Status og revision af Økonomiudvalgets handleplan for handicappolitikken for 2013-14
Økonomiudvalget forelægges status på udvalgets handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2011-2012 samt udkast til revideret handleplan gældende for perioden 2013-2014.
Den 27. januar 2011 tiltrådte Borgerrepræsentationen Københavns Kommunes Handicappolitik 2011 – 2017 (bilag 1).
Indstilling og beslutning
Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,
- at status på handleplaner 2011-2012, godkendes,
- at forslag til revideret handleplan 2013-2014, godkendes.
Problemstilling
Siden vedtagelsen af Københavns Kommunes handicappolitik i 2005 har København fået et Handicapråd. I 2009 ratificerede Danmark FN’s handicapkonvention om rettigheder for personer med handicap. På baggrund af en evaluering af den eksisterende handicappolitik, herunder en opfølgning på de konkrete indsatsområder, besluttede Borgerrepræsentationen (BR 10.12.09), at igangsætte en proces med henblik på at formulere en ny handicappolitik for Københavns Kommune. Socialforvaltningen skulle stå for denne proces.
Den 27. januar 2011 tiltrådte Borgerrepræsentationen Københavns Kommunes Handicappolitik 2011 – 2017 (Bilag 1). Handicappolitikken blev til med bidrag fra Handicaprådet, der afholdte en konference om handicappolitikken samt dialogmøder, hvor borgere med handicap, pårørende samt medarbejdere bidrog med input til politikken.
Politikken fremsætter delmålsætninger og principper for kommunens indsats for borgere med handicap på tværs af alder og livssituation. Som led i implementeringen blev der udarbejdet en samlet handleplan for hele Københavns Kommune med beskrivelse af konkrete initiativer inden for de fastsatte målsætninger. Hvert udvalg udarbejdede en handleplan med udgangspunkt i de målsætninger, som hører under udvalgenes ressortområde.
Handleplanen har været gældende for en to-årig periode, hvorefter hvert fagudvalg nu parallelt forelægges en status på deres handleplan for 2011-2012 og et udkast til revideret handleplan gældende for 2013-2014.
Efterfølgende samler Socialforvaltningen samtlige udvalgs reviderede handleplaner til én samlet plan, der sendes i høring og forelægges til endelig godkendelse i Socialudvalget med henblik på efterfølgende godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Økonomiforvaltningens handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2011-2012 adresserer målsætninger i handicappolitikken, der hører under udvalgets ressortområde:
3.1.6. Tilgængelighed
1) Sikre, at der er gode selvbetjeningsløsninger på kommunens hjemmeside
Sikre webløsninger, der tilstræber fuld tilgængelighed i forhold til oplæsningsfunktionen (blinde og sprogsvage) og større skrift (svagt seende)
2) Sikre at kommunens trestrengede kanalstrategi – digital, telefonisk og personlig indgang – er optimeret i forhold til handicapgruppers adgang til mindst en af de tre kanaler
3.3.2 Tværgående intern rådgivning
1) Sikre at medarbejderne får øget kendskab til forvaltningernes relevante eksperter på handicapområdet, herunder eksempelvis kendskab til tilgængelighed, til de forskellige behov mv. med henblik på at kvalificere beslutningsprocesser.
2) Sikre, at størstedelen af medarbejderne i kommunen ved hvad tilgængelighed er, og at fokus på tilgængelighed bliver en naturlig del af medarbejdernes opgaveløsning
3.3.3 Rekruttering og fastholdelse i Københavns Kommune
1) Arbejde for, at kommunen i sin egenskab som arbejdsgiver skaber gunstige betingelser for beskæftigelse af mennesker med funktionsnedsættelse og fastholdelse af ansatte, der pådrager sig et handicap.
2) Arbejde for, at kommunen internt opbygger retningslinjer og kendskab til muligheder og støtteordninger til at ansætte mennesker med handicap.
3) Arbejde for, at kommunens hensigter om at være en attraktiv arbejdsplads for mennesker med handicap kommunikeres ud til offentligheden.
3.3.4 Sektoransvar og mainstreaming
1) Arbejde for, at mainstreame handicapaspektet i kommunens planlægning og forvaltning.
2) Arbejde for at der anvendes konkrete værktøjer til mainstreaming af handicapområdet.
Løsning
Status på Økonomiudvalgets handleplan 2011-2012
Målsætningerne består af i alt 10 initiativer. Status på de enkelte initiativer fremgår af bilag 2. Ud af de 10 initiativer er 3 afsluttet og de øvrige videreføres i handleplanen for 2013-14, nogle dog i en revideret udgave.
Udkast til Økonomiudvalgets reviderede handleplan for 2013-2014
Udkastet til Økonomiudvalgets reviderede handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2013-2014 består af i alt 7 initiativer. Den reviderede handleplan er blevet forenklet ved at slå enkelte initiativer sammen til ét. Dette gælder særligt for initiativerne under målsætningen Tilgængelighed, som Københavns Borgerservice er ansvarlig for. Koncernservice er ansvarlig for implementering af de øvrige initiativer.
Initiativerne til den reviderede handleplan er oplistet nedenfor under overskrifterne på de målsætninger i Københavns Kommunes Handicappolitik de vedrører. Den samlede handleplan vedlægges som bilag 3.
Initiativerne i den reviderede handleplan:
3.1.6. Tilgængelighed Initiativ 1: Afholde en dialogserie med handicaporganisationerne (Revideret initiativ) Initiativ 2: Digital Ambassadør-uddannelse (Nyt initiativ) Initiativ 3: Kommunikationsindsats (Nyt initiativ) |
3.3.2 Tværgående intern rådgivning Initiativ 1: Relevante dataadgange (initiativ videreføres) Initiativ 2: Kendskab til tilgængelighed (initiativet videreføres, er fortløbende) |
3.3.3 Rekruttering og fastholdelse i København Initiativ 1: Synliggørelse af handicappolitikken (initiativ videreføres) |
3.3.4 Sektoransvar og mainstreaming Initiativ 1: Mainstreame handicappolitikken i kommunens planlægning og forvaltning jf. KK’s ligestillingspolitik om hensyn til mangfoldighed og ligestilling |
De foreslåede indsatser i Økonomiudvalgets handleplan for 2013 -2014 vurderes at opfylde Handicappolitikkens målsætninger. Det indstilles, at Økonomiudvalget godkender den reviderede handleplan for 2013-14.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Økonomiudvalgets handleplan for 2013-2014 kan derfor implementeres indenfor eksisterende budgetramme.
Videre proces
Økonomiforvaltningen sender den reviderede handleplan til Socialforvaltningen. Socialforvaltningen samler samtlige udvalgs udkast til handleplaner til én samlet handleplan, og sender denne i ekstern høring hos Handicaprådet, Ældrerådet og Dialogforum. Efter høring forelægges Socialudvalget den samlede handleplan, hvorefter den forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Claus Juhl /Bjarne Winge
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 9. april 2013
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.