ubebyggede arealer, der sikrer, at gårdrummet fremstår grønt og med muligheder for ophold og aktiviteter. Lokalplanen er ikke til hinder for, at der kan etableres fælles gård med naboerne ved Birkedommervej, såfremt der er ønske om det, hvilket der dog ikke er pt.
I henhold til lokalplanen er det muligt at placere en dagligvarebutik på 1.200 m2 mod Frederiksborgvej. Det er også muligt at placere mindre butikker samt liberale erhverv og erhvervs- og fritidsundervisning samt håndværk. Bestemmelsen om butiksstørrelser understøtter kommuneplanens overordnede rammer for detailhandel, hvor der langs Frederiksborgvej er et bydelscenter med mulighed for at øge butiksetagearealet med i alt 2.500 m2. Det bemærkes, at bestemmelsen om butiksstørrelser udenfor bydelscentret tilrettes til maksimalt at kunne være 200 m2 i overensstemmelse med Kommuneplan 2011.
Parkering må ikke indrettes på terræn, men skal etableres i konstruktion. Forvaltningen finder, at parkeringsbestemmelsen på en hensigtsmæssig måde sikrer etableringen af den nødvendige parkering for den nye bebyggelse.
Bebyggelsens udformning er en randbebyggelse langs Dortheavej, der ikke skaber skygge for ejendommene ved Birkedommervej, hverken på udearealer eller bygninger. Forvaltningen finder, at projektet er fint indpasset i kvarteret, der rummer både blandede bebyggelser og etageboligbebyggelser i 5 etager.
Tilgængelighedsvurdering er vedlagt som bilag 7. Det fremgår heraf, at der intet er til hinder for, at der ved nybyggeriet kan sikres tilgængelighed for alle.
Ændringer af lokalplanen
De modtagne henvendelser afstedkommer ingen forslag til ændringer af lokalplanen.
I lokalplanens § 3, stk. 3 om butiksstørrelser foreslås teksten ændret, således at den er i overensstemmelse med Kommuneplan 2011´s retningslinier om, at butikker, der er placeret mindre end 500 m fra et centerområde, ikke må være mere end 200 m2.
Planloven er med ikrafttræden den 1. september 2011 ændret, således at det herefter ikke længere er muligt at stille krav om tilslutning til fællesantenneanlæg i forbindelse med ibrugtagning af bebyggelse. Lokalplanforslaget indeholder en sådan bestemmelse, hvorfor forvaltningen foreslår, at 1. led i § 6, stk. 9 udelades.
Endvidere foreslås § 9 stk. 1 ændret, således, at ordet ”energiklasse 1”, erstattes med ”lavenergibyggeri” i overensstemmelse med bekendtgørelse af ændring (nr. 909 af 18/08-2011) af bygningsreglement 2010, og kommentaren til bestemmelsen konsekvensrettes i overensstemmelse hermed.
Økonomi
Lokalplanen har ingen direkte økonomiske konsekvenser for kommunen.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget planerne, bekendtgør forvaltningen dem efter reglerne i planloven.
Hjalte Aaberg
/Simon Kjær Hansen
BILAG TIL GENNEMSYN
Bilag A – Henvendelser modtaget i den offentlige høringsperiode.
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler
- at tillæg nr.1 til lokalplan nr. 261 ”Provstevej” vedtages endeligt med ændringer af § 3, 6 og 9.
Indstillingen blev anbefalet.
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning den 17. januar 2012
Indstillingen blev anbefalet.