Mødedato: 11.06.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Afrapportering af Personalepolitisk Redegørelse 2024

Se alle bilag
Økonomiforvaltningen har udarbejdet Personalepolitisk Redegørelse 2024. Redegørelsen giver en opdateret status på fastholdelses- og rekrutteringssituationen i Københavns Kommune, og supplerer med analyser og opgørelser af udvalgte interesseområder. Personalepolitisk Redegørelse 2024 foreligger til Økonomiudvalgets efterretning.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at Personalepolitisk Redegørelse 2024 tages til efterretning

Problemstilling

Københavns Kommune (KK) oplever ligesom mange andre kommuner udfordringer med at fastholde og rekruttere personale til de store velfærdsområder. For at give et opdateret billede af fastholdelses- og rekrutteringsudfordringer hos KK har Økonomiforvaltningen (ØKF) årligt udarbejdet Personalepolitisk Redegørelse siden 2022.

Rammerne for Personalepolitisk Redegørelse 2024 er fastlagt i samarbejde mellem ØKF og de øvrige forvaltninger.

ØKF er nu klar til at afrapportere Personalepolitisk Redegørelse 2024 til Økonomiudvalget.

Løsning

Konklusionerne af Personalepolitisk Redegørelse 2024 peger generelt i samme retning som i foregående år og viser således, at KK fortsat står over for udfordringer med fastholdelse og rekruttering af personale til de store velfærdsområder, herunder at KK frem mod 2035 kan forvente en betydelig mangel på pædagoger og SOSU-personale. Redegørelsen peger derudover på, at løninitiativer ikke kan stå alene som redskab til fastholdelse, idet fem evaluerede fastholdelsestillæg har medført ingen eller blot en let øget fastholdelsesrate blandt omfattede medarbejdergrupper.

Personalepolitisk Redegørelse 2024 består af en hovedrapport (bilag 1), som i dette års udgave fungerer som læsevejledning, der opsummerer hovedkonklusioner fra fire delrapporter:

Delrapport 1 – Nøgletal for ansatte i Københavns Kommune. Nøgletalsrapporten indeholder, som tidligere år, relevante nøgletal for et bredt udsnit af faggrupper på tværs af KK. Rapporten tegner et tværgående billede af, hvordan KKs ansatte kendetegnes i forhold til alder, arbejdstid og sygefravær, og hvordan rekrutteringssituationen ser ud. Heraf fremgår det eks., at 23 pct. af kommunens jobopslag i 2023 ikke førte til en ansættelse, og at antallet af ansatte elever i kommunen er steget med 33 pct. fra 2022 til 2023. Som noget nyt suppleres der udvalgte steder i rapporten med tal om køn (bilag 2).

Delrapport 2 – Udmøntning af midler til fastholdelse og rekruttering. Opgørelsen giver et opdateret overblik over udmøntningen af puljemidler afsat til fastholdelse og rekruttering på udvalgte velfærdsområder i Budget 2022, Budget 2023 og Budget 2024, og er udarbejdet på baggrund af input fra forvaltningerne. Puljemidlerne afsat i Budget 2022 udmøntes overvejende som løntillæg til udvalgte medarbejdergrupper, mens midlerne fra Budget 2023 og Budget 2024 primært anvendes til konkrete fastholdelses- og rekrutteringsindsatser (bilag 3).

Delrapport 3 – Evaluering af lønpuljer. Evalueringen undersøger, om udvalgte løninitiativer, som blev finansieret gennem puljemidlerne fra Budget 2022, har haft den formodede positive virkning i form af øget fastholdelse af de omfattede medarbejdergrupper. Konkret evalueres fem udvalgte fastholdelsestillæg. Evalueringen er udført som en før- og efter-måling, og viser for to af de fem evaluerede fastholdelsestillæg en let øget fastholdelse af de omfattede medarbejdergrupper efter løninitiativernes indførelse, mens der for de øvrige tre fastholdelsestillæg ikke ses nogen ændring i fastholdelsen (bilag 4).

Delrapport 4 – Rekrutteringsfremskrivning på velfærdsområderne. I delrapporten fremskrives mangel på arbejdskraft på velfærdsområderne. Fremskrivningen estimerer, hvor mange medarbejdere KK kan forvente at mangle i 2035 inden for de store faggrupper på velfærdsområderne. Overordnet peger fremskrivningen på, at KK kan forvente at stå overfor en betydelig mangel på arbejdskraft. Resultaterne viser, at arbejdskraftmanglen i absolutte termer (dvs. i antal hoveder) vil være størst blandt SOSU-hjælpere, pædagoger/socialpædagoger og SOSU-assistenter. Arbejdskraftmanglen relativt til efterspørgslen vil være størst blandt SOSU-hjælpere og SOSU-assistenter (bilag 5).

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Søren Hartmann Hede / Nicolai Kragh Petersen

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 11. juni 2024

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Til top