Mødedato: 10.09.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Kvartalsrapport til Økonomiudvalget vedr. Københavns Kommunes større selskaber - 1. kvartal 2024

Se alle bilag

Kvartalsrapportering vedr. udviklingen i Københavns Kommunes større selskaber forelægges Økonomiudvalget til orientering. I kvartalsrapportering for 1. kvartal 2024 er angivet aktuelle oplysninger om selskaberne, mens nøgletal er indeholdt i bilag 1.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at nærværende kvartalsrapport vedr. udviklingen i Københavns Kommunes større selskaber for 1. kvartal 2024, jf. bilag 1 til 3, tages til efterretning.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte på mødet den 30. april 2015 indstilling om styrkelse af Københavns Kommunes aktive ejerskab over for de større selskaber, herunder at der løbende sikres politisk ejerskab over udviklingen i kommunens selskaber forankret i Økonomiudvalget og/eller det relevante fagudvalg ved kvartalsvis rapportering til Økonomiudvalget vedrørende samtlige af kommunens større selskaber. 

Løsning

Kvartalsrapporteringen for 1. kvartal 2024 (perioden januar – marts 2024) vedrørende de større selskaber forelægges hermed Økonomiudvalget til efterretning (HOFOR dog 1. tertial, perioden januar – april 2024).

Da kvartalstallene først skal godkendes i selskabernes bestyrelser, er rapporteringen forskudt med op til et halvt år, og derfor orienteres der efter anmodning fra Økonomiudvalget tillige om eventuelle aktuelle emner. 

Økonomiforvaltningen har fokus på de mål, der rapporteres på i kvartalsrapporteringen.

Opmærksomheden er således rettet mod forsyningssikkerhed, priser, omkostningseffektivitet, risiko og gæld, byudvikling samt målopfyldelse af større projekter, herunder politisk besluttede projekter som f.eks. Københavns Kommunes klimaplan.

I bilag 1 til indstillingen ses udviklingen i selskabernes nøgletal. Desuden vedlægges som bilag 2 høringssvar til forslag til Lov om ændring af lov om varmeforsyning og lov om planlægning og som bilag 3 en status på HOFORs store anlægsprojekter.

Økonomiudvalget orienteres om følgende aktuelle forhold mv. vedr. selskaberne:

Generelt

CO2-fangst på energianlæggene

På kommunens store energi- og affaldsanlæg hos ARC, VF og HOFOR arbejdes der fortsat med at muliggøre realiseringen af CO2-fangstanlæg. Energistyrelsen forventer at offentliggøre udbudsmaterialet til den næste CCS-pulje på 28,3 milliarder kroner i oktober 2024. De endelige kontrakter forventes tildelt i april 2026 efter en prækvalifikations- og forhandlingsrunde i 2025.

Høringssvar til forslag til Lov om ændring af lov om varmeforsyning og lov om planlægning

Økonomiforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen har afgivet høringssvar til forslag til Lov om ændring af lov om varmeforsyning og lov om planlægning, jf. bilag 2.

De største umiddelbare konsekvenser af lovforslaget er, at der indføres en form for prisloft på forbrugerpriserne på fjernvarme, som beregnes ud fra en individuel varmepumpeløsning. Hvis prisloftet ikke overholdes, ophæves eventuel tilslutningspligt til fjernvarmen. HOFOR forventer at kunne overholde prisloftet, men beregningsforudsætningerne for loftet er misvisende for fx København, hvor de fleste varmeforbrugere er lejlighedskunder, som ikke har mulighed for at installere egen varmepumpe i deres lejlighed.   

Desuden indeholder lovforslaget krav om selskabsgørelse af kommunale fjernvarmeselskaber (hvilket for Københavns Kommune omhandler CTR, Vestforbrænding og til dels HOFOR), samt regler for overvågning af samhandel mellem koncernforbundne selskaber.

HOFOR

HOFORs årsestimat for omsætning 1. tertial 2024 (T1) var 7,3 mia. kr. mod et budget på 8,1 mia. kr. Resultatet før skat for hele året estimeres til – 27 mio. kr. mod 237 mio. kr. i budgettet.

I bilag 3 har HOFOR redegjort for en række større igangværende anlægsprojekter. Det vedrører Vandværket ved Regnemark, Svanemøllen Skybrudstunnel, Kalvebod Brygge Skybrudstunnel og Valby Skybrudstunnel, Spangen Spildevandsbassin, Ny Ledning fra Levantkaj til Lynetten og Byggemodning Fælledby. Svanemøllen Skybrudstunnel er den tunnel, som skal aflaste København i nord og fx forbygge oversvømmelse ved Helsingørmotorvejen. Tunnellen afventer §25 tilladelse fra Miljøstyrelsen

Aktuelle oplysninger

HOFOR har fortsat stor fokus på realisering af CO2-fangst, jf. ovenstående. 

Udviklingsselskabet By & Havn I/S

By & Havns 1. kvartalsrapport 2024 viser et resultat på 122 mio. kr. Eksklusive værdireguleringer af investeringsejendomme og markedsværdireguleringer af gælden blev resultatet negativt på -48 mio. kr., hvilket er 43 mio. kr. over budget.

Forbedringen af resultatet i forhold til budget kan primært henføres til lavere renteudgifter, der har udgjort 87 mio. kr. mod budgetteret 125 mio. kr., hvilket skyldes gunstig udvikling i inflationsniveauet. Det forventes dog, at inflationen vil tiltage i løbet af året, så den positive afvigelse i forhold til budget vil udlignes.

Resultatet for 1. kvartal 2024 er tilfredsstillende, idet der både er en mindre forbedring vedrørende den primære drift og ovennævnte forbedrede resultat før værdireguleringer – både i forhold til periodens resultat i 2023 og budgettet for 2024.

Aktuelle oplysninger

De første købsaftaler i Fælledby er nu underskrevet, efter at der er afholdt første åbent hus-arrangement søndag den 9. juni 2024. 300 besøgende lagde vejen forbi og den store interesse resulterede i, at over halvdelen af de udbudte boliger blev reserveret indenfor de første dage. I første omgang er projektselskabet bag Fælledby gået i markedet med 35 ud af i alt 101 ejerboliger i den såkaldte Ejendom C4, som er placeret i bydelens nordøstlige nabolag med udsigt over og direkte adgang til den omkringliggende natur.

Metroselskabet I/S

Den 22. juni 2024 åbnede den nye Metrolinje M4 til Sydhavn og de 5 nye stationer, København Syd, Mozarts Plads, Sluseholmen, Enghave Brygge og Havneholmen. H.M. Kongen indviede officielt linjen og åbningsfesten samlede næsten 6.000 mennesker på bl.a. Mozart Plads.

Metroselskabet fik den endelige ibrugtagningstilladelse, der tillader M4 til Sydhavn og Valby at køre med passagerer, fra Trafikstyrelsen den 21. juni. Godkendelsen var den sidste vigtige milepæl på projektet, som gjorde det muligt at åbne de fem nye metrostationer for passagerer. Tilladelsen kom efter mange tusinde test af de førerløse tog og det nye system og på baggrund af en omfattende dokumentation.

Også selskabets operatør Metro Service har fået udstedt ajourført sikkerhedscertifikat og sikkerhedsgodkendelse fra Trafikstyrelsen og har således også deres myndighedsgodkendelser på plads.

Efter ibrugtagning af M4 Sydhavn rapporteres ikke fremadrettet på anlægsprojektet i kvartalsrapporteringen til Økonomiudvalget.

Aktuelle oplysninger

Passagertallet på M3/M4 vækster i 1. kvartal 2024 ift. 1. kvartal sidste år, men ikke så højt som forudsat. Det realiserede passagertal for 1. kvartal 2024 for alle linjer ligger således 3,9 mio. under det forventede, og bestyrelsen har derfor den 31. maj besluttet at reducere estimatet for 2024 med 6 mio. passagerer. Ændringen i estimaterne for 2024 har ikke givet anledning til at justere forventningerne for efterfølgende år.  

På kvartalsejermøde den 21. juni 2024 orienterede bestyrelsesformand Jørn Neergaard Larsen om bestyrelsens fortsatte fokus på passagertal, og at selskabet arbejder målrettet med en række kommercielle indsatser for at understøtte, at passagertallet vækster som forudsat.

Direktør Erik Skotting har valgt at gå på pension, og pr. 1. september 2024 overtager Mikkel Kjær Jensen, den nuværende projektdirektør på Sydhavnsmetroen, rollen som direktør i Metroselskabet med ansvar for anlæg.

I/S Amager Ressourcecenter (ARC) 

ARC’s økonomi er hovedsageligt afhængig af, i hvilket omfang den fulde forbrændingskapacitet kan udnyttes, og hvilke ændringer i rammerne for affaldsforbrændings­sektoren, som ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi” vil resultere i.

Aktuelle oplysninger

Der arbejdes i ejerkredsen ud fra et fælles kommissorium for udskillelse af forbrændingsanlægget mv. som en konsekvens af vedtagelse af lovforslaget om selskabsgørelse og konkurrenceudsættelse af det forbrændingsegnede restaffald.

Som følge af ejerkommunernes beslutning om den fremtidige organisering forelægges der en sag for ejernes kommunalbestyrelser om stiftelse af selskaber, vedtægter og åbningsbalance mv. i efteråret 2024. Herefter skal organiseringen implementeres, så lovkravet om selskabsudskillelse af affaldsforbrændingsanlægget er opfyldt senest den 1. januar 2025.

ARC har i december 2023 revurderet budgettet for 2024. Dette har medført, at resultatet for Energidelen i 2024 forventes at blive negativt på -46 mio. kr., hvilket er 13 mio. kr. lavere end det budgetterede resultat. Der er flere årsager, men den væsentligste negative faktor er, at elpriserne er faldet ca. 20 % siden budgettets vedtagelse.

For det samlede ARC forventes årets resultat forværret med 13 mio. kr. fra et budgetteret underskud på 31 mio. kr. til et underskud på 44 mio. kr.  Resultatforværringen for det samlede ARC skyldes primært forretningsområdet Affaldsindsamling København, hvor omkostninger stiger med 62,8 mio. kr. vedr. renteomkostninger for bygninger og biler, flere medarbejdere ved overgang fra akkord til månedsløn samt flere biler og medarbejdere i forbindelse med initiativer som følge af Cirkulær København.

ARC har stor fokus på realisering af CO2-fangst, jf. ovenstående.

I/S Vestforbrænding (VF)

VF budgetterer i 2024 med et driftsresultat på 130 mio. kr., der dog i den seneste prognose er nedjusteret til 56,9 mio. kr. Dette skyldes bl.a. lavere elpriser, højere præmier på selskabets forsikringer og højere transport- og behandlingsomkostninger på indsamlet affald.

Aktuelle oplysninger

Selskabet har fortsat stor fokus på realisering af CO2-fangst, jf. ovenstående, fjernvarmeudvidelsen og de nye krav til affaldssektoren om konkurrenceudsættelse og liberalisering.

Arena CPHX P/S

I 2024 forventes der i Royal Arena afholdt 70 arrange­menter med ca. 600.000 gæster.

Trafikselskabet Movia

Movia budgetterer med et tilskudsbehov til bus og fællesudgifter på 413 mio. kr. og et tilskudsbehov til flexhandicap på 45,6 mio. kr. (i alt 458,6 mio. kr.). I henhold til det seneste estimat forventes tallene nu at være hhv. 395 mio. kr. og 39,3 mio. kr. (i alt 434,3 mio. kr.).

Ændringerne skyldes hovedsageligt et lavere antal køretimer grundet bustilpasningen til Metroen til Sydhavn (trafikbestilt april). Tilskud til Flexhandicap forventes reduceret med 6 mio. kr., hvilket skyldes lavere udgifter pr. tur pga. nye udbud.

Der forventes en mindre fremgang i passagerer pr. bustime. Fremgangen skyldes stabile passagerforventninger, mens antal bustimer falder som følge af bustilpasningen til metro til Sydhavn. Der forventes en passagerreduktion som følge af tilpasningen til metroen til Sydhavn, men en mindre passagerfremgang på de øvrige buslinjer opvejer det forventede tab.

Aktuelle oplysninger

Ift. måltallene i de tidligere kvartalsrapporteringer har selskabet ønsket at udskifte afrapporteringen på to af måltallene fra ”Tilskud pr. passager (Storkøbenhavn)” til ”Passagerer pr. bustime (Københavns Kommune) samt ”Tilskudsbehov, Københavns Kommune Bus mio. kr.” til ”Tilskudsbehov, Københavns Kommune (tilskudsbehov til bus, fællesudgifter og flexhandicap)”. Fsva. førstnævnte er baggrunden for ændringen, at passagerer pr. bustime er et godt nøgletal for, hvor godt busserne bliver benyttet. Fsva. sidstnævnte er baggrunden for ændringen, at der herved rapporteres på den økonomi i Movia, som hører under Økonomiudvalget, og som iht. trafikselskabsloven skal udføres af trafikselskabet.

Centralkommunernes Transmissionsselskab I/S (CTR)

CTR budgetterer med et resultat for 2024 på 90 mio. kr. Forventningerne er efterfølgende nedjusteret til 15 mio. kr., hvilket skyldes øgede omkostninger til varmekøb, herunder især at det forventede overskud til varmesiden fra elproduktion på Amagerværket er faldet fra 107 mio. kr. til 0 kr.

Aktuelle oplysninger

Den 28. juni 2024 indgik Regeringen, SF, Liberal Alliance, Konservative, Enhedslisten, Radikale Venstre, DF og Alternativet ”Opfølgende aftale ifm. klimaaftale om grøn strøm og varme 2022 og Rigsrevisionens beretning om tilsyn med aftaler i forsyningssektoren”. Aftalen udmøntes ved et lovforslag, der indeholder en række tiltag med konsekvenser for CTR. De største umiddelbare konsekvenser er kravene om selskabsgørelse af kommunale fjernvarmeselskaber, aftaler om prisloft på forbrugerpriserne på fjernvarme og samhandel mellem koncernforbundne selskaber.

Kravet om selskabsgørelsen foreslås at træde i kraft pr. 1. januar 2027.

CTR’s egen umiddelbare vurdering er, at der her og nu ikke er udfordringer med at overholde det foreslåede prisloft i CTR’s forsyningsområde.

Hovedstadens Beredskab I/S (HBR)

Aktuelle oplysninger

Branden i Børsen: Politiets undersøgelser af brandårsagen pågår fortsat.

Økonomi

Indstillingen har ingen bevillingsmæssige konsekvenser.

Videre proces

Kvartalsrapportering for 2. kvartal 2024 forventes forelagt Økonomiudvalget den 10. december 2024.

 

Søren Hartmann Hede      / Nicolai Kragh Petersen

 

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. september 2024

Indstillingen blev taget til efterretning uden afstemning.

Til top