Mødedato: 14.09.2021, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Endelig vedtagelse af lokalplan De Gamles By, Nørrebro

Se alle bilag

Før Borgerrepræsentationen kan tage stilling til en indstilling, skal Økonomiudvalgets erklæring om enhver sag, der vedrører kommunens planlægningsopgaver, økonomiske forhold eller almindelige administrative forhold, indhentes, jf. Københavns Kommunes styrelsesvedtægt § 12, stk. 5.

I nærværende indstilling, skal Økonomiudvalget således alene tage stilling til den foreslåede erklæring i afsnittet "Indstilling".

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan De Gamles By. Lokalplanforslaget muliggør opførelse af en ny skole og et sundhedshus (Center for Diabetes)

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende lokalplan De Gamles By (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Borgerrepræsentationen med følgende erklæring:

Økonomiudvalget har ingen bemærkninger til det planmæssige aspekt af sagen, eller at nærværende sag søges gennemført i den foreliggende form, idet det forudsættes, at eventuelle merudgifter som følge af sagen afholdes inden for Teknik- og Miljøudvalgets budgetramme.

Problemstilling

Med Budget 2019 (BR 4. oktober 2018) (A, B, C, F, I, O og V) vedtog Borgerrepræsentationen at afsætte midler til en skole og diabetescenter med placering i De Gamles By. Det blev samtidig vedtaget, at der skulle udarbejdes en helhedsplan, der skulle sikre den rette balance mellem kommunale funktioner og grønne arealer i De Gamles By. Borgerrepræsentationen vedtog den 14. maj 2020 helhedsplanen for De Gamles By. Lokalplanforslaget blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 4. marts 2021 og har været i høring fra den 10. marts 2021 til den 5. maj 2021. Forvaltningen har modtaget 845 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag fra forvaltningen jf. afsnittet Løsning samt bilag 7.

Løsning

Med lokalplanen fastlægges De Gamles By til offentligt formål. Lokalplanen fastlægger en minimumsstørrelse for det grønne areal (græs og plantebede). Nordpolen og Sydpolen fastlægges til parkformål og bevarer deres nuværende forskelligheder. Nordpolen med de store bevaringsværdige træer og græsplæne. Sydpolen ligeledes med store bevaringsværdige træer og ByOasen, de små haver og genbrugsstation. En stor del af den eksisterende bebyggelse udpeges som bevaringsværdig i lokalplanen, men den eksisterende bebyggelse Sjællandsgade 38 og 40, der ifølge retningslinjerne i Kommuneplan 2019 er udpeget som bevaringsværdig (SAVE-værdi 3), fastlægges ikke som bevaringsværdig, idet den forudsættes nedtaget for at gøre plads til skolen. Lokalplanen muliggør skole med idrætshal, der forventes ibrugtaget i 2027 samt et sundhedshus til Center for Diabetes, der forventes ibrugtaget i 2024.

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget

Høringen har givet anledning til ændringsforslag fra forvaltningen. De væsentligste ændringer fremgår herunder. De præcise forslag til ændringer fremgår af bilag 7.

  1. Byggemuligheden til et sundhedshus i byggefelt B reduceres fra 2.800 m2 til 2.700 m2.
  2. Ribberne, der indgår som en del af facadeudtrykket i sundhedshuset, kan udføres med en mindre afstand mod haven.
  3. Bestemmelsen om mindst 40 % glas på facaderne tilføjes, at gavlene kan udføres med et mindre vinduesareal i sundhedshuset for at kunne opfylde energikravet.
  4. Muren omkring det nordlige grønne område i forbindelse med byggefelt B må være 0,9 m bred, da muren har indbyggede bænke.
  5. Det præciseres, at cykelskure tilknyttet skolen skal udføres som åbent, overdækket cykelparkering med græs eller sedum på tag.
  6. Antallet af øvrige mindre bygninger reduceres fra ti til fem og beskrivelsen i redegørelsesdelen udvides med en mere detaljeret beskrivelse af Nordpolen og Sydpolen.

Høring

De 845 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag 6. I bilag 7 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Der blev afholdt et digitalt borgermøde den 7. april 2021, hvor 70 borgere deltog. Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.

Nørrebro Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 6, henvendelse nr. 561):

  1. Det er lokaludvalgets overordnede holdning, at De Gamles By ikke skal bebygges yderligere og bemærker, at lokalplanen ikke lever op til opdraget i helhedsplanen om at sikre den grønne balance.
  2. Lokaludvalget bakker op om Skolen i De Gamles By, men hvis udviklingen med faldende børnetal forsætter, bør skolen sættes på hold.
  3. Sundhedshuset (Center for Diabetes) bør placeres et andet sted i byen. OPUS-bygningen bør inddrages, så højden på byggeriet ud mod Møllegade reduceres, og æblelunden kan blive bevaret. Der bør ikke etableres p-pladser i forbindelse med centret.
  4. Lokaludvalget finder, at de mange små bygninger vil dominere for meget.
  5. Sjællandsgade bør ikke udvides, men i stedet omdannes til en ”sivegade” foran skolen og den øvrige del af vejen til en lege-opholdsgade.
  6. Det bør tilføjes, at der også er store bevaringsværdige træer på Sydpolen, og at de små kolonihaver på Sydpolen bør bruges mere aktivt.
  7. Der skal arbejdes for at få etableret nedgravede affaldsløsninger i De Gamles By.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Det fremgår af Budget 2019, at helhedsplanen skal sikre den ”rette grønne balance”. Helhedsplanen indeholder ikke et præcist defineret grønt areal, men en række anbefalinger, herunder størrelsen på det bebyggede areal (fodaftryk) for herved at give mulighed for så meget grønt areal som muligt samt begrænse belagte arealer. I dag er der 36.600 m2 grønne arealer i form af græs og bede. Lokalplanen sikrer 34.000 m2 græs og bede. Hertil kommer ca. 800 m2 beplantet areal på taget af idrætshal samt 230 nye træer. Det mindre grønne areal skyldes primært, at store dele af skolens udearealer bliver belagte. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har med Overførelsessagen 2020-21 (BR 24. marts 2021) (B, C, F, O, V og løsgænger Kåre Traberg Smidt) fået afsat midler til at tilvejebringe nyt grønt areal. Det forventes, at der bliver tilført omkring 500 m2 grønt areal.
  2. Børne- og Ungdomsforvaltningen har oplyst, at der fortsat er brug for en ny skole på Nørrebro.
  3. Placering af sundhedshuse er præciseret i Budget 2019. Der skal desuden behandles hjertepatienter. Lokalplanen forhindrer ikke, at OPUS- bygningen inddrages. Højden og volumenet, som lokalplanen fastlægger, er maksimum. Der kan således godt bygges mindre. Det bemærkes at facadehøjden mod Møllegade maksimalt kan opføres i 9 m. Lokalplanen fastlægger 12 parkeringspladser efter en konkret vurdering jf. Kommuneplan 2019. De kan ikke etableres på offentlige vejarealer.
  4. Forvaltningen er enig med lokaludvalget og foreslår derfor, at antallet af yderlige skure nedsættes fra ti til fem efter aftale med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
  5. Forvaltningen foreslår, at udvidelse af Sjællandsgade med 0,5 m bortfalder. Sjællandsgade er ikke en del af lokalplanområdet. Der er således intet til hinder for at omdanne gaden efterfølgende.
  6. Forvaltningen er enig med lokaludvalget og foreslår, at afsnittet i redegørelsen udvides med en karakteristik af de to områder.
  7. Der er ikke med lokalplanforslaget taget stilling til en samlet affaldsløsning i De Gamles By. Lokalplanen forhindrer ikke, at der etableres en anden affaldsløsning.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. Den grønne balance: 662 henvendelser finder, at de grønne arealer skal bevares. Derudover er der bemærkninger vedrørende bevaringsværdige træer og nyplantede træer.
  2. Center for Diabetes (sundhedshus): 370 henvendelser finder, at centeret skal placeres et andet sted. Antallet af brugere er ikke korrekt, idet der også behandles hjertepatienter. Arkitekturen passer ikke ind, og bygningen giver skygge.
  3. Skolen: 100 henvendelser mener, at der ikke er behov for skolen. Andre er bekymrede for de mange nye brugere af skolen og skolegården.
  4. Trafik og parkering: 51 henvendelser finder, at området med de små veje ikke kan klare mere trafik. Der skal ikke skal etableres yderlige parkering til centeret.
  5. Bevaring: 19 henvendelser mener, at de bygninger, der nedrives for at give plads til skolen, bør bevares.
  6. Miljøvurdering: Fem henvendelser finder, at der burde udarbejdes en miljøvurdering.
  7. Bygherre ønsker mindre justeringer af lokalplanen, jf. afsnit om ændringer af lokalplanen.

Forvaltningens bemærkninger

  1. Der henvises til forvaltningens bemærkning nr. 1 til lokaludvalget.
  2. Med Budget 2019 blev det besluttet at centeret skal placeres i De Gamles By på et areal ved Møllegade. Lokalplanen forholder sig ikke til antallet af brugere eller grupper, men alene til anvendelsen som sundhedshus og størrelsen på huset. Bygningen opføres delvist som en træbygning, der beklædes med en metalplade i sortbrun farve. De eksisterende teglsten fra materialegård indgår i belægningen på pladsen, stier og sokkel, som et svar på lokalområdets egenart. I øvrigt henvises til forvaltningens bemærkning nr. 3 til lokaludvalget.
  3. Der henvises til forvaltningens bemærkning nr. 2 til lokaludvalget.
  4. Trafikken til skolen og sundhedshuset fordeles på to adgangsveje til De Gamles By (Sjællandsgade og Møllegade/Hans Kirks Vej). Da skolen bliver en udskoling, forventes en mindre trafik til og fra skolen. I forhold til sundhedshuset forventes en trafik på 180 bilture i døgnet. Hovedindgangen til sundhedshuset er placeret mod haven med adgang fra Hans Kirks vej. Herved vil trafikken på Møllegade blive begrænset. Størstedelen vil køre ad Møllegade til Nørre Allé, når de forlader centeret og dermed belaste Møllegade mindre. Der henvises i øvrigt til forvaltningens svar til lokaludvalget.
  5. Det er blevet undersøgt, om de eksisterende bygninger kan genanvendes til skole, men det er ikke er muligt, da etagehøjden ikke svarer til kravet i klasseværelser. I udformningen af skolen er der lagt vægt på, at den indpasses i områdets egenart med gavlmotivet mod Sjællandsgade. Skolen opføres som en samlet bygning, der forskydes i længde og højde for derved at fremstå som den eksisterende bygning med gavlmotiv mod Sjællandsgade (bilag 2).
  6. Forvaltningen har udarbejdet en screening, der har resulteret i, at der ikke skal udarbejdes en miljøvurdering, bl.a. fordi den nye bebyggelse arkitektonisk passer ind i De Gamles By, udpegning af bevaringsværdige bygninger og bevarende landskabsbestemmelser.
  7. Flere mindre bestemmelser er justeret, jf. afsnittet Ændring af lokalplanen.

Økonomi

Nedlæggelse og omdannelse af ca. syv parkeringspladser på offentlig vej i Sjællandsgade til etablering af afsætningspladser og holdeplads til renovation/varelevering samt to parkeringspladser på Edith Rodes Vej til én handicapparkeringsplads vil medføre et årligt provenutab på ca. 63.000 kr. Provenutabet indgår i beregningen af årets samlede provenuændring, og en eventuel manko søges kompenseret i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger. Provenutabet har ingen finansiel betydning for Københavns Kommune, men påvirker servicemåltallet 1:1.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

                   Søren Wille

                                                /Karsten Biering Nielsen

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan De Gamles By (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 30. august 2021

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt:

”at der udarbejdes en ny trafikplan med udgangspunkt i den kapacitet på ca. 380 samtidige brugere, som Brandvæsenet har godkendt byggeriet til, og at der herefter foretages en ny Borgerhøring med oplysningerne fra den opdaterede trafikplan, og hvor borgerne orienteres om, at Diabetescenteret udover at være Diabetescenter også skal rumme et Hjertecenter.”

 

Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 3 stemmer mod 4. 4 undlod at stemme.

 

For stemte: C, O og Å.

Imod stemte: A og F.

Undlod at stemme: B, V og Ø.

 

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 6 stemmer mod 3. 2 undlod at stemme.

For stemte: A, B, F og V.

Imod stemte: Ø og Å.

Undlod at stemme: C og O.

 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti finder det kritisabelt, at det ikke at indstillingen og det materiale, der har været sendt i borgerhøring er oplyst om, at bygningen forventes godkendt til ca. 380 personer, hvilket er betydeligt udover de 80 samtidige bruger, der fremgår af denne indstilling. Borgerne bør - for at kunne tage stilling på et reelt grundlag - kende oplysningerne om, at bygningen brandmæssigt godkendes til forventet 380 personer, og dermed vil få 4-5 gange så stor kapacitet, end som det fremgår af materialet til borgerhøringen. Vi skal ikke holde oplysninger skjult for borgerne, og derfor bør borgerhøringen gå om.”

 

 

Socialistisk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Socialistisk Folkeparti ønsker, at der i fremtiden skabes sammenhæng mellem antal af arbejdspladser og antallet beboere i De Gamles By og antallet af parkeringspladser.”

 

 

“Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

Alternativet er særdeles kritisk overfor lokalplanen og den proces, som er gået forud. Diabetescentret er besluttet i forbindelse med et budgetforlig og er siden vokset i størrelse, funktion og antal daglige besøgende. Presset fra trafik til og fra området vil stige markant, det samme gælder trængsel og utryghed for børn og bløde trafikanter. Lokalplanen risikerer at ødelægge kvarterets særlige karakter af at være et grønt og roligt hjørne af Nørrebro.”

 

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

“Enhedslisten konstaterer, at der er indkommet et meget højt antal høringssvar. Enhedslisten stemmer imod lokalplanen, fordi vi er imod fortætning i De Gamles By og ikke ønsker diabetescenteret placeret her. “ 

Beslutning

Dagsordenspunkt 22: Endelig vedtagelse af lokalplan De Gamles By, Nørrebro (2018-0235102)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. september 2021

Økonomiudvalget besluttede at oversende indstillingen med udvalgets erklæring til behandling i Borgerrepræsentationen med 7 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, V og O.

Imod stemte: Ø og Å.

Til top