Mødedato: 14.03.2023, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Resultater fra Københavns Kommunes borgerdialog om Lynetteholm 2022

Se alle bilag

I efteråret 2022 afholdt Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune borgerdialog om den fremtidige udvikling af Lynetteholm. Resultatet af de forskellige dialogaktiviteter er opsamlet i en rapport som Økonomiudvalget får forelagt til orientering.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,  

  1. at orientering om resultaterne af borgerdialog om Lynetteholm (bilag 1), tages til efterretning.

Problemstilling

Fra september til december 2022 blev der afholdt en række borgerdialogaktiviteter om udviklingen af Lynetteholm. Formålet var, at få københavnernes input til hvad Københavns Kommune skal lægge vægt på i den videre udvikling af visioner og rammer for Lynetteholm. Dialogaktiviteterne blev afviklet sideløbende med, at Transportministeriet gennemførte en offentlig høringsproces for den strategiske miljøvurdering af byudvikling og infrastruktur til Lynetteholm.

Borgerdialogen om Lynetteholm var iværksat af Økonomiforvaltningen, mens virksomheden ”BARK Rådgivning” har stået for den konkrete planlægning og afvikling af hovedparten af dialogaktiviteterne.

Løsning

Dialogaktiviteter i efteråret 2022

Mere end 5000 københavnere har gennem de forskellige dialogaktiviteter givet input til udviklingen af Lynetteholm. I bilag 1 er resultaterne fra de forskellige dialogaktiviteter opsamlet.

Der blev anvendt flere forskellige dialogformater for i videst muligt omfang at nå forskellige målgrupper af københavnere, både ift. alder, køn, bopæl og forhåndskendskab til Lynetteholm. Dialogaktiviteterne er således designet med henblik på at foregå der, hvor københavnerne befinder sig til dagligt –lokalt i bydelene, i folkekøkkener, på en ungdomsuddannelse mv.

Dialogen har været centreret om følgende to hovedspørgsmål;

  1. Hvad er vigtigt for dig, når Lynetteholm skal udvikles, som en ny, bæredygtig bydel?
  2. Hvad kan vi lære af de seneste 20 års byudvikling i København, når vi skal udvikle Lynetteholm?

Indledningsvist blev der udarbejdet en brochure, hvor fakta om Lynetteholm, den overordnede procesplan samt aktiviteter i borgerdialogen blev formidlet. Brochuren blev herefter brugt til formidling og uddeling ved dialogaktiviteterne.

Der har i efteråret 2022 været afholdt følgende dialogaktiviteter om Lynetteholm. De samlede resultater fremgår af bilag 1:

  • Middag med mening – afholdt i tre folkekøkkener rundt om i byen med deltagelse af 96 københavnere.

     

  • Pop-up interview med københavnere i alle 12 bydele, hvor 393 københavnere deltog og gav deres mening til kende ved spontane interview på gaden.

     

  • Borgermøde i form af et åbent værksted med infoboder og visionsværksted. Der deltog ca. 60 københavnere.

     

  • Dialogarrangement på Sukkertoppen Gymnasium med ca. 70 elever.

     

  • Online survey via Københavns Kommunes borgerpanel, hvor 4.646 københavner har svaret på spørgsmål om, hvad der er vigtigt for dem, når Lynetteholm skal udvikles som en ny, bæredygtig bydel i København. Samtlige resultater af surveyen er præsenteret i bilag 2.

Resultaterne af den gennemførte dialogproces

Overordnet viser resultaterne, at københavnerne har mange holdninger og input som kan bidrage til den fremtidige udvikling af Lynetteholm.

På tværs af de forskellige dialogformater er der nogle gennemgående fællestræk:

  • Temaerne betalbare boliger, grønne områder og grøn energi prioriteres højest, når borgerne skal udvælge, hvad de ser som det vigtigste at have for øje i udviklingen af Lynetteholm.
  • Der er ikke væsentlige forskelle på, hvad borgerne svarer ift. alder, køn eller bopæl.
  • Når borgerne skal svare på, hvad der kan læres af de seneste 20 års byudvikling i København, handler svarene især om grønne områder, arkitektur, infrastruktur, boliger og byliv.
  • Når københavnerne skal pege på steder i København, der kan tages ved lære af, når Lynetteholm skal udvikles, peger de især på steder med nærhed til vandet, på grønne og rekreative områder samt steder med en særlig karakter.
  • Nordhavn og Sluseholmen nævnes som eksempler på nyere områder, hvor bylivet blomstrer.
  • Omkring en femtedel af de borgere, der har deltaget i dialogen på tværs af de forskellige formater, giver udtryk for direkte modstand mod projektet ”Lynetteholm”.
  • De bekymringer, borgerne giver udtryk for, relaterer sig særligt til havmiljø, forurening i anlægsperioden, klimaaftryk og bæredygtighed samt økonomien i projektet.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Borgerrepræsentationen orienteres om resultaterne af borgerdialogen i fremlæggermappen på næstkommende borgerrepræsentationsmøde.

Resultatet af borgerdialogen om Lynetteholm vil indgå i den fremtidige udvikling af visioner og rammer for Lynetteholm. Konkret vil resultaterne blive inddraget i arbejdet med Kommuneplanstrategi23 samt Kommuneplan24.

Rapporten, der opsamler resultaterne af borgerdialogen (bilag 1), vil blive lagt på Københavns Kommunes Lynetteholm-hjemmeside (www.lynetteholm.kk.dk). Her vil samtlige resultater fra den gennemførte survey (bilag 2) også være tilgængelige ligesom øvrige materialer fra borgerdialogen vil fremgå. 

 

Søren Hartmann Hede       /Nanna Westerby Jensen 

Beslutning

Dagsordenspunkt 9: Resultater fra Københavns Kommunes borgerdialog om Lynetteholm 2022 (2021-0245237)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 14. marts 2023

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Til top